Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde kamy » 22 Oct 2012, 09:22

dragi tovarasi si pretini,chiar cu riscul de a fi injurat de unii,ma gandii sa va fac o invitatiune de a nu ne grupa in cluburi,fani si alte cele, ci sa incercam sa adunam informatia chiar contradictorie intr-un singur loc,dar sa nu ajungem cu contradictiile la ,,de dulce,,pentru ca totusi prin contradictie iese la iveala adevarul.asa ca va invit sa scrieti cinstit si onest din experienta ce tip de lada v-a placut mai mult,niscai rezultate obtinute,ce v-a deranjat la un anumit tip de lada,care credeti ca ar fi dezavantajele,avantajele,in concluzie o discutie constructiva,incat cei care vor vrea sa se apuce de facut lazi sa nu fie nevoiti sa parcurga hectare cu informatii,si cand termina de citit tot sa fie mai dezorientati ca la inceput!
kamy

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 09:49

greu de dat un raspuns universal valabil, sunt mult prea multe variabile implicate

Ce e bun in zona de sud a tarii clar nu se potriveste cu nordul
Ce e bun pentru pastoral nu prea se pupa la stationar
ce e bun pastoral intensiv (peste 10 mutari poe an) e ceva mai putin potrivit pentru un pastoral obisnuit (maxim 5 mutari pe an)
ce e bun la o stupina medie se poate dovedi a fi imprompriu pentru stupine mari
si tot asa
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cantemir » 22 Oct 2012, 13:29

Cea mai buna lada e cea cu care stiu intr-adevar, sa lucrez! Celelalte sunt experimente.
Apropos: ma mananca sa incerc Layens 12R cu cat. Voi vedea pe spinarea mea daca va fi o minune sau un dezastru!
cantemir

Mesajde cristi_vidican » 22 Oct 2012, 13:46

Cristian Ioniță,
De ce nu e bună o ladă pentru pastoral intensiv în staționar?
Lada pentru pastoral trebuie să fie din cele mai bune, să facă față la exploatare intensă.
Sigur că dacă nu facem pastoral, merg și lăzile coapte, numai să nu iasă albina pe 20 de urdinișuri.

După mine, un stup bun trebuie să aibă aerisire pe fund. Fundul cât mai robust, pretabil pentru lisă. modalități de închidere a aerisirii pentru fumigații cu VF. Corpul să aibă falț de jur împrejur. Capacul cu aerisire (dar să se poată închide la nevoie aerisirea). Podișor - izgonitor - hrănitor - cu sită de aerisire. (Avea Adi Hodiș niște poze).
Vopsit cu ceva de calitate. Eu am vopsit cu lac pe bază de apă. Am dat în primul strat cu un grud, care a dat și culoarea. Super mulțumit până acum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 13:53

Cristi Vidican .... ceva mai multa atentie la detalii nu ar strica, nu am spus ca nu e buna .... ci ca nu se pupa .... vrei sa-ti detaliez pe silabe diferenta?

... cele mai la indemana diferente ar fi:
- in pastoral musai falt sau alte sisteme de rigidizare a elementelor stupului intre ele pe cand in stationar nu are sens sa te incurci cu astfel de detalii;
- mai ieftina cutia de stationar (pentru ca nu are falt, manere trainice, etc);
- tipul de stup .... in stationar merge rama dadan (orizontal sau vertical), plus ca e mai propice sa fie mai lat (12 sau chiar 14 rame) pe cand pentru pastoral trebuie sa ai grija la dimensiuni ca sa optimizezi spatiul in mijlocul de transport, trebuiesc rame de cat mai mici pretabile la manipulare cu tot cu cat, etc.

etc etc ....
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 22 Oct 2012, 15:08

Cristian IONITA scrie:- tipul de stup .... in stationar merge rama dadan (orizontal sau vertical), plus ca e mai propice sa fie mai lat (12 sau chiar 14 rame) pe cand pentru pastoral trebuie sa ai grija la dimensiuni ca sa optimizezi spatiul in mijlocul de transport, trebuiesc rame de cat mai mici pretabile la manipulare cu tot cu cat, etc.

În ziua de azi, e bine să-ți faci stupii ca să poți merge cu ei și în pastoral. Nu am crezut vreodată că voi muta stupii de acasă. Am fost nevoit din cauza vecinului. Nu m-a forțat, dar pentru pace, am cedat eu și am câștigat enorm. Am prins gustul mutărilor.
Evident că lăzile mele nu erau pentru pastoral (ieșeau albinele prin toate părțile), așa că de atunci, îmi fac lăzi capabile să fie transportate, chiar dacă le mut de pe o vatră pe alta și mai încă o locație de rezervă.
12-14 rame în cuib mi se pare mult. Am urmărit un film de a lui Dragoș în care explica de ce e nemulțumit de 12 rame în cuib: în timp ce stupii pe 10 rame aveau etajul pus la salcâm (la început), cei pe 12 încă nu cereau așa ceva. N-am avut pe 12 rame niciodată. Dar treaba cum că merg mai multe rame în cuib în staționar nu ține numai de mijlocul de transport ci de exploatare.
În concluzie, cred că cine vrea să-și facă lăzi, ar fi bine să privească o ladă de superpastoral.
Părerea mea ...
cristi_vidican

Mesajde sorin_horezu » 22 Oct 2012, 15:25

Acum, sa nu crezi ca fac misto, dar daca referinta e daca sau nu urca in cat la salcam, eu recomand stupul pe 5-6-7 rame in cuib. Cu asa ceva sunt sanse mari sa urce la pomi in cat. Chestia cu urcatul in cat mai tine si de ce e in stup. Stupul e de 12 rame, dar albine are in el??? Eu am numai pe 12 rame si sunt foarte multumit de varianta asta. Am si care nu urca in cat la inceputul salcamului, dar asa cum am zis ... pot fi si pe 10 rame care sa nu ceara cat la inceputul salcamului daca nu au albine in ei. Am vazut ca lumea mai nou se axeaza pe numar mare de familii. De asta nu urca in cat!
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde cristi_vidican » 22 Oct 2012, 15:37

Sorin,
sigur, fiecare-și face după cum îi vine lui mai bine. Sunt mătci la care nu ajung 10 rame DB de cuib. Acolo trebuie găsită o soluție de cuib mai mare.
Eu am ca principiu să nu umblu după miere în cuib și să nu-l deranjez prea tare (la 12 rame în cuib va trebui să bagi mâna după miere la extras și în cuib). Cu o linie de mătci bune, știi imediat ce ai în cuiburi, fără prea mult deranj.
Astfel, eu m-am îndrăgostit de MER. Dacă matca cere mai mult spațiu, mai dăm un corp pt cuib.
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 16:03

cristi_vidican scrie: ....
În ziua de azi, e bine să-ți faci stupii ca să poți merge cu ei și în pastoral. Nu am crezut vreodată că voi muta stupii de acasă. Am fost nevoit din cauza vecinului. Nu m-a forțat, dar pentru pace, am cedat eu și am câștigat enorm. Am prins gustul mutărilor. ...

ce legatura are experienta ta personala (nefericita) cu subiectul? .... e la bunbul simt sa ceri si aprobarea vecinior atunci cand le aduci albinele pe cap, dar se pare ca termenul asta e cu adevarat desuet pentru unii dintre noi.

Cunosc cativa stupari de succes care in decurs de numai cativa ani au schimbat cam tot atatea modele de lazi si nici acum nu ii vad sa se linisteasca .... si nu vorbim de 20-30 de cutii ci de sute o data .... e foarte greu sa gasesti solutia optima .... mai ales cand conditiile se schimba pe parcurs.
Cristian IONITA

Mesajde kamy » 22 Oct 2012, 19:41

am esperimentat pana acum vre-o 4 soiuri de lazi despre care am mai scris,dar s-o luam babeste.
am mostenit de la tata ladoaie din fosla de 5 cm de 24-26 de rame,la stationar bibelou se umplea lada cu musca si mai si roiau,scoteai si miere faceai si roi pe vremea aceea foarte multumit; baiu la mutari,pastoral si omorat de albine am renuntat dupa primul an de dobrogea 1997!
in 1998 m-am dotat si io cu roti am mai modificat pavilionul achizitionat i-am pus 4 randuri si am facut cunostinta cu lada orizontala de 20 rame in pat cald.productie buna intepaturi cat china spor la extras nu prea,avantaje;in cules tragi ramele cu puiet in spate castigi niscai puiet fata de pat rece,ba poti folosi o diafragma cu gratie haneman si ai cat in cuib.
m-am maniat pe vagon l-am vandut iarna si am facut capace la lazile de 20 de rame in pat cald,pot sa spun ca a fost lada de care am fost cel mai multumit,am scos la fs intr-un singur loc 72 kg pe lada si in spatele lazii am facut nuclee care s-au imperecheat mult mai bine dacat in fata!alt avantaj carnatul de lazi e asezat pe ingust se mai scurteaza nitel si stai mult mai comod in spatele lazii capacul se ridica in cap in fata si ai un spatiu generos de desfasurare,un dezavantaj ca erau din scandura de 2 cm si cam scadeau scandurile de fund izolare mai greoaie pentru iarna dar lazi usoare la incarcat descarcat.
anul urmator nemultumitu tot nemultumit ramane,am vandut lazile si am facut lazi de 12 rame 1/1 plus un cm adica interiorul 45/46,cu canal pe mijloc cu posibilitate de separare 6+6 rame,magazie la fel 1/1.
dezavantaje;pentru o familie prea mult pentru 2 prea putin roiesc.dar in anii buni daca pui gratie haneman se umple cu miere in anii buni ,am obtinut de la o familie 150 de kg de la o recordista la tei si floarea soarelui.
anu trecut an bun am pus 2 familii intr-o lada 6+6 rame am facut 2 salcamuri si floarea soarelui si-am scos in jur de 90 kg pe lada fara sa extrag cuibul,dar am pus pe forum ceva poze in care se vad barbi de pustnici la stupi si e destul de greu de lucrat cu stupi suprapopulati.
dupa parerea mea si a altora se scoate mai multa miere din orizontal cu conditia sa extragi tot dar fortezi albinele sa lucreze la disperare ca mor de foame si fiind stresate se refac mai greu dupa pastoral.
fiindca lazile verticale le am din 2000,in 2010 am facut pentru iernare lazi din polistiren albastru tot de 12 rame plus 1 cm impartite in 4 si 5 compartimente,care sant bune pentru iernat nu trebuie impachetat pentru iarna am facut si pastoral cu asemenea lazi dar fiindca n-au fundu gol am mers cu stupii deschisi o incercare de care am fost foarte multumit albina e foarte linistita.
ma batea gandu de lada de 8 rame da trebuie un munte de scandura si atunci am ramas la lada de 12 rame +1 cm dar impartita in 5 nuclee pe cate 2 rame cu fund mobil,folosind 4 diafragme poti folosi lada pentru pastoral ,nucleu de imperechere sau banca de matci incapand 10 matci pe cate 2 rame intr-o lada de 24 ,scazand diafragmele raman 20 rame!atat declar subscriu si semnez ca la militie!
kamy

Mesajde octav79 » 22 Oct 2012, 20:03

Buna seara,
Foarte interesant subiectul. Sper sa invat ceva de aici, pentru ca si eu sunt incepator si sunt in cautarea tipului de lada cat mai potrivit pentru stilul de stuparit pe care-l practic. Adica pastoral cu 4-5 mutari pe an.

Am de 4 ani stupi si parcursul a fost urmatorul:
Primul an Dadant orizontal pe 17 rame.
Al doilea la fel dar am crescut numarul.
Al treilea an am trecut la Dadant de 10 rame si cat de 1/2
Anul acesta acelasi tip.
Anul viitor am hotarat sa pastram cuibul si sa schimbam catul de la 1/2 la 1/1. Si vom incerca si 3-4 stupi ME sau MER inca nu sunt hotarat. Vom vedea daca e bine sau cum e mai bine
Acum cateva cuvinte despre motivele schimbarilor.
Orizontalul Dadant imi place, cred ca se lucreaza usor si intuitiv cu el. Mai putine interventii si poti controla mai bine roitul. Este foarte greu de manipulat in pastoral daca nu ai pavilion.
Dadant 10 rame cu cat 1/2, imi place pentru ca e mai usor de manipulat in pastoral insa trebuie foarte mare atentie cu el sa nu-l scapi de sub control.
Dadant 10 rame cu cat 1/1, imi place pentru ca lucrez cu o singura rama si sper sa reusesc deblocarea cuiburilor mai usor prin urcarea de rame in cat si inlocuirea cu rame goale. Asta pentru ca am si familii care nu verticalizeaza mierea. Nu stiu de ce, dupa cum am spus sunt incepator.

Ceea ce am prezentat este din mica mea experienta. Daca cineva are vreun sfat il primesc cu placere.

Sanatate si iernare usoara tuturor.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde kamy » 22 Oct 2012, 20:49

octave in anii slabi familiile slabe nu urca in rest no problem,dar prefer orizontalu varsat(adica pe jos) decat verticalu!
de-aia s-a trecut la etajat me sau mer ca lucrul cu rama sa-l transformi in lucrul cu catul!
daca extragi si cuibul nu merita verticalu,a fost conceput pentru a nu vantura toate ramele si pentru a separa cumva mierea de puiet,dar albinele prima data aduna miere intre ramele cu puiet si orizontalu esploateaza mai bine tendinta naturala!
abia cand e plin cuibul muta mierea sus in cat!
kamy

Mesajde alt stupar » 22 Oct 2012, 22:05

cel mai bun tip de lada pentru apicultura ???
intrebare cu raspuns absolut imposibil !
la fel cum nu poate exista "cel mai bun tip de lada pentru albina" Ce-i pasa albinei de tipul de lada ? :lol:

A... probabil s-a vrut a se pune in discutie "CEL MAI BUN TIP DE LADA PENTRU APICULTOR". Asa mai merge ;)
Atunci sa zic si eu ca pentru mine toate tipurile-s bune. De populat sau de aprins focul cu ele, dupa caz :lol:

Dadant orizontal, Dadant orizontal modificat (lungimea ramei 350 mm), vertical pe 10, vertical pe 12 rame, Cunciuri, Orsagosuri, Mmultietajat, mai nou fudulul MER... am bagat degetele cam prin toate... si de prin toate am scos si olecuta de miere... bune-s toate daca-s folosite cum si unde trebuie !

Un curent recent aparut pe forum in favoarea Laionsului - iernare buna si dezvoltare exploziva primavara. Mda... mai intai ar trebui incercat Orsagosul... va garantez ca bate net Laionsul la cele doua capitole ! Asta nu inseamna ca nu are alte 1001 deficiente...

Camara de "lemn uscat" Le-am purtat destul pe campii.
Daca nu reusesc sa le ard la iarna parca vad ca iar le populez cu roi si iar imi fac de lucru sa repar la ele.
Fişiere ataşate
Copy of DSC01122.jpg
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde octav79 » 22 Oct 2012, 22:11

Despre orizontal am aceeasi parere. Imi place cum se dezvolta familia in el. Pe vatra raman orizontali de 17 rame la care trebuie sa pun si cat de 1/2 dupa tei.
Anul asta s-a intamplat sa blocheze cuibul la tei si floarea soarelui si sa nu urce mierea in cat. Au restrans ponta reginei ca sa puna miere.
O sa incerc anul viitor si ME cu rame de 3/4 sa pot face o comparatie intre ei.
Poate am gresit undeva dar nu stiu unde.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde Ruben » 22 Oct 2012, 22:14

alt stupar scrie:
Un curent recent aparut pe forum in favoarea Laionsului - iernare buna si dezvoltare exploziva primavara. Mda... mai intai ar trebui incercat Orsagosul... va garantez ca bate net Laionsul la cele doua capitole ! Asta nu inseamna ca nu are alte 1001 deficiente...

Ce dimensiuni are la rama Orsagosu asta? Dar Cungi?

Ce nu ti-a placut la ele?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 22 Oct 2012, 22:31

28/32 daca nu gresesc
ce nu mi-a placut ? Oho... multe ! Incepand cu clestele de scos rame si terminand cu capra pe care le asezam :lol:
Acum serios, intro zi am sa fac o trecere in revista a avantajelor si dezavantajelor la acele sisteme. Nu de alta dar sunt baieti care nici nu-si inchipuie acel tip de tehhica apicola. Si poate e nedrept sa se astearna uitarea...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR