Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: STAS pentru Layens

Mesajde activ » 01 Noi 2012, 00:03

gabi bee scrie:Activ , eu oricum fac layens vertical ;)

Mai ... ca propriile convingeri nu este nimic.
Chiar te sfatuiesc sa incerci cat mai multe modele de stupi, pentru a-ti face o parere comparativa si realista.
Ultima oară modificat de activ pe 01 Noi 2012, 01:03, modificat 1 dată în total.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde teinegru64 » 01 Noi 2012, 00:04

gabi bee scrie:Activ , eu oricum fac layens vertical pt la anul insa orice parere pro sau contra este binevenita , daca este si argumentata bineanteles ! singura chestie pe care inca o gandesc este dimensiunea ramei dar pana luni ma decid , ca incep lucrul la cutii ! inclin spre fagurele lat de 30 , mai ales ca am vorbit la apisrom si fac faguri layens pe comanda , de la 50 kg in sus ! ;)

Eu sunt hotarat sa merg pe lat FA de 26 .Am prea multe celule de trantori pe lateral la vechile rame.....Si profu Ursu ne spune ca trebuie sa avem rame perfecte in cuib :lol: ....pentru a fi eficienta camera de vizita ;)
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde gabi bee » 01 Noi 2012, 00:52

da ,chestia cu celulele de trantori poate fi importanta intre cele 2 dimensiuni !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 00:54

;) Teiu zice de celulele de trantor daca pui foita de 27 in rama de 30. Ca daca i pui foita mare, nu vad de ce ar face prostii...
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde teinegru64 » 01 Noi 2012, 00:58

Mircea77 scrie:Concret ma intereseaza:
1. Mastodontul "4 in 1". Pentru ca din ce inteleg eu, modelul respectiv a tot fost "rafinat" de-a lungul anilor.
2. Modelul de stup cu "camera de vizitare" si magazie.

Daca tot se discuta despre STAS Layens si cat de mult respecta aplicatiile practice, as vrea sa aflu avantaje si dezavantaje ale modelelor mentionate mai sus.

1 Mastrodontul 4in 1 e ,,doi” dar il iubesc pe cel cu camera de vizita.Poate datorita catului comun la doua familii....Acest stup nu a stiut ca a fost ,,criza ” in acest an.
2 Chiar daca camera de vizitare a fost cam goala in acest an....am avut control deplin asupra familiei.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cantemir » 01 Noi 2012, 09:23

Povestite de Hristea in Stuparitul din 1935 si repovestite de mine din memorie:
Cica la nus' ce Congres international al apicultorilor din 1891, s-a luat hotararea uniformizarii dimensiunilor ramelor. Printre cele supuse modificarii au fost bineinteles si ramele Layens si Dadant.
Si ce s-a hotarat:
-rama Layens, de la 31/37cm a ajuns 30/40cm;
-rama Dadant, de la 42,5/27cm a ajuns 40/30cm.
Usor, usor, Layens a fost dat uitarii.
Necazul e ca Dadant, mai mult fabricant si negustor hotoman-decat apicultor, sustinut si de Blatt, a aplicat vorba aia: cainii latra, ursul merge. Si si-a vazut linistit de-ale lui, fara sa ia in consideratie hotararea unui congres intreg. Ca doar nu era sa-si modifice singur toate utilajele facute anume pentru 42,5/27.
Acu' de unde pana unde a ajuns la noi stas-ul cu 41,5/27 asta nu mai stiu!
Deci problema cu standardizarea e veche. Daca ar fi s-aplicam hotararea congresului din 1891, atunci dim. Layens ar trebui sa fie 30/40cm!
Scuze pentru eventualele greseli, dar n-am ochelarii la mine si tastez pe pipaite!
cantemir

Mesajde activ » 01 Noi 2012, 10:51

cantemir scrie:Povestite de Hristea in Stuparitul din 1935 si repovestite de mine din memorie:
Cica al nus' la ce Congres international al apicultorilor din 1891, s-a luat hotararea uniformizarii dimensiunilor ramelor. Printre cele supuse modificarii au fost bineinteles si ramele Layens si Dadant.
Si ce s-a hotarat:
-rama Layens, de la 31/37cm a ajuns 30/40cm;
-rama Dadant, de la 42,5/27cm a ajuns 40/30cm.
Usor, usor, Layens a fost dat uitarii.
Necazul e ca Dadant, mai mult fabricant si negustor hotoman-decat apicultor, sustinut si de Blatt, a aplicat vorba aia: cainii latra, ursul merge. Si si-a vazut linistit de-ale lui, fara sa ia in consideratie hotararea unui congres intreg. Ca doar nu era sa-si modifice singur toate utilajele facute anume pentru 42,5/27.
Acu' de unde pana unde a ajuns la noi stas-ul cu 41,5/27 asta nu mai stiu!
Deci problema cu standardizarea e veche. Daca ar fi s-aplicam hotararea congresului din 1891, atunci dim. Layens ar trebui sa fie 30/40cm!
Scuze pentru eventualele greseli, dar n-am ochelarii la mine si tastez pe pipaite!

Deci ... conform Congresului internaţional al apiculturii din 1891 şi recent , la peste 120 ani de prima standardizare, în 2012 , conform Congresului mondial al membrilor forumului stupăritul, ţinut online, care au votat in unanimitate (cu mici abţinerii) standardizarea ramei LAYENS la dimensiunea interioară a ramei de 30cm lungime / 40şi cm înălţime ... putem spune că acest topică si-a atins scopul ... şi din acest moment a cazut în desuetitudine .
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 01 Noi 2012, 13:45

;) :) :lol:
activ

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 14:26

activ scrie:;) :) :lol:

Sa nu te mai prind. La congresu ala o prezidat strabunicul. Asa ca nu ne miscam de la el. :D
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 14:32

@cantemir: "Standardizarea" nu s-a prdus numai prin vot. S-a produs in timp...natural. La fel si la noi. Sincer, io o sa adopt un anume "standard" doar daca Layensul primeste o raspandire muult mai mare si cand ma voi gandi sa mi fac mai multe lazi decat am acum. ;) Momentan folosesc standardul la MER.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde valigorj » 01 Noi 2012, 15:14

Care dintre ,,standardele,, MER le folosesti?
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Stefan_D » 01 Noi 2012, 23:55

Legat de studiul mai sus pomenit. E bine scris dar are o hiba, numarul de stupi folositi in cadrul experimentului este prea mic pentru ca rezultatele sa fie valide statistic. In rest este interesant !?
Stefan_D

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 23:58

Stefan_D scrie:Legat de studiul mai sus pomenit. E bine scris dar are o hiba, numarul de stupi folositi in cadrul experimentului este prea mic pentru ca rezultatele sa fie valide statistic. In rest este interesant !?

Hiba ii autorul. Prietenii stiu de ce ;) In rest poate fi ok.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde horia_ch » 02 Noi 2012, 09:14

Stefan_D scrie:Legat de studiul mai sus pomenit. E bine scris dar are o hiba, numarul de stupi folositi in cadrul experimentului este prea mic pentru ca rezultatele sa fie valide statistic. In rest este interesant !?

Şi cu consumul pe timpul iernii cum e, conform studiului? Că în tabel e una, în concluzii e pe dos. Hai, nu mă lăsaţi să mor prost!
Care consumă mai mult, Dadant ori Layens? Pentru mine o ramă de miere contează. Mult de tot.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde gabi bee » 02 Noi 2012, 11:02

Din studiul respectiv rezulta ca in layens consumul este mai mare pe timpul iernii cu 1,1 kg de miere , consum situat la sfarsitul iernii cand in layens se creste mai mult puiet si ca atare in primavara are o populatie mai numeroasa ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde horia_ch » 02 Noi 2012, 12:07

Mersi pentru explicaţie! Deci, rămân pe Dadant! :D
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR