nellu.ar scrie:Mirciulica_63,tu nu poti sa crezi tot ce sa scris pana acum despre matci deoarece nu vezi logica.
Mai nellu.ar, noi vorbim limbi diferite? Ce naiba?
De unde dracu ai mai scos-o si pe asta
"tu nu poti sa crezi tot ce s-a scris pana acum despre matci" ? Cum ai ajuns la aceasta concluzie?
Dar pe asta:
deoarece nu vezi logica.? Eu afirm ca TOT ce se intampla acolo are o logica, iar tu imi spui ca eu nu vad logica?
Salvarea oricarei specii in caz de dezastru, sta in diversitate. Daca apare o boala si toti indivizii sunt identici...s-a terminat! Tocmai pe diversitatea asta se bazeaza selectia naturala.
Daca spermatozoizii aia din spermoteca matcii vin in pachete -chestie pe care n-am spus ca nu o cred ci doar ca ma surprinde- scade diversitatea genetica a populatiei din stup.
In mod sigur asta are o explicatie LOGICA. Nu degeaba se intampla asa, caci D-zeu n-a lasat lucrurile la voia intamplarii si albinele n-ar fi supravietui atata vreme daca lucrurile nu erau bine facute.
Am emis ipoteza ca rolul pachetelor e acela de a avea in stup indivizi din aceeasi familie, care sa se recunoasca mai usor si astfel sa se apere mai usor de intrusi. Asta ar explica partial si diferentele de comportament in privinta acceptarii matcilor si comportamentul in caz de furtisag. Daca ai vre-o ipoteza sau explicatie mai buna...esti binevenit.
De la asta ai plecat?
Mircea_63 scrie:Ruben, eu eram aproape convins ca in spermoteca se amesteca spermatozoizii, dar...n-am ce zice. Oarecum imi pare nepotrivita treaba asta, deoarece in caz de boala, doar diversitatea salveaza specia, iar natura (D-zeu, daca vrei) face lucrurile cum trebuie.
Dupa tine, instinctele nu au logica? Crezi ca-s lasate asa dea-mpulea?
Ia gandeste-te cat de mare e cosangvinizarea daca ai scos 20 de matci de la o mama si toate au mama si tata identici si compara cu situatia in care acestea 20 au aceeasi mama si 10 tati diferiti.
Ca se simte cosangvinizarea dupa 20 de generatii? Asta nu inseamna ca ea nu exista.
In matematica exista si ecuatii cu mai multe necunoscute si functii cu mai multe variabile.
Si albina si matca si intreg stupul e o functie cu mai multe variabile si functioneaza dupa reguli. Daca n-ar fi asa, n-ar avea rost sa mai inveti nimic despre albine, daca... nu exista reguli si logica.
Ca matca la batranete mai da rateuri la pontat e una...dar codul genetic este intact, altfel natura n-ar fi lasat-o sa faca urmasi, iar imunitatea e scrisa in codul genetic, nu in varsta matcii.
Tot logic: daca varsta matcii duce la urmasi degenerati genetic, asta ar duce de rapa specia caci trantorii si matcile rezultate ar fi si ele degenerate si ar raspandi acele gene pana s-ar alege praful de albine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)