Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cel mai frumos roi natural

Mesajde paul » 03 Noi 2012, 12:45

LUCIAN AVRAM ... da' ce faci tata ???
Nici o poza nimic ??? Ca doar tu erai ... tata roiurilor "capitale" !!! :lol:
Sau acum faci selectie si nici una din cele peste 1000 de familii (aprox. 5 ha , acoperite bine :shock: ), nu mai roieste ??? :o
:lol: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 03 Noi 2012, 13:21

Un lucru e clar. Cu înmulțirile astea nebune, nici roii de creangă nu mai sunt ce au fost.
Anul acesta am avut un singur roi de creangă. De fapt, nu sunt sigur dacă a fost de la mine.
Mă sună un vecin. Hai că ai roi la mine în pom. Hai repede! Iau o găleată de 15 litri (de lavabilă). Vede omu găleata și zice: aia e mică pentru roiul acela. Mă gândesc: ce roi o fi așa de mare să nu încapă în găleata asta? (De regulă scutur roii direct în ladă pe rame, dar mai folosesc și găleata și apoi o deșart în ladă.) Merg să văd roiul, când colo un roi micuț, cred că cel mai mic care l-am scuturat. Nu-i bai, că o fost bun. Acum e pe 3 intervale bune de albină. Îl iernez așa și la primăvară îl așteaptă 2 variante: fie va primi rame de la stupii prea tari, fie se transformă în nuclee de fecundare. Sunt buni la ceva și roii mai slabi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde delorin I » 03 Noi 2012, 14:33

Referitor la aceste cutii, galeti, scria cineva ca daca nu ai lada la indemana poti folosi si o cutie de pantofi....este oare adevarat?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde cristi_vidican » 03 Noi 2012, 14:42

Cutia de pantofi e cam mica. La început foloseam astfel de cutii, dar mai mari.
De regulă, după un sezon, cutia nu mai era bună de nimic :lol: diși era lipită peste tot cu scotch.
În ce privește luarea roiului de pe creangă, cel mai bine merge treaba dacă n-a stat prea mult pe ea. Și să fii sigur că matca n-a rămas pe creangă. Eu dau cu fum pe creangă după ce scutur roiul.
cristi_vidican

Mesajde delorin I » 03 Noi 2012, 14:46

Oricum pentru mine ramane un mister cum naiba se face...cel putin aceel roiuri de pe trunchi...fara sa le momesti....nu cred ca le poti baga in cutie....Abia astept primavara....desi sansele sa am parte de asa ceva sunt cam mici...:)) va trebui sa -mi antrenez ajutoarele!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 03 Noi 2012, 14:47

Deci nu obisnuiesti sa stropesti albina cu apa asa cum discutam anterior si cineva a promis ca pune o poza cu aparatul de stropire ...dar a uitat!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Mircea_63 » 03 Noi 2012, 15:20

"Aparat" de stropire :lol: Orice pulverizator care bate mai departe, este bun. Prin desurubarea partiala a duzei, jetul nu mai este pulverizat, ci mai uniform, dar bate pe distanta mai mare.
Te joci putin cu el si sigur te descurci.

In principiu, este ceva de genul asta. Desigur exista n modele.
Fişiere ataşate
Resize 2.jpg
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 03 Noi 2012, 15:38

delorin I scrie:Deci nu obisnuiesti sa stropesti albina cu apa asa cum discutam anterior si cineva a promis ca pune o poza cu aparatul de stropire ...dar a uitat!

Până acum n-am stropit albina, dar după ce am văzut în filmul acela, ideea este foarte bună.
Sper să nu am ocazia să stropesc roi.
Pentru mine, un roi pe creangă e o rușine, adică îmi e rușine că am greșit. Mai ales dacă nu am stupi mulți. Odată că stupul nu trebuia să ajungă să-și tragă botci, apoi dacă și le-a tras, vina mea că l-am lăsat să iasă.
Dar, dacă tot a ieșit și l-am prins și mai e și bunicel și timpuriu, știu că va ieși de acolo stup bun.
cristi_vidican

Mesajde mibu » 03 Noi 2012, 21:33

Greșeala recunoscută ....
Consider că roirea naturală este benefică ,cu condiția să fie valorificată !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde cristi_vidican » 03 Noi 2012, 22:15

mibu scrie:Greșeala recunoscută ....
Consider că roirea naturală este benefică ,cu condiția să fie valorificată !

Cu siguranță că roiul de creangă are avantajele lui incontestabilie, dar te falimentează dacă ai o stupină mai mare.
cristi_vidican

Mesajde paul » 03 Noi 2012, 22:22

cristi_vidican scrie:Cu siguranță că roiul de creangă are avantajele lui incontestabilie, dar te falimentează dacă ai o stupină mai mare.

Depindee ...
de marime ...
de perioada in care iese ...
S-ar putea ca aceste doua unitati biologice sa rupa la floarea soarelui ... in conditiile in care 2 este mai mare decat 1 !
Eu nu vad nici o rusine in a-ti roi stupii ! Asta inseamna ca ai familii sanatoase , dezvoltate ...
Intr-adevar ... nu-i nici mare mandrie ! :|
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 03 Noi 2012, 22:34

Paul,
Dacă roiul e pe 28 aprilie (acesta e recordul meu în ce privește roirea), acela va fi familie de producție la FS. Din câte știu, acel roi a mai roit odată în acea vară.
Dar, stupul rămas fără matcă regresează foarte mult până se fecundează matca.
Ar fi o rezolvare dacă se intervine imediat cu matcă fecundată, ca stupul să-și reia activitatea.
Anul acesta, când erau botci de prisos, am umplut toate lăzile cu câte o ramă cu albină și botcă. Acele mătci fecundate mai apoi mi-au fost de mare ajutor și mie și altora.
Pentru mine, ideal e să nu intre stupul în friguri, să reușesc să culeg bine salcâmul, iar după aceea facem înmulțire cât permit stupii, ca să nu afectăm celelalte culesuri. Chiar dacă este o perioadă în care se înmulțește foarte mult, eu de regulă merg pe raportul de 2:1, adică din 2 familii fac un roi, reușind să fac culesuri și după. Merge și mai mult, chiar 1:1 dacă se intervine susținut cu sirop.
cristi_vidican

Mesajde Adi Hodis » 03 Noi 2012, 23:07

cristi_vidican scrie:
jenitama scrie:Anul cu cei mai multi roi a fost 2007.
Atasez mai jos cateva poze.

Foarte frumos!
Sunt curios ce faceti cu asemenea roi? Ii mai impartiti?
Anul trecut am gasit la un vecin un roi. Il scutur in lada, iar seara merg sa-l recuperez. Supriza. O parte din roi era inapoi pe creanga. De fapt erau 2 matci. I-am pus in 2 lazi, dar unul si-a pierdut matca, asa ca i-am unit. Erau roi secundari.

Si la mine, anul cu cei mai multi roi a fost tot 2007 si mi-am amintit de o surpriza partial asemanatoare cu a ta Cristi.
Ploi timp de 2 saptamani, imediat dupa salcam, mierea neextrasa ... stupii au inceput sa roiasca si ieseau ca la comanda ...am avut si 18 roi intr-o zi.
Cativa roi ( vre-o 4 ) au decis sa se asheze unul peste altul ... initial eu eram pregatit cu o lada pt. primul roi dar cand am vazut ca se produce " unirea " si cum creshte roiul ( de parca dospea ), am adus alt cat ... si inca un cat, de se facu' o lada de ME.
Am reusit sa pun in lada ditamai roiul dar seara cand m-am dus sa-l iau si sa-l mut ... surpriza !!! ... lada goala !!! :shock: iar albinele nicaieri :? ... m-am uitat ca milogu-n traista goala :lol:
Reginele si-au luat fiecare 'armata" si ... duse au fost ... iar eu, pe cat de bucuros eram inainte, pe atit de suparat mi-am luat lada goala, murmurand ... a paguba.

PS
Nucul mai traieste.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 03 Noi 2012, 23:17

delorin I scrie:Oricum pentru mine ramane un mister cum naiba se face...cel putin aceel roiuri de pe trunchi...fara sa le momesti....nu cred ca le poti baga in cutie....Abia astept primavara....desi sansele sa am parte de asa ceva sunt cam mici...:)) va trebui sa -mi antrenez ajutoarele!

Ba da, le poti peria ... insa shansele sint mici.
Altfel decurge treaba daca in roinita pui o rama cu puiet larvar ... iar roinita sa o pui cat mai aproape de roi, lipita de el daca e posibil.
Se duc singure in laditza. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde MyBees » 05 Noi 2012, 00:07

delorin I scrie:Deci nu obisnuiesti sa stropesti albina cu apa asa cum discutam anterior si cineva a promis ca pune o poza cu aparatul de stropire ...dar a uitat!

Nu a uitat, doar ca trebuie sa il caut in peste 30 GB de poze. Acum mi le mut in cloud si sper sa dau repede de ea. Cred ca ies mai ieftin daca ii fac o poza cand ajung in stupina...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde delorin I » 05 Noi 2012, 00:29

:)) Ma iarta!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE