Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde stefeug » 17 Oct 2012, 21:49

e obligatorie aerisirea. altfel o sa fie condens mare in cutia de polistiren extrudat. cel mai bine cu sita pe cat mai mult din suprafata fundului si folie ermetica deasupra, in loc de podisor si apoi direct capacul tot din polistiren extrudat.
in plus aerisirea din soclu reduce cheful dar mai ales necesitatea albinelor de a largi urdinisul prin roadere sau sa-si gaseasca alte deschizaturi.
totul trebuie vopsit cu vopsea lavabila de fatada / exterior pentru ca polistirenul nu rezista la razele ultraviolete si se descompune in timp.
stefeug

Mesajde comynyc » 21 Oct 2012, 21:50

Salutare tuturor , poate nu e important dar vreau sa mentionez cum am iernat iarna trecuta folosind polestirenul extrudat si am fost foarte multumit . mai intai trebuie sa mentionez ca folosesc lazi de lemn verticale pe 10 rame si rame dandant , fund plin fix si ca podisor o rama cu sita pe partea de jos in care cu exceptia transportului am tot timpu polestiren extrudat taiat sa inchida etans , locuiesc in jud hd zona de deal- munte 600 m altitudine
Referitor la iernare ,PRIMA, in 2011 am cumparat primii stupi ,podisorul a ramas la fel, am mai pus doar o bucata de pres peste polestiren in care in partea din spate in diagonala cu urdinisul am facut o crestatura de 2 cm patrati pt circularea aerului , iar de ambele parti ale ramelor la care am lasat una cu miere in plus fata de acoperirea de albina la fiecare stup, pt ca nu am inteles de ce e necesara strangerea exagerata ,am pus diafragme tot de polestiren , iar pe suprafata exterioara a stupilor am prins in pioneze musama neagra de 20/25 cm pt. o incalzire mai rapida in vederea iesirii albinelor la zbor de curatire . Multumes Lui D-zeu , nu am pierdut din 17 fam nici una , nu au avut diaree ori alte probleme , si cred eu am avut un consum redus de miere .
Nu cred ca stupi 100% din polesiren ar fi OK deoarece ar izola prea mult albina de temp de afara mai ales iarna cand avem doar cateva ore de soare se poate ca albina nici sa nu simnta ca afara e cald ,asta doar ca o parere personala , cei care ierneaza si in stupi de polestiren 100% si in stupi de lemn ar putea sa ne spuna care este diferenta la zborurile de curatire la unii si la altii .
0727120026
comynyc

Mesajde alin m » 21 Oct 2012, 22:57

ca si idee de combinare lemn -polistiren, ar merge facuta din lemn cutia de baza si caturile de 1/2 din polistiren ?
alin m

Mesajde kamy » 22 Oct 2012, 07:23

alin m scrie:ca si idee de combinare lemn -polistiren, ar merge facuta din lemn cutia de baza si caturile de 1/2 din polistiren ?
mai bine invers
kamy

Mesajde stefeug » 22 Oct 2012, 09:54

comynyc scrie:Nu cred ca stupi 100% din polesiren ar fi OK deoarece ar izola prea mult albina de temp de afara mai ales iarna cand avem doar cateva ore de soare se poate ca albina nici sa nu simnta ca afara e cald ,asta doar ca o parere personala , cei care ierneaza si in stupi de polestiren 100% si in stupi de lemn ar putea sa ne spuna care este diferenta la zborurile de curatire la unii si la altii .

Daca fundul este din plasa, cred ca se rezolva problema ... si desigur cu o iernare tip clopot!
stefeug

Mesajde alin m » 23 Oct 2012, 00:04

kamy scrie:
alin m scrie:ca si idee de combinare lemn -polistiren, ar merge facuta din lemn cutia de baza si caturile de 1/2 din polistiren ?
mai bine invers

Logica mea e ca aceste caturi ar merge folosite in cele cateva luni de recolte impreuna cu o sita de aerisire ca si podisor iar in rest albina va trai in cutia de lemn adica "clasic".
Daca poti sa dezvolti si ideea ta cu invers...
alin m

Mesajde comynyc » 23 Oct 2012, 09:29

Ca idee lemn polistiren , mi-am propus sa imi construiesc cateva nuclee pe 4 r dandant cu cu fundul si partile fata spate din lemn iar lateralele din polistiren avand pe fund 1-2 gauri cu plasa si un subar de tabla , iar pe partea din spate o gaura care sa dea intr-un hranitor cu capac prins pe exterior ce poate fi facut dintr-o caserola de plastic
0727120026
comynyc

Mesajde comynyc » 23 Oct 2012, 09:33

Nu cred ca rezista un cat de polistiren plin cu miere , sa il iei cu totu jos , etc ...
0727120026
comynyc

Mesajde Mircea77 » 23 Oct 2012, 10:23

Comynyc ai avut curiozitatea sa citesti tot topicul inainte de a face comentariile astea ?!
Adibumbescu a avut amabilitatea sa ne impartaseasca experienta lui, cu detalii, cu fotografii si tot tacamul. La fel si Cypryx.
Inainte de a contrazice si a va da cu parerea aiurea, pe niste supozitii, incercati sa fiti constructivi.
Testeaza-l in conditii similare (densitate si grosime polistiren, imbinari cu holsuruburi si adeziv poliuretanic, vopsea lavabila pe exterior, in pastoral sau stationar) si apoi te astept cu nerabdare sa aflu experienta cu rezultate concrete (pozitive sau negative).
Mircea77

Mesajde silviu hd » 24 Oct 2012, 22:36

salut astazi am taiat polistirenul cu circularul pt 15 stupi cu cat1/2 de 3mm si pt capace de 2mm cu plasa pe fund am sa-i montez iarna asta cypryx din Teliuc poate ne intilnim comynyc din Brad eu am stupii la Luca sper sa-i populez in 2 ani iernare usoara
silviu hd

Mesajde cypryx » 25 Oct 2012, 11:28

silviu hd scrie:salut astazi am taiat polistirenul cu circularul pt 15 stupi cu cat1/2 de 3mm si pt capace de 2mm cu plasa pe fund am sa-i montez iarna asta cypryx din Teliuc poate ne intilnim comynyc din Brad eu am stupii la Luca sper sa-i populez in 2 ani iernare usoara

salutare
daca esti prin hunedoara da un fir la 0763591355 ,bucuros .si eu sunt un incepator,acu sunt la al doilea an si sper ca toate cele 12 famili (4 famili si 8 roi )sa treaca cu bine iarna.
[b]trebuie sa rectific unele aspecte legate de vopsitul capacelor de polistiren la stupi.[b
in ceea ce priveste vopsirea in lavabil a capacelor se pare ca nu da rezultatele pe care le asteptam.lavabilul mai sare in unele locuri de pe capacele de polistiren.ca si cauze posibile cred ca ar fi :lavabilul de proasta calitate,amorsarea suprafetei de vopsit slaba.
acest aspect il voi remedia la primavara pana cand sper sa achizitionez ceva tabla de al tipografica(foarte subtire) care cred ca ar fi foarte buna pt protejare a capacelor de polistiren de soare si alte daune.

oricum asta mai trebuie gandita (protectia capacelor de polistiren)

salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde catalin.profiri » 26 Oct 2012, 01:53

Cpryx, incearca cu vopsea normala, pe baza de ulei.
Spunea cineva aici ca in combinatie cu razele solare formeaza un fel de crusta dura. Asa este.
Am dat un singur strat de vopsea si s-a format acea crusta. Ar fi recomandat sa mai dau o mana de vopsea, preventiv.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde cypryx » 31 Oct 2012, 11:15

catalin.profiri scrie:Cpryx, incearca cu vopsea normala, pe baza de ulei.
Spunea cineva aici ca in combinatie cu razele solare formeaza un fel de crusta dura. Asa este.
Am dat un singur strat de vopsea si s-a format acea crusta. Ar fi recomandat sa mai dau o mana de vopsea, preventiv.

merci de informatie ,o sa incerc pe cateva bucatele de polistiren sa vad cum se comporta pana la primavara.se pare ca mi a scapat ideea.

salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde florinjsk » 31 Oct 2012, 15:17

Dl Silviu nu va suparati da cat polistiren va trebuit pentru 15 stupi?
florinjsk

Mesajde kamy » 31 Oct 2012, 15:23

invers se refera la magazie din lemn si cuibul din polistiren!magazia o muti mai mult si e mai grea,daca-i din lemn poti s-o prinzi cu lisa!
kamy

Mesajde silviu hd » 31 Oct 2012, 20:20

Dl florinjsk mi se pare ca am avut 21 buc de 3cm pt cuib si cat de 1/2 iar pt capace am avut 8 buc de 2cm nu leam montat inca si nu stiu daca pun sau nu tabla pe capace polistirenul l-am tait la un prieten care face mobila a iesit perfect Cypryx ce as mai vrea si eu tabla daia de tipograf ''scuze ca inca nu te-am sunat stau in HD in OM salut
silviu hd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....