In 4 ani de apicultura , timp in care am urcat de la 5 la 100 de familii am experimentat si eu cate ceva.
Am inceput cu dadant cu magazii 3/4, apoi orizontali, verticali, Warre, fund antivaroa,Dadant cu dadant, ME, si acuma am ajuns la MER-deocamdata doar in magazii.
Am vecini care lucreaza cu Gherstung, unii au Lajens unii au pavilioane cu orizontali in pat cald.
Ce mi se potriveste mie nu i se potriveste altuia.Concluziile mele - valabile doar la mine e sunt urmatoarele:
Pentru albine cel mai bun e gherstung si lajens, se dezvolta si ierneaza extraordinar- nu sunt sisteme fezabile daca vrei sa faci miere pe sortimente sau sa vinzi familii.Am un vecin care vrea sa treaca toata stupina pe lajens cu cat de 1/2 lajens.
Orizontalii te obliga la lucrul cu rama si mierea nu e" curata"
Verticalii cu cat dadant sunt prea mari pentru stationar iar in pastoral nu scoti intotdeauna mierea monoflora curata
Plus ca magazia e mult prea grea.Si mai e ispita sa amesteci ramele de magazie cu cele de cuib.
Verticalul cu 3/4 are magazia prea mica si e grea.
De aceea m-am trecut pe magazia de 1/2 redus.care deocamdata imi place doar ca la extras iei multe rame in mana doar ca sunt usoare.
Fundul antivaroa la mine nu merge din cauza ca toamna trebuie sa descapacesc mult si se face usor furtisag.In rest e superb- familiile tinute in astfel de lazi au fost cele mai puternice.
Warre e ceva romantic dar total neeconomic- cand familia ajunge la putere si crezi ca incepe sa culeaga e deja in pom.
Multietajatul la mine nu a mers - mai am doar o familie in acest sistem si e cea mai slaba.
Nu stiu daca sistemul Antonescu e viitorul si probabil ca o sa il incerc si eu atunci cand nu o sa mai fac apicultura pentru bani.Sa spui insa ca dadantul e trecutul si oricare alt sistem e viitorul mi se pare exagerat . Moda vine si trece, clasicul va fi intotdeauna la putere.