Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde B-father » 05 Noi 2012, 00:22

In 4 ani de apicultura , timp in care am urcat de la 5 la 100 de familii am experimentat si eu cate ceva.
Am inceput cu dadant cu magazii 3/4, apoi orizontali, verticali, Warre, fund antivaroa,Dadant cu dadant, ME, si acuma am ajuns la MER-deocamdata doar in magazii.
Am vecini care lucreaza cu Gherstung, unii au Lajens unii au pavilioane cu orizontali in pat cald.
Ce mi se potriveste mie nu i se potriveste altuia.Concluziile mele - valabile doar la mine e sunt urmatoarele:
Pentru albine cel mai bun e gherstung si lajens, se dezvolta si ierneaza extraordinar- nu sunt sisteme fezabile daca vrei sa faci miere pe sortimente sau sa vinzi familii.Am un vecin care vrea sa treaca toata stupina pe lajens cu cat de 1/2 lajens.
Orizontalii te obliga la lucrul cu rama si mierea nu e" curata"
Verticalii cu cat dadant sunt prea mari pentru stationar iar in pastoral nu scoti intotdeauna mierea monoflora curata
Plus ca magazia e mult prea grea.Si mai e ispita sa amesteci ramele de magazie cu cele de cuib.
Verticalul cu 3/4 are magazia prea mica si e grea.
De aceea m-am trecut pe magazia de 1/2 redus.care deocamdata imi place doar ca la extras iei multe rame in mana doar ca sunt usoare.
Fundul antivaroa la mine nu merge din cauza ca toamna trebuie sa descapacesc mult si se face usor furtisag.In rest e superb- familiile tinute in astfel de lazi au fost cele mai puternice.
Warre e ceva romantic dar total neeconomic- cand familia ajunge la putere si crezi ca incepe sa culeaga e deja in pom.
Multietajatul la mine nu a mers - mai am doar o familie in acest sistem si e cea mai slaba.
Nu stiu daca sistemul Antonescu e viitorul si probabil ca o sa il incerc si eu atunci cand nu o sa mai fac apicultura pentru bani.Sa spui insa ca dadantul e trecutul si oricare alt sistem e viitorul mi se pare exagerat . Moda vine si trece, clasicul va fi intotdeauna la putere.
B-father

Mesajde Ruben » 05 Noi 2012, 00:38

activ scrie:Da iese incet, incet, ... dar incet, incet va iesi si ME-ul pe 10 rame, deoare[/list]ce populatia devine din ce in ce mai sedentara ... si din ce in ce mai putin dispusa si suficient de puternica sa ridice sute de caturi de ME pe 10 rame pline cu miere.

Tot mai sedentara, dar tot mai mecanizata :idea:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 05 Noi 2012, 00:40

activ scrie:
BUNKA scrie:Eu zic sa-i facem loc in schema asta ca stupul Antonescu sau Delon sau cum vreti sa-i ziceti...BUNKA :lol: ....chiar merita!

Ca sa nu se supere nici Delon, nici Antonescu si nici tie sa-ti arate lumea obrazul, ... putem sa-i zicem, pe scurt, ACTIV. :lol:

Maa...vrei sa iti arat poze cu stupi din astia de la bunicu Sandu? Asa ca i stupu Sandu. :lol: 8-)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 05 Noi 2012, 00:43

B-father scrie: Moda vine si trece, clasicul va fi intotdeauna la putere.

B-father, eu cred ca viitorul apiculturii cere tip de stup multi-etajat. Ca i ME, MER sau Antonescu. Lucrezi cu magazia mai mult decat rama.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 05 Noi 2012, 01:08

Ruben scrie:
B-father scrie: Moda vine si trece, clasicul va fi intotdeauna la putere.

B-father, eu cred ca viitorul apiculturii cere tip de stup multi-etajat. Ca i ME, MER sau Antonescu. Lucrezi cu magazia mai mult decat rama.

APICULTURA INTENSIVA = o singura rama + rama sa te unga la suflet = cat mai putine interventii.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 05 Noi 2012, 01:31

paul scrie:Activule ... da' fii tu baiat giorno ,baga niste poze cu vedere generala , parti componente , corpuri , funduri , podisoare , rame .... si apoi explica-le pe fiecare in parte ! Ca sa priceapa si unu' ca mine mai ... slab cu intelectu' !!!

Sunt la montaj in regie ... URMEAZA ! :)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 05 Noi 2012, 02:27

paul scrie:Eu sunt de acord cu denumirea ME ACTIV ! :oops:

Paul sa sti ca nu mi-e rusine sa afirm asta, fiindca la numai o noapte distanta dupa ce am postat seara pe net, pe acest forum, la topicul "Fan club MER"(in 25.09.2012 - 23.51), primele 2 poze cu cei 10 stupi MEA, conceputi si construiti numai cu si din convingeri personale ... am citit dimineata pe forum, ca un facut, la sectiunea "Echipamente si utilaje apicole" in topicul "cote, schite stup Antonescu", pentru prima data dimensiunile ramei lui Antonescu, ... dimensiuni care, in iarna, le-am mai cautat o data cu Google Search dar pe care la vremea aceia nu le-am gasit, ele fiind postate ulterior prin vara.
Dupa ce am citit pentru prima data (in dimineata zilei de 26.09.2012) dimensiunile ramei interioareale stupului Antonescu si am constatat ca sunt aproape identice cu cele concepute si deja construite de mine ... mi-a cazut fata. Nu stiam cum sa reactionez, ... sa-mi fie ciuda ca concepuse altul, inaintea mea rama aceasta, :oops: ... sau sa ma bucur, fiindca eu reinventasem dupa un an de experienta in apicultura ce a inventat Antonescu dupa zeci de ani de experienta si studii in domeniu. Si ce ma face sa inclin spre ultimul din sentimente(sa ma bucur), este faptul ca predecesorul meu in acest tip de rama este un ROMAN ... si sunt mandru deasta.
Cu privire la sinceritatea celor declarate mai sus nu incerc sa conving pe nimeni, ... mi-e suficient ca-l am martor pe Domnul Dumnezeu .
activ

Mesajde Adi Hodis » 05 Noi 2012, 03:11

Apai aicea-i musai oleaca piper ... aida de ! mai Activule, ca l-ai plagiat pe Antonescu ... recunoaste si nu o mai da ca-i asa si pe dincolo ... :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde BUNKA » 05 Noi 2012, 10:17

Astea doua idei daca le pui impreuna concluzia e frumoasa:
"B-father, eu cred ca viitorul apiculturii cere tip de stup multi-etajat. Ca i ME, MER sau Antonescu. Lucrezi cu magazia mai mult decat rama."
"APICULTURA INTENSIVA= o singura rama+ rama sa te unga la suflet=mai putine interventii"

Pana la urma cat e de inalt corpul Antonescu?...eu zic ca daca e diferit de 33/33/24cm, apoi la asta sa-i zicem Bunka...am zis , AM ZIS!!!! :lol:
Daca se apropie prea mult mai punem un cm ici, mai scoatem unul de dincolo... :lol:
Acum fara gluma, cred ca undeva la 24 cm inaltime este mai ok, rezulta o rama mai patratica ceea ce zic eu ca e mai ok, dupa mine as face-o chiar patrata, adica sa vedem mai departe, sa zicem un 33/33/33cm interior corp, corpul si rama asta chiar ar putea adaposti o sfera perfecta laiernare, si ar elimina curentii verticali corpul fiind ocupat in totalitate..la iernare ma refer.
Corpul inferior ar fi ca un tampon termic fata de funful deschis, ar fi necesare doar 3 corpuri, maxim 4 pt un stup...la asta chiar ai zic Bunka!! :lol:
Ultima oară modificat de BUNKA pe 05 Noi 2012, 10:53, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde aliuta2000 » 05 Noi 2012, 10:49

Ca si incepator tind sa cred ca e mult mai echilibrata concluzia lui @B-father . Nu intlegeti referitoare la lazi , ci la faptul ca cel clasic e calea batuta si rasbatuta .
La mine pana sa ajung la MER mai dureaza cel putin un an ca sa mai prind ceva experienta cu ceea ce am eu, adica orizontal si vertical 12 rame + cat 1/2 .
Nu contrazic avantajele MER , dar de-a lungul vremii s-au incercat foarte multe tipuri de lazi.
A.D.
aliuta2000

Mesajde Ruben » 05 Noi 2012, 11:02

BUNKA scrie:la asta chiar ai zic Bunka!! :lol:

Asta cand il deschizi, daca esti una cu albina ca Marian Sima, o sa il auzi: "Tata!". :lol:
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 05 Noi 2012, 11:05

aliuta2000 scrie:Nu contrazic avantajele MER , dar de-a lungul vremii s-au incercat foarte multe tipuri de lazi.

Calea MER ii batuta de vre-o 20 de ani in partea mai nordica a Europei.

Calea ME-Activ-Bunka o batatorim noi mintenas de o sa luceasca. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 05 Noi 2012, 11:27

Da, e buna asta cu TATAAAAA!!!!! :lol: :lol: :lol:
Da frate, bine ca are cine sa batatoreasca si la noi cararile astea putin umblate, e totusi mai avem care au lucrat si lucreaza pe ME cu succes, il avem pe domnul Popescu parca cel cu 500 de astfel de lazi, regretatul nea` Gica, si multi altii care au dovedit ca ME merge si in Romania nu numai in SUA Canada, Suedia, Rusia etc...merge si la noi numai ca se lucreaza altfel cu el decat cu alte tipuri de lazi.
Deci asa... :lol: , o sa se auda din lada Tataa!!!...cand o sa ma apropii de el... :lol:
E bine!
BUNKA

Mesajde florinapi » 05 Noi 2012, 12:11

Ieri am fost la cineva care are o stupina de vreo 200 de stupi formata din diferite modele de lazi si rame:ME clasic,DADANT de 10,12 rame,DAdant jumbo,stupi cu rame pe jumatate cat Laens, cu cuibul format din doua corpuri suprapuse de cate12 rame plus mai cateva alte combinatii.
Mi-a zis ca primii care roiesc sunt cei cu rama Laens pe jumatate.Prin urmare, eu zic ca atunci cand alegem un sistem de lada ar trebui sa ne uitam la mai multe aspecte,nu numai la iernare,mai les intr-o stupina care se vrea a fi profi, pentru ca totusi mierea se face vara.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde BUNKA » 05 Noi 2012, 12:35

Corect, tocmai de aia noi vrem sa imbinam calitatea stupului MER, ME de a avea acelasi tip de rama si de aputea sa marim volumul cat dorim prin adaugare de corpuri, stim ca volumul este un factor care influienteaza roirea, cu calitatea stupului Layens la iernare, adica aceea de a ierna colonia pe un spatiu mai mult inalt si restrans decat larg cu rezervele de miere amplasate deasupra, si largimea lazii sa fie cat mai aproape ca si dimensiune cu dimensiunea unui Ghem mare bine strans.
De aici rezulta ca lada trebuie sa fie patrata, apoi ca nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui ghem mare bine strans, adica maxim maxim 35cm la interior presupunand ca chiar avem albina multa, ramane doar problema inaltimii corpului.
Aici putem varia foarte mult, pt ca pe unii dintre noi nu-i deranjeaza ideea de a fractiona statiul cu rame mai mici in inaltime, gen MER, pe altii insa ne deranjeaza cel putin la nivel de teorie, si preferam o rama mai inalta, mai patratica, cu inaltimea de cel putin 23cm...si ne putem duce chiar pana la o inaltime de 27-28cm, sunt unii dintre noi care au un stil de lucru mai ...nu stiu cum sa zic, prefera sa poata patrunde mai usor in maruntaiele stupului, imi aduc aminte de un argument al lui PUPE, care a zis ca putem interveni, mai exact in lada avand rama mai ingusta MER, putem verifica mai usor colonia, sunt insa si unii dintre noi care se gandesc la niste metode mai putin invazive, si prefera sa faca cat mai putine interventii in cuib cam cum se face in stupina unde lucreaza Dan Margarit, in cuib nu se umbla...pe ideea asta, vom prefera un cuib cu rama mai inalta, deci mergem pe ideea de cuib format din doua corpuri restranse ca suprafata si inalte pana in 27cm pt ca sa iasa rama patratica, deci un cuib de 33/33/56cm-33/33/60cm putand modifica apoi volumul in sezonul activ prin adaugare de corpuri.
Logic vorbind ne-am uitat la toate aspectele nu?..ca vrem ca stupina sa fie profi, cum zici tu...nu cred ca am omis vre-un aspect, adica cel legat de volum sigur nu l-am ratat, aici mai sunt calcule de facut, numar de celule pt rezerve, pt puiet in cuib, volum cuib comparativ cu alti stupi standardizati cu rama lunga la 435mm, etc...eu am facut calculele astea demult de cand analizam stupul Delon si da bine la rezultat, se pot relua, si putem discuta pe marginea lor.
Oricum mi se pare ca lumea a mers gresit pe ideea unei rame lungi, si a unui stup dreptunghiular, patrat e mult mai apropiat de natural, e mult mai apropiat de cilindru, cilindru e apropiat de scorbura, si de sfera...iernarea se realizeaza in sfera...SIMPLU!
BUNKA

Mesajde activ » 05 Noi 2012, 12:52

Adi Hodis scrie:Apai aicea-i musai oleaca piper ... aida de ! mai Activule, ca l-ai plagiat pe Antonescu ... recunoaste si nu o mai da ca-i asa si pe dincolo ... :)

Acum asta e, suntem o tara de plagiatori,doar e sport national, ... acum cu unul in plus sau in minus, nu se pune. :)
Eu spre deosebire de "Poanta" nu mi-am dat doctoratul cu lada lui Antonesu,cel mult o promovez, ... singura mea rusine, :oops: ar putea fi ca mi-am permis sa-mi fac o lada pe sufletul meu fara sa citesc toata literatura de specialitate autohtona. Dar am circumstante atenuante,... daca voi veterani nu va-ti permis rusinea sa iesiti din tiparele Dadantului, ete c-o facui io, si c-un plagiat pe deasupra, ... sa moara uni de oftica.
Ei Adi nu ti-oi face vreodata MEA ca de nu te pun sa scrii pe toti ACTIV, bine. :lol:
activ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR