Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

macara in "botul" masinii

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 12:43

ce parere aveti de ceva de genu'?

http://www.caradvice.com.au/wp-content/ ... 25x416.jpg

nu ar fi prea complicat de fabricat,

la ARO de exemplu bara fata se prinde fix de 2 elemente de sasiu .... care nu-s prea rezistente (fac brat al fortei si nu o data am vazut sa la masini mai abuzate fisuri) dar relativ usor pot fi intarite.
Nici prinderea de pe plafon nu prea ai de ce sa-o faci in mod rezistent (exista o buza pe caroserie dar e din tabla subtire si slaba), dar cu putina imaginatie se poate manufactura ceva mai rigid, eventual un cadru rigid care sa se sprijine pe partea din spate a sasiului (In spate la ARO sasiul e mult mai oki decat in fata)

Sistemul ar trebui dimensiunat sa lucreze cu greutati de minim 200 Kg (2 stupi o data sau chiar 300 cat e un butoi cu miere ar fi si mai bine).

Acum nu prea-mi dau seama cat de "eficient" ar fi acest sistem:
- cat de repede si in siguranta poti manevra stupii astfel? .... ma gandesc ca musai trebuie ceva antibalans (un cadru din fier subtire cu rol de a tine incarcatura fixa)
- cat de rapid lucrezi asa? .... ca daca te mocai 10 minute sa pozitioneze o incarcatura nu ai facut nimic ca pana incarci cateva sute te prinde dupa amiaza
- ce uzuri suplimentare implica masinii (clar anvelopele pe fata si sistemul de directie sunt solicitate suplimentar);
- permite sau nu sistemul pozitionarea la mm a incarcaturii? .... sa mergi inainte - inapoi nu-i mare lucru .... dar cateodata mai trebuie si stanga dreapta deoar cativa cm - oricum insa nu e viabil sa lucrewzi singur .... trebuie un manipulant si pe platforma si la o adica poate el sa fie responsabil cu pozitionarea stupului soferul din masina nu face decat sa-l coboare.

astept opinii si pareri ....

Cel putin la Aro mult mai simplu si sigur ar fi sa montezi "bratul" in partea din spate ....

In loc de troliu in botul masini (care poate e prea scump si nu "stie" sa coboare) se poate monta un vinci electric (auto sau chiar 220 alimentat de la generator) in varful bratului de macara
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Re: macara in "botul" masinii

Mesajde Ioan Guist » 22 Oct 2012, 22:40

E bun de ...idee.Aia au fost obligati sa manipuleze cu ce pot ajunge acolo in pustia alba.La butoaie te descurci si o rezolvi pe zapada..
La stupi , cum ai zis si tu, e multa manevra de facut si nu se merita.Cred ca 300 de kg se transforma in 400kg la brat intins.Cocoseaza suspensia de nevoie-i vine.Bashca faptul ca pe aro-l ridica de spate incat poti sa schimbi o pana.Daca mai vrei si nitica manevra, ai nevoie de mama si tata servodirectiei ca sa misti stanga dreapta.Cu IFA, ce avea o servo de toata lauda (cu un deget mic luam pe loc) intr-o panta cu greutatea pe fata, nu am miscat nici un mm.

Deci.O idee de luat in calcul si atat.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 22:54

servodirectie au si aro-urile fabricate dupa 93, chiar si la cele mai vechi se poate monta, majoritatea care mai circula acum au caseta de servodirectie.

daca montam "agregatul" pe spate o sa fie ceva mai bine echilibrat, eventual lestam fata cu ceva,

in plus pe spate agregatul te incurca mai putin la condus, deci la mutari pe distante scurte (si pe cat posibil sa nu implice iesirea pe DN-uri) nu ar mai trebui montat / demontat.
Cristian IONITA

Mesajde Ioan Guist » 22 Oct 2012, 22:58

Da ma ! teoretic ideea e de bagat la arhiva.
Acuma.Ai aro. Bun.Cat trage la carlig? 2 Tone.Bun. Asta inseamna ca incarci la mana ma! 20 de stupi si... gata.Butoaiele le faci in bidoane ca nu scoti tone de la aia 20.

Asa sa lucrezi prin curte si prin gradina da.Transformi un aro in ...macara fixa si definitiva.

Ideea propusa de tine este strict legata de conditiile (departe de civilizatie si fara alternative) date de clipul cu pricina.
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 23:05

oficial cara 2300 Kg .... practic a tras de peste 4000 fara sa sughite

problema la mine este sa pun stupi pe 2 nivele in remorca, pentru primul nivel nu-i nici o pba cu lisa si planul inclinat, rapid si eficient, insa ca sa-i cocot trebuie musai un ajutor care nu a avut probleme la asimilitat calciu in copilarie si care in plus sa nu faca pe el daca mai capata o mica doza de venin.
Cristian IONITA

Mesajde Ioan Guist » 22 Oct 2012, 23:15

Bun ! hai sa discutam.
Tedi trage cu Patrol 3,5 tone.O sigura data o pus pe remorca peste 35 de familii.O indoit axele Knott.De trei ori! Sunt forte mari la 90 de grade si la socuri in viteza.O frezare, o gaura etc.Stupii erau plini de nectar.90- 100 kg pe bucata.

Aro trage 2300.Punct.Cristi, nici ambreajul nici transmisia nici politia nici riscul nu face sa punem mai mult.Da ma! pune de aci pana colo, max 20 km ceva in plus.Nu ma vede nimeni.Vorbim de mers la drum si in regim de siguranta.

Si acuma.Pana montez sistemul, pana intind cablul si alimentez electropalanul, dau jos juma din ei.Pe randul de jos pun pe cei puternici.Aia cu doua caturi pline.Pe randul de sus pe aia cu un cat.(un cat e luat si pus in ARO) Aia de sus se pot da jos singur.E probata.Trebuie sa-l dai jos de pe stupi Apoi iei cu Lisa.
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 23:37

:)

la stupi putini (cati intra intr-o remorca) nu prea ai stupi grei si stupi usori .... e relativ simplu sa-i tii egalizati .... si chiar recoamndat.

Oricum in Aro nu intra prea multe caturi si locul e ocupat cu alte troace.

De coborat e intradevar posibil sa-i cobori si singur (te ajuta gravitatia) dar de urcat e practic imposibil (sau cu eforturi foarte mari)

Tehnologia ar fi ca stupii sa fie transportati numai dupa extractie, asta ar duce la o greutate de 50 Kg bucata .... deci in 2 tone ar intra 40 ... dar ca sa nu exageram pe nivelul de sus punem doar cate 3 (e si mai bine la echilibru) si am avea 4x5 jos plus 3 x 5 sus total 35 .... deci ma incadrez la cele 2300 oficiale

Remorca mea nu are "axe" ci suspensii independente .... lucru care o ajuta la curbe (rotile stanga - dreapta se pot invarti cu viteze diferite), pana acum nu am avut pbe la sistemul de rulare dar am avut e drept la sasiu (datorita solicitarilor in plan vertical, cupla remorcii este de tip ochet iar carligul nu permite decat foarte putin miscare in plan vertical, de atunci nu mai traversez santuri de 1/2 m adancime :D )
Cristian IONITA

Mesajde Ioan Guist » 22 Oct 2012, 23:45

Cristian IONITA scrie::)

Remorca mea nu are "axe" ci suspensii independente .... lucru care o ajuta la curbe (rotile stanga - dreapta se pot invarti cu viteze diferite),

Ba! care remorca are axa fara fuzeta? Caruciorul de butelii si trenul.Si asta (tedi) are la remorca suspensie individuala pe fiecare roata.Ia axa sunt bagate fusele pe toroane.Deci individual.

De extras, 35 de stupi, extragi acasa.Duci caturile pline in timpul transportului in aro si dupa ce te-ai mutat duci caturile acasa unde pupi si tu copiii.Sau nevasta.

Gata ca am vorbit de aro de parca mutam 100 de stupii.
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 22 Oct 2012, 23:56

oki ....uitam ca e aro .... revenind la sistem .... si zic eu ca ar fi bine de analizat si posibilitatea de a incarca direct in camion (platforma mult mai inalta) eventual tot paletul o data :) .

Clar pe fata nu e viabil, eventual doar cu o lestare corespunzatoare a puntii spate dar asta induce efort suplimenatr pentru masina

pe spate ar fi echilibrat (motorul e in fata) si relativ mai simplu si mai sigur de montat (sasiul e mai rezistent in spate), mai nasol aici ar fi faptul ca e mai greu cu vizibilitatea de la volan.
Cristian IONITA

Mesajde Ioan Guist » 23 Oct 2012, 00:00

Asa ma.Vi la problema.
Merita sa incarci cu sistem (oricare) de la 100 in colo.
Pavel are pe MAN un sistem ce culiseaza pe coviltirul intarit.Ia de jos 4-5 stupi o data cu electropalan si culiseaza cu papusa pana in fata.Pune jos apoi sus si tot asa.
Ioan Guist

Mesajde Mishu05 » 23 Oct 2012, 00:03

Cristi tu esti ca in bancul ala cu neamtul care vede o dacia duster si zice: romanii astia ar face orice numai sa nu isi repare drumurile..
Asa si tu..ai face orice numai sa nu iti iei camion..:)
Glumesc, da? :D
Mishu05

Mesajde Cristian IONITA » 23 Oct 2012, 00:08

am vazut ceva filmulet cu sistemul lui Pavel .... imi pare a fi eficient .... dar trebuie sa-ti permita bena ....

asa ceva am in vedere sa fac cand o sa trec la nivelul urmator (achizitonez remorca si o tractez cu ce-oi gasi de inchiriat).

Pana atunci am nevoie de o solutie de tranzitie .... asta din poza imi pare acceptabila ... dar e adevarat ca e deoparte de a fi perfecta
Cristian IONITA

Mesajde kamy » 30 Oct 2013, 18:43

Spui drept si pa mine ma bate gandu la o macara pe spate la camioneta cu troliu electric,mai niscai lazi mai un butoi ca salele s mai scumpe!
kamy

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....