Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cresterea fagurilor fara FA

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 21:53

si in natura incep sa construiasca de sus in jos , nu-i asa ??? e normal ca acolo sa fie mai zdravan fagurele !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Cristian IONITA » 19 Oct 2012, 21:57

ves.lucian.zabrani scrie: .....
eu stiam ca la Dadant fagure1/1 foita se lipeste sus , pentru ca albina are nevoie de acel spatiu mai liber din partea de jos a ramelor !!!
....

de unde mai precis stiai asta? ..... eu "stiu" ca e indicat sa lipesti jos de prin 2005, a tot fost discutat si razdiscutat acest aspect

Normal ca albina are nevoie de spatiul de jos .... indeosebi la crescut botci :)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 22:04

la Dadant 1/1 am incercat ambele variante !!! am lipit la inceput fagurii sus , pe urma am inceput sa-i lipesc in partea de jos !!!
am ramas pana la urma la prima varianta !!! pana reusesc sa-i trec pe toti pe MER , daca imi reuseste manevra , tot sus ii voi lipi !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde letsoc » 19 Oct 2012, 22:12

ves.lucian.zabrani scrie:acuma din cate stiu eu albinele cladesc faguri cu celulele de care au nevoie !!! vad eu la primavara !!! poate merg pe metoda " jumatate de FA " lipit in partea de sus sau chiar mai putin de jumatate !!! :P :P :P

In primavara am pus pentru prima data caturi si nu aveam rame, asa ca am pus pe ramele insarmate de cat, fasii verticale de FA pentru ca nu aveam nici foi si mi-au crescut pe lateral ce au avut nevoie .
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 22:15

ce fel de insarmare ai avut la caturi ??? :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde letsoc » 19 Oct 2012, 22:19

ves.lucian.zabrani scrie:ce fel de insarmare ai avut la caturi ??? :P :P :P

Ar fi fost normal sa-i am insarmati vertival dar fiinca ii aveam insarmati orizontal m-am chinuit cu ei asa .
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde Dila Daniel » 19 Oct 2012, 22:35

fagurii artificiali este bine(cel putin in opinia mea) sa fie pusi cat mai jos,dar nu lipiti de leatz.
Astfel,las o distantza de 2-3 mm pentru dilatare.Valabil si in laterale.
Distantza mica jos este benefica si atunci cand fagurele(in greutatea sa) se mai lasa...Daca este lipit de jos,exista riscul ca fagurele sa faca burta.
La insarmarea orizontala,urmaresc sa ramana foitza de fagure(fasia) cat mai mica intre prima sarma de sub leatzul superior si leatz.
Prima sarma sa nu fie mai departe de 1.5 cm de leatzul suprior.
Daca fasia ramasa (intre prima sarma si leatzul superior)este prea mare,exista riscul de a se indoii spre rama vecina,si se va lipii de aceasta.
In spatiu de sus,albina cladeste mai repede,de voie de nevoie,si nu conteaza prea mult daca face celule de trantor.Oricum,va fi mai mult coroana de miere.
Pe cand,spatiul mare lasat jos,intre ultima sarma si leatzul inferior,poate chiar sa nu fie luat in lucru(sa nu prelungeasca fagurele),sau sa faca celule de trantor,sau chiar sa fie un spatiu ce "invita"la botci.
La insarmarea verticala,jos (si la fel pe laterale)sa aiba 2-3 mm...sus nu mai conteaza cat ramane spatiu.
Un detaliu mic dar important-Fagurele artificial la montare,sa fie cat mai cald(dilatat)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde paul » 19 Oct 2012, 23:18

ves.lucian.zabrani scrie:si in natura incep sa construiasca de sus in jos , nu-i asa ??? e normal ca acolo sa fie mai zdravan fagurele !!! :P :P :P

Luciane ... fa un experiment !
Lipeste foita artificiala de leatul de jos ! Sa vezi ce frumos construiesc din leat in leat ! Spuneai undeva ca le este necesar spatiul intre foita si leatul de jos . Pentru ce ? Sa joace ... "ascunsa"?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ves.lucian.zabrani » 20 Oct 2012, 07:00

am spus doar la rame 1/1 la cuib !!! cu scunsa ... le voi intreba !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde mary77 » 20 Oct 2012, 14:40

Celule de trantor cresc numai cand au nevoie de trantori.
mary77

Mesajde FLORINELU » 20 Oct 2012, 18:51

Luciane,eu am numai dadant 1/1,lipesc numai in partea de jos si construiesc foarte bine in sus.la inceputurile mele in ale apiculturii si eu lipeam numai din partea de sus si jos daca era un spatiu liber,liber ramanea deobicei.apoi am citit undeva ,nu mai stiu unde,metoda corecta de lipire a FA si de atunci nu mai am spatii goale.tot acolo am citit ca acel canal pe care il fac unii pe speteaza de sus este o sursa de boli si infectii prin depozitarea a tot felul de microbi in el.
FLORINELU

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR