Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Verticalizarea mierii

Mesajde horia_ch » 23 Oct 2012, 09:16

kamy, aici a scris:
kamy scrie:.....abia cand e plin cuibul muta mierea sus in cat!

Aceste cuvinte ale lui mi-au amintit o problemă la care m-am mai gândit şi cu alte ocazii, când alţi colegi enunţau aceeaşi idee.
Acum, dacă tot vine iarna iar noi ne liniştim şi ne tragem către casele noastre, propun să discutăm problema verticalizării mierii în familia de albine.
Din ce am mai citit, există familii care duc mierea în caturi cu mare uşurinţă, după ce îşi "saturează" cuibul iar altele, dimpotrivă, blochează cuiburile iar mierea tot nu o urca sus. Care ar putea să fie cauza pentru această variabilitate? O fi genetică sau sistemică?
Acum să vă spun care e nelămurirea mea: familiile mele urcă totul sus, deşi uneori mi-aş dori să mai păstreze ceva şi jos, pentru ele. Condiţia este să aibă faguri clădiţi în cat. Dacă pun faguri artificiali acolo (chiar şi unul-doi, intercalaţi), îi construiesc "într-o lună"... dacă îi construiesc.
Am stupi de tip 2 X 12 X 1/1. Nu fac pastoral. Condiţiile de cules sunt destul de vitrege: am un singur cules pe an (doar fâneaţă), de lungă durată (1 iunie - 15 iulie) şi slăbuţ. Nopţile sunt foarte reci, nepermiţând părăsirea puietului pentru plimbarea nectarului. Şi totuşi... Dacă le-aş lăsa după capul lor, ar rămâne flămânde în momentul când iau mierea din caturi.
Să nu credeţi că am mătci super-extra-performante care să umple din colţ în colţ cele 12 rame de jos. Nu. Sunt mătci normale, care pontează normal pentru condiţiile în care se găsesc. Adică se întind pe 7, 8, hai să zic maxim 9 rame cu puiet (adică nu din dungă în dungă), şi doar când au polenul cel mare. În rest, ramele le ţin... goale sau în cel mai bun caz cu polen. Doar uneori (mai ales spre toamnă) fac câte o mică coroniţă de miere.
Culmea e că ţinând cont de nopţile reci, logica ar spune că albinele ar trebui să se simtă ameninţate şi să-şi asigure rezervele în cuib, aproape de puiet, mai mult decât dacă vremea ar fi permanent caldă (zi şi noapte).
În timp, le-am învăţat năravu' şi acum mi-am adaptat tehnologia la comportamentul lor, dar a fost o vreme când, cunoscând din citite ideea cu care am început postarea, am lăsat fără voie albinele flămânde.
Acum, partea bună, dacă-i pot spune aşa, e că n-ar trebui să caut miere în cuib niciodată... :lol:
La voi de ce e altfel?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Re: Verticalizarea mierii

Mesajde dumi » 23 Oct 2012, 10:19

Eu am observat ca albinele nu urca mierea sus atunci cand:
- pun catul prea devreme (nu are destula albina -ramele de cuib trebuie sa fie ful de albina si sa existe si un pic de cules) = familia incetineste ponta

- bloceaza cuibul atunci cand au un cules intens (la mine tei si floarea soarelui) iar un corp 1/2 nu este suficient pentru a depune nectarul (in manuale se specifica ca nectarul este depus cate putin pe o suprafata mare pentru ca albinele sa elimine mai usor apa din el) = familia intra in frigurile roitului
La tine probabil nu blocheaza cuibul si urca miere sus deoarece au un cules mai slab si pui catul atunci cand trebuie

- O alta cauza pentru care nu urca mierea cred ca este numarul mic de culegatoare si un numar mult mai mare e albine tinere (culege incet cate putin iar albile tinere prelucreaza prea repede nectarul si capacesc mierea -mierea capacita nu o urca in cat) Rezultatul = familia intra in frigurile roitului prea devreme si nu faci nici miere nici un roi puternic

Asta e doar parerea mea
dumi

Mesajde -tedy- » 23 Oct 2012, 23:56

am avut famili de aceiasi putere la acelasi cules faguri claditi la fel si totusi diferenta la mierea din cat .dar cele ce au avut miere mai multa in cuib au urcat sus dupa extractie.deci fiecare cu obiceiurile lui.
0742844185
-tedy-

Mesajde balasbebe » 24 Oct 2012, 07:06

Foarte mult conteaza grosimea ramelor. Acestea nu trebuie sa depaseasca 37 mm. Albinele vor cara mierea in cat mult mai repede. Daca se ajunge la 40-41 mm albinele vor avea tendinta sa o depoziteze sunb forma de coroane si astfel sa se blocheze cuibul.
balasbebe

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 07:37

dupa parerea mea cam e un amanunt care pentru mine e lege;cate rame de puiet jos atatea rame cu miere sus in magazie,vorbesc de 1/1.verticalu mi se pare un pic cam peste indemana pentru albine,odata aduce mierea in cuib cand e plin o muta in cat,la magazie 1/1 in extracules daca nu pui folie intre cuib si magazie se cam rareste puietul daca folosesti haneman daca nu urca sigur matca.
kamy

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 07:39

la rame mici tendinta de blocare a cuibului e mai mare!
kamy

Mesajde balasbebe » 24 Oct 2012, 08:03

Pentru a obliga albinele sa urce mierea direct in caturi se poate mari distanta dintre leatul inferior si fundul stupului. Albinele nu vor mai urca pe acele scarite, se vor urca doar pe pereti si de acolo in mazin. Nu va fi o trecere a albinelor printre ramele cu puiet.
balasbebe

Mesajde Mircea_63 » 24 Oct 2012, 08:10

Oare asezarea ramelor in cat perpendicular pe cele din cuib (jos pat rece, sus pat cald) si eventual a urmatoarelor caturi mereu perpendicular fata de cel de sub el...influenteaza urcarea?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde horia_ch » 24 Oct 2012, 11:24

Am senzaţia ca nu s-a înţeles pe deplin unde e problema pe care mi-o pun. La mine, dacă le las de capul lor, albinele URCĂ TOATĂ MIEREA sus în cat, iar dacă nu fac "stânga-dreapta" şi extrag tot catul rămân fără mâncare. Nu cred că îşi lasă jos, în cuib, mai mult de 2-3 kg.
horia_ch

Mesajde peterneamt » 24 Oct 2012, 11:55

In primul rind conteaza puterea familiei, apoi culesul, temperaturile exterioare, apoi curentii de aer, urdinis, sita, fund anti..,si nu in ultimul rind rasa. ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 24 Oct 2012, 11:56

Cred ca toata lumea a inteles exact ce spui!
Fiecare isi doreste ce nu are...Eu asa fac cum am spus mai sus si m-as bucura sa le vad ca urca ceva mai bine in cat. Nu stiu daca e o chestie de gena sau tine de alte influente - mi-ar place sa am o matca de la tine ;) . Numa bine am putea observa si trage niste concluzii :?

Chiar m-as bucura daca as afla raspunsul la intrebarea ta. As sti cum sa le influentez sa urce mai bine! Totusi, spune-mi te rog: catul cum il asezi? Cu ramele in aceeasi directie precum cuibul sau perpendicular?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Cristian IONITA » 24 Oct 2012, 12:03

horia_ch scrie:Am senzaţia ca nu s-a înţeles pe deplin unde e problema pe care mi-o pun. La mine, dacă le las de capul lor, albinele URCĂ TOATĂ MIEREA sus în cat, iar dacă nu fac "stânga-dreapta" şi extrag tot catul rămân fără mâncare. Nu cred că îşi lasă jos, în cuib, mai mult de 2-3 kg.

exista solutie ..... nu faci ultima extractie din sezon .... sau nu extragi decat jumatate din cat (estimezi ce cules ar mai fi, eventual daca culesul cade bagi niscaiva sirop, etc) .... si apoi iernezi cu cat-ul deasupra .... la primavara cat-ul devine cuib .... ramele din cuib ajung la topitor si uite asa iti faci un sistem de stuparit de invidiat in care cu manopera foarte putin ai asigurate iernare buna, productie suplimentara de ceara, rotatie sanatoasa a ramelor din cuib, etc

Te costa prezumtiva pierdere de miere din renuntarea la o extractie, dar in general valoarea acelei mierii se intoarce intreit in primavara cand o sa ai familii de putere peste medie datorita faptului ca a iernat in conditii optime. Un roi timpuri are valoare de piata mai mare de 10 Kg miere predata la procesator .... eu zic ca se merita pe deplin.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde peterneamt » 24 Oct 2012, 12:21

Problema este ca apicultura fara conditii prielnice de mediu nu se poate face. La fel ca la alte specii hrana face diferenta. O matca prea prolifica intr-un stup slab poate degenera, sau poate distruge stupul daca apicultorul ii lasa spatiu prea mare de ouat. O vaca holstain intretinuta ca o bruna, nu numai ca nu i-si va arata potentialul, dar se va si imbolnavi. La fel si puii de rasa crescuti cu porumb si griu......
Pastoralul implica cheltuieli din ce in ce mai mari si de multeori nesustenabile. Masurile au facut si mult rau apiculturii obligind apicultorii sa inmulteasca stupina peste potentialul zonei ( se stie ca o familie buna consuma intr-un an 70- 90 Kg de miere si 10-20 Kg de polen si ce este in plus revine apicultorului ), iar furatul stupilor ii obliga sa nu aiba mai multe vetre care ar trebui pazite si....
Este greu sa gasesti solutia corecta, care sa te lase sa dormi linistit in patul tau. ;)
peterneamt

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 14:35

in prima parte a anului e mai putina miere in cuib dar la fs e blocat de-a binelea si deblocheaza doar cat sa depuna matca oua!
kamy

Mesajde horia_ch » 24 Oct 2012, 14:42

Mircea_63 scrie:Totusi, spune-mi te rog: catul cum il asezi? Cu ramele in aceeasi directie precum cuibul sau perpendicular?

Ramele sunt aşezate normal, adică paralele cu cele din cuib, continuându-le pe acestea în sus.
Cristian IONITA scrie:exista solutie ..... nu faci ultima extractie din sezon

Această ultimă extracţie este şi prima. Am albine de 20 de ani, dar niciodată nu s-a pus problema unei extracţii suplimentare. E una singură pe an şi... atât de bună cât vrea Dumnezeu. Soluţia aleasă de mine este, într-adevăr, extracţia parţială combinată cu completarea în toamnă, dacă e nevoie (de obicei este nevoie).
În privinţa catului care devine cuib ideea este excelentă, pentru cine îşi permite aceasta. Însă, am scris şi mai sus, albinele nu construiesc satisfăcător decât în cuib. În cat nu construiesc aproape deloc, oricât de tare ar fi familia. Bănuiesc faptul că nopţile fiind reci sunt incomodate în munca de construcţie acolo unde lipseşte puietul. :x
kamy scrie:in prima parte a anului e mai putina miere in cuib dar la fs e blocat de-a binelea si deblocheaza doar cat sa depuna matca oua!

Aici nu există floarea soarelui. Nu există nici tei şi nici salcâm. :(
horia_ch

Mesajde cristi_vidican » 24 Oct 2012, 15:45

Horia, treci pe MER :lol:
Construiești ramele în cuib și le muți apoi în etaje. toamna organizezi cuibul pe câte rame cu miere vrei, le poți pune și 20 de 1/2 dacă vrei (mai bagi un corp cu rame goale dedesubt) și dormi liniștit toată iarna, fără morcovi :lol:
Și la mine verticalizează foarte mult, nu prea blochează cuiburile decât dacă familia e mai mică și nu acoperă și etajul. În rest, unde lucrurile sunt ok, se întâmplă că lasă cuibul fără gram de miere. Nu-i bai, mie îmi place așa, că nu mai umblu după miere prin cuib. Dar, trebuie să fiu atent să nu-i las fără mâncare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR