Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ce vor sa faca?

Mesajde Crysty » 18 Oct 2012, 21:33

Salut, am nevoie de un sfat .
Acum cateva zile la o inspectie fugitiva am constatat pe fundul unuia din stupi o ingramadire de albine cat o caisa, de curios am luat ghemul acela in mana si am constatat ca in interior se afla matca; trageau de ea si o chinuiau de mama focului, o trageau de picioare , de aripi si tot asa.Initial am crezut ca a cazut pe fundul stupului si ca ele au vrut sa o protejeze,am ridicat-o deasupra pe rame si basta.
Astazi m-am dus chitit la el sa vad ce face, cand am dat ramele in partea opusa cuibului, am constatat din nou pe fundul stupului aceeasi problema doar ca de data asta ghemul era cat un mar mai micut, am ridicat din nou ghemul pe rame sus si am incercat sa despart albinele de matca, fara succes, dadeam 5 la o parte si sareau pe ea 15 si tot asa,nici podisoru nu mai pot sa-l pun asa de multe s-au urcat pe ea.Am mai consatat ca sunt putin mai zgomotaoase ,si mai agitate, cand am deschis astazi stupul m-am uitat pe fiecare rama in parte sa vad daca fac scandal si daca bat din aripi, erau destul de linistite si la prima vedere isi vedeau de treaba,dupa ce am luat ghemul de pe fundul stupului au inceput sa se agite si sa faca zgomot.Un coleg mi-a sugerat ca mai poate fi o matca in stup, am cautat , dar nu este.Ce sa fie oare? Ce ar trebuii sa fac , ca maine as vrea sa-i impachetez.
Crysty

Re: ce vor sa faca?

Mesajde adycnst » 18 Oct 2012, 21:40

cred si eu ca mai ai o matca!...albinele gonesc asa aiurea o matca!
adycnst

Mesajde peterneamt » 18 Oct 2012, 22:01

Sau cum e mai rau, matca din ghemul de albine, sa fie ne imperecheata.
peterneamt

Mesajde Crysty » 18 Oct 2012, 23:01

peterneamt scrie:Sau cum e mai rau, matca din ghemul de albine, sa fie ne imperecheata.

matca din ghem este sigur matca cea batrana care a ouat pana nu demult.Daca ar mai fi o matca in stup as fi vazut-o, sau macar as fi fazut botca.Sa zicem ca exista o matca tanara in stup si care este si neimperecheata, si nici nu are cum sa se mai imperecheze acum, ce o sa se intample, o sa o tina pe cea batrana izolata pina la primavara sau ce se va intampla.Ma intreb daca exista varinata ca sa se fi accidentat matca si albinele vor sa o elimine??? dar de ce nu au eliminat-o inca, ca o tin sechestrata de ceva zile.??
Crysty

Mesajde Crysty » 18 Oct 2012, 23:02

adycnst scrie:cred si eu ca mai ai o matca!...albinele gonesc asa aiurea o matca!

daca vroiau sa o goneasca sau sa o elimine nu dura atat de mult.
Ultima oară modificat de Crysty pe 18 Oct 2012, 23:20, modificat 1 dată în total.
Crysty

Mesajde vasilescu adrian » 18 Oct 2012, 23:09

am avut si eu o situatie(la extrasul mierii de salcam)cand am ridicat ultima rama,care era cu miere,si pe ea era o matca foarte frumoasa si mare(cred ca era neimperecheata)care a zburat de pe rama si dusa a fost..
nervi..injuraturi..matca zburata din stup..si m-am gandit ca poate nu era a familiei si am cautat in cuib,unde am gasit-o pe coana vazandu-si de treaba..
cum nu era nici o botca m-am gandit ca poate matca respectiva se refugiase in stup si de aceea statea pe ultima rama care nu era asa de bine ocupata cu albine..
salutari tuturor!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde balasbebe » 19 Oct 2012, 06:39

Eu presupun ca stupul a fost atacat. Daca matca este mai batrana sansele sunt mai mari. Se formeaza doua tabere. Daca pana acum nu a fost eliminata inseamna ca matca este aparata. Cand este atacata de hoate, se elimina in cateva clipe.
balasbebe

Mesajde peterneamt » 19 Oct 2012, 09:06

Matcile care au o iarna in spate au incetat ouatul si sunt apte de zbor ( mai usurele ). Alalteri ( alarteri ),cind pregateam o familie de iernare la a doua stupina, matca marcata cu alb si-a luat zborul. Am lasat stupul deschis 5-10 minute in speranta ca se intoarce, dupa care l-am inchis pentru ca albinele si viespile ii dadeau tircoale. Ieri albinele erau agitate ...nu aveau matca asa ca azi le dau de baut tuica lui si la unul mai slab dar cu matca tinara de anul asta.
Primavara, daca familiile sunt mai slabute si nu incep ouatul si umblam in stupi cu fum si ii troncanim avem sanse sa pierdem foarte multe matci, care se sperie si o iau la fuga pe rame si albinele atunci fac ghem pe ia fie sa o linisteasca fie o considera o intrusa......si daca o stropesc cu venin...mai greu va supravietui pina cind albinele sa o poata schimba.
Astazi termin pregatirile si ma intorc miine la stupina de baza unde nu am acces la net asa ca : spor in toate ! ;)
peterneamt

Mesajde Crysty » 20 Oct 2012, 20:15

am fost ieri la stupina si am desfacut familia cu probleme,albinele erau destul de calme,am gasit ghemul de albine deasupra pe podisor unde il lasasem cu o zi inainte, am suflat peste el si s-a imprastiat dar surpriza ,in interiorul ghemului nu mai era nimik;pe moment am crezut ca au eliminat matca; am continuat sa caut cu atentie pe rame si am gasit matca pe prima rama,era incercuita de jur imprejur de albine foarte bine ingramadite, o tineau ca intr-un tarc , minute intregi cat m-am uitat la ea, nu s-a miscat 1 milmetru,deasupra de matca era in permanenta o albina care parea ca o cauta de paduchi sau asa ceva, nu a slabit-o 1 secunda; am suflat usor deasupra de ele si au inceput sa se imprastie, inmediat matca a inceput sa circule putin cate putin, si atunci am observat ca matca nu mai poate sa foloseasca piciorul stanga fata, il are , nu pare rupt dar nu il folosete, zici ca e in inghetat, inmediat ce am renuntat sa mai sufulu asupra lor,au incercuit-o dinnou si nu au mai lasat-o sa plece de acolo; o sa urmaresc sa nu cumva sa ramana fara matca, si poate iasa in primavara.
Crysty

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR