Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strangere Cuib

Mesajde un OM » 09 Oct 2012, 03:34

Stup de 12 rame, familie pe 4-5 rame : as pozitiona cuibul pe mijloc intre doua diafragme.
Stup de 12 rame, familie pe 6-7 rame : pozitionarea cuibului ori pe stanga, ori pe dreapta.
Urdinisul in aceasta perioada, cat mai mic, pe masura ce vremea se raceste si viespii nu mai dau tarcoale, urdinisul poate fi marit la 10-15 cm. functie de puterea familiei. Se poate monta gratia, sita contra soarecilor.
un OM

Mesajde bostina constantin » 15 Oct 2012, 14:58

Vineri 12 oct am restrans cuiburile la ultimii 4 roi, unul al meu si 3 capatati. Am inceput cu roii capatati [am scris istoria lor], doi acceptabili, al trilea aproape de dezastru [ma asteptam, din frecventa zborurilor fata de ceilalti]. Am terminst cu roiul meu care mi-a umplut inima de bucurie.
Acuma sa va povestesc din ce cauza [motiv], fosta familie [poza o puteti vedea in ,,POZE'' topicul ,,Stupi orizontali''] a devenit un roi slab.
Prima a ramas fara matca [asa l-am adus, posibil furata de cel ce a facut doi roi din el].
A doua, nu i-am facut imediat tratament antivarooa.
Atreia, tineti-va bine :lol: ;
acum cateva luni in urma [am mai scris], vine un vecin la mine [mi-a dat si el doua botci cu care am facut primul meu roi], sa-i dau o rama cu puiet de toate varstele ca-i trebuie la un stup la Berca [el si-a vandut toti stupii]. Stiind familia din orizontal beton, i-am ridicat capacul sa alegem rama. Am cautat matca, nu am gasit-o, a ales el o rama [este stupar de zeci de ani], eu m-am dus sa aduc un nucleu sa bagam rama sa nu raceasca puietul.
Acum am gasit botci roase si doua palme de puiet capacit, dar am matca tanara :lol:
Si inca ceva, omul este pocait :oops: :twisted: [adventist].
Sanatate la toti!! ;)
bostina constantin

Mesajde Stefan_D » 26 Oct 2012, 20:18

"I-a pus Dumnezeu mana in cap sau in stup." Dar nu stiu cui !?
Stefan_D

Mesajde mibu » 26 Oct 2012, 20:28

Cotică , și după toată treaba asta cu strîngere de cuib și de inimă, cine a dat țuica ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde soicagabriel » 27 Oct 2012, 21:14

va salut pe toti apicultori si veterani si incepatori :D ,eu sunt printre ultimi . as vrea sa va descriu si eu in cateva cuvinte cum este situatia la stupi mei.si daca ma puteti corecta daca am gresit cum m-am organizat cu ei pana acum : -am restrans cuibul pe 5,6 si vreo 2-3 la 7 rame am inca acum puiet pe 1-2 rame majoritatea pe inca 2 rame ,mentionez ca am stimulat 4 zile cu cate 200g sirop zahar 1/1 ceai de plante si 17ml protofil si am bagat si la ultima zi siropul de la 6 cepe macinate (timp de o saptamana o zi da una nu ) stimularea am terminato in 17 septembrie, intrebare ? este o problema puietul care il mai am acum mai am si ceva puiet inca necapacit. miere am pe 3-4 rame pline de jos pana sus si pe 1-2 60-70% am mai bagat si dupa diafragma cate o rama de cat care mai avea ceva miere 10-20% pe ea.-am montat gratiile pt.soareci care au cate 10 gauri si am pus ramele intre 2 diafragme ,intrebare ? sa le las cuibul pe mijlocul stupului sau intr-o parte? -in podisor am pus polistiren de 5 cm ,mentionez ca am 15 stupii cu fund antivaroa fund complect plasa si 15 doar pe mijlocul stupului dintr-un capat in altul o fasie lata de 20 cm,intrebare ? sa deschid total fundul stupului sau doar un pic? si sa pun folie peste tot stupul sau doar peste rame in cadere peste diafragme? mai am si cateva rame de cat cu ceva miere pe ele le mai pot baga dupa diafragma? un tratament am facut in data de 19 septembrie si inca unul am facut in 22 octombrie si mai vreau sa fac unul dupa ce nu mai am puiet daca imi permite timpul ,o sa pun si benzi intre rama 1-2 si 5-6 . va multumesc si va rog sa ma corectati unde am gresit ,poate mai pot remedia . :D
soicagabriel

Mesajde mibu » 27 Oct 2012, 23:53

În general ai procedat bine . Noi putem să zicem una ori alta ,adică,putem să ne dăm cu părerea în funcție de experiență !
Sfatul meu este să notezi tot - procedură,condiții climaterice ,intervenții ulterioare .
La nivelul de hrană pe care l-ai prezentat , prima vizită , pe care o vei face în zilele însorite din ianuarie ,îți va arăta ce vei avea de făcut mai departe !
Prietenește îți spun, reține o vorbă mare, cine e deștept -pricepe ! Mult succes !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde bostina constantin » 29 Oct 2012, 12:07

mibu scrie:Costică , și după toată treaba asta cu strîngere de cuib și de inimă, cine a dat țuica ?
]
Pai daca nea Vasile e pocait, eu am dat tuica, si tot eu am baut-o :roll: :lol: :lol:
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 12 Noi 2012, 13:37

Sambata am izolat peretii stupilor, din spate si din crevat cu un material care nu stiu cum ii zice. L-am probat si nu retine apa, sa vedem ce o fii.
In timp ce faceam izolarea, la un stup alaturat, tineretul isi facea zborul de orientare :shock:
Vorbesc foarte serios, am facut si poze dar nu prea reusite ;)
Fişiere ataşate
DSC02588 (Small).JPG
zbor de orientare 10 noiembrie 2012
DSC02573 (Small).JPG
alta vedere
DSC02572 (Small).JPG
spate izolat
bostina constantin

Mesajde sorin_horezu » 12 Noi 2012, 15:38

Cred ca pana la urma ii bagati in casa, langa soba. :D
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde bostina constantin » 12 Noi 2012, 16:00

sorin_horezu scrie:Cred ca pana la urma ii bagati in casa, langa soba. :D
]

Sorine se zice ,,ii bagi in casa'', mie asa mi-ar placea sa aud :lol: :lol:
Fac si eu ,,esperente'', ca e pe gratis ;)
bostina constantin

Mesajde sorin_horezu » 12 Noi 2012, 16:02

Da da , chiar te rog. Nu te supara pe mine. Incearca si ne zici si noua ce si cum.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde vlad » 12 Noi 2012, 20:18

nu se indoaie plasa aceea de gard cu stupii pe ea ? ai luat in calcul si zapada care se aseaza la iarna ? ca daca se-ndoaie si ti-i darama , atunci chiar ii bagi langa soba , la propriu
vlad

Mesajde lucky5strike » 12 Noi 2012, 23:45

Sunt poate 100 de chichite care fac din strangerea cuibului o treaba utila sau munca in plus.

Depinde in mod decisiv de capacitatea stuparului de a evalua.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde bostina constantin » 13 Noi 2012, 09:40

Sorin simplu;cumperi pioneze cu piciorul rotund,cumperi folia [am inteles ca se pune sub parchet], decupezi cu cutt-erul la dimensiunile pe inaltime a cutiilor de stupi, iar pe lungime cati pereti doresti sa acoperi :)

Vlad, plasa de sub stupi e un panou de gard ambutisat, deci nu se indoaie, oricum arata urat si lucrezi greu la stup, de aceea [gand la gand], am facut tarusii si sipcile si fiecare stup va sta pe suportul lui ;)

Luky5strike [ce m-am chinuit sa scriu numele], ai dreptate, cand ai mai putin si-i ai langa tine ii mai bibilesti, de dragul lor. Eu am cumparat doar pionezele si ceva timp pt 11 cutii. M-as bucura daca ai spune si ceva chichite, si nu mai fii secretos :(
Fişiere ataşate
DSC02596 (Small).JPG
stupi blindat!!!
DSC02566 (Small).JPG
tarusi unsi
DSC02567 (Small).JPG
sipci
bostina constantin

Mesajde lucky5strike » 14 Noi 2012, 22:22

Strangerea cuibului... hm... ca idee, e ceva ce are mai mult legatura cu primavara decat cu toamna.

In perioada asta ne preocupa de fapt dirijarea formarii cuibului familiei pe rame bune de iernare (inchise la culoare, corect cladite, continand ~ 2 kg miere capacita. Adica pe parcursul iernarii albina de pe interval sa nu fie surprinsa in afara fasiei de miere; pacatul ramei Dadant e ca ghemul atinge lesne speteaza. Pregatirea finala de iarna, aranjarea cuibului adica, este cel mai potrivit a se efectua in lipsa puietului. Ceea ce ar corespunde cu perioada dupa 15 octombrie. Cu o luna inainte de asta trebuie incheiata completarea rezervelor (15 sept) si cel putin cu doua luni inainte, incepute tratamentele (15 august).

Pozitionarea naturala a cuibului variaza in functie de sistemul de lada, de stilul de exploatare, de puterea familiei, de expunerea catre soare pe timpul iernarii, uneori de o simpla rama lasata in cuib. De fapt nu individual, cat in functie de combinatiile dintre aceste situatii.

Dupa sistem: Dadant - pat rece, Dadant - pat cald, ME, orizontal... si care-or mai fi... fiecare cu chichitele proprii.

La Dadant - pat rece, proviziile sunt predilect concentrate bilateral (ramele 1-2 de la pereti). iar centrul contine rame mai putin incarcate, chiar goale daca am extras cu sarg caturile si am neglijat completarea. Repozitionarea inseamana scoaterea ramelor goale din centru si tragerea spre centru a celor mai pline dinspre una din margini.
La Dadant - pat cald, proviziile sunt dispuse central si in zona opusa urdinisului. Rama de la urdinis e mereu cea mai usurica. Daca acest tip de lada e pozitionata cu urdinisul spre sud, ghemul, cum trage spre peretele cu soare, acolo ar intepeni. Astfel ca in zona cu urdinisul trebuie adusi doi faguri buni cu miere.
La ME, pozitionarea e mai simplu de organizat, deoarece plasam fagurii cu miere doar in corpul superior, iar cu asemenea rezerve deasupra, ghemul urca fara riscuri. Si daca am fost generosi, abia in primavara vede speteaza. E bine ca distanta dintre rama de sus si cea de sub ea sa nu depaseasca 1 cm.
La orizontal, se procedeaza dupa Dadant - pat rece, dar e posibil sa nu avem de scos rame goale in cuib. La orizontal ramele sunt mai incarcate cu miere fiindca matca ia in lucru mai multi faguri, ca nu e obligata tot sezonul sa concentreze ponta, nici albina nu are magazinul superior unde muta mierea cu ravna..

Dupa stilul de exploatare, stupi varsati, pavilion inchis, pavilion deschis, desigur ca avem in fiecare caz aspecte de tinut cont. Ca principiu, orice stup cu perete expus direct ploii, gerului, e mai susceptibil a forma condens in interiorul lazii si in acest scop cere mai multa atentie si ingrijire.

Dupa puterea familiei:

- daca familia are mai putin de 5 intervale de albina, desi are avem rezerve corecte pe rame, ar trebui luata in calcul restrangerea cuibului. Deoarece avem de-a face cu o colonie medie, marginile ghemului ar putea fi in pericol iarna pe timp de ger. Reducand ramele pe care sta ghemul, albina se va concentra mai bine pe interval.
- daca familia are 5 intervale bune de albina, si rezerve corespunzatoare, se poate ierna si fara restrangere. Fara sa o mai deranjam, evaluarea familiei se face in felul urmator: dupa scoaterea capacului, catam sa observam cate intervale sunt bine ocupate de albina (sa ocupe jumatate din lungimea intervalului). La o prima vedere, putem observa albine pe 7 intervale, dar in realitate, intervalele de margine contin doar o palma de albina. O asemenea familie o consideram cu 5 intervale... Cu cat albina iese mai repede pe interval si apare pe speteaza, cu atat ramele respective sunt mai sarace in miere.

Ghemul se formeaza sau evolueaza mereu catre peretele unde bate cel mai mult soarele, sau daca lada este usor inclinata, catre partea ei mai inalta. Aceeasi situatie apare si cand folosim diafragma cu ziar la restrangere, sau vecinatate altei colonii prin diafragma fixa. La lazile in pat rece expuse spre soare se poate observa cum albinele nu mai formeaza un ghem ci o elipsa, dispusa pe mai multe rame decat ar cuprinde daca s-ar afla la umbra, intr-un adapost. Am vazut chiar situatii in care ghemul risca sa intepeneasca astfel.

Ghemul mai poate fi dirijat si cu ajutorul ramelor. O rama plina de miere capacita, mai ales daca e alba, poate functiona ca diafragma pentru ghem, acesta pozitionandu-se de-o parte sau de alta a ei. De exemplu, daca plasam o asemenea rama pe pozitia 3-4 din stup, albinele, daca nu sunt presate de altceva, se concentreaza natural pe intervalele 4-9...

Desi e cam concentrat mesajul, sper sa fie de folos cui are nevoie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ves.lucian.zabrani » 15 Noi 2012, 01:55

mare multumire pentru postarea de mai sus !!! domnule lucky5strike , te mai asteptam cu astfel de sfaturi !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR