Cuibul pe 10 rame, mari sau 3/4, corpul de stransura de 1/2 sau 3/4, in functie de cules, in prima parte a sezonului de 1/2.
Cuibul pe 10, dar ocupat de 8 sau 9 rame, plus hranitor uluc si diafragma pe tot timpul anului,.....
proapi scrie:Cuibul pe 10 rame, mari sau 3/4, corpul de stransura de 1/2 sau 3/4, in functie de cules, in prima parte a sezonului de 1/2.
Cuibul pe 10, dar ocupat de 8 sau 9 rame, plus hranitor uluc si diafragma pe tot timpul anului,.....
nea.albinutza scrie:Va salut cu respect domnilor! Acest subiect a fost discutat si cred ca se va mai discuta mult timp de acum inainte.
Fiecare este dator sa incerce, experimenteze si sa ramana fidel unui sistem de constructie a stupilor. Eu personal am inceput in orizontal 18-20 rame iar cand am trecut la pastoral am observat ca mai caram si lazi pe jumatate goale ..asa ca am trecut pe vertivali....dar aici a aparut intrebarea...de care verticali sa imi fac? Asa ca am facut verticali de 8, 9, 10, 11, si 12 rame in cuib + cat 1/2 (cate 2 sau chiar 3)
...am uitat sa specific ca stupii ii construiam eu impreuna cu tatal meu, si de aceea ne-am permis acest experiment.
Observatie: stupul 8, 9 rame/ cuib...productie buna de mire, blocaj cuib in perioada de ponta maxima...primavara trebuia pus chiar doua corpuri 1/1 si apoi cele de 1/2...
stupul 10 rame/cuib productie buna, dar se preteaza pentru un stupar cu timp necesar de lucru (eu am servici si nu ,,scap" tot timpul ca sa pot lucra exact cand trebuie
stupul 11 rame/cuib idem ca cel de 10 cu specificatia ca imi permitea sa intarzii cu verificarea,
stupul 12 rame / cuib am avut productie mai mica de miere dar iernarile erau mai usoare, lazi grele si ocupa mult pe pavilion.
Acum lucrez numai pe 10 rame/ cuib + 2cat 1/2...iar intr-un pavilion am si 18 stupi cu 15 rame pat cald + 1cat 1/2 (asa l-am cumparat si nu am mai facut modificarea).
astept si alte pareri
pescaru scrie:atunci Maximus a avut dreptate , ar fi fost bine sa-si dea cu parerea dar dupa atatea scandluri nu cred ca mai spune ceva , si alti colegi isi pot spune parerea ca sa putem face o diferenta pt. ridicarea productiei si scaderea cantitatii de munca . te salut si eu cu respect.
Adi Hodis scrie:Colonia din stupul ME, nu intra in friguri de roit, asa ca acesta a fost lansat in productie . Pe scurt, aceasta-i povestea cu cele doua modele de stupi.
Ioani scrie:...
O nelamurire mai am totusi, daca nu va suparati. Este adevarat ca ar fi ceva probleme la ME cu obtinerea mierii ,,curate" functie de provenienta sa (salcam, tei etc) fiind mai dificil de a separa in vederea extractiei diferitele sortimente de miere? Cum procedati cand vreti sa extrageti salcamul pt ca trebuie mers la tei dupa aceea? MA gandesc ca volumul mai mare al magazinului ar putea crea ceva prob in ceea ce priveste umplerea si mai ales capacirea sa atunci cand dorim sa extragem miere pe sortimente.
Ioani scrie:... si totul era mereu la limita....
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori