de danielM » 18 Oct 2012, 09:52
Va multumesc pentru laude!
Merge bine treaba cu suflanta, imi usureaza mult munca. O folosesc mai mult in combinatie cu izgonitorul, si anume: montez izgonitorul sub un cat plin cu miere si sub el neaparat sa fie alt cat nu direct cuibul , pentru ca , sa aiba loc unde se refugia albina ; dupa aproximativ 12 ore ( de obicei ziua urmatoare montarii izgonitorului) purced la recoltarea caturilor, unde mai este ceva albina o suflu cu suflanta, deobicei nu prea ramane albina, depinde mult de cules de cat de populat e stupul.
Apoi o folosesc si la suflarea directa a albinelor fara sa mai pun izgonitor,asta o fac deobicei la al doilea cat ce trebuie extras ( eu am doua caturi- magazii pe stup), iau catu plin cu miere si albina il pun in cap pe stupul vecin dar orientat spre stupul de unde l-am recoltat, ca albina suflata sa cada in fata urdinisului. Se provoaca o oarecare invalmaseala dar dupa un timp toata albina intra la loc fara nici un fel de problema. La inceput parca aveam o retinere din cauza asta ,dar vezi de treaba ca nu se intampla nimic, nu am vazut nici macar o albina lezata sau ceva de genul asta.