Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup bezmetic

Mesajde panshe85 » 17 Oct 2012, 14:03

rezolvarea unui besmetic:
se scutura albina in lada si se retrag toate ramele, se introduce un hranitor uluc si se restrange spatiul
se lasa fara hrana 24 ore iaur apoi se umple hranitorul cu sirop, in acelasi timp cu siropul se introduce si o matca imperecheata in cusca si se agata cu o sarma sub hranitor pozitionata acolo unde albinele sunt grupate cel mai mult
se administreaza sirop zilnic, iar dupa a 2 sau a 3 zi se verifica partea de jos a hranitorului, daca este crescut fagure cu celule de trantor, acesta se rupe si se continua ''tratamentul'' pana cand vor creste fagurasi cu celule de lucratoare, atunci inseaman ca matca a fost acceptata si ele pregatesc terenul pt a depune oua, matca se poate elibera...
albinelor ouatoare li se vor atrofia tuburile ovarigene datorita substantei de matca,iar multe dintre ele sunt omarate de albinele mai tinere
se introduc ramele cu miere si puiet capacit
o metoda eficienta (romania apicola)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde peterneamt » 17 Oct 2012, 21:44

Cum rezolv eu un stup bezmetic ( cu albine ouatoare ) ? Dupa ce il deschid, descapacesc cu furculita mierea din coronite de pe citeva rame, apoi il inchid, ( de obicei pe cele cu puiet de trintori ). Urmeaza trei reprize de afumare a cite 5-10 pufaituri la intervale de 5-10 minute. Dupa aproximativ 30 minute mut stupul la 20 m distanta si scutur toate albinele. Descapacesc puietul de trintori de pe rame si dau ramele la curatat familiilor puternice in magazii ( caturi ) si astfel am rezolvat problema. ;)
peterneamt

Mesajde dorindafi » 17 Oct 2012, 22:41

shi daca puietul de trantori pe care-l descapaceshti are paduchi in celule atunci ai rupto-nfericire :lol:
dorindafi

Mesajde peterneamt » 18 Oct 2012, 21:56

Eu plec de la premiza ca in stupina mea nu exista stup fara varooa. Poate doar in Decembrie dupa cele 5 tratamente cu varachet si unul cu mavrirol sa fie freo citeva familii. Altfel scapam de ei pina acum de citi ani bag otrava in stupi. ;)
peterneamt

stup bezmetic???

Mesajde pngflorin » 02 Mar 2013, 22:53

Ieri am avut zbor de curatire si am si putut verifica cativa stupi .

Am gasit unul extrem de agitat, consum f mare, puiet de trantor, fara matca.Vreau sa il unific cu altul cu matca, prin metoda cu tuica si ziare.

Intrebare : exista posibilitatea sa se fi bezmeticit , o data ce am gasit oua, tb sa scutur intai albina pt a pierde din albina outoare?

CUM SA PROCEDEZ ?
pngflorin

Re: stup bezmetic???

Mesajde LUCIAN AVRAM » 02 Mar 2013, 22:58

Florine , asa stapan , asa stup ........................ bezmetici , ambii , amandoi , impreuna :D , huuuooooooooooooooooooooo
LUCIAN AVRAM

Mesajde lucky5strike » 02 Mar 2013, 23:44

Am unificat subiectele. Detalii se pot gasi in paginile anterioare, sau in arhiva vechiului Stuparitul - http://stuparitul.3xforum.ro/post/386/1 ... ezmetica_/
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde valentin » 03 Mar 2013, 06:55

florine daca ii unesti ai sa pierzi 2stupi .asa ca mai bine renunta.daca vrei sa afli daca este un mit sau adevar unificarea unui besmetic cu altu asta este alceva. am incercat multi si in loc de unu am pierdut 3 :lol:
valentin

Mesajde balu » 03 Mar 2013, 10:36

primavara nu-i c a vara, daca sa acvea un roi micut m-as risca fara rezerve ;)
balu

Mesajde valentin » 03 Mar 2013, 11:17

zici bine ...te-ai risca //dar nu ai incercat pina acum sa unifici besmetic cu un roi o sa -ti de aun besmetic mai mare :D
valentin

Mesajde balu » 05 Mar 2013, 20:07

vali asta am facut si in vara, dar nu asa direct ,iei albinele ca pe prune si le arunci peste roi ... :!:
balu

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 20:41

joaca cu bezmetica "STRICT INTERSISA" mai ales acum cand valoarea matcii si a albinelor ce o inconjoara este mult mai mare decat in sezon..ca dealtfel si vara este interzis..!!
iti recomand sa o scuturi la o distanta de minim 50m de stupina cand este cald ..si sa ridici stupul gol de pe pozitia lui ..albina ce se va ridica se va imprastia la stupii vecini ,iar cea care nu se va ridica este albina care oua (bezmetica) ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 20:55

cornelioandanciu scrie:
Albinel scrie:joaca cu bezmetica "STRICT INTERSISA" mai ales acum cand valoarea matcii si a albinelor ce o inconjoara este mult mai mare decat in sezon..ca dealtfel si vara este interzis..!!
iti recomand sa o scuturi la o distanta de minim 50m de stupina cand este cald ..si sa ridici stupul gol de pe pozitia lui ..albina ce se va ridica se va imprastia la stupii vecini ,iar cea care nu se va ridica este albina care oua (bezmetica) ;)

Azi am facut si eu revizia de primavara, am gasit unul fara matca, dar nu existau oua in celule.Cu asta am avut probleme si in iarna, i se terminase mancarea, am suspectat atunci ca nu avea matca.Inca albinele nu au depus oua, deci nu-l consider inca bezmetic.Asa ca i-am bacgat o rama cu puiet si oua, iar saptamana viitoare o sa vad daca trage botci sau nu, daca nu trage si se apuca de ouat il desfintez! :(

total gresit !!
scoate-i rama aia maine dimineata si maine seara sau poimaine sau cand iti permite vremea unifica-l cu altul slab ..e singura varianta viabila ..Succes !! ;)
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 05 Mar 2013, 21:11

Cornel, daca pana la urma isi trage matca, cu cine se imperecheaza la vremea aceea?

Unul cu 100 de stupi de exemplu...ii da mana sa zica ca il desfiinteaza. Cand ai putini, iti pare rau dupa fiecare albina.

Am un sfat, neaplicat in practica si deschis criticilor: daca ai o lada goala prin stupina, cu doua urdinise, pune o diafragma etansa dar cu o fereastra de sita. Un urdinis sa coincida cu pozitia urdinisului celui bezmetic, loc in care sa bagi bezmeticul, iar in partea cealalta un roi, daca se poate din stupul cel mai apropiat, posesor de matca si ajutat -pierde culegatoarea. Urdinisul acestuia eventual sicanat ca sa le obligi sa se reorienteze.
Mirosul de matca va ajuta la unificare si bezmeticul se dezbesmeticeste sub influenta matcii, apoi dupa cateva zile deschizi sita si le lasi sa se unifice.
E doar in teorie, practic n-am avut ocazia. Teoria imi apartine, asa ca va rog sa dati cu mila :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 21:20

mircea ..,spui :
"Cornel, daca pana la urma isi trage matca, cu cine se imperecheaza la vremea aceea?"

cu asta ...de acord cu restul NU !!
dintr-o curva faci femeie de casa numai daca esti iluzionist..dar din bezmetica albina nu face .. :)
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 05 Mar 2013, 21:25

Inteleg ca ramane doar varianta celui cu 100 de stupi :lol: adica desfiintarea bezmeticului si gata! Ca altfel...tot de unificare ziceam si eu.

Albinel, la metoda aia de unificare ce hibe ii gasesti?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE