am sa incerc sa fac si eu sirop. ma cam feresc de zahar fie el invertit. cunosc efectele negative asupra corpului uman si sigur si asupra albinelor.
sambata am facut divizarea stupilor. vineri seara am luat si 3 matci cu albina insotitoare si voiam sa le pun in cei 3 roi nou formati.
am reusit partial. in primii doi stupi am avut mari emotii ca nu gaseam matcile. erau si plini de albina si mi-a luat mai mult timp cu verificarea.
cum nu le-am gasit am luat caturile la rand. erau acolo in cat, in ambii stupi.
am format roii mai spre dimineata iar seara am pus matcile in cutiuta lor in stupii noi.
am pierdut din pacate o matca cand am verificat sambata la amiaza cutiutele, matca si albinele dintr-una era foarte ametite, abia se miscau.
restul de matci si albine erau vioaie.
nu stiam ce se intampla si ce sa fac. le-am stropit cu apa dar degeaba nu si-a revenit.
probabil s-a intamplat din cauza ca nu le-am pus apa de cand le cumparasem. nu m-am gandit ca trebuie sa le pun
in cel de-al treilea stup am tot cautat matca, in stup, in cat dar n-am gasit-o.
dupa divizare am luat stupul vechi inca o data la verificat. am crezut ca o fi cazut matca pe fundul stupului. tot n-am gasit-o.
in roiul nou am lasat doua botci capacite poate o iesi o matca din ele.
in stupul vechi divizat nu am botci ca le-am rupt pe cele gasite.
solutia ar fi sa-si faca ele alta botca sau sa incerc sa mai cumpar o matca.
erau vreo 10 botci in stup insa doar 2 sau 3 erau capacite. oare nu mai aveau matca? n-am observat nici oua dar poate mi-a scapat ca inca le deosebesc mai greu.
am pus in toti stupii mai putin in unul si o punga cu sirop Filia Sweet in care am pus si Protofil.
nu am pus punga in cel fara matca pentru ca voiam sa vad daca gasesc oua.
in seara asta o sa iau banda adeziva de pe cutiute sa vad daca accepta matca.
UPDATE
am cautat in al 3-lea stup oua sa stiu daca mai exista sau nu matca
din fericire n-am mai cautat ca am vazut-o pe prima rama verificata
era cam neagra dar frumoasa