Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pagina lui Catalin_vl

Mesajde cipry74 » 22 Oct 2012, 19:21

stand in spatele stupului el fiind cu urdinisul spre sud asta inseamna ca , cuibul va fi pe partea de est acolo de unde rasare soarele....important sa fie toate pe aceeasi parte ...un exemplu......ai cativa zeci de stupi cu cuiburile pe ambele parti faci tratament si inchizi ,de unde mai stii pe care parte a stupului sa lasi urdinisul cand deschizi...daca stai si-ti folosesti logica o sa-ti dai seama de utilitatea "lucrarilor facute in serie"
cipry74

Mesajde madnes_marius » 22 Oct 2012, 20:43

cipry74 scrie:stand in spatele stupului el fiind cu urdinisul spre sud asta inseamna ca , cuibul va fi pe partea de est acolo de unde rasare soarele....important sa fie toate pe aceeasi parte ...un exemplu......ai cativa zeci de stupi cu cuiburile pe ambele parti faci tratament si inchizi ,de unde mai stii pe care parte a stupului sa lasi urdinisul cand deschizi...daca stai si-ti folosesti logica o sa-ti dai seama de utilitatea "lucrarilor facute in serie"

tot nu m-ai lamurit dc e mai ideal sa lasi ghemul in partea stanga ... privind din spate .... si nu este ideal sa lasi ghemul in partea dreapta ... privind din spate.
Un detaliu pentru care eu cred ca mai bn e sa faci ghemul in dreapta e ca iarna soarele incalzeste mai tare peretele din partea dreapta ... si sincer nu vad dc ar fi mai bn sa lasi ghemul in stanga
madnes_marius

Mesajde horia_ch » 23 Oct 2012, 09:27

madnes_marius scrie:Un detaliu pentru care eu cred ca mai bn e sa faci ghemul in dreapta e ca iarna soarele incalzeste mai tare peretele din partea dreapta ...

Poate şi din cauza asta e mai bine pe stânga? :?:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde IonutMioveni » 24 Oct 2012, 00:26

Bine precizat domn' Horia.
La ce cred eu ca v.ati gandit dvs.....trebuie sa fie intr-adevar temperaturi mai ridicate si nu doar sperantze desarte pentru albinute.....in sensul ca nu trebuie sa fie pacalite de caldura de moment si iesind la zborul de curatzire temperatura sa fie mult mai joasa ....astfel albinutzele plecate la zbor sa aduca apa de exemplu sa nu mai ajunga cu bine inapoi ....in perioada asta intervenind si alti factori perturbatori precum rafalele de vant , vanatorii precum prigoriile(albinele avand in aceasta perioada si o deplasare mai greoaie din cauza temperaturii si a vantului...cred ).
Asa ca ele trebuie sa iasa la zbor numai cand e intr-adevar o zi prielnica .
Va rog sa.mi spuneti daca gresesc. Multumesc!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde horia_ch » 24 Oct 2012, 15:10

Cam asta-i! În plus, apar diferenţe mai mari de temperatură între zi (când soarele încălzeşte peretele stupului) şi noapte (imediat după apus temperatura scade drastic). Ştim cu toţii ce înseamnă iarna zăpada cu cerul senin, pe timpul nopţii. Peretele stupului nu are inerţie termică suficientă, să spui că încălzeşte ghemul pe vreo perioadă (cât de mică) din noapte... ;)
PS
Las-o deoparte pe asta cu "dumneavoastră"!
horia_ch

Mesajde madnes_marius » 25 Oct 2012, 12:25

horia_ch scrie:Cam asta-i! În plus, apar diferenţe mai mari de temperatură între zi (când soarele încălzeşte peretele stupului) şi noapte (imediat după apus temperatura scade drastic). Ştim cu toţii ce înseamnă iarna zăpada cu cerul senin, pe timpul nopţii. Peretele stupului nu are inerţie termică suficientă, să spui că încălzeşte ghemul pe vreo perioadă (cât de mică) din noapte... ;)
PS
Las-o deoparte pe asta cu "dumneavoastră"!

"Un detaliu pentru care eu cred ca mai bn e sa faci ghemul in dreapta e ca iarna soarele incalzeste mai tare peretele din partea dreapta ... si sincer nu vad dc ar fi mai bn sa lasi ghemul in stanga"
- nu observ ca as fi precizat in aceasta fraza ca ... citand din fraza d'voastra " Peretele stupului încălzeşte ghemul pe vreo perioadă (cât de mică) din noapte... ;)"
madnes_marius

Mesajde Jean Valjean » 25 Oct 2012, 13:37

IonutMioveni scrie:in perioada asta intervenind si alti factori perturbatori precum rafalele de vant , vanatorii precum prigoriile(albinele avand in aceasta perioada si o deplasare mai greoaie din cauza temperaturii si a vantului...cred ).

Ionut, in perioada asta prigoriile sunt plecate de la noi, sunt pasari migratoare.
Prin septembrie pleaca. La mine au facut un adevarat ritual cand au plecat, probabil au vrut sa memoreze bine locul, caci zburau ca nebunele pe deasupra stupilor, pentru ca numai 5 minute mai tarziu sa le vad plecand in stol compact.
Asa ca nu-ti face griji in privinta asta.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde horia_ch » 25 Oct 2012, 14:32

madnes_marius scrie:"Un detaliu pentru care eu cred ca mai bn e sa faci ghemul in dreapta e ca iarna soarele incalzeste mai tare peretele din partea dreapta ... si sincer nu vad dc ar fi mai bn sa lasi ghemul in stanga"
- nu observ ca as fi precizat in aceasta fraza ca ... citand din fraza d'voastra " Peretele stupului încălzeşte ghemul pe vreo perioadă (cât de mică) din noapte... ;)"

Nici eu n-am spus că ai fi zis asta. Ideea era că în dreapta ai diferenţe mai mari de temperatură, fără nici un fel de avantaj (nu există compensare pe timpul nopţii, care ar fi oferit acel avantaj).
Presupunând că pui ghemul în dreapta, să spunem că după-amiaza târzie (exterior 10 grade la soare, 4 grade la umbra) te prinde cu o temperatură la coaja ghemului de 12-14 grade (din cauza încălzirii peretelui alăturat acestuia). Dacă ai ghemul pe stânga, la aceleaşi condiţii exterioare stupului, la coaja ghemului probabil că temperatura nu va sări de 5-6 grade (neavând influenţa unui perete încălzit). Până aici toate bune şi frumoase, însă odată cu apusul, temperatura scade puternic, pe fondul stratului de zăpadă şi a cerului senin (că a fost însorită ziua) se poate ajunge în 2 ore la -5 C (la umbră, că soarele-i dincolo de Atlantic). Diferenţa de temperatură de 18-20 grade din partea dreapta e suportată greu de ghemul care acum 2 ore era răsfirat bine. Nu e totuna cu diferenţa de 10 grade la un ghem încă strâns bine, în stânga.
Iar dacă, aşa cum spunea IonuţMioveni, ghemul din dreapta se desface de tot pe timpul zilei şi-ţi pleacă (se întâmplă mai ales spre sfârşitul iernării)... e cam cu schepsis... Pierzi albina de pomană.
horia_ch

Mesajde catalin_vl » 25 Oct 2012, 19:16

e bine ce zici Horia, nu te contest.....
dar eu am lasat intentionat gemul si pe dreapta si pe stanga ca sa vad cum este mai bine.
raspunsul ti-l voi da la primavara ... sper sa fie de bine pentru toti... :)
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde balu » 26 Oct 2012, 09:36

Horia daca te grabeai cu postarea nu mai mutam cuibul pe dreapta , m-am chinuit putin , eu le iernam spre rasarit, acum le las asa, un an pe stinga, un an pe dreapta... :)
balu

Mesajde sorinmob » 26 Oct 2012, 19:50

trebuie sa te obisnuiesti sa ai cuibul pe o parte ,de preferinta partea de rasarit.in special decate ori deschizi stupul sti unde sa ridici podisorul sau folia,sti partea unde sa strimtorezi urdinisul.
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.
sorinmob

Mesajde catalin_vl » 30 Oct 2012, 20:45

acum vremea s-a racit si nu prea mai umblam in stup, insa a venit vremea sa va intreb daca se poate da turta mai devreme de ianuarie. vorbesc de turta cumparata nu facuta acasa....pt ca nu stiu sau poate gresesc sa o fac eu.
sau pot da oricand in sezonu rece....Catalin!
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde un OM » 30 Oct 2012, 21:14

Si din ce intentionezi sa faci turta? Nu ar fi mai buna spre fe-martie? Dar stii tu mai bine ce ai prin stupi.
un OM

Mesajde FLORINELU » 30 Oct 2012, 21:18

eu zic ca se poate da turta oricand in sezonul rece deoarece ele cum consuma mierea din rame,urca in sus si cand nu mai au de unde dau de turta sau ce le pui tu acolo.
FLORINELU

Mesajde catalin_vl » 30 Oct 2012, 21:27

nu fac eu turta ci o cumpar.. ex: apifonda , cred eu ca este f buna ...
cat despre rezervele de miere ,sunt destule..... dar vreau sa fie si cate o turta acolo pt orice eventualitate ;)
stiu ca se pun de prin ianuarie, dar daca pun mai devreme are ceva?
catalin_vl

Mesajde Leon » 31 Oct 2012, 00:12

Daca ai miere suficienta pentru iernare nu e nevoie de turta. Turta uzeaza albina,iar turta proteica data in ianuarie poate produce diaree la albine.
Leon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?