kamy scrie:.....abia cand e plin cuibul muta mierea sus in cat!
Aceste cuvinte ale lui mi-au amintit o problemă la care m-am mai gândit şi cu alte ocazii, când alţi colegi enunţau aceeaşi idee.
Acum, dacă tot vine iarna iar noi ne liniştim şi ne tragem către casele noastre, propun să discutăm problema verticalizării mierii în familia de albine.
Din ce am mai citit, există familii care duc mierea în caturi cu mare uşurinţă, după ce îşi "saturează" cuibul iar altele, dimpotrivă, blochează cuiburile iar mierea tot nu o urca sus. Care ar putea să fie cauza pentru această variabilitate? O fi genetică sau sistemică?
Acum să vă spun care e nelămurirea mea: familiile mele urcă totul sus, deşi uneori mi-aş dori să mai păstreze ceva şi jos, pentru ele. Condiţia este să aibă faguri clădiţi în cat. Dacă pun faguri artificiali acolo (chiar şi unul-doi, intercalaţi), îi construiesc "într-o lună"... dacă îi construiesc.
Am stupi de tip 2 X 12 X 1/1. Nu fac pastoral. Condiţiile de cules sunt destul de vitrege: am un singur cules pe an (doar fâneaţă), de lungă durată (1 iunie - 15 iulie) şi slăbuţ. Nopţile sunt foarte reci, nepermiţând părăsirea puietului pentru plimbarea nectarului. Şi totuşi... Dacă le-aş lăsa după capul lor, ar rămâne flămânde în momentul când iau mierea din caturi.
Să nu credeţi că am mătci super-extra-performante care să umple din colţ în colţ cele 12 rame de jos. Nu. Sunt mătci normale, care pontează normal pentru condiţiile în care se găsesc. Adică se întind pe 7, 8, hai să zic maxim 9 rame cu puiet (adică nu din dungă în dungă), şi doar când au polenul cel mare. În rest, ramele le ţin... goale sau în cel mai bun caz cu polen. Doar uneori (mai ales spre toamnă) fac câte o mică coroniţă de miere.
Culmea e că ţinând cont de nopţile reci, logica ar spune că albinele ar trebui să se simtă ameninţate şi să-şi asigure rezervele în cuib, aproape de puiet, mai mult decât dacă vremea ar fi permanent caldă (zi şi noapte).
În timp, le-am învăţat năravu' şi acum mi-am adaptat tehnologia la comportamentul lor, dar a fost o vreme când, cunoscând din citite ideea cu care am început postarea, am lăsat fără voie albinele flămânde.
Acum, partea bună, dacă-i pot spune aşa, e că n-ar trebui să caut miere în cuib niciodată...
La voi de ce e altfel?