Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Spermateca matcii. Poliandria.

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 20:08

Ruben, tu ai dreptate...numai ca trebuie din cand in cand sa tot cumperi, ca la generatia n+1 nu mai ai rezultate asa bune.
Sa te duci la munte...aia ziceam si eu, dar cand? Vara cand esti cel mai ocupat cu stupina?
Oare intr-o hala mare si inchisa bine nu merge :?: Cred ca s-ar fi gandit si altii deja...

Tot "liniile" tale...la care lucrezi mereu pana ajungi sa fie bune, e mai profitabil si mai stabil.
Tare as vrea sa-l aud pe Pupe la subiectul asta!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 29 Oct 2012, 20:14

Florile frumoase cresc printre maracini . Principala selectie se face verificind evolutia de dupa imperechere pina la introducerea in familiile de productie si la mine cam 50 % din cele imperecheate corespund, desi majoritatea sunt surori dupa mama. ;)
peterneamt

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 20:27

Mircea_63 scrie:Ruben, tu ai dreptate...numai ca trebuie din cand in cand sa tot cumperi, ca la generatia n+1 nu mai ai rezultate asa bune.

Cumperi, dar nu enorm. Costurile mari sunt in alte parti.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2012, 20:40

Ruben scrie:
Mircea_63 scrie:Ruben, tu ai dreptate...numai ca trebuie din cand in cand sa tot cumperi, ca la generatia n+1 nu mai ai rezultate asa bune.

Cumperi, dar nu enorm. Costurile mari sunt in alte parti.

Cumperi 2-3 linii.
Faci 4-6 vetre.
Tzi de ele.Te ocupi in timpul liber.Ca in timpul...ocupat, esti la albine.
Mergi inainte.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 20:55

Multumesc Ioane! Rumeg...si asimilez!
Mircea_63

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 21:50

marian sima scrie:Cit despre hibrizi eu cred ca F1 se obtine in laborator ce deriva din acesta e necorespunzator.
Unii vad ca viseaza si viseaza frumos, :lol: continuati sa visati. :D

Doamne iarta-l ca nu stie ce face. Ma, daca ceea ce deriva din F1 ala de care zici tu ca i din laborator, apai matcile tale care nu or vazut laborator...nici pe vremea lui Decebal, de ce or fi corespunzatoare?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 21:53

Mircea_63 scrie:Multumesc Ioane! Rumeg...si asimilez!

Mirceo, daca il laud iara se manie pe mine. Da chiar ai ce rumega. Io cand am intrat prima data pe forumu vechi citeam selectiv...iti dai seama ca nu stateam sa citesc sute de pagini. Aveam un set de useri. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2012, 22:27

Nu-l laud...ca nu vreau sa-l ispitesc cu pacatul mandriei. Dar ii multumesc si ma bucur cand participa la discutii pe subiecte apicole.
Are puncte pe care le apreciez: s-a ridicat singur, produce, stie ce spune si...nu minte, nu le spune sa se afle in treaba.
Mircea_63

Mesajde Ruben » 30 Oct 2012, 10:06

marian sima scrie:Ruben materialul genetic se imparte in soi (adica o rasa) si hibrizi (speciment obtinut in urma incrucisari dintre doua rase)
de ce spun ca produsul este de laborator deoarece in produsul final se ragaseste genele bune de la cele doua rase.
La imperechera naturala poate apare si laturile mai putin bune care se regasesc in cele doua rase.

Ce am eu poate fi o rasa obtinuta din doua rase dar atentie nu e hibrid regasesti si partile negative cea ce nu gasesti la un hibrid .
Inmultirea hibrizilor poate duce la urmasi care semana cu pariti si bunici lor si mai putin cu hibridul de calitate.

Da ma, stiu ce zici. La Buckfast nu-i asa. Nu-i facut in laborator F0. Are stramoase Buckfast. Nu-i hibrid in sensul hibridului de pobumb. Toti stuparii din lume care au Buckfast isi imperecheaza F1 acasa cu ce zboara.

Ia-ti 10 din sursa buna, baga-i in Layens, si daca te mai lasi de ele, sa ma injuri dupa aia pe mine(asa....crestineste, cu "Doamne binecuvanta-l", nu altfel ;) ). Pe bune, incearca-le, nu ai ce pati...fa niste roi cu 10 regine. La toamna o sa il suni pe omu de la care o sa iei si o sa i mai ceri sa le schimbi pe toate. :)

Sa fi iubit, sau cum se zice? La multi ani! ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nellu.ar » 31 Oct 2012, 01:28

Inca unul care scapa de frica "dependentei de producatori" !!!
nellu.ar

Mesajde Mircea_63 » 31 Oct 2012, 01:33

Nelule, tu esti Aradean de-al meu...acuma-s Banatean, dar fabricat si crescut in Arad, asa ca te intreb: ce vrei sa zici ca inca unul care scapa de frica dependentei de producatorii de matci?

Ai...vei avea matci bune produse de tine? Te intreb pentru ca as fi interesat. Bineinteles ...la vremea lor. Sau e doar asa...o constatare?
Mircea_63

Mesajde nellu.ar » 01 Noi 2012, 02:43

Daca vreti ca in stupina sa aveti matci de calitate aveti doua posibilitati: una luuunga in care va trebui sa continuati sa selectionati pe carnica din carpati pana va creste barba sura,iar cea scurta e sa cumperi doua-trei matci de dincolo si timp de trei ani poti transvaza din ele fara nici o frica de consagvinizare,de asta au grija trantorii vecinilor.
nellu.ar

Mesajde alt stupar » 01 Noi 2012, 09:05

;) ca un facut, indemnul la selectia multicincinala facut pe Carpatina autohtona in general il dau tocmai cei cu barba alba :D
Daca ei "n-au avut timp" de selectie, astia din "noul val" de ce sa beneficieze de material de calitate ?
Sa-i intreaca ? :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 01 Noi 2012, 13:44

Spinos si pescuitul asta de informatie de pe forum! :lol:
Va multumesc la amandoi:
nellu.ar, alt stup.ar...semneaza Mircea.ar ;)

Unde-l mai pui si pe Pupe.sb...
Am pus la dospit! :D
Mircea_63

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 14:22

alt stupar scrie:;) ca un facut, indemnul la selectia multicincinala facut pe Carpatina autohtona in general il dau tocmai cei cu barba alba :D
Daca ei "n-au avut timp" de selectie, astia din "noul val" de ce sa beneficieze de material de calitate ?
Sa-i intreaca ? :lol:

:lol: :lol:
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 01 Noi 2012, 14:46

Se implinesc mai bine de o duzina de mesaje identice, postate de catre mine pe forum, de-a lungul vremurilor tulburi .Care este.
De cate ori ne incalizim pe subiectul matci cu ....doua perechi de ovare, sunt nevoit sa ma repet.

Cunosc cate picioare are albina de ~ 12 ani. Am cautat in toata perioada asta o matca, o linie din care sa-mi umplu stupii.Daca deseori am fost flituit de catre cei platiti sa-mi asigure un minim de material pentru prasila, ori trimis la coada sa-mi iau ...nefecundatele, consider ca am fost postat in bratele hazardului cu bucuria tampa a functionarului est europeanodamboviteanopontic.
Ca ...d'paia aceleasi burti mi-au scos ochii cu pareri si iexperiente ce se pozitioneaza fix la 180 grade ce ceea ce vaz io, este partea haioasa a stupariei. :lol:

Bun, trec anii.Nu vine nimeni sa-mi spuie mie , in toata perioada asta ...splendida, urmatorul lucru:

Boule! De azi in colo, daca vrei o hosca din care sa tragi si sa umplii stupii tai si ai altora, basca cerul patriei cu trantori, iei de la noi doua custi cu material (cat am putut noi selectiona deocamdata) in fiecare an.Marci banu pe fiecare, 500 euro pe vaca, si te obligi sa vi cu o parere despre cum lucra ficele ei.

A...nu fra' !! Fa tu selectie (boule care esti) si noi te privim si te reprezentam la premierea sortimentelor de miere.Vezi sa faci si miere.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR