Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Urme de mucegai pe rame

Mesajde Mihaita » 20 Oct 2012, 14:55

Salut tuturor
Venind toamna am zis sa izolez stupii cu ceva polistiren. Am pus sub capac o bucata care acoperea tot podisorul , niste ziare si niste carpe. Peste cateva saptamani cand am venit sa verific stupii intr-unul dintre ei am gasit niste urme de mucegai alb pe rame. Era pe capaceala mierii si pe lemnul ramelor. Ziarele si carpele ce le pusesem erau toate ude la toti stupii. Ce e de facut....sa nu fi fost mucegai si sa ma fi inselat eu....Care a mai patit asa ceva?
Mihaita

Re: Urme de mucegai pe rame

Mesajde costinelblagniceanu » 20 Oct 2012, 16:54

Sal Mihaita,exact cum ai patit tu am patit-o si eu .Am inlaturat poliestirenul am marit urdinisul la12cm.,am lasat numai cirpele si am rezolvat problema. ;)
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde mibu » 20 Oct 2012, 17:20

Mihaita scrie:Salut tuturor
Venind toamna am zis sa izolez stupii cu ceva polistiren. Am pus sub capac o bucata care acoperea tot podisorul , niste ziare si niste carpe. Peste cateva saptamani cand am venit sa verific stupii intr-unul dintre ei am gasit niste urme de mucegai alb pe rame. Era pe capaceala mierii si pe lemnul ramelor. Ziarele si carpele ce le pusesem erau toate ude la toti stupii. Ce e de facut....sa nu fi fost mucegai si sa ma fi inselat eu....Care a mai patit asa ceva?

Salut Mihăiță !
Ce ai făcut tu ,este bine dar cam timpuriu . Acest lucru se face în funcție de vreme ,adică de evoluția ei către temperatura scăzută !
Eu fac treaba asta la inceputul lui noiembrie ,cînd vremea s-a răcit deja !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Mihaita » 20 Oct 2012, 19:33

costinelblagniceanu scrie:Sal Mihaita,exact cum ai patit tu am patit-o si eu .Am inlaturat poliestirenul am marit urdinisul la12cm.,am lasat numai cirpele si am rezolvat problema. ;)

multumesc pt raspuns...urdinisul va ramane si in timpul iernii marit la 12 cm sau se va mici la jumatate, iar cu ramele cum ramane, trebuie schimbate sau mucegaiul dispare? pe stup ce sa pastrez...sa mai pun polistiren sau sa il las cum e acum...doar cu carpe si ceva ziare sau sa mai pun si altceva?
Mihaita

Mesajde Mihaita » 25 Oct 2012, 19:33

am revenit si cu o imagine...cam asa sunt cate 2 rame in fiecare stup. cam ce se poate face?
se poate curata acest mucegai? dauneaza intr-un fel albinelor sau dispare singur? CE MASURI TREBUIE SA IAU?
Fişiere ataşate
PA250007.JPG
mucegai pe rame
Mihaita

Mesajde vlad » 25 Oct 2012, 20:48

eu cred ca adevarata cauza e lipsa albinelor . ramele cu pricina erau in cuib sau dupa diafragma ? pe cate rame ai cuiburile ? ramele astea poti sa le scoti pentru ca sigur nu sunt acoperite de albina si le folosesti la primavara cand le descapacesti ( partial ) si le bagi la ouat .
vlad

Mesajde iunicu » 25 Oct 2012, 23:53

Miere necapaita si mucegai. Eu as scoae ramele in cauza din cuib si le-as azvarli cat colo.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde un OM » 26 Oct 2012, 02:59

Si unde anume le-ai "azvarli"? Intr-un dulap, stup gol cu aerisire jos sau sus deschisa la maxim, dar protejat contra soarecilor? Daca da, atunci este in regula. Ramele pot fi folosite in primavara.
un OM

Mesajde balu » 26 Oct 2012, 09:15

Eu nu vad mucegai,asa se fac ramele la frig, se brumeaza, mierea capacita nu are nimic
balu

Mesajde alt stupar » 26 Oct 2012, 09:35

si eu ma tot uitam la poza aia... nu prea mi se pare a fi mucegai pe ea... o usoara tenta de albastrui pe speteaza poate fi data de pozitia din care s-a fotografiat, cum bate lumina, etc...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Jean Valjean » 26 Oct 2012, 13:42

Asa s-a intamplat si la mine. Intr-un filmulet al profului online am vazut vreo saisezi de rame asa.
Se pare ca nu e mucegai, e asa numita brumare a ramelor. Sau daca e, e unul inofensiv (am vazut o postare a lui nea Gica in care spunea ca sunt sute de mii de mucegaiuri care pot aparea pe rame).
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mihaita » 26 Oct 2012, 14:39

oameni buni...si pe cutie...adica pe stup este mucegai...iar rama este cu albine....albinele sau strans cam pe 3-4-5 rame depinde de stup....im fiecare stup exista cam 2 rame cu mucegai.......ramele sunt in cuib nu dupa diafragma....am avut polistiren de 1 cm pus sub capac, carpe si ziare...dar ieri cand am fost sa ii verific am pus doar carton si 2-3 ziare...atat..
Mihaita

Mesajde Mihaita » 26 Oct 2012, 14:56

Asa au ramas stupii....doar ca ziarul il au pe centru
Fişiere ataşate
PA250015.JPG
invelis stup
Mihaita

Mesajde Mihaita » 26 Oct 2012, 15:17

Asta este diferenta...uitati-va si la cea care prezinta urme de mucegai si la cea curata
Fişiere ataşate
PA250007.JPG
PA250008.JPG
Mihaita

Mesajde Mihaita » 26 Oct 2012, 15:20

vlad scrie:eu cred ca adevarata cauza e lipsa albinelor . ramele cu pricina erau in cuib sau dupa diafragma ? pe cate rame ai cuiburile ? ramele astea poti sa le scoti pentru ca sigur nu sunt acoperite de albina si le folosesti la primavara cand le descapacesti ( partial ) si le bagi la ouat .

ramele au fost si sunt in cuib
Mihaita

Mesajde proapi » 26 Oct 2012, 15:48

Nu mi se pare o problema brumareala de pe mierea capacita, e un semn ca nu sta albina pe ea, probabil nu ai strans bine cuibul.
Problema o ai cu vechimea fagurilor, cauta sa ii inlocuiesti,....daca nu trece lumina soarelui prin ei,....
proapi

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR