Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Hranirea albinelor cu zahar uscat

Mesajde catalin.profiri » 02 Noi 2012, 03:37

Am inceput saptamana aceasta sa citesc Sporirea productiei de miere - Malaiu si am ajuns la un pasaj care as vrea sa il supun dezbaterii:
Pg 44
"Hranirea albinelor cu zahar uscat dupa procedeul propus de R. Jordan urmareste mentinerea activitatii de crestere a puietului, dar si trecerea peste intervale din sezonul activ cand lipseste hrana din natura. Procedeul acesta este, de asemenea, extrem de simplu si se refera la punerea unei cantitati de cca 1 kg zahar tos (fin cristalizat) intr-un hranitor confetionat dintr-o rama obisnuita de cuib. O astfel de rama se inchide lateral cu placaj, lasand pe una din parti, pe tota lungimea ramei, un acces de 4cm inaltime pentru umplerem si circulatia albinelor. Dupa T. Iachimovicz (1965) albinele nu recurg la zaharul uscat decat in lipsa surselor naturale de cules, exact in perioada cand este necesara completarea hranei. Astfel in timp de 10 saptamani consumul a fost de 2 kg zahar pe familie la o stupina stabila care a realizat in aceasta perioada 11 kg miere marfa pe familie si de 1kg / familie la o stupina transportata in pastoral si de la care s-au obtinut 26 kg miere marfa pe familie.
Trecerea unei mici cantitati de zahar in miere pe timpul culesului nu poate fi impiedicata, dar aceasta reprezinta cca 3% din zaharul consumat, fiind deci intru totul fara importanta in privinta calitatii mierii."

Voi ce parere aveti?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Re: Hranirea albinelor cu zahar uscat

Mesajde balasbebe » 02 Noi 2012, 07:21

Nu este vorba de calitatea mieri cat de risipa de zahar, pe care noi o facem.

Acel zahar trebuie umectat, cu apa, lasat sa se betoneze, pentru ca albinele sa nu-l poata scoate afara din acel hranitor.

Se mai poate intampla ca albinele sa-l depuna in celule, si sa ne trezim cu acel zahar prin mierea de iernare, toamma. Am vazut acest fenomen la un stupar care nu a topit zaharul decat partial, cand a dat siropul.
balasbebe

Mesajde catalin.profiri » 03 Noi 2012, 18:12

Eu as incerca anul viitor cu cateva familii.
A mai facut cineva experimentul asta pana acum?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde kamy » 03 Noi 2012, 19:12

nu incerca da-i drumu mere ca-n branza,da-ti trebuien hranitoare mari de1,5-2 litri si dupa ce le umpli cu zahar faci un sirop de zahar care-l torni peste sa-nmoiaie si-n acelasi timp sa betoneze zaharu,da nu strica din cand in cand sa mai revii cu zama de zahar!pentru ca sant unele familii la care nu le plac posmagii decat muiati!risipa 0!
kamy

Mesajde nae » 03 Noi 2012, 21:48

Idea nu-i rea ,in lipsa de cules - ex. aceasta vara ; sa-o hranesti sa cresti productia de miere e discutabil ... am inteles doar 3% -Da ,Da . Albina nu mananca zahar/sirop ci mierea din zahar /sirop ..adica o transforma ___ O separa (crezi!? ) si-o mananca inaintea celei florale :roll: , ce convenabil !
Carte aceasta mi-a ''ramas '' la un prieten (Ciurila stie :oops: ) .
Sunt baieti care se tem de OMG ... si noi sporim productia .
nae

Mesajde MIHAI BALS » 03 Noi 2012, 22:32

nu e vorba neaparat de sporirea productiei de miere.
anul trecut si acum 2 ani am stimulat roii, 01.07-30.08, cu zahar tos putin umectat(cat sa nu-l care afara) si am fost super multumit de rezultate.
ca idee,intr-un hranitor de 1l i-mi intrau 600g de zahar si-l luau in 7 zile,deci 100g pe zi!
anul asta am accesat P.N.A. si-am hranit in aceeasi perioada dar cu apiinvert si parca nu vad aceeasi populatie.
MIHAI BALS

Mesajde catalin.profiri » 03 Noi 2012, 23:23

eu nu caut sa fac miere din zahar. imi respect clientii. mierea pe care o vand e aceiasi cu cea pe care o dau copiilor mei.
am citit acest lucru intr-o carte care din cate vad este de referinta pentru multi dintre voi, si ... am inceput sa pun intrebari :roll:
catalin.profiri

Mesajde MIHAI BALS » 04 Noi 2012, 00:44

catalin.profiri scrie:eu nu caut sa fac miere din zahar. imi respect clientii. mierea pe care o vand e aceiasi cu cea pe care o dau copiilor mei.
am citit acest lucru intr-o carte care din cate vad este de referinta pentru multi dintre voi, si ... am inceput sa pun intrebari :roll:

dupa malaiu pe care tu il citezi 3% zahar in miere e ............epsilon!
MIHAI BALS

Mesajde kamy » 04 Noi 2012, 03:57

MIHAI BALS scrie:anul asta am accesat P.N.A. si-am hranit in aceeasi perioada dar cu apiinvert si parca nu vad aceeasi populatie.

mihai eu nu am curajul sa compar anul acesta cu 2011
kamy

Mesajde kamy » 04 Noi 2012, 04:06

nae scrie:Idea nu-i rea ,in lipsa de cules - ex. aceasta vara ; sa-o hranesti sa cresti productia de miere e discutabil ... am inteles doar 3% -Da ,Da . Albina nu mananca zahar/sirop ci mierea din zahar /sirop ..adica o transforma ___ O separa (crezi!? ) si-o mananca inaintea celei florale :roll: , ce convenabil !
Carte aceasta mi-a ''ramas '' la un prieten (Ciurila stie :oops: ) .
Sunt baieti care se tem de OMG ... si noi sporim productia .

nae vad ca iar ai coltu pus!intre salcam si floare este 1 luna plina de zile,in care daca socotesti doar zilele in care ploua nu prea le ajunge nici macar pe o masea 1 kil de zahar,unde mai pui ca-l dizolva greu,da cel putin nu someaza sa-si planga de mila ca n-au ce manca,hai jura ca tu nu le dai nimic sa manance intre salcam si floare!si din cate am citit io mai demult albinele consuma prima data calitatea mai proasta,si nereusind sa extraga cantitatea care o mananca e la mintea cocosului!dimpotriva daca le dai 500 gr de apiinvert il depoziteaza in rame!
kamy

Mesajde nae » 04 Noi 2012, 21:48

Buna seara si tie ,kamy !
Fii dragut si citeste deschiderea topicului +ce am scris eu = unde vezi coltul ?
Am inceput :-idea nu-i rea,in lipsa de cules ... sau e ceata !? Initiatorul vorbeste de stimulare si extractie (citeaza pe Malaiu ) :shock:
In seceta sau pt roi DA .
nae

Mesajde kamy » 05 Noi 2012, 08:04

nae scrie:Buna seara si tie ,kamy !
Fii dragut si citeste deschiderea topicului +ce am scris eu = unde vezi coltul ?
Am inceput :-idea nu-i rea,in lipsa de cules ... sau e ceata !? Initiatorul vorbeste de stimulare si extractie (citeaza pe Malaiu ) :shock:
In seceta sau pt roi DA .

si inca ceva pe cules nu se mai apropie de zahar,am gasit pe fundul hranitorului!
kamy

Mesajde MIHAI BALS » 05 Noi 2012, 23:44

kamy scrie:
MIHAI BALS scrie:anul asta am accesat P.N.A. si-am hranit in aceeasi perioada dar cu apiinvert si parca nu vad aceeasi populatie.

mihai eu nu am curajul sa compar anul acesta cu 2011

din pacate nici eu!
am facut totul aproape ca la carte dar cu rezultate la nivelul 60%.
MIHAI BALS

Mesajde balasbebe » 06 Noi 2012, 08:08

Va spun eu cum au murit albinele unui amic. Metoda poate sa mearga doar vara. Toamna cand albinele au nevoie de hrana mai multa sa o poata capaci, este mai bun lichidul. Decat zahar tosm mai buna este o turta. Zaharul era pana acum catva ani. Candiile vandute de ACA, erau niste caramizi, la care lingeau albinele saptamani intregi. Tot puneam pe ele apa,sau sirop, erau bune pentru furnici mai mult.
balasbebe

Mesajde nae » 06 Noi 2012, 20:00

D-lor, poate am inteles eu gresit,initiatorul nu se refera la aceasta perioada ci la perioada intre culesuri sau cules slab ; grija,ingrijorarea ,d-sale este procentul de zahar in miere detectabil de procesator - asta am inteles eu ,printre randuri (fara colt ).
N-am folosit aceasta metoda ,teoretic o consider foarte buna la inceput de august ,secetos ,sau pt stupari de duminica___stimulare de lunga durata cu o cantitate mica +uzura afecteaza albina care nu ierneaza .Si pt roi . Eu ,in vara, am folosit apifonda ,mai scump dar comod (pt roi ) .
nae

Mesajde balasbebe » 06 Noi 2012, 21:49

balasbebe scrie:Va spun eu cum au murit albinele unui amic. Metoda poate sa mearga doar vara. Toamna cand albinele au nevoie de hrana mai multa sa o poata capaci, este mai bun lichidul. Decat zahar tosm mai buna este o turta. Zaharul era pana acum catva ani. Candiile vandute de ACA, erau niste caramizi, la care lingeau albinele saptamani intregi. Tot puneam pe ele apa,sau sirop, erau bune pentru furnici mai mult.

Ca sa inteleaga o data pentru totdeauna conducerea ACAR, ma refer doar la perioadele cu multi ani din urma. Nu ma refer la perioada actuala. Zaharul candii a disparut dupa ce au aparut niste produse de la firme cu prestanta, si care se respecta.

Am fost amenintat telefonic ca dezinformez cititorii.

Ma bucur domnilor ca ne cititi si pe noi, dar vedeti ca in fiecare oras au aparut si asociatii foarte multe si care incearca sa va faca concurenta.
O seara buna domnilor din conducerea ACAR.
balasbebe

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA