Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 14:30

DogVet

""D-le Bunka,fara cea mai mica tendinta de contra,albina nu sta ,,calare'' pe celula cu miere ci majoritatea stau bagate in celulele in care a fost puiet,pt ca e mai cald(de-aia in corpul 1 la restringere cuibse pun rame in care s-a ouat cel putin odata pt ca sint ,,mai calde)Mierea e rece si doar pe masura ce ghemul urca ea devine mai ,,calda'' si poate fi consumata""

Cum sta?..cu capul bagat in celula doar nu cu fundul, si cum mananca, cu gura nu?? si ce mananca ea cu gura cu capul bagat fiind in celula goala????
Nik, si de unde caldura daca nu papa??..cat de des trebuie sa manance o albina ca sa nu dea coltzu??..
Cele mai multe albine pe care le-am gasit moarte erau bagate cu capul in celule goale, nicidecum nu erau pline de miere pe cap :lol:
Daca stau calare pe faguri plini, fagurii sunt calzi nu, si nu le dor dintii de la miere rece...plus ca spatiu in care sa se cuibareasca si unde sa depuna primele oua isi fac consumand prima miere central, nu tre sa le asigur eu celule goale...
Mie asta imi zice logica mea..mai buna sau mai rea, cum o fi!!
Ca si grad de risc cum e mai bine??
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 14:56

Nu dom-le, iti zic eu cum e...aluminiul cedeaza foarte usor ioni de aluminiu, de asta nu e bine sa mananci din tigai de aluminiu, de aia bidoanele alea vechi de lapte erau niste catastrofe, care au fost retrase, ma mir cum unii inca tin mierea in asa ceva...daca pui si apa intr-o troaca de aluminiu, apa aia contine ioni de aluminiu care intr-adevar sunt toxici!!

Aluminiul are proprietatea de a reflecta caldura, daca studiezi foliile de aluminiu, o sa intelegi, de ce o folie cu bule este izolatoare termic, dar o folie cu bule aluminizata este mai buna izolatoare termic?
Bariera de vapori, sau mai exact de condens este bine facuta nu cu o folie simpla de polietilena ci cu o folie care sa aiba si proprietati termice pt ca sa faca sa nu apara condensul.
Daca ai o suprafata rece acolo condenseaza, daca acoperi suprafata cu o folie care este IZOLANTA termic, adica nu permite transfer termic atunci acolo nu mai apare condens...deci aia e bariera de vapori, sau CONDENS!
Ai vazut ca Jony si-a pus polistiren pe exterior, sau blocurile se anvelopeaza cum zic astia cu polistiren, e un material izolant, care face ca punctul de roua sa fie in afara cladirii, in cazul stupilor, lemnul nemaifiind rece, umiditatea din interior nu mai condenseaza pe peretii interiori.
BUNKA

Mesajde jonny_it » 07 Noi 2012, 14:58

BUNKA scrie:Cum sta?..cu capul bagat in celula doar nu cu fundul, si cum mananca, cu gura nu?? si ce mananca ea cu gura cu capul bagat fiind in celula goala????
Nik, si de unde caldura daca nu papa??..cat de des trebuie sa manance o albina ca sa nu dea coltzu??..
Cele mai multe albine pe care le-am gasit moarte erau bagate cu capul in celule goale, nicidecum nu erau pline de miere pe cap :lol:
Daca stau calare pe faguri plini, fagurii sunt calzi nu, si nu le dor dintii de la miere rece...plus ca spatiu in care sa se cuibareasca si unde sa depuna primele oua isi fac consumand prima miere central, nu tre sa le asigur eu celule goale...
Mie asta imi zice logica mea..mai buna sau mai rea, cum o fi!!
Ca si grad de risc cum e mai bine??

Bunka, DogVet spune ceva si bine o zice. Albinele cel mai bine ierneaza pe faguri goi! Adica sub miere.
De ce?
R: Intra pe o parte si cealalta a celulelor si astfel se formeaza ghemul, fara prea mult spatiu gol intre ele. Mierea ar impiedica acest lucru. Foarte putine albine sunt pe miere, bineinteles la inceputul iernarii in cazul in care ramele sunt pline toate o sa stea si pe miere dar nu este cea mai eficienta iernare in perioada respectiva.
jonny_it

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:02

Ia uite la asta http://craimont.ro/magazin.php?page=Fol ... ew_product de ce sa pui asa ceva pe unul inghetzat???...sau pe un ars???...daca nu are proprietati termice???
sau asta http://www.mastermatcons.ro/folie-alumi ... ont6f8fri2 ce scrie ?... "reflectorizanta de caldura"" adicatelea izolanta termic, reflecta caldura, nu lasa sa treaca!!
Daca pui mana pe folia de aluminiu de se foloseste in bucatarie, o sa ai o senzatie de cald, aceeai pe care o simti cand pui mana pe polistiren.
Fa o proba, inveleste-ti o mana in folie sa vezi ce se intampla.
BUNKA

Mesajde jonny_it » 07 Noi 2012, 15:04

BUNKA scrie:Dan Margarit avea stupii pe doua corpuri, corpul superior full, iar jos cam 5 rame pline oki si capacite, cand s-au format ghemele albina era jos, si cumva si corpul doi avea albina spre centrul paletului, ajungea pana la spetezele superioare ale corpului 2, deci clar ca era destul de mult pe corpul doi, bine, el acolo avea si o cosarca de albine, ideea e ca nu le lasa jos fara nimic, da e iarna intradevar este mai taioasa, si ceva mai lunga, asta e motivul pt care ce ierneaza afara trebuie sa fie puternic si sa aiba rezerve.

Corect. Este fix aceeasi chestie doar ca undeva nu ne intelegem :)
Prin cartile de apicultura unde se vorbeste de iernarea in ME apare intotdeauna cam aceeasi aranjare: corpul de sus plin cu miere, corpul de jos miere doar pe ramele laterale. Astfel ghemul urca usor usor in corpul 2 odata cu inceputul iernii. Daca e sa o luam logic si practic exact asa arata cam toate familiile toamna. Daca s-au facut completarile in august in ramele din centrul corpului de jos sunt goale sau cu putina miere/polen. Alea de pe margine cu miere, sau ar trebui sa fie :)

BUNKA scrie:Sa inteleg ca iernarea calare pe celule goale e mai sigura decat iernarea pe miere, probabil ca de asta se vorbeste foarte mult despre..."" urca sau nu urca ghemul"", a murit sau n-a murit...de asta reticenta fata de stupul ME care s-a impamantenit la noi....plus ca la FrenchBeeFarm am vazut cum se ierneaza roii pe 4 rame alaturati in aceeasi ladita si CALARE pe hrana...nu cred ca le dauneaza asta!!

Da. Iernarea pe celule goale este mult mai economica. Si dupa ce urca in corpul 2 ele stau sub miere, nu pe ea. De aceea este si foarte usor sa estimam rezervele de miere iarna/primavara: vedem cat de sus au urcat, simplu! ;)

Familiile lesinate si cu miere putina mor indiferent cum le iernezi. Alea normale supravetuiesc indiferent cum le chinuim noi ...
jonny_it

Mesajde jonny_it » 07 Noi 2012, 15:07

BUNKA scrie:Mie mi-au placut intotdeauna stupii pe care i-am vazut la tine Jony, deci cu siguranta ca stii tu ce zici cu urcatul si cu ramele goale, insa sincer mie imi inspira teama sistemul tau, poate il stapanesti bine, dar eu nu as risca, sau ar trebui sa stau pe langa unul ca tine vreo 3 ierni ca sa vad ce si cum pt ca dupa aceea sa am curaj sa fac asta!

Uite ca am fost in gradina si am facut si o poza, special pt tine. :lol:

Ce crezi, ajunge pana la primavara? Nu are nici o albine in corpul 2, daca vrei il poti lua si pleci cu el, nu ai ce scutura :lol: .. jos situatia este alta :)

Imagine
jonny_it

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:11

Ok am inteles ce zici, insa nu uita ca ele incep consumul din octombrie noiembrie, ca acum...vreme calda, sa presupunem ca am facut completare in septembrie, cules ciuciu, activitate spre 0, ce fac ele 2 luni pana intra in iarna?...consuma, au suficient spatiu cu celule goale in decembrie in care sa-si bage tzeasta, la un ghem mare sa zicem o sfera de 27-28cm diametru e suficienta o zona ceva mai mare de un pumn cu celule goale, pe care pana in decembrie va asigur ca o au.
Daca acum sunt organizate sub miere, si cum e vremea asta frumoasa se suceste odata si vine rece, exista riscul sa ramana ghemul Tzapan in corpul de jos, si doar o mana de albine de pe ramele superioare sa mai prinda o saptamana doua de viatza.
E mult prea riscant!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:13

Ti-am zis eu ca-mi trebuie vreo 3 ierni pe langa tine sa vad ce si cum faci! :lol:
BUNKA

Mesajde jonny_it » 07 Noi 2012, 15:16

Da, mananca in octombrie, noiembrie ce au jos si probabil ca incep sa consume si din partea superioara.

Si la o familie mai slaba(3-4 intervale cu albine) daca au inceput sa urce, adica daca au dat de ramele de sus si au miere acolo urca indiferent de cat de frig este afara.

Stupii vechi ii aveam cu 1,5 cm intre ramele de sus si jos. Am avut familii care au terminat mierea de jos prin decembrie .. primavara erau sus.
Da, stiu, cand eram mai tanar ridicam cateodata corpul 2 sa vad pe unde sunt. Te cam trec fiorii cand le vezi ca la -20 de grade albinele tale sunt toate jos si cam deasupra ramelor, adica miere aproape de 0. Totusi dupa cativa ani iti revii :lol:

PS: acum folosesc doar 1 cm intre corpuri; vara la cei cu 1,5 cm cresteau multa ceara ...
jonny_it

Mesajde danman » 07 Noi 2012, 15:18

Dati-mi voie sa intervin cu o experienta personala recenta. La stupii mei tip Warre am o situatie la roii mai slabi care v-ar putea edifica: Roii fiind mai slabuti i-am tot stimulat, hranit, etc, astfel incat acum au un corp cladit si fagurii plini cu miere. Sub corpul cladit am pus un corp gol. Ceeace vreau sa va impartasesc este ca atunci cand a dat frigul la sfarsitul lui octombrie (pt ca acum e din nou cald), albina formase ghem sub fagurii (plini cu miere) ghem ce parea ca sta atarnat de faguri. Lucrul asta m-a cam ingrijorat pt.ca exista riscul ca la ger, daca ghemul nu urca pe faguri sa pice... Sper insa ca daca vremea calda va mai tine, albinele vor mai consuma, vor mai muta, astfel incat sa-si faca loc pe faguri si sa nu mai stea atarnate sub ei. Ce-am vrut sa spun este ca pare foarte adevarat ca albina sa prefere iernarea pe celule goale si miere deasupra de aici si... tehnologia apicola clasica. Dar bunka are dreptate, din august pana in noiembrie ar avea timp suficient sa-si faca loc, sa consume, etc. Pun o poza, apropo de folia neagra (anticondens).
Ultima oară modificat de danman pe 07 Noi 2012, 15:23, modificat de 2 ori în total.
danman

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:20

Vorba ta daca nu ti-au murit toti stupii pe sistemul asta, inseamna ca merge..dar pe mine chiar ma strange in spate!!
Eu am taiat ramele de 1/1 si aproape ca sta fagurele taiat pe speteaza fagurilor de jos, dar acum toti sunt pe un corp, deci nu are de ce sa-mi fie frica.
BUNKA

Mesajde jonny_it » 07 Noi 2012, 15:21

BUNKA scrie:Ti-am zis eu ca-mi trebuie vreo 3 ierni pe langa tine sa vad ce si cum faci! :lol:

La familiile unde ai albine multe si corpul de sus plin cu rame cu miere(cel putin = cu nr de intervale de albina) nu ai treaba in corpul de jos. Daca stai sa le gadili sa vezi ce au si acolo mai bine treci pe orizontal :lol: Poate sa fie gol, poate sa fie plin, oricum ele cand nu mai au miere acolo o sa urce.

La familiile mai slabe scot rame.
De obicei la mine familii slabe = roi. Daca o familie de productie este ceva mai slaba de obicei o unific si ajung tot in situatia descrisa de mai sus.

Totusi anul asta am cam incalcit-o pt ca am vandut o parte din ele si am bagat pe iarna si familii ceva mai slabe, adica nu prea am facut unificari. :)

La toamna vii sa vezi cum le pun pe iarna. ;)
jonny_it

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:22

BUNKA scrie:Vorba ta daca nu ti-au murit toti stupii pe sistemul asta, inseamna ca merge..dar pe mine chiar ma strange in spate!!
Eu am taiat ramele de 1/1 si aproape ca sta fagurele taiat pe speteaza fagurilor de jos, dar acum toti sunt pe un corp, deci nu are de ce sa-mi fie frica.

Interesant Danman!!
Pe bune ca vin pe capul tau la anul sa vad cum arata un stup pregatit de iarna ME!
Merg mereu acolo la voi la Piatra la piscina...o sa vin ca sa vad asta cu albinele, clar.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 07 Noi 2012, 15:24, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde jonny_it » 07 Noi 2012, 15:22

BUNKA scrie:Vorba ta daca nu ti-au murit toti stupii pe sistemul asta, inseamna ca merge..dar pe mine chiar ma strange in spate!!

Ar trebui sa iti fie!
Pune cate un corp gol sub ei. Ca altfel in ianuarie/februarie raman fara papa indiferent cata au acum. ME nu este dadant, aia 7 cm de fagure conteaza al naibii de mult iarna cand ii bate vantul iarna.
jonny_it

Mesajde BUNKA » 07 Noi 2012, 15:28

Am funduri pline de lemn, si iernez dupa modelul frenchbeefarm pe un corp cu doi roi alaturati..daca e cazul ai bag la dos
BUNKA

Mesajde danman » 07 Noi 2012, 16:16

Apropo, ce parere ati avea de un Layens cu doua corpuri suprapuse, ambele de 8 rame intregi. Asta pentru a avea acelasi tip de rama in stup si pentru a putea folosi la nevoie inclusiv rame Dadant intoarse invers (in caz de vanzare-cumparare, etc). Am cativa stupi in experimente, cu rama Dadant intoarsa invers si mi-a placut f. mult cum au intrat la iernat, coronita e incomparabil mai consistenta, dimensiunea ramei e cat mai pe masura ghemului de iernare, etc.
danman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR