de adibumbescu » 20 Sep 2012, 14:09
Da.
la modelul unguresc ma refeream si eu cu opritoarele fata spate.
Eu nu am pus nimic fata spate , strang chinga bine ,un pic de propolizare cand sunt noi si nu se misca.
Da! apare diferenta intre fata spate si laterale, aceasta se observa atunci cand dati magazia jos de pe stup, si reprezinta un mare avantaj, pentru ca tine magazia suspendata la 1.5 cm iar ramele nu vor mai strivi albinele cand o asezati pe jos sau pe capac.
Falturile pentru imbinarea dintre corpuri ,cum spuneati si dv. sunt gata facute din fabrica la materialul de 3 cm, si sunt foarte bune de folosit.
Masuratoarea standard se face fara falt. Falturile se vor intrepatrunde perfect si nu vor adauga nimic in plus.
La mine un stup complet cu magazie 1/1 cantareste 4 kg gol (fara rame si albine).
Acum depinde de fiecare cum pleaca de acasa cu ei ...
De obicei magaziile sunt goale mai tot timpul in deplasare, iar in cuib sa fie un aproximativ 10 kg miere sau mai mult, plus ceara cu ramele si albinele , sa zicem 17 -18 kg in total, iar daca e mai greu luam cate doi oameni de el .
Scoica (manerul) eu m-am gandit ca se poate face cu un disc din fier, sau o teava groasa, incinsa in foc si aplicata in zona unde doriti scoica.
Acesta va topi polistirenul si in acelasi timp il plasticheaza, deci va fi mai dur in zona respectiva.
Mentionez ca inca nu am apucat sa fac acest lucru din lipsa de timp, descurcandu-ma foarte bine si fara ele, polistirenul avand o aderenta buna nu aluneca dintre palme.
Magazia 1/1 o presez pe laterala sau fata spate cu palmele si o dau jos , goala sau plina.
Ar fi mai usor si mai comod cu caturi mai mici , dar ma dezavantajeaza mult in dezvoltare impachetare etc.
cand sunt doua tipuri de rame se complica un pic treburile.
Cu ME da ! se foloseste o singura dimensiune de rame si nu incurca cu nimic, dar cand este plin cu miere nu este cu mult mai usor decat magazia de 1/1 , spatele inca ma tine , mai am si doi angajati si trei ajutoare, merg tot asa.
De la anul cand voi depasi un nr de peste 400 de stupi voi trece la transportul paletizat cu remorca dotata cu brat de incarcare ( nu trebuie neaparat cumparat ,se poate si construi in regie proprie si este destul de simplu si ieftin) cumparat nu-si prea justifica pretul.
Momentan ,sunt la nivel gospodaresc,cu 178 de stupi si se preteaza si o munca mai putin mecanizata.
Numai bine.