Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Bubu Trantoru' » 05 Noi 2012, 21:31

Lipseste omu' 2 zile si inca putin si depasim mer-isti la postari ;) (nu ca s-ar da vreun premiu sau ceva dar informatia ce se afla aici este cea mai pretioasa)
In alta ordine de idei eu cred ca cea mai buna combinatie pentru stupul MEA este un corp din 9 rame cu interior patrat de 34 x 34(9x3,7=33,3) iar h sa fie de 245 ca la ME.
Ramele sa fie inalte ca cele de ME 230 si late(sau lungi) de 360.Astfel ajungem sa avem un fagure de 200 x 300.Dupa calculele mele(sper sa fie ok)un corp de 9 rame cu dimensiunile de mai sus este identic cu un corp de MER-10 r sau 5 rame dadant.
Cine dispune de matci de o calitate medie are cuibul format din 2 corpuri(1 corp dadant 10 r) iar cine dispune de matci de o calitate superioara are cuibul format din 3 corpuri(15 r dadant sau un cuib din 2 ME).
La toate aceste avantaje se adauga forma ramei layens (iernare ca in scorbura si dezvoltarea mai timpurie primavara).

Astept doritorii sa mai dezvoltam subiectul :D
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Mesajde amadeusmbi » 05 Noi 2012, 22:07

florinapi scrie:Mi-a zis ca primii care roiesc sunt cei cu rama Laens pe jumatate.Prin urmare, eu zic ca atunci cand alegem un sistem de lada ar trebui sa ne uitam la mai multe aspecte,nu numai la iernare,mai les intr-o stupina care se vrea a fi profi, pentru ca totusi mierea se face vara.

Probabil asa este (privitor la roit) dar nu putea fi perfect. Intotdeuna exista o balanta.
In cartea lui, Antonescu scrie de 2 interventii, una primavara si una toamna (referitor la stationar)... seamana a Warre!? Un bun stupar pe care l-am cunoscut avea doar ME si nu umbla la ei decit de 3-4 ori pe an (stupii erau la 200km distanta, si pe vremea lu' Ceasca nu prea iti permite-ai drumuri din astea) si nu prea avea probleme cu roitul. Cred ca tine de tehnica fiecaruia.
Pe de alta parte nici roitul asta nu-i chiar matematica. Daca se combina conditiile (si anul asta au fost indeplinite destule) roiesc si din Layens si din Dadant si din MER/ME.
Ce vreau sa spun? Sa stam stramb si sa judecam drept:
- principalul avantaj - te-ai scos cu iernarea (teoretic, probabil daca mai lucrezi si cu stup din extrudat cresti suficient sansele) dar cam trebuie sa-i urmaresti in primavara.
Statistic, cei mai multi stupi se pierd iarna (din tz motive, sa nu intram in detalii), deci ai atenuat pierderea si tot ce-ti ramane de facut este sa-ti cumperi scara si un manual cu speciile de prun.
Ce preferi, sa stai toata iarna geana pe stupi (si poate chiar sa-i omori) in frig sau sa alergi dupa roi printre floricelele primaverii?
Cu siguranta ce-i neexperimentati (aici ma includ si pe mine) care au luat bani de la UE vor fi incantati ca ies din iarna cu pierderi minime si ies stupii la numaratoare.

Respect
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde BUNKA » 05 Noi 2012, 22:37

Bubu Trantoru' scrie:Lipseste omu' 2 zile si inca putin si depasim mer-isti la postari ;) (nu ca s-ar da vreun premiu sau ceva dar informatia ce se afla aici este cea mai pretioasa)
In alta ordine de idei eu cred ca cea mai buna combinatie pentru stupul MEA este un corp din 9 rame cu interior patrat de 34 x 34(9x3,7=33,3) iar h sa fie de 245 ca la ME.
Ramele sa fie inalte ca cele de ME 230 si late(sau lungi) de 360.Astfel ajungem sa avem un fagure de 200 x 300.Dupa calculele mele(sper sa fie ok)un corp de 9 rame cu dimensiunile de mai sus este identic cu un corp de MER-10 r sau 5 rame dadant.
Cine dispune de matci de o calitate medie are cuibul format din 2 corpuri(1 corp dadant 10 r) iar cine dispune de matci de o calitate superioara are cuibul format din 3 corpuri(15 r dadant sau un cuib din 2 ME).
La toate aceste avantaje se adauga forma ramei layens (iernare ca in scorbura si dezvoltarea mai timpurie primavara).

Astept doritorii sa mai dezvoltam subiectul :D

Bubu-le, in toata combinatia asta care din punctul meu de vedere arata bine de tot, mai ia in calcul doua posibile schimbari care este posibil...foarte posibil sa fie benefice, una ar fi rama ingusta la 33mm, ma refer la Hofmann...nu la 37 cat e stas-ul universal acceptat acum.....iar cealalta este renuntarea treptata la foite, sa lasi albina sa cladeasca singura fagurii, asta nu inseamna sa o lasi de izbeliste, ci sa-i dai de construit intre faguri perfecti cu puiet de albina lucratoare compact capacit, in perioada aprilie-iulie, ramele sa aiba sarme orizontale, si leatul superior in forma de V astfel incat albinele sa se atarne de muchia spetezei si sa construiasca perfect drept...ca la rama "Alpine"
Incearca macar sa construiesti cateva rame, sa vezi cum merge, o sa-ti placa, si efectele pot fi surprinzatoare in timp, nu dezvolt aici!! 8-)
BUNKA

Mesajde Bubu Trantoru' » 06 Noi 2012, 12:19

BUNKA scrie:
Bubu-le, in toata combinatia asta care din punctul meu de vedere arata bine de tot, mai ia in calcul doua posibile schimbari care este posibil...foarte posibil sa fie benefice, una ar fi rama ingusta la 33mm, ma refer la Hofmann...nu la 37 cat e stas-ul universal acceptat acum.....iar cealalta este renuntarea treptata la foite, sa lasi albina sa cladeasca singura fagurii, asta nu inseamna sa o lasi de izbeliste, ci sa-i dai de construit intre faguri perfecti cu puiet de albina lucratoare compact capacit, in perioada aprilie-iulie, ramele sa aiba sarme orizontale, si leatul superior in forma de V astfel incat albinele sa se atarne de muchia spetezei si sa construiasca perfect drept...ca la rama "Alpine"
Incearca macar sa construiesti cateva rame, sa vezi cum merge, o sa-ti placa, si efectele pot fi surprinzatoare in timp, nu dezvolt aici!! 8-)

Iti multumesc pentru sfat si vreau sa te rog sa imi spui cum realizezi acel V pe leatul superior.Cat despre efectele ramelor construite fara foita de ceara stiu la ce te referi ;)

Altcineva :?: Alte pareri :?:
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Mesajde BUNKA » 06 Noi 2012, 13:15

La circular...inclini panza circularului la nu mai stiu cate grade..sa iasa muchia exact pe mijlocul leatului superior, si tragi leaturile superioare la circular pe o parte si pe alta, si iese V-ul, cu muchia exact acolo unde de obicei e santul acela de se baga foitele de ceara in el, apoi inchei in capse si gata. Inca o treaba cand nu folosesti foite si le lasi sa cladeasca natural stupii trebuie pusi cat de cat drepti, pt ca sa construiasca drept, stii ca ea(albina) se atarna in ciorchine cand construieste si aici gravitatia joaca un rol important, daca chiorchinele sta stramb fata de lada ies faguri strambi.
Succes!
BUNKA

Mesajde nae » 06 Noi 2012, 20:19

Daca stupul acesta va fi bun sau nu vom afla ,pe mine m-a castigat energia /sufletul pus al colegului Activ _ sarut -mana , ma bucur de cunostinta /baiat de baiat .
nae

Mesajde BUNKA » 06 Noi 2012, 21:01

ai testat aceasta dimensiune ?[/quote]

Abia am construit primele rame fara foita, si nici astea nu sunt multe, am avut foarte multe rame pe care le-am taiat 1/1, multe le-am topit, altele se gasesc acum in roii ME, ca sa zic ca am testat dimensiunea, trebuie sa am in toti stupii numai rame de astea cativa ani...abia apoi pot sa vin cu niste concluzii, pana atunci, observam!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Noi 2012, 21:49

Eu as face ladita asta la 33/33/24cm (dimensiuni interioare) desi ma manca sa o fac pe 30 cm inaltime dar ma gandesc ca fagurii fara fundatie fiind sa nu fie mai fragili, ma rog...exista si varianta de a face corpul ce 33/33/30cm (dimensiuni interioare).
In prima varianta ar rezulta o rama cu interiorul de 29,5/20cm, asta inseamna 5,9dm rotunjim la 6dm patrati la dimensiunea celulei normale intra 4800 celule pe o rama, ma rog cu fagure fara foita posibil sa fie ceva mai multe.dar luam in calcul asa 4800* 10 rame=48000 celule/corp!
La o ponta de 2500 oua pe zi ar insemna 52500 celule in 21 de zile...ponta poate fi si spre 3000 (demonstrat in practica) de oua pe zi, dar luam in calcul asa cu 2500.
...ar fi cam in jur de 11 astfel de rame ocupate de puiet diferenta de 9 rame fiind ocupata cu rezerve daca luam in calcul un cuib din doua corpuri.
9 rame *6 dm patrati= 54dm patrati*0,350kg miere pe decimetru patrat=18,9kg
Poate fi ceva mai putina dat fiind ramele mai inguste cu fagurele gros de maxim 2 cm...sa spunem 15 kg.
Ar fi rezerve suficiente in sezon, iar spre toamna odata cu reducerea pontei cred ca mierea ar fi in jurul a 20kg fara ca sa stanjeneasca in vre-un fel ponta matcii in timpul toamnei.

un corp din acesta are 26136 cc comparativ cu un corp ME care are 41040cc.....ar insemna 63% din corpul ME...
Daca presupunem ca intr-un corp ME incap 25 kg de miere, in unul de acest tip ar intra 15,75 kg miere dupa regula de trei simpla...deci cam pe unde am zis.
Un corp si jumatate pline cu hrana ar insemna undeva la 23kg...doua corpuri full ar insemna cam 30kg, asta inseamna ca la o colonie buna cam asta ar trebui sa fie hrana necesara unei iernari sigure, 1,5-2 corpuri de hrana.
Mai bine sa fie in exces decat sa fie insuficient, iar excesul de hrana repartizata pe verticala asa ca intr-un turn face ca nici sa nu fie cazul de interventii pe toata perioada iernarii, plus ca asigura o dezvoltare in primavara iar fara interventii.
Inca o smecherie...stiti ca Delon avea o vb...coloniile puternice le ierna pe 3 astfel de corpuri, iar cele mai slabe pe doua...gata, cu asta am descris si tehnica de lucru.
Daca calculati si cantitatea de albina care intra pe corp o sa rezulte si ca roii pot fi facuti pe un corp si sunt foarte bine proportionati!
BUNKA

Mesajde Ruben » 06 Noi 2012, 23:35

Mi-am vizitat azi mentorul :) I-am spus de interesul pentru rama Layens si Antonescu. Mi-a zis ce ar face el: Un corp patrat de 25/25. :shock: :shock:
Cand l-am intrebat de ce, mi-a spus: Pentru ca albina sa se lipeasca de peretii stupului in timpul iernii/primaverii, si sa blocheze trecerea frigului in sus.

Sa va aud.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde livas » 06 Noi 2012, 23:48

Cine isi mai aduce aminte articolul asta ?
Fişiere ataşate
1.jpg
2.jpg
3.jpg
livas

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 00:00

Tare ...mentorul tau are aceleasi idei ca si Roger Delon, stupul Climat Stable Delon e facut tot pe aceasta idee, pe care Delon a si enuntzat-o. Eliminarea curentilor verticali fac ca in partea superioara ghemului aerul cald se acumuleaza facand ca inaintarea in sus a albinelor sa fie mai inlesnita, inca o chestie ...aerul mai cald si lipsa curentilor face ca fagurii cu miere sa actioneze ca niste calorifere care odata incalzite mentin temperatura, exista o logica in toata treaba asta, dar totusi 25/25cm e prea putin...sa ne gandim ca vine si vara si trebuie spatiu.
30/30cm e ok , sau 33/33...mai ales daca vrei sa intretii familii puternice!
Interesant e ca exista o asemanare de idei intre omul tau si R Delon!!
BUNKA

Mesajde Ruben » 07 Noi 2012, 00:08

Cand s-o nascut Roger Delon? Nu stiu prea multe despre el :oops: Nu am citit despre el, dar o sa ma apuc :)

Bunka, io cred ca totusi mai bine mergi pe varianta mai ingusta, si te inalti pana la cer cu stupul. Spatiu ii dai cat ai nevoie...dar...daca il tii in horn iarna, izolat deasupra, cred ca ii bine.

Adica, si daca ai super familii, ce are ca sta inghesuit? Ca vara ii dai tu drumul.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 07 Noi 2012, 00:12

http://warre.biobees.com/delon.htm

Am gasit lectura ;)

Mai, se poate sa fi citit omul despre Delon, nu zic ca ideea e originala, doar ca nu stiam eu de ea. :) Mi s-a paraut geniala faza cu blocatul curentilor de aer.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde livas » 07 Noi 2012, 00:13

acu vreo 10 ani, cred, stateam shi ma uitam la stupii din poza shi ma intreabam, cei ma cu turnuletzele astea, shi-a facut dl Sauciuc jucarii :?: :lol:
.. adica vreau sa zic ca ma uitam la ei de la 5m!!!!!!
livas

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 00:16

Hmmm...acum mi-am adus aminte Livas, pai nenea asta care zice ca a probat stupul Antonescu, zice ceva de genul ca se dezvolta mai greu pt ca matca oua un corp dupa care mai zaboveste, nu se apuca de ouat imediat mai sus, si asta face ca dezvoltarea sa fie mai greoaie.
Din cate retin Roger Delon avea o schema foarte exacta si interesanta de rotire a corpurilor pe care pun pariu pe cat vrei ca omuletul nostru nu a facut-o...si Delon a avut pe la 600-800 de stupi deci sistemul sigur merge numai ca trebuie sa-ti insusesti tehnica.
Da-i un ME unui cunoscator sa vezi ce face cu el, si da-i unul unui novice...rezultatele vor fi clar diferite, si nu lada e de vina!!!
Deci este foarte posibil sa se intample cum zice nenea asta al nostru cu ponta, insa aplicand tehnica de rotire a corpurilor DELON se rezolva treaba, de fapt tehnica delon, in asta consta, lucru doar cu corpul, roi pe un corp, stimulare ponta din rotire corpuri de cuib etc...dar din cate imi amintesc miscarea corpurilor este total diferita fata de ce schema care se aplica la ME.
Trebuie sa reluam putin treaba cu stupul Roger Delon sa ne reamintim. :!:
Ultima oară modificat de BUNKA pe 07 Noi 2012, 01:41, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 00:33

"Cand s-o nascut Roger Delon? Nu stiu prea multe despre el :oops: Nu am citit despre el, dar o sa ma apuc :)

Bunka, io cred ca totusi mai bine mergi pe varianta mai ingusta, si te inalti pana la cer cu stupul. Spatiu ii dai cat ai nevoie...dar...daca il tii in horn iarna, izolat deasupra, cred ca ii bine.

Adica, si daca ai super familii, ce are ca sta inghesuit? Ca vara ii dai tu drumul."

Pe aici vorbeam de dimensiunile stupului R Delon si de celule naturale etc...
viewtopic.php?f=8&t=1878&start=48

Sunt f multe materiale pe net despre R Delon, baga mare, studiaza, subiectul e vechi!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR