Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Spermateca matcii. Poliandria.

Mesajde Mircea_63 » 27 Oct 2012, 11:20

Nelutule (AR.)
E cam hazardata afirmatia ta cum ca nu prea am citit despre matci. :?:

Logica -dupa tine- se aplica numai la matematica? Si viul are regulile lui si logica lui. Si tu ar trebui sa fii structurat dupa o anumita logica! E logic, NU ?

Hai spune-mi ca tu ai citit TOT despre matci :arrow:

Parca subiectul era Poliandria, nu atacul la persoana. Eu cel putin asa il percep!

PS TOT ce se intampla in stup are o LOGICA! Codul genetic are enorm de multe similitudini cu programul unui calculator. Sa zicem ca tu ai citit tot (?) despre matci, dar despre codul genetic si programe de calculator...ma indoiesc!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 27 Oct 2012, 18:28

Oare o fi chiar atit de greu sa citesti " Cresterea matcilor " si apoi sa deschizi netul, eu nu cred. :lol:
ps intr-un copac toate frunzele sunt diferite. ;)
peterneamt

Mesajde nellu.ar » 29 Oct 2012, 01:14

Mirciulica_63,tu nu poti sa crezi tot ce sa scris pana acum despre matci deoarece nu vezi logica.De ce spermateca matcii trebuie sa functioneze logic??? Este logic ca matca sa se imperecheze cu mai multi trantori? De ce nu-i ajunge sperma unui singur trantor,sau poate ca ii ajunge da vrea sa evite... consagvinizarea? Eu zic ca o face din instinct. O fi instinctul un program?!
nellu.ar

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 01:37

nellu.ar scrie:O fi instinctul un program?!

S-ar putea sa fie :idea: Natura are legi fixe, deci programe. :D
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2012, 08:13

marian sima scrie:
Ioan Guist scrie:Aia moare cu spermateca "plina" daca o fost gadilita bine si cu simnt de raspundere .
Batranetele la matca lasa urme in ... ailalta parte.

A-s vrea sa te cred totusi realitatea arata altceva numarul de oua nefecundate creste cu inaintarea in virsta a matci ,matca batrina primavara incepe ponta in urma matci tinere si toamna stopeaza ponta inaintea matci tinere,cu inaintarea in virsta scade si dimensiunea matci si cunosti de departe o matca uzata.

Familia de albina buna si sanatoasa schimba matca batrina inainte ca ochiul apicultorului sa vada o scadere a pontei matci.
Cartile vorbesc si ele destul de clar ca continutul spermateci nu e inepuizabil.

Nu fac pe avocatul matcilor batrane!! S evede insa ca aruncam pe varsta matcii toate neajunsurile stuparului.
O matca batrana incepe primavara mai tarziu (o depaseste pe tanara)si din cauza ca-i mai cu capul pe umeri.Si pentru ca e mai ...asezata la casa ei.

Normal ca matca se epuizeaza.Normal ca o matca nu e plina ca un butoi cu... lichid seminal.
Am afirmat ca o fecundare naturala reusita (cele mai multe asa sunt)are in inventar , suficienti spermatozoizi cat sa ponteze pana la moarte.
O matca nu are testicole sa-i cada!! sau sa le achete'n pod de la o anumita varsta. :lol:
Pe deasupra , viata unei regini nu este lasata de geaba de 5-7 ani.Teoretic si "rezervorul permite" atata autonomie.Cum am mai scris, problemele de ponta batrana sunt date de altele.E grele si complicate.Pe deasupra suntem de mult off topic.

In sfarsit.In discutie este (era ) vorba de capacitatea unei regini ca la batranete sa produca indivizi viabili si identiti cu cei de la tinerete.Ati contrazis posibilitatea ca o regina batrana sa faca fata impreuna cu familia, unor conditii de boala , la fel ca in perioada prima de viata.Atat eu cat si parte din colegi am argumentat in afirmatii ca indivitii obtinuti de la o matca batrana sunt identici cu primii.Problemele de imunitate fiind in zona caracterelor mostenite .
Pentru mine lucrurile sunt clare,din ceea ce am citit si vazut in stupii mei. Consider ca s-a detaliat destul.
Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 09:31

nellu.ar scrie:Mirciulica_63,tu nu poti sa crezi tot ce sa scris pana acum despre matci deoarece nu vezi logica.

Mai nellu.ar, noi vorbim limbi diferite? Ce naiba?

De unde dracu ai mai scos-o si pe asta "tu nu poti sa crezi tot ce s-a scris pana acum despre matci" ? Cum ai ajuns la aceasta concluzie?

Dar pe asta: deoarece nu vezi logica.?

Eu afirm ca TOT ce se intampla acolo are o logica, iar tu imi spui ca eu nu vad logica?

Salvarea oricarei specii in caz de dezastru, sta in diversitate. Daca apare o boala si toti indivizii sunt identici...s-a terminat! Tocmai pe diversitatea asta se bazeaza selectia naturala.

Daca spermatozoizii aia din spermoteca matcii vin in pachete -chestie pe care n-am spus ca nu o cred ci doar ca ma surprinde- scade diversitatea genetica a populatiei din stup.
In mod sigur asta are o explicatie LOGICA. Nu degeaba se intampla asa, caci D-zeu n-a lasat lucrurile la voia intamplarii si albinele n-ar fi supravietui atata vreme daca lucrurile nu erau bine facute.
Am emis ipoteza ca rolul pachetelor e acela de a avea in stup indivizi din aceeasi familie, care sa se recunoasca mai usor si astfel sa se apere mai usor de intrusi. Asta ar explica partial si diferentele de comportament in privinta acceptarii matcilor si comportamentul in caz de furtisag. Daca ai vre-o ipoteza sau explicatie mai buna...esti binevenit.

De la asta ai plecat?
Mircea_63 scrie:Ruben, eu eram aproape convins ca in spermoteca se amesteca spermatozoizii, dar...n-am ce zice. Oarecum imi pare nepotrivita treaba asta, deoarece in caz de boala, doar diversitatea salveaza specia, iar natura (D-zeu, daca vrei) face lucrurile cum trebuie.

Dupa tine, instinctele nu au logica? Crezi ca-s lasate asa dea-mpulea?
Ia gandeste-te cat de mare e cosangvinizarea daca ai scos 20 de matci de la o mama si toate au mama si tata identici si compara cu situatia in care acestea 20 au aceeasi mama si 10 tati diferiti.

Ca se simte cosangvinizarea dupa 20 de generatii? Asta nu inseamna ca ea nu exista.

In matematica exista si ecuatii cu mai multe necunoscute si functii cu mai multe variabile.
Si albina si matca si intreg stupul e o functie cu mai multe variabile si functioneaza dupa reguli. Daca n-ar fi asa, n-ar avea rost sa mai inveti nimic despre albine, daca... nu exista reguli si logica.

Ca matca la batranete mai da rateuri la pontat e una...dar codul genetic este intact, altfel natura n-ar fi lasat-o sa faca urmasi, iar imunitatea e scrisa in codul genetic, nu in varsta matcii.

Tot logic: daca varsta matcii duce la urmasi degenerati genetic, asta ar duce de rapa specia caci trantorii si matcile rezultate ar fi si ele degenerate si ar raspandi acele gene pana s-ar alege praful de albine.
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 09:34

marian sima scrie:Ca imagine Indivizi pot fi asemanatori dar in ei se regaseste tot ce a ccolectat (negativ) matca pe parcursul anilor .

Si o matca tanara are parte de evenimente negative. Daca astea s-ar transmite asa...le-ar fi luat dracul de mult.
Mircea_63

Mesajde ioanpuiu » 29 Oct 2012, 13:29

marian sima scrie:Ca imagine Indivizi pot fi asemanatori dar in ei se regaseste tot ce a ccolectat (negativ) matca pe parcursul anilor .

La prima inspecţie în cuiburi de după extracţia de FS am găsit într-un stup cinci botci pe una dintre rame şi deoarece colonia părea în regulă după cantitatea de puiet, am căutat matca.
Era o matcă marcată cu alb (2011) care avea un defect la piciorul stînga faţă, şi am lăsat botcile.
Prin septembrie, la un alt control, am găsit urme de botci roase şi aceeaşi şchioapă îşi făcea treaba poate mai bine decît altele, după cantitatea şi dispoziţia puietului pe rame.
Eram curios să văd la cîte tentative de schimbare se opune cu succes acea matcă şi cu ocazia restrîngerii cuiburilor am căutat-o fără succes la prima încercare deşi trebuia s-o văd uşor fiind marcată, am luat din nou la mînă ramele şi într-un tîrziu am găsit o matcă frumoasă dar fără marcaj.
Stupul populat bine, puiet mult pentru acea dată, fiica acelei mătci moştenise vrednicia dar din păcate şi defectul, avînd glezna dreaptă luxată. ;)

Mariane, ai uitat de mine şi te-ai suit iară pe gard.
Povestea de mai sus este reală cu singura diferenţă că fiica acelei mătci nu este şchioapă, ba mai mult nici nu a apucat să eclozeze vreodată , dar am scris-o ca să se simtă şi teoria ta bine. :lol:
Dacă vrei să înţelegi mecanismul genetic, citeşte http://www.horticultura-bucuresti.ro/fi ... netica.pdf
Vei găsi lucruri interesante şi folositoare despre caractere dominante şi caractere recesive (le poţi folosi la tine în stupină)
" Mai târziu, s-au făcut monohibridari similare si la animale, păsări, etc., rezultând în F1 indivizi uniformi, iar în F2 o segregare fenotipică în raportul de 3:1. Astfel, L. Cuenot a încrucisat soareci cenusii cu soareci albi, rezultând în F1 numai soareci cenusii. Prin încrucisarea soarecilor cenusii din F1, au rezultat în F2 75% soareci cenusii si 25% soareci albi.
Rezultatele similare au rezultat la încrucisarea taurinelor fară coarne cu taurine cu coarne. În F1 toţi indivizii sunt fără coarne, iar în F2 se obţin 3 părţi indivizi fără coarne si 1 parte indivizi cu coarne."
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 14:29

Puiule, sa urmaresti matca aia!!! Poate la F2 vor iesi 25% matci schioape? ;) :roll:
Mircea_63

Mesajde cantemir » 29 Oct 2012, 14:58

ioanpuiu scrie:Dacă vrei să înţelegi mecanismul genetic, citeşte http://www.horticultura-bucuresti.ro/fi ... netica.pdf
Vei găsi lucruri interesante şi folositoare despre caractere dominante şi caractere recesive (le poţi folosi la tine în stupină)"[/i]

Pentru a obtine hibrizi valorosi trebuie sa se cunoasca intai care caractere sunt date de gene dominante si care de gene recesive. Ca daca nu, rezultatele pot dezamagi.
Exemplu: Vrem sa obtinem familii puternice si blande. Daca se imperecheaza o matca provenita dintr-o familie prolifica, cu trantori dintr-o familie recunoscuta pentru blandete, sunt mai multe sanse sa obtii matci neprolifice cu familii agresive, decat invers!
cantemir

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2012, 15:14

marian sima scrie:1 saptamina trecuta am aranjat cuiburile pentru iernare si ultimul puiet capacit a iesit ma intreb oare care parte o fi mai buna sa nu ai puiet de o luna de zile ca unii ,sau sa ai albina tinara neuzata cu care sa intri in iarna zilele trecute albina pleca si baga polen la greu ,o activitate care este una de lucru si uzeaza albina.

2 Problemele de imunitate pot fi date de mai multi factori ,baga preventiv antibiotice si scazi puterea albinelor in fata bolilor,scoate aproape toata mierea aduna tot propolisul colecteaza marea majoritate a polenului si ai o familie de albina stresata cu un sistem imunitar slabit in fata sporilor.

3 LA si LE a lovit mai puternic cind se administrau antibiotice.

4 Viata unei regine e lasata la 5-7 ani deoarece in copac nu i-ti ponta cit ponteaza intr-un stup de capacitate mare.

5 La matca nu ii cad testicolele ci doar i se goleste spermateca. :lol:
6 Ca imagine Indivizi pot fi asemanatori dar in ei se regaseste tot ce a ccolectat (negativ) matca pe parcursul anilor .

1Intrebarea ta este ...strict personala.Strict pentru zona ta.Tu trebuie sa sti ce e bine acolo.Eu , parte dintre noi suntem extrem de bucurosi cand nu mai avem in oct.albina de eclozat.Specificul fiecarei locatii duce la reglarea familiei si a generatiilor.Albina din stupii mei , ce eclozeaza in sept, ajunge dupa 20 aprilie.Probata si verificata. Ce este in alte locatii, nu dau cu presupusul.Adaug doar atat.Albina apta de iernare se deosebeste foarte mult de albina eclozata proaspat.In timpul sezonului rece sunt generatii de albina ce traiesc si doar 24 de h.

2 In afirmatie de la punctul 2, aplicati la albine logica ...mamiferelor.Ce treaba are albina din sept ca apicultorul a tratat albina din vara cu antibiotic.?? Sigur daca tratamentul a fost facut corect.Si nu avem depozit de miere cu antibiotic.In a doua parte a frazei sariti de la discutie iarasi.Adaugati date (corecte) dar din alta zona a discutiei.

3 Gresit.Locile au lovit de cate ori au fost subestimate.De cate ori au gasit un teren propice.

4 si 5 Am sa redau un citat.Argumentele mele pot fi considerate...prostii." Ponta de matca batrana.Un comportament specific il au la varsta inaintata, matcile imperecheate corect. Dupa o reducere vizibila a activitatii care are loc deseori in anul 3 si 4,ele incep sa aibe o ponta de matca batrana.puietul de lucratoare atat de uniform pana acum,incepe sa fie intrerupt de puiet ghebos.Pintre apicultori este raspandita parerea ca aceasta scadere de ponta este datorata de o epuizare a ovarelor si a rezervei de spermatozoizi.Dar nu este asa.Examinate aceste matci de 4-5 ani,daca sunt sanatoase,spermateca continea destul de multa sperma iar productia d eovare nu este sistata.Insa majoritatea spermatozoizilor erau imobili si formau asa numita -samanta inelata-.erau evident lezati.Aceasta ciudata leziune a spermatozoizilor fiind probabil o leziune a peretelui spermatecii. Cauzele acesti leziuni sunt ample.Parte din ele se regasesc si la matcile tinere sau si la cele nefecundate." Cresterea matcilor de Ruttner.
Concluzia este ca o matca sanatoasa are capacitatea de a sustine o familie cu indivizi sanatosi pe toata durata vietii.Puterea familiei in sine fiind alta discutie, ce nu se amesteca aici.
Va propun insa un experiment.Ridicati tot puietul de la o familie cu ponta batrana si vedeti ce se intampla.Incercati si o explicatie d'paia.

6 o supozitie fara argument ceea ce afirmati. Sunt de parere ca organele genitale ale matcii sunt indeajuns de protejate pentru a ferii urmasii de ...lacunele matcii dobandite in timp.Ca in evolutia de la ou la albina pot aparea interferente negative,de acord.Alta discutie insa.Acum discutam pana la ou.
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 29 Oct 2012, 17:02

Ioan Guist scrie:2 In afirmatie de la punctul 2, aplicati la albine logica ...mamiferelor.Ce treaba are albina din sept ca apicultorul a tratat albina din vara cu antibiotic.?? Sigur daca tratamentul a fost facut corect.Si nu avem depozit de miere cu antibiotic.In a doua parte a frazei sariti de la discutie iarasi.Adaugati date (corecte) dar din alta zona a discutiei.

Logica de la mamifere este perfect valabila si la albine, asa cum este valabila si la om.
Cand tratamentele sunt frecvente virusii pot dezvolta tulpini care sunt imune la antibioticele folosite ca tratament;
La albine este si mai grav decat la mamifere pentru ca se contamineaza hrana acestora pentru un interval de timp mult mai mare.

PS: Cautati putin pe internet si o sa vedeti ca sunt din ce in ce mai mari problemele cu virusi au devenit rezistenti la antibioticele care pana nu demult ii eliminau fara probleme(mamifere, insecte, etc..)
jonny_it

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 17:07

jonny_it scrie:Cand tratamentele sunt frecvente virusii pot dezvolta tulpini care sunt imune la antibioticele folosite ca tratament;

Nemtene, imi permit sa te corectez. Ai vrut sa zici bacterii ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde jonny_it » 29 Oct 2012, 17:12

Ruben scrie:Nemtene, imi permit sa te corectez. Ai vrut sa zici bacterii ;)

Am vrut sa spun SI bacterii(mutatii).
jonny_it

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2012, 18:28

Sunt depasit de situatie.

Eu zic una si colegii o duc spre ailata sau ...altele.Imediat ce se lasa cu o interpretare sunt reasezate frazele.Se trag concluzii total aiurea.Sa fiu scuzat dar ...nu sunt capabil sa duc un astfel de ...front.Se deschid 1000 de lini de discutie dupa fiecare mesaj.
Va rog sa recititi de la capat tot (cei ce au interes) si fiecare sa-si traga concluziile pentru el.
Mi se pare ca vaslesc pe loc si de fiecare data intru intr-un vartej.Iar din forta centrifuga sar numai pareri gresite.
Am ajuns sa fiu ...interpretat ca accept antibioticul .Asta e doar una din concluzii.
Ca susstin matca batrana in detrimentul uneia tinere.

Deci..Ce zic eu si unde ajungem..

Iernare uscata!
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2012, 18:49

Pai mie mi se pare ca dumneata vorbesti la ...sto.
Adica enunti pareri de drag.

Puietul varos nu se acumuleaza in matca!!! Matca este doar izvorul indivizilor ce au o anumita slabiciune la ....Puiet varos.

E greu de tot cu dumneata. :(
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR