Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Formarea ghemului in spatele cutiei pe pavilion

Mesajde gusoiu_gigi » 18 Oct 2012, 21:27

Anul acesta am sa incerc sa iernez 38 de familii in spatele cutiei ....am sa le pun diaframa de lemn +diaframa de poliestiren extrudat etansa cu un urdinis facut in ia ...din cate stiam bariera de aier ieste cel mai bun izolator....nustiu daca fac bine dar o sa incerc :) :) rog colegi care ierneza asa sasi spuna parerile . De anul acesta am din nou posibilitatea sa incalzesc din nou pavilionul am reusit cu ajutorul fratelui cel mare sa amenajej un loc special pentru pavilion,.. ;) ;)
Fişiere ataşate
fotogr.0078.jpg
fotogr.0079.jpg
Fotogr.0077.jpg
gusoiu_gigi

Re: Formarea ghemului in spatele cutiei pe pavilion

Mesajde gusoiu_gigi » 18 Oct 2012, 21:30

si asa
Fişiere ataşate
fotogr.0080.jpg
Fotogr.0081.jpg
gusoiu_gigi

Mesajde peterneamt » 18 Oct 2012, 21:34

Zborul de curatire l-ai luat in calcul ? ;)
peterneamt

Mesajde gusoiu_gigi » 18 Oct 2012, 21:40

Da pot sa cresc temperatura in pavilion sa fie cu cateva grade mai cald ca afara ....am un termometru cu sonda esterioara si in acelasi timp pot sa vad cat ieste si in interior :) :)
gusoiu_gigi

Mesajde peterneamt » 19 Oct 2012, 08:05

Perfect. ;)
peterneamt

Mesajde kamy » 19 Oct 2012, 08:20

dupa umila mea parere soarele este cel care misca ghemul,la pat cald ca asa-i este numele nu exista curenti de aer pintre rame.la frig se contracta ghemul si chiar la minus 25 cand bate soarele pe scandura se-ncalzeste interiorul chiar si ghemul si incepe sa se deplaseze,ceea ce vrei sa faci inseamna iernarea spre nord,parerea mea fa cald in pavilion dar cuibul in fata.
in spate merita cuibul in cules castigi ceva puiet.am avut doar 2 sezoane pat cald 98-99!
kamy

Mesajde horia_ch » 19 Oct 2012, 09:45

Atenţie! Aerul este, într-adevăr, un foarte bun izolator termic, însă doar aerul USCAT şi închis ETANŞ ! :? Dacă nu e etanş, apar curenţi care îl "împrospătează".
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Bambucha » 19 Oct 2012, 10:20

De acord! Exemplul ar fi izolatia prin camere de aer la peretii caselor, acestea neavand curenti circulatori.
Cel mai bun termoizolant in interiorul stupului ramane tot caciula de miere.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alexclau » 19 Oct 2012, 14:04

ATENTIE !!!! Ramele "nepazite" risc de furtisag. Si la pavilion asa ceva de multe ori este catastrofal !
O astfel de experienta poate sa va detalieze cei care ierneaza cuibul in corpul de sus, iar ramele de jos sunt nepazite.
Prietenia nu se poate cumpara decat cu moneda FORTE: OMENIA.
alexclau

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2012, 14:38

Putin off-topic si totusi, legat de subiect:
Aerul ca izolator: poate transmite caldura prin conductie. In cazul asta e izolator!!!

Dar exista si convectie, adica miscarea aerului datorita diferentelor de temperatura, a curentilor de aer. Asta incepe in spatii mai mari decat cca.3 cm!!!
De aceea sunt geamurile termopan cu un strat asa subtire de aer sau alt gaz. Nu uitati ca exista si motoare racite cu aer! Desigur, umiditatea mareste conductia, deci scade efectul izolator.

Poate informatia prinde bine cuiva!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cantemir » 19 Oct 2012, 15:35

Mircea_63 scrie:Putin off-topic si totusi, legat de subiect:
Aerul ca izolator: poate transmite caldura prin conductie. In cazul asta e izolator!!!

Daca e izolator-izoleaza:adica nu conduce!
Cred ca doreati sa spuneti ca aerul uscat poate transmite o cantitate mai mica de caldura prin conductie, raportat al alte materiale, inclusiv la aerul umed.
Imi cer scuze daca am inteles gresit!

Referitor la solutia gasita de initiator, este asemanatoare cu cea cat-sub-cuib, doar ca e aplicata pe orizontala. Daca se renunta al orice fel de incalzire artificiala, albinele vor iesi la zborul de curatire atunci cand temperatura de afara va fi favorabila. Nu se vor lasa pacalite de peretii calzi ai stupului (de la soare sau alte surse) si nu vor ingheta in aerul rece de afara. Spatiul dintre ultima rama din cuib si urdinis le va da timp de gandire!
Valabil doar la stupii cu plasa pe fund.

Acuma vad ca aveti stupii cu fundul plin! Eu as renunta la urdinisul din diafragma, care cred ca va sufoca ghemul, si as face diafragma neetansa jos, ca o rama.
Pavilionul ar trebui izolat contra curentilor de aer. Sau parcat undeva, in loc ferit.
Va doresc iernare usoara!
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2012, 18:02

Cantemir, am spus -sau incercat sa spun-ca aerul are conductivitate termica atat de slaba, incat poate fi socotit izolator. Asta ca si conductie. Daca e vorba de convectie...lasa-l sa circule si conduce destul de bine caldura.
Este si una si alta, depinde daca sta sau circula. Vorba tiganului, "nu-i bai ca-i frig, numa` sa nu bata vantul."
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cantemir » 19 Oct 2012, 18:47

Mircea_63 scrie: "nu-i bai ca-i frig, numa` sa nu bata vantul."

Nu stiu eu graiul albinelor, da-s sigur ca asa spun si ele: sa nu bata vantul...sa nu bata!
cantemir

Mesajde gusoiu_gigi » 19 Oct 2012, 20:39

alexclau scrie:ATENTIE !!!! Ramele "nepazite" risc de furtisag. Si la pavilion asa ceva de multe ori este catastrofal !
O astfel de experienta poate sa va detalieze cei care ierneaza cuibul in corpul de sus, iar ramele de jos sunt nepazite.

Alex iartama dar nu am inteles care rame ne pazite?? sunt 6 rame +diaframa lemn +diaframa poliestiren cu urdinis ideia iera asa;

Daca punem doua holuri la o casa, ambele cu usile deschise in primul de-la intrare curenti sant mult mai puternici decat in al doilea
cum spuneaa colegul , fie frigul cat de rau numai vantul sa nu bata . ;) :)
gusoiu_gigi

Mesajde octav79 » 20 Oct 2012, 14:11

Va salut domnu GIGI. Iernare usoara, si sa ne intalnim cu bine la anu. Poate mai facem un pastoral impreuna. A, si era sa uit. Sanatate.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde gusoiu_gigi » 01 Ian 2013, 19:45

In primul rand va urez tuturor apicultorilor si celor dragi voua ..LA MULTI ANI, si,sanatate ,,,,,,sa aveti un an mai bun cu multe bucurii si deie domnul ca in primavara sa aveti toti zambetul pe buze ...[la inumararea bobocilor],,, ;)

Astazi am fost la pavilion si am verificat cativa , 0,, condens cei iernati in spatele cutiei pana acum ok, mai vedem iarna ie la jumatate, greu nu a venit inca ..... mai vedem cum se comporta ,,,, :)
Fişiere ataşate
Fotografie0897.jpg
Fotografie0894.jpg
gusoiu_gigi

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR