de cristi_vidican » 24 Oct 2012, 10:42
Cu pastoralul treaba e cam sălbatică și va fi tot mai mult.
Fiecare încearcă să câștige cât mai mult și să țină pe ceilalți departe de zona unde merge el.
Probabil cea mai mare durere o simte apicultorul atunci când vede, peste noapte o altă stupină pusă aproape de el, dar mai mare ca a lui. E un sentiment greu de descris în cuvinte.
Înainte de 90, lucrurile erau organizate. De exemplu, la Valea lui Mihai, o zonă foarte cunoscută în zona de NV pentru salcâm, ACA făcea repartizările pentru vetrele de pastoral. Se mergea cu 3 săptămâni în pădure și se stabileau vetrele. Era ceva organizat și frumos. Era și aglomerație.
După 90 lucrurile în apicultură au regresat și cineva îmi mărturisea acum câțiva ani că la Valea lui Mihai nu mai e înghesuiala ca altădată.
De când cu 141, 112 lucrurile s-au schimbat și dacă vor ținea fondurile va fi o inflație de stupi. Se va merita să țină omul cu o parte din bani stupii pe sirop și înlocuitor de polen, până primește banii și expiră perioada.
Locurile de pastoral le descoperi în timp, din auzite, te documentezi și mergi la picior și tot așa. În câțiva ani ai o bază bună.
Am crezut că locul meu e ascuns și izolat, până m-am lăudat la un prieten, care imediat și-a trimis un cunoscut cu stupii lână mine și uite-așa, la primăvară va fi toată lumea. Da, nu-i bai că avem și pentru asta o soluție: stupii tari, care fac diferența. Cum zicea Pupe: haideți lângă mine în pastoral! Când vezi o așa turmă de stupi, trebuie să fugi cât mai departe.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a