Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LOCA AMERICANA,AJUTOR!!

Mesajde vicpo » 05 Aug 2011, 13:03

gica scrie ; vom mai discuta dupa ...Dupa ce? dupa ce nu va mai avea albine?recunosc ca nu am habar sa ajut in aceasta problema ,(daca as fi stiut ceva nu ma intresa sa stiu cine si de unde e (din zair sau alceva )ci normal este sa ajuti .Forumul se crede a fi ceva de ajutor pt cei ce nu stiu dar departe de asa ceva .ma opresc aici pt ca nu-mi plac razboiele oricum sit de parere ca a nu da ajutor cuiva pe motiv ca nu -l cunosti da dovada de ingustime.
vicpo

Mesajde danipowsoft » 05 Aug 2011, 14:30

si eu sunt de acord cu vicpo, gica face "bascalie" fara sa dea sfaturi :(
Forumurile sunt facute pentru cei care nu stiu sa puna intrebari iar cei care stiu sa raspunda...
danipowsoft

Mesajde miculstupar » 05 Aug 2011, 14:33

de acord cu vicpo si danipowsoft
dati sfaturi daca stiti daca nu nu mai postati
miculstupar

Mesajde Adi Hodis » 05 Aug 2011, 17:06

Stati asa ca nu-i asa ! :D
Pina acum nici unul care criticati, nu ati dat un ajutor, ( cat de mic ) colegului necajit.
Fara sa-i tin partea lui nea Gica ... chiar daca l-a urecheat, macar a lasat " usha " deschisa si cu sigurantza va reveni cu detalii ajutatoare.
Stiti proverbul ... orice shut in c*r, e un mic pas inainte ... e, shutul a fost dat ... urmeaza pasul ... :P

Panshe taica, fie ce-o fi, cate shuturi o-r vrea ... principalul e pasul inainte. ;)
Oricum ... shut mai dureros ca Loca ... nu are cum sa-ti dea nimeni.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vicpo » 05 Aug 2011, 19:31

dl adi in principiu stiu cum se trateaza loca dar nu am avut deci nu am aplicat nici un tratament in concluzie nu pot sfatui pe nimeni .nu e problema ca cineva urecheaza pe altcineva (de asta esta nevoie uneori),ci faptul ca nu raspunzi unuia care se afla in nevoie datorita faptului ca nu a trecut localitatea de domiciliu,lucru asta il consider o gindire ingusta din partea oricui ar veni.DEaltfel daca citeai atent vedeai ca asta am spus nu am fost impotriva sfaturilor considerate chiar suturi, felul cum ai sarit in ajutorul lui gica ma face sa vad clanul.
vicpo

Mesajde liviu1965 » 05 Aug 2011, 23:13

Dragii mei colegi de forum, sunt incepator intre-albinaritului dar cu permisiunea dvs. permiteti sa-mi expun punctul de vedere. Daca, nu , va rog sa nu cititi in continuare
Ca incepator am fost si eu apostrofat de " batrani" si credeti-ma nu a fost usor, mai ales ca aveam nevoie de sfaturi de la persoane care, ca si varsta sunt de varsta copiilor mei.
Problema dvs. este ca cereti solutii de o anumita pb. fara sa studiati ceva carti sau arhiva site-ului care este o comasare de informatii. Nimic in neregula cu asta, si eu am trecut prin asa ceva , am fost pus in fata unei pb. care trebuia rezolvata rapid, pun mesaj de ajutor pe forum si astept , si astept....nimic. Noroc cu o cunostinta care are o cunostinta.... si am rezolvat pb.Nervos tare pe forum. Imi trec nervii si realizez ca " batranii " forumului nu sunt platiti de nimeni sa imi dea mie sau la altii solutii la pb.mea .Eu, cel putin nu am dat nimic.
Traim in anul 2011 si nimic nu este gratis.
Forumul este..... Mircea , ce dator imi esti... platit de ..... sigur nu sunteti dvs., cei la care fac raspuns

Invatati sa va organizati activitatea. Exista in forumul vechi cu ceea ce trebuie sa faceti luna de luna
Faptul ca sunteti deranjati de un " batran " cu raspunsul d-lui in raspar este datorita faptului ca nu va documentati. Va rog dati timpul inainte ( ca si experienta de apicultor ) si dvs. sunteti acum " batran "si cititi pe forum intrebarile puse acum de catre dvs.....

Gata, nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, sa fie pace pe pamant....

Toate bune,
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 05 Aug 2011, 23:14

vicpo scrie:... DEaltfel daca citeai atent vedeai ca asta am spus nu am fost impotriva sfaturilor considerate chiar suturi, felul cum ai sarit in ajutorul lui gica ma face sa vad clanul.

Domnule Vipco, va rog sa nu omiteti specificarea mea " Fara sa-i tin partea lui nea Gica " ... am scris mai cu partinire catre colegul Panshe85 deoarece iata ce dorea in prima postare.
panshe85 scrie:...acum va intreb pe voi, cei cu experienta si in special pe cei care au avut de aface cu LA, am vreo sansa sa mi salvez stupina? ...(

Si cum stiu ca nea Gica a avut necaz din acesta, consider ca pina acum, este cel mai competent sa dea niste sfaturi.
Cat despre preferinta dansului de a discuta cu colegii care complecteaza datele personale ... e si asta un aspect, nu-l discut.
Nea Gica NU ARE NEVOIE DE AJUTORUL MEU si nici nu sintem intr-un clan ... sintem in acelasi loc virtual in care esti si dumneata si toti ceilalti colegi, adica in forum ... dar in nici un caz in clan, nu-mi place cum suna, clan. :(
Va sugerez sa nu mai intindem discutia noastra si sa-i lasam pe cei competenti sa-l ajute pe colegul Panshe85.
Multumesc.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde gica » 06 Aug 2011, 01:03

Mai colegi stupari,
Daca recititi ce am scris veti vedea ca am incercat sa-i deschid ochii la ce greseli a facut in pastoral.
Ca imi sariti mie la jugulara pentru greselile omului mi se pare normal ca e lucru romanesc.
Ce am scris ramane scris,sunt principalii factori care duc la instalarea L.A. intr-o stupina.
Asta ati retinut ?
Daca ati fost in pastoral la F.S. si ati scapat de belea sa nu credeti ca ulciorul merge de multe ori la apa.Bine,acum dati cu basca-n sus ca ati facut recolta buna si totul e bine.Dar la anu ?
Dar peste cativa ani?
Raspund concret doar colegului danipowsoft ca este la 20 km de mine:
- domnule,fixeaza o zi si sunt la usa lui matale.Ca vin dupa adresa de internet.Ca internetu nu-i sat fara caini.Asta ca sa sti ca ma costa exact 10 minute din viata ca sa aflu de unde este colegul nostru panshe85.
Dar daca el nu vrea de ce sa vreau eu?
Pasul urmator este metoda de abordare a problemei.Are cules de intretinere,nu are,chestiunea se trateaza diferit.
Baga teramicina,da foc la stupi,asta stiti toti sa scrieti.
Dar unul macar nu ati zis ca L.A. este o boala declarabile si nedeclararea ei este caz penal.
Sariti pe bietul Gica care vrea sa ajute un om caruia i se diminueaza zilnic stupina cu un stup.
gica

Mesajde ionut vlv » 06 Aug 2011, 10:36

nea Gica are dreptate,iar parerea mea de a da sfaturi celor ce nu-si declina macar localitatea unde au stupina cred ca e cunoscuta.ce sfat sa dau unuia care are LA in stupi daca nu stiu cat de departe e de stupina mea?sa-i spun sa trateze acum la venirea toamnei cand furtisagul e in floare?manualul spune clar unificare,tratament,dezinfecte draconica sau cel mai sigur ardere.LA nu e o boala la care care e de ajuns sa legi foi de varza la genunchiul albinei.Maximus propune ceva inovator,stiu ca avea in studiu ceva legat de boli si nu vorbeste vorbe,dar panshe85 nu mai are timp de incercari.cei care ati fost la Valcea anul trecut va mai aduceti aminte cu cata inversunare am atacat subiectul LA si avertizam ca fenomenul se extinde rapid?se pare ca am vorbit "vorbe".
panshe tu nu ai LA in 40 de familii ci in toate 150.ce as face eu?izolare,dezinfectie,scoaterea ramelor fara puiet cladite anul asta si dezinfectate cu UV,tratament cu oxi pe ramele vechi,iar dezinfectie,apoi inlocuirea ramelor vechi cu cele noi tratate cu UV,dezinfectie din nou la inventar in primavara .asta ca sa mai pot vinde miere si anul viitor.spor la treaba!
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde Adrian Galofteanu » 06 Aug 2011, 11:45

Mai multe amanunte despre tratarea cu UV ar fi necesare D-le Ionut. Le-as da eu dar chiar nu stiu prea multe! Ca soarele asta e buclucas cu ramele si le poti trata de tot :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde ionut vlv » 06 Aug 2011, 12:28

nu trebuie sa stiti foarte multe.se foloseste in salile de operatii pentru dezinfectia inventarului.nu e vb de soare :lol: e o lampa cu UV.atentie nu trebuie folosita in prezenta omului sau a altor fiinte vi.internetul abunda de informatie,slava domnului.nu confundati cu lampa cu uv din cluburi sau cele folosite pentru a verifica banii,este o alta gama de UV.alta lungime de unda.practic o astfel de sterilizare pentru ramele de la rezerva,din fericire,preventiv.
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde Adrian Galofteanu » 06 Aug 2011, 12:53

ionut vlv scrie:nu trebuie sa stiti foarte multe.se foloseste in salile de operatii pentru dezinfectia inventarului.nu e vb de soare :lol: e o lampa cu UV.atentie nu trebuie folosita in prezenta omului sau a altor fiinte vi.internetul abunda de informatie,slava domnului.nu confundati cu lampa cu uv din cluburi sau cele folosite pentru a verifica banii,este o alta gama de UV.alta lungime de unda.practic o astfel de sterilizare pentru ramele de la rezerva,din fericire,preventiv.

Multumim pentru informatie!

Daca folositi, spuneti si noua:

- Ce putere ne recomandati si cat sa fie distanta de la lampa la rame?
- Care este timpul recomandat de mentinere pe fiecare fata?
- Cam cate rame se pot trata odata?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde gica » 06 Aug 2011, 22:59

Solutia propusa de catre colegul ionut vlv este buna sau foatre buna.Nu cred sa aiba efect 100% dar este o solutie buna.
Radiatie uv avem de la soare ca asta ne bronzeaza.Cand ati avut copii mici si mai bolnaviciosi nu i-ati dus la mare la recomandarea medicului.Si ati vazut minunea,radiatia uv si aerosolii au facut minuni.
Radiatie uv apare si la procesul de sudura.Ati uitat de cartofi la ochi sau de piele jupuita pe fata si pe maini dupa ce ati sudat mai mult.
Radiatia uv se foloseste si in medicina la sterilizare.
Ce cantitate (cata energie) de radiatie uv este necesara in cazul propus de colegul ionut vlv nu stiu.Dar sunt suficiente date care sa ne ajute in rezovarea acestei probleme.
La intalnirea stuparilor de la Rm.Valcea colegul a propus aceasta problema spre discutie dar colegii stupari nu au fost informati din timp si discutia nu a fost prea lunga.Pacat.Poate data viitoare.

Sa revin la colegul Panshe85.
Ceva e putred in Danemarca in discutia asta dar sa lasam pe alta data.
Ce a gresit,unde si cum:
A dus stupii la FS ia pus pe pamant cu urdinisul spre sud.Nu a pus apa.A venit canicula,stupii sau supraincalzit la interior si gata loca.Daca trecea pe langa ei era imposibil sa nu-i dea in nas mirosul de wc de tara ca se simte la 2-3 metri de stupul bolnav.Focarul a izbucnit de la cei care aveau deja o hiba -puiet varos.Albinele sau dezorientat,au intrat si in ati stupi si asa s-a intins boala.
Stupii trebuiau pusi cu urdinisul spre nord,la umbra sau umbriti cu fan sau altceva pe capace.Apa trebuia sa aiba la discretie fiindca in caz de canicula nu se produce roua.Un parau sau o balta prin apropiere sigur nu a fost.Si totul era normal.
Ce as face eu acum :
As scoate si as extrage toata mierea din stupi,dupa curatire as depozita toate ramele.Stupi multi,problema grea spatiul de depozitare si cu gaselnita.As folosi tavi cu acid acetic (esenta de otet) de minim 60 de grade puse deasupra ramelor.Si acesta distruge partial sporii de loca.
Stupii ar ramane pe ramele cu puiet dar acestea sa fie pline pline cu albine,ba chiar albina in plus.Ramele cu puiet partial dar care nu pot fi acoperite de albine la ars.As trata si stimula simultan toti stupii folosind teramicina ca altceva mai bun nu exista.Sirop 1/1 cu 0,2grame S.U./litru.Atentie ca la 1gramS.U./litru teramicina din sirop omoara partial albina si tot puietul.As stimula la 3 zile timp de aproape o luna.In acest timp ar aparea albina de iarna. In septembrie as imbaia in soutie de soda caustica 5% bine de tot pe rand toti stupii. As imbaia un numar de stupi,dupa uscare la soare as transvaza cateva colonii (numai albina pe rame din depozit) apoi as repeta operatia cu stupii urmatori.As completa rezervele cu miere de salcam sau alta miere fara spori 8-10 kg /colonie.Ramele pe care au stat albinele in timpul tratamentului la ars(eventual as recupera ceara).
Cam asta as face grosier.
Cam asa am facut.Cand am avut cazuri cu 1-2 colonii -pucioasa si totul pe foc.Ultima data acum 5 ani. cand a venit unul cu un stup flambat la fix sa-i pun un roi in el.Nu a mai venit,primavara am mutat ramele intr-un stup de-al meu si dupa salcam am simtit mirosul.Am avut mare noroc,stupul a fost la un cap de rand sinu am distrus decat doi (pecel in cauza si vecinul).
Asa ca mare atentie cand vine cineva cu stupi folositi sa-i populati.Cel mai bun lucru este sa nu-i primiti.
Sau azi vine,azi pleaca cu ei.Feriti-va de asa ceva.
Cu loca americana nu-i de gluma.
Sa stiti ca boala este in toate stupinele,in orice stup dar albinele rezolva situatia prin inlaturarea larvelor bolnave (inainte de a muri).Atentie la fagurii cu puiet pestrit.Cand incarcatura microbiana e mare sau conditii favorabile sa izbucneasca ca la colegul panshe85 atunci e jale.
Loca europeana dispare si netratata in cazul unui cules bun de intretinere.Asta nu sporuleaza,de multe ori nici nu trebuie facuta dezinfectie.De multe ori nici nu stiti ca o aveti daca nu va dau de gandit stupii slabi (matele lesinate)

Atat de moment.Sunt multe variante posibile de aplicat in caz de boala.Depinde de conditiile locale,de culesuri,de timp.In general se cauta sa se asaneze boala cu pierderi cat mai mici.Ca de dat foc e simplu de tot.
gica

Mesajde Adi Hodis » 07 Aug 2011, 01:00

gica scrie:...
Ce a gresit,unde si cum:
A dus stupii la FS ia pus pe pamant cu urdinisul spre sud.Nu a pus apa.A venit canicula,stupii sau supraincalzit la interior si gata loca...

Apa trebuia sa aiba la discretie fiindca in caz de canicula nu se produce roua.Un parau sau o balta prin apropiere sigur nu a fost.Si totul era normal...

Cu loca americana nu-i de gluma.
Sa stiti ca boala este in toate stupinele,in orice stup dar albinele rezolva situatia prin inlaturarea larvelor bolnave (inainte de a muri)...

Pfoaaai ... cand ma gandesc ca am trecut pe linga un necaz din asta !
In vara anului 2007 la floarea soarelui, a fost seceta si in apropiere de stupina mea au mai venit niste stupari, aveau peste 120 de stupi ... urdinishele strinse ca primavara ... apa, la mila secetei ... daca nu caram eu ... nici nu vreau sa-mi imaginez ...
Fişiere ataşate
18072008078.jpg
Adi Hodis

Mesajde gica » 07 Aug 2011, 08:54

Dupa cum am precizat mai sus am scris foarte grosier si asa ca idee.Ce trebuie facut,cum trebuie facut pentru a reduce pierderile la minim depinde de conditiile locale ale fiecaruia.Aici este mult de detaliat.Se pot reduce pierderile la cativa faguri in care a crescut puiet,puterea coloniilor sa nu scada prea mult astfel incat la anu sa se poata incepe cat de cat normal.
Ca eu nu raspund pe forum anonimilor este optiunea si dreptul meu.
Dar fiind nascut si crescut intre albine ma doare sufletul pentru situatii din acestea.

Revenind la colegul panshe85,a scris ce a scris mai sus.Sa stiti ca nu sunt stupii lui.Am posibilitatea sa-l caut pe internet si sa stiu de unde este.Nu am facut-o,nu o voi face.Ramane la latitudinea lui.Sa fie sanatos.
Inca un lucru valabil pentru toti,inclusiv pentru cei care m-au luat cu pietre:
L.A.exista in fiecare stup.Sunt cateva tratamente naturiste cu plante care contin fitoncide cu care se previne foarte usor izbucnirea bolii.Mai trebuie si prudenta la pastoral la FS ca daca pui stupii pe pamant in soare si ii tii fara apa pe canicula ai 100% sanse sa o incasezi.Iar daca boala izbucneste e jale.
Sa fiti sanatosi,prudenti si daca se poate intelepti.
gica

Mesajde ionut vlv » 07 Aug 2011, 10:04

Daca folositi, spuneti si noua:

- Ce putere ne recomandati si cat sa fie distanta de la lampa la rame?
- Care este timpul recomandat de mentinere pe fiecare fata?
- Cam cate rame se pot trata odata?

Adrian Galofteanu

nu va ganditi la ceva foarte complicat, ca nu este.nu intrati in calcule ca va da cu virgula.nu va lacomiti la rame multe ca s-ar putea ca rezultatul sa fie 0.eu fac cate 6 rame odata ,intr-un stup orizontal vechi,asezate pe langa peretii stupului.dintr-un bec cu vapori de mercur de 250w se taie balonul de sticla si ramane interiorul,un alt balon de sticla mai speciala,sticla de cuart.in interior e emitatorul de UV.becul se alimenteaza prin balast(bobina) la 220v,se inseriaza un intrerupator.in capacul stupului,pe mijloc se face o gaura prin care se introduc conductorii de alimentare ai becului,becul se suspenda de capac in interior,intrerupatorul si balastul raman afara.se asaza ramele ,se inchide capacaul ,se cupleaza intrerupatorul.eu las 10minute.apoi intorc ramele.productivitatea nu e mare,dar in timp ce sterilizati puteti face si altceva.se pot pune mai multe lampi si atunci puterea creste si scade timpul expunerii.atentie sa nu va "vada" razele UV.MAI ALES LA OCHI!!!atentie la taierea balonului de sticla sa nu deteriorati emitatorul de UV si sa nu va sara sticla in ochi.hai ca nu e greu,in anii '60 americanii au ajuns pe luna.multa bafta si spor la sterilizat.
ionut vlv

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE