Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde kamy » 22 Oct 2012, 22:35

alt stupare ma bucur ca ti-ai revenit,chiar ma-ntrebam undei ala de l-am cunoscut la intrarea in forum,nu era vorba de exegeza ci de lada in niciun caz de analiza gramatikala si sant sigur ca ai experienta cu carul si la diferite tipuri de lazi nu doar la zeflemea,asa ca te ascultam cu interes chiar daca intri cu buldozeru!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 22 Oct 2012, 22:49

Vertical 10 rame.In orice configuratie.1/1 si caturi. Me sau mer.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 23 Oct 2012, 07:32

alt stupar scrie:28/32 daca nu gresesc
ce nu mi-a placut ? Oho... multe ! Incepand cu clestele de scos rame si terminand cu capra pe care le asezam :lol:
Acum serios, intro zi am sa fac o trecere in revista a avantajelor si dezavantajelor la acele sisteme. Nu de alta dar sunt baieti care nici nu-si inchipuie acel tip de tehhica apicola. Si poate e nedrept sa se astearna uitarea...

Sunt numai ochi si urechi! :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 23 Oct 2012, 08:49

kamy scrie:alt stupare ma bucur ca ti-ai revenit,chiar ma-ntrebam undei ala de l-am cunoscut la intrarea in forum,nu era vorba de exegeza ci de lada in niciun caz de analiza gramatikala si sant sigur ca ai experienta cu carul si la diferite tipuri de lazi nu doar la zeflemea,asa ca te ascultam cu interes chiar daca intri cu buldozeru!

Kamy, stai ca nu aveam intentia de a te "zeflemi". Daca a iesit asta, mii de scuze !
Nici macar nu am fost atent la cine a lansat topicul, de fapt tot ce vroiam era sa repet pentru a mia oara ca orice tip de lada este bun sau este rau intr-un anumit context, functie de cine o foloseste, pentru ce o foloseste si cat timp isi permite sa aloce per unitate biologica.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 23 Oct 2012, 19:01

no problem cred ca nu ti s-a zbarlit paru de la asta,am auzit ca a mai fost vre-un topic pe tema, ce sa-i faci ,da zi din experienta!
kamy

Mesajde nellu.ar » 23 Oct 2012, 23:57

RA 1001 cu fund antivaroa. Fara tije,falt,coltare sau alte sisteme de prindere a magaziei de cuib in pastoral,doar propolis! Eu zic ca nu exista lada pentru N,S,E,V,ci mai degraba lada potrivita pentru fiecare stupar.In alegerea lazi,conteaza mult constitutia stuparului,varsta,posibilitatile financiare,modul de organizare,etc.
nellu.ar

Mesajde cantemir » 24 Oct 2012, 18:16

marian sima scrie:Eu vreau sa trec pe Layens cu cat am in minte o schema de astfel de stup la care eu aduc unele imbunatatiri .

Ce bine!... Poate picam pe aceleasi idei!
cantemir

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 19:21

ai grija la combinatia polistiren, panza,lac am facut si io o incercare sa armez polistirenu cu fibra de sticla si sa-l dau cu rasina da-l dizolva rau de tot!
Ultima oară modificat de kamy pe 24 Oct 2012, 21:10, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 21:12

mariene cauta tu o rasina pe baza de apa si-ai tras lozu castigator daca nu dizolva polistirenu,e si izolat si armat!
kamy

Mesajde jenica67 » 24 Oct 2012, 21:23

Cel mai bun adeziv pentru armare, este sprayul de lipit polestiren, care este foarte bun adeziv, se lipeste pe aproape orice tip de suprafata, si este foarte rezistent. Faceti o proba, pentru a va convige.
jenica67

Mesajde kamy » 25 Oct 2012, 07:39

jenica67 scrie:Cel mai bun adeziv pentru armare, este sprayul de lipit polestiren, care este foarte bun adeziv, se lipeste pe aproape orice tip de suprafata, si este foarte rezistent. Faceti o proba, pentru a va convige.
am facut am lucrat pot traje si de concluzii ,nu armeaza lada il mananca uv-eurile la lipit merge dar nu fara holtsuruburi,am incercat si fara si nu rezista la transport,am facut 2 sezoane pastoral cu lazi de polistiren!
kamy

Mesajde jenica67 » 25 Oct 2012, 08:14

Eu asi incerca daca asi putea face rost de furnir sau lemn de 3-5 mm, sa armez polestirenul cu adeziv spray, pe ambele fete. Sau lemn subtire de 5-6 mm, din care sunt facute lazile de rosii si alte legume, din piata. Peste vopsea si cred ca ar fi suficient de rezistente in exploatare normala. La pastoral nu imi dau seama, ca nu am folosit lazi de polestiren.
jenica67

Mesajde kamy » 25 Oct 2012, 19:22

daca vrei asa de ce nu cu tabla zincata de jur imprejur si lipit polistirenu pe interior da cam costa timp si gologani!
kamy

Mesajde nea.albinutza » 25 Oct 2012, 22:24

Va salut cu respect domnilor! Acest subiect a fost discutat si cred ca se va mai discuta mult timp de acum inainte.
Fiecare este dator sa incerce, experimenteze si sa ramana fidel unui sistem de constructie a stupilor. Eu personal am inceput in orizontal 18-20 rame iar cand am trecut la pastoral am observat ca mai caram si lazi pe jumatate goale ..asa ca am trecut pe vertivali....dar aici a aparut intrebarea...de care verticali sa imi fac? Asa ca am facut verticali de 8, 9, 10, 11, si 12 rame in cuib + cat 1/2 (cate 2 sau chiar 3)
...am uitat sa specific ca stupii ii construiam eu impreuna cu tatal meu, si de aceea ne-am permis acest experiment.
Observatie: stupul 8, 9 rame/ cuib...productie buna de mire, blocaj cuib in perioada de ponta maxima...primavara trebuia pus chiar doua corpuri 1/1 si apoi cele de 1/2...
stupul 10 rame/cuib productie buna, dar se preteaza pentru un stupar cu timp necesar de lucru (eu am servici si nu ,,scap" tot timpul ca sa pot lucra exact cand trebuie
stupul 11 rame/cuib idem ca cel de 10 cu specificatia ca imi permitea sa intarzii cu verificarea,
stupul 12 rame / cuib am avut productie mai mica de miere dar iernarile erau mai usoare, lazi grele si ocupa mult pe pavilion.

Acum lucrez numai pe 10 rame/ cuib + 2cat 1/2...iar intr-un pavilion am si 18 stupi cu 15 rame pat cald + 1cat 1/2 (asa l-am cumparat si nu am mai facut modificarea).

astept si alte pareri
nea.albinutza

Mesajde Tudor20 » 26 Oct 2012, 06:42

Mai mult de atat nu cred ca poate cineva sa ne lamureasca!!! Multumim pentru prezentarea rezultatelor obtinute in urma studiului efectuat!
Tudor20

Mesajde kamy » 26 Oct 2012, 07:24

nea albinutza multam fain de concluziuni,sint intradevar din experienta practica!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR