de creiveancristi » 22 Oct 2012, 20:31
Sa vedeti ce patesc acum vreo 3 zile.Trec din intamplare pe langa stupi si ce vad:agitatie mare la urdinisul familiei fara matca.Bag seama l-au simtit orfan si l-au atacat.Merg repede acasa ma echipez,deschid lada la familia cu care i-mi era in gand sa-l unific,sparg o ceapa,ii dau drumul printre rame si pun capacul la loc.Ma indrept apoi spre roiul atacat,deschid capacul,dau in interior bine cu fum,apoi scot cate o rama,o stropesc cu tuica si o introduc in lada unde era roiul cu matca.Am procedat la fel cu toate ramele familiei orfane,in plus la familia gazda am improscat bine cu tuica si peste ramele acesteia.Pun capacul la loc si le dau pace,am luat lada ramasa goala(careia intre timp ii dadeau tarcoale multe albine)si am dus-o in magazie.
A doua zi merg sa vedem ce se intampla,deschid capacul,toate bune si frumoase,nu s-au luat la bataie,nici albine moarte,nimic,totul in regula, a rezultat un roi frumos pe vreo 5 rame.
Astazi merg sa organizez putin roiul,desfac lada,arunc ceapa dintre rame si i-au la verificat toate ramele in parte.Surpriza,caut timp de 1 ora si nu mai gasesc matca nicaieri(inainte de unificare am vazut-o 100%).Vine nevasta de la servici,mai cautam amandoi jumate de ora,nimic.
Acum va intreb pe d-voastra este posibil ca familia orfana(era numeric mai multa albina decat familia gazda)sa-mi omoare regina,fara sa existe nici macar o albina moarta in lada,deci fara sa se bata deloc?
Se poate sa fie consecinta faptului ca am facut unificarea in graba,plus ca nu am protejat regina in colivie?