Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Spermateca matcii. Poliandria.

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 19:08

Mariane, o femeie daca are o boala contagioasa, o transmite fatului. Boala, microbul, virusul e una si informatia genetica e alta. Parca de la asta plecaseram?
Puietul varos nu e boala genetica!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde topy » 29 Oct 2012, 19:10

cantemir scrie:
ioanpuiu scrie:Dacă vrei să înţelegi mecanismul genetic, citeşte http://www.horticultura-bucuresti.ro/fi ... netica.pdf
Vei găsi lucruri interesante şi folositoare despre caractere dominante şi caractere recesive (le poţi folosi la tine în stupină)"[/i]

Pentru a obtine hibrizi valorosi trebuie sa se cunoasca intai care caractere sunt date de gene dominante si care de gene recesive. Ca daca nu, rezultatele pot dezamagi.
Exemplu: Vrem sa obtinem familii puternice si blande. Daca se imperecheaza o matca provenita dintr-o familie prolifica, cu trantori dintr-o familie recunoscuta pentru blandete, sunt mai multe sanse sa obtii matci neprolifice cu familii agresive, decat invers!

daca am putea obtine HIBRIZI la albina in tara noastra am fi tari.
Ultima oară modificat de topy pe 29 Oct 2012, 19:16, modificat 1 dată în total.
topy

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 19:10

marian sima scrie:Prietene i-mi scoti fire albe.
Matca nu ponteaza puiet varos imediat dupa fecundare ,uitete dumneata in stupi si vei observa ca matcile care ponteaza PV sint in general matci de anul 2.
Nu e o parere e o certitudine din cea ce eu am observat ,acest puiet varos se declanseaza o data si da la acea declansare nu semai opreste semn ca matca a contactat un spor.
Daca matca era izvorul indivizilor slabi asa cum spui dumneata ea era de la inceput ori boala nu se manifesta imediat de la inceperea pontei matci.

Mariane, uite,am experienta cu PV-ul asta. Io fac polen. O bobita de polen, si am luat colectorul jos. La miere merge sa mai ai cate unul cu PV. Stiu stupari mari care nici nu considera PV boala...din cauza ca nu apare des la ei(chestia cu matcile selectionate) si nu ii incurca daca familia e cat de cat puternica.

Anu asta am avut de exemplu stupi la care o aparut PV-ul dupa schimbarea matcii. Adica: stupu o intrat in frigurile roitului, am luat matca si colectorul jos. Cand s-o imperecheat regina noua:surpriza: Puiet varos in colector. Ce zici?
Ultima oară modificat de Ruben pe 29 Oct 2012, 19:12, modificat 1 dată în total.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde topy » 29 Oct 2012, 19:11

marian sima scrie:Prietene i-mi scoti fire albe.
Matca nu ponteaza puiet varos imediat dupa fecundare ,uitete dumneata in stupi si vei observa ca matcile care ponteaza PV sint in general matci de anul 2.
Nu e o parere e o certitudine din cea ce eu am observat ,acest puiet varos se declanseaza o data si da la acea declansare nu semai opreste semn ca matca a contactat un spor.
Daca matca era izvorul indivizilor slabi asa cum spui dumneata ea era de la inceput ori boala nu se manifesta imediat de la inceperea pontei matci.

am avut multi roi la viata mea cu matci proaspat imperecheate care aveau puiet varos.intra la lista de desfiintati.
topy

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 19:12

topy scrie:am avut multi roi la viata mea cu matci proaspat imperecheate care aveau puiet varos.intra la lista de desfiintati.

Poftim mariane inca un martor. Mai vrei?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 19:15

Ioan Guist scrie: Matca este doar izvorul indivizilor ce au o anumita slabiciune la ....Puiet varos.

Lege.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde jenica67 » 29 Oct 2012, 19:23

Daca nu va suparati : cum a devenit matca "izvorul indivizilor ce au o anumita slabiciune la ....Puiet varos" detaliati ce ati vrut sa exprimati ?
jenica67

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2012, 19:24

Marian,
Pentru ca tin la parul tau valvoi :lol:
Fa un efort.Ia o carte despre bolile albinelor si sapa nitel.Apoi vorbim.
Ma ! nici eu nu stau bine la capitolul asta.Dar...in comparatie cu tine (prieteneste o scriu) sunt Doottore :roll:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cantemir » 29 Oct 2012, 19:32

topy scrie:

Cu scuzele de rigoare: daca am avea o rasa pura de albina am fi tari! Cam tot ce exista acum in stupii nostri sunt corcituri, metisi, hibrizi... spuneti-le cum vreti. Desi hibrizii se obtin din incrucisarea raselor pure.
cantemir

Mesajde Dragos2006 » 29 Oct 2012, 19:43

Zi-o pe direct ! ciori vopsite .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 19:52

cantemir scrie:
topy scrie:

Cu scuzele de rigoare: daca am avea o rasa pura de albina am fi tari! Cam tot ce exista acum in stupii nostri sunt corcituri, metisi, hibrizi... spuneti-le cum vreti. Desi hibrizii se obtin din incrucisarea raselor pure.

Cantemir, rasa pura nu exista in natura. Ce avem noi este carnica corcita cu diverse. Nimeni nu s-a ocupat de albina asta serios. Asa ca...hibrid sau rasa pura, mie mi-e totuna. Sa fie selectionata cum trebuie. Sa fie buna pentru mine.

Nu mai avem timp sa reinventam roata. Ma refer la noi, stuparii care vindem. Cercetatorii, care nu sunt direct interesati sa vanda ceva in urmatorii ani, ei pot face cu adevarat ceea ce spui tu? Unde ni sunt cercetatorii? Pleaca in "tarile calde".

Singurul lucru logic pe care o sa il faca orice stupar care vrea sa mai are ce vinde si peste 10 ani, este sa aduca linii selectionate din locurile unde se face asta de mult timp, si bine.

Sigur....UE a creat o piata artificiala(de care ne bucuram cu totii) prin programe care tine oarecum pe loc dezvoltarea fireasca...dar si asa, nu avem timp sa stam dupa carpatina.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 19:53

Ca tot pomeniti de hibrizi...poate nu e clar ce e acela hibrid!

Individ obtinut prin incrucisarea unor rase diferite...poate avea caracteristci grozave, dar nu se transmit...se pierd la urmatoarele generatii. Normal sa vrea stuparul o rasa pura (?) mai degraba o rasa buna si stabila. Altfel cumperi matci mereu, esti dependent de producator, cresc costurile etc Matca de rasa isi transmite calitatile urmasei. Numai ca exista si trantori. La imperecherea naturala nu prea stii cine i-a umplut spermoteca.
Ajungi la crescut trantori, apoi locuri izolate de imperechere...dar trebuie sa te ocupi si de stupina. Cand si cum sa le faci pe toate ?

E foarte importanta o matca buna, dar sa tot cumperi matci, trebuie ori sa fie ieftine, ori sa produca puternic, altfel ...muncesti doar pentru altii. Asa ca cea mai buna e matca pe care reusesti sa ti-o selectezi si produci singur, aducand din cand in cand si sange proaspat si de calitate in stupina.

Poate sunt of topic, dar...tot pomenirati de hibrizi. Daca vin spermatozoizii in pachete...poate e de ales momentul in care sa tragi botci de la o matca in momentul in care ai o populatie foarte harnica? In momentele de varf ale stupului? La urma urmei in timp poti avea matci de la vreo zece trantori diferiti.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 19:57

Mircea_63 scrie:Altfel cumperi matci mereu, esti dependent de producator, cresc costurile etc

Mircea,

Daca vrei carnica buna, iti cumperi linii bune si cresti din ele matci de productie.

Daca vrei buckfast bun, iti cumperi linii bune si cresti din ele matci de productie.

In ambele cazuri, daca te poti duce cu ele la munte ai un mare plus.

Nu este nici o diferenta. Si carnica daca ai, tot nu o sa iti doresti sa produci miere cu generatia a 2-a, a 3-a...
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde topy » 29 Oct 2012, 19:59

cantemir scrie:
topy scrie:

cioara vopsita nu e tot una cu hibridul.nu le putem spune la fel.
topy

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 20:02

Mircea_63 scrie:La urma urmei in timp poti avea matci de la vreo zece trantori diferiti.

Nu-i chiar asa ;) . Nu sunt cel mai in masura sa explic procesul, dar: Crescatorul de regine, cel care iti vinde liniile(daca vrea sa le vanda, si pe cati bani... :lol: ), a facut prima data niste regine insamantate artificial. Dar nici macar acolo nu s-a facut metisarea. La Buckfast deja se vorbeste de rasa artificiala. Cei care vand Buckfast spun ca daca imperechezi o matca Buckfast cu trantori Buckfast, iese Buckfast.

Avem...cel putin un metis aproape de rasa, sau poate o rasa mai putin stabila.

Dar e suficient de stabila pentru ca matcile tale de prima generatie sa fie ok.
Ultima oară modificat de Ruben pe 29 Oct 2012, 20:07, modificat 1 dată în total.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde peterneamt » 29 Oct 2012, 20:06

Matca este ultima din stup care ar putea fi afectata de boala. Prin comportamentul ei de a oua imprastiat pe mai multe rame, compact dar pe suprafete mici , face ca puietul sa nu poata avea o temperatura optima si sa fie bine hranit in conditiile in care scad brusc temperaturile si ghemul nu poate acoperi puietul. In aceasta situatie daca nu ar aparea puietul varos ar aparea loca europeana. Si aici intervine datoria stuparului de a avea grije sa stringa cuiburile in special la familiile isite cu o populatie mai mica din iernare. Alta este in schimb situatia cind matca oua imprastiat pe aceias rama = mult mai grava. :lol:
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR