florinapi scrie:Mi-a zis ca primii care roiesc sunt cei cu rama Laens pe jumatate.Prin urmare, eu zic ca atunci cand alegem un sistem de lada ar trebui sa ne uitam la mai multe aspecte,nu numai la iernare,mai les intr-o stupina care se vrea a fi profi, pentru ca totusi mierea se face vara.
Probabil asa este (privitor la roit) dar nu putea fi perfect. Intotdeuna exista o balanta.
In cartea lui, Antonescu scrie de 2 interventii, una primavara si una toamna (referitor la stationar)... seamana a Warre!? Un bun stupar pe care l-am cunoscut avea doar ME si nu umbla la ei decit de 3-4 ori pe an (stupii erau la 200km distanta, si pe vremea lu' Ceasca nu prea iti permite-ai drumuri din astea) si nu prea avea probleme cu roitul. Cred ca tine de tehnica fiecaruia.
Pe de alta parte nici roitul asta nu-i chiar matematica. Daca se combina conditiile (si anul asta au fost indeplinite destule) roiesc si din Layens si din Dadant si din MER/ME.
Ce vreau sa spun? Sa stam stramb si sa judecam drept:
- principalul avantaj - te-ai scos cu iernarea (teoretic, probabil daca mai lucrezi si cu stup din extrudat cresti suficient sansele) dar cam trebuie sa-i urmaresti in primavara.
Statistic, cei mai multi stupi se pierd iarna (din tz motive, sa nu intram in detalii), deci ai atenuat pierderea si tot ce-ti ramane de facut este sa-ti cumperi scara si un manual cu speciile de prun.
Ce preferi, sa stai toata iarna geana pe stupi (si poate chiar sa-i omori) in frig sau sa alergi dupa roi printre floricelele primaverii?
Cu siguranta ce-i neexperimentati (aici ma includ si pe mine) care au luat bani de la UE vor fi incantati ca ies din iarna cu pierderi minime si ies stupii la numaratoare.
Respect