de mihai33 » 16 Noi 2012, 23:56
Cristi raspunsul am sa ti-l dau eu!
Ramele bat la transport! Italienii folosesc numai rame fara hoffman, si distantiere metalice in partea de sus, dar in partea de jos aveam distantiere pe mijlocul ramelor, era un simplu lemn cu scoabe si ramele intrau acolo.
Problema care si eu de altfel o intampin trebuie sa merg cu distantiere ca asta le este sistemul.
In sistemul Mer nu merge..am incercat eu..chiar daca se spune ca propolizeaza si tine rama propolisul...nu este adevarat
in sistemul dadant merge dar cu acel lemn si fund fix
Problemele vin dupa aceea...pt ca nu le vei putea folosi fara distantier jos, si atunci iti trebuie disteritate cand incepi sa asezi ramele si crede-ma ca nu este prea placut sa incepi sa tai coroanele de miere ca sa nu strivesti albina,..este destul de neplacut,..dar ...pana iti dai mana...si ti se va parea mai usor.
Un alt aspect de luat in considerare ca nu vei mai pune mana pe rama, trebuie sa folosesti clestele, la inceput va fi foarte incomod, o sa iti vina sa dai cu el de pamant, o sa te doara degetul mare de la mana stanga de la atata tinut incordat , febra la muschii mainii stangi..aici vb in plina activitate unde ridici 500-600 de rame pe zi...ulterior vei dormi cu el sub perna cand vei vedea ca ai o mana in plus cu el.
Sfatul meu cugeta bine ce doresti sa faci, pt ca una peste alta tot la banii aia ajungi cu sau fara distantiere.Eu nu am alta varianta...eu te sfatuiesc cu umerasii clasici, este muuuuuuuuuuuuuuuult mai usor de lucrat,..daca nu ma crezi incearca
te salut
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!