Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Intretinerea ramelor si caturilor

Mesajde Mihaita » 24 Oct 2012, 15:19

Salutare tuturor
Cam ce se foloseste pentru intretinerea ramelor...adica sa nu intre gaselnita in ele. Pe multi stupari iam auzit de batoane de sulf, adica "pucioasa'', pe altii iam auzit de naftalina. Care dintre ele este mai buna?
Mentionez ca sunt incepator, am doar 15 ani, dar tata a avut grija sa cumpere stupi si sa ma invete si pe mine cat stie el. Va rog nu ma luati la misto.
Mihaita

Re: Intretinerea ramelor si caturilor

Mesajde cristi_vidican » 24 Oct 2012, 15:31

În perioada când găselnița este activă țin caturile peste cuiburi și dacă nu este nevoie de etaj, pun o folie între cuib și cat, dar o îndoi la un colț. În felul acesta, găselnița nu se dezvoltă. Când vine frigul, ramele pot fi depozitate în etaje în magazie, fără nici o problemă. Probleme cu găselnița sunt în perioada caldă.
S-a întâmplat ca să pun folia peste cuib, apoi catul cu rame de 1/2, în care albina n-avea acces. Imediat găselnița a ciuruit ramele mai negre. Am îndoit un colț la folie și peste câteva zile nici urmă de găselniță.
Eu nu tratez ramele niciodată contra găselniței. Am probleme cu ea doar din neatenție, când uit ramele prin ceva cutii.
Având MER, obișnuiesc să iernez cam așa: 4 corpuri.
1. Corp cu rame goale
2. Corp cu rame goale și ceva miere pe extremități
3. Corp plin cu miere.
4. Corp cu rame goale.
Între corpul 3 și 4 este o folie. Peste corpul 4, folie, apoi capacul.
Am aerisire 1/3 din fund deschisă tot timpul, mai puțin la fumigațiile cu VF.
În felul acesta țin ramele tot timpul în preajma albinelor.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 24 Oct 2012, 21:59

Mihaita scrie:Salutare tuturor
Cam ce se foloseste pentru intretinerea ramelor...adica sa nu intre gaselnita in ele. Pe multi stupari iam auzit de batoane de sulf, adica "pucioasa'', pe altii iam auzit de naftalina. Care dintre ele este mai buna?
Mentionez ca sunt incepator, am doar 15 ani, dar tata a avut grija sa cumpere stupi si sa ma invete si pe mine cat stie el. Va rog nu ma luati la misto.

salut copile !
fi atent la moshu:
1. stivuiesti ramele in ce ai la indemana - corpuri goale, un dulap nefolosit, etc.
2. obligatoriu camera / debara / magazie neincalzita si exclus prezenta soarecilor acolo.
3. ATAT ! Fara sulf ori naftalina ca de pe acum nu mai este cazul, fiind destul de rece gaselnita nu se mai dezvolta pana pe la sfarsitul lunii martie.
...
Repet: camera neincalzita, da ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde balu » 25 Oct 2012, 20:35

o rama goala lasata afara nu va fi atacata de nimic, poate o mai ciugulesc putin albinele, in beci am mai ramas fara rame , chiar atirnate in cui.
balu

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE