Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puterea roiurilor

Mesajde CORNEL V. » 09 Aug 2011, 14:11

gabi bee scrie:adi nu sari pe mine , ca nu am injurat si nu am jignit pe nimeni ci mi-am exprimat doar supararea . am cautat in cartea respectiva si am gasit tabelul . sunt multe lucruri de tinut minte si mai imi scapa cate ceva dar oricum , multumesc de indrumare. am albine de 5 luni de zile si am invatat si eu destul de multe dar mai am mult , mult de invatat si de aceea intreb de toate pe toata lumea. sunt stupari care au ani de stuparit si habar nu au , ce pretentie sa am eu sa stiu in cateva luni . oricum multumesc de sfaturi tuturor . parte din ele le stiam , unele nu le stiam dar asa se aduna informatia . chiar daca stii ceva mai intreaba si pe altii sa ai informatie din mai multe parti si pe urma triezi si obtii informatie de buna calitate . asa e lumea , unul se supara ca de ce tot intrebi , altul ca de ce nu i se raspunde fiecare cu felul sau , important este sa fim oameni buni ! multa sanatate ! :P

Gabi,ai cam exagerat cu supararea,daca Adi iti raspunde de 99 ori si a 100 oara nu iti mai raspunde,oare trebuie sa te superi? :roll:
Nu-i prea OK.

Fara suparare :!:
CORNEL V.

Mesajde victor s » 09 Aug 2011, 16:02

Adi Hodis scrie:Victoreee !!! ... stii ce " calaresc " ? . :D

bineinteles ca stiu....ce crezi, ca 600 de km ma pot tine departe de tine, acum in vremea internetului si a telefonului mobil? sa nu te puna necuratu' sa te retragi si tu in umbra ca sa mor de nu arunc calculatoru', albinele le dau (aproape gratis) si pretenia...vezi tu cand ne-om intalni... :lol: :lol: :lol:
serios vorbind... se simte totusi lipsa unora din ''vechea garda'', nu cunosc ce a stat la baza retragerii lor de pe forum (partial), dar sper din tot sufletul sa le fie bine !(si sa revina atunci cand vor dori ) :!:
victor s

Mesajde aliuta2000 » 09 Aug 2011, 20:00

cuibul nu este blocat nici cu miere nici cu puiet ...
am descapacit 1 bucata rama in fiecare stup si am pus una goala in centru cuibului ca sa fie si mai mult spatiu de ouat .
ele au hrana suficienta si nu doresc sa le dau siro pentru stimulare ci propria lor miere ce de aceea au muncit
sistemul este orizontal de 20 rame din care la ora actuala puietul se intinde pe 7-8 intervale , dar nu mai sunt ramele cum erau in sezonul activ (ouate uniform si toata rama .... acum au si spatii goale si puiet in diferite stadii de dezvoltare ).
de dat miere prin descapacire am dat cam pana in 500 ml miere la o descapaceala ..
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 09 Aug 2011, 20:06

cred ca asa o sa fac adi o sa trag tot ce e in rame si o sa le dau la lins dupa lasarea serii .
o alta intrebare si eu o sa ma opresc cu postatul in topicul lui gabi.
cum reusesc sa le fac sa imi umple o rama aproape de 100% - ca sa fie rama prima pana in cuib pentru ca am citit ca prima rama se pune una plina cu miere si apoi se incepe asezarea cuibului pentru iernat .
Multumesc frumos si cer scuze daca am deranjat , dar am considerat ca nu m-am abatut de la subiect prea mult
A.D.
aliuta2000

Mesajde Adi Hodis » 10 Aug 2011, 00:46

aliuta2000 scrie:...
cum reusesc sa le fac sa imi umple o rama aproape de 100% - ca sa fie rama prima pana in cuib pentru ca am citit ca prima rama se pune una plina cu miere si apoi se incepe asezarea cuibului pentru iernat .
...

Nu prea ai cum daca vrei sa faci stimularea ... doar daca le dai mult o sa umple pe marginile cuibului dar scopul este sa intri in iarna cu albine cat mai multe ... ca toti vrem sa avem albine multe in ghem ... nu miere multa si albine putine.
Daca ramele marginase nu vor fi pline 100 %, atunci sa fie cel putin 2 treimi cu miere capacita si e ok.
La mierea de pe aceste rame o sa ajunga abia dupa ce se va afina ghemul, la iesirea din iarna, cam de la jumatea lui februarie incolo iar in martie poti sa le stimulezi iar.
Pina atunci, esential este ca ramele centrale ( unde se formeaza ghemul ) sa aibe miere pina cel mult 2 treimi ( asa ar fi ideal ) si minim 10 cm inaltime.
In caz ca e mai putina miere, ultima solutie este turta ... dar e mai benefic sa realizezi prin stimulare rezervele de iernat, ca se poate numai sa calculezi cum trebuie portiile, tinand cont de aportul de nectar si de cresterea cantarului.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 10 Aug 2011, 07:55

Exista solutie si sa umplii ramele spre suta la suta, date in literatura de specialitate. In timpul culesului puternic, scoti doua rame din pozitia 3 si 7 din magazie, aceasta trebuind sa fie de 1/2 sau 3/4, scoti si doua rame din cuib de sub ele si introduci in locul celor din magazie, doua rame de cuib(D1/1). Acestea fiind in magazie si f putin in cuib, adica acolo unde se fac coronitele, albinele le vor umple si capacii integral. Mai exista posibilitatea la cei cu 2 magazii de 1/2R sa scoata rame din ambele magazii si sa le inlocuiasca cu rame d1/1. In felul acesta pot sa isi faca rame pentru iarna apsolut complete cu miere. Referitor la completarea rezervelor, va rog sa mai va documentai dar in cartile de specialitate se da sa se faca pana in 15 august. Motiful este sa se uzeze albinele care si asa vor mmuri si nu apuca sa intre in iarna, nu cele care ierneaza. Acum ca nu toti facem ca la teorie, este alta mancare de peste, dar incepatorii care invata trebuie sa stie cum trebuie facut corect.
jenica67

Mesajde Adi Hodis » 10 Aug 2011, 09:33

jenica67 scrie:Exista solutie si sa umplii ramele spre suta la suta, date in literatura de specialitate. In timpul culesului puternic, ...
Referitor la completarea rezervelor, va rog sa mai va documentai dar in cartile de specialitate se da sa se faca pana in 15 august. Motiful este sa se uzeze albinele care si asa vor mmuri si nu apuca sa intre in iarna, nu cele care ierneaza...

Solutia cu rocada ramelor e valabila pentru anul viitor deoarece de acum incolo, cules puternic ... mai la anu´ ... ca s-a dus baba cu colacu´ ...
Iar despre documentare ... varianta cu " pina la 15 august " era valabila asa cum ziceti si cine face siropul dupa vecheile retzete, asa trebuie sa faca.
Cine vrea sa rezolve problema cu uzura albinelor, are posibilitatea de invertirea siropului din zahar acasa ( ca e 100 % din zahar ).
Incercati, macar din curiozitate cu o familie ca sa va convingeti.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 10 Aug 2011, 10:23

Am incercat anul trecut cu albinele mele. Ideea este ca si siropul invertit, tot uzeaza albina, care trebuie sa il transforme in miere. Eu am facut siropul de completare cu ceaiuri (ca uzura sa fie si mai mica), si invertit dupa reteta lui nea Gica, 2/1, si mi-am completat rezervele, ca anul trecut a fost prost pe la mine, si albinele au avut anul asta, dupa inceperea inflorii pomilor, inca 2 rame pline, e mult dar mai bine sa fi sigur, decat sa nu iti ajunga si pierderea sa fie mai mare decat 2 rame de miere.
Este adevarat ca termenul de completare a rezervelor, depinde f mult si de zona unde sunt albinele, ca la ses cartile dau zona olteniei, culesul se termina mai devreme(desi si acolo in zona dunarii sunt flori pana toamna tarziu) si la deal putin mai tarziu, dar asta si in functie de factorii climatici ai zone.
Este adevarat ca siropul invertit, nu uzeaza ca si siropul facut din apa calda cu zahar, cum am vazut si la mine un stupar vechi ca il facea, dar totusi efortul este suficient, si noi dorim sa intram cu albine, cat mai multe si mai putin uzate in iarna.
jenica67

Mesajde gabi bee » 10 Aug 2011, 13:30

imi pare nespus de rau ca , fara sa vreau si fara sa spun nimic nelalocul lui , l-am suparat pe adi care atat pe mine cat si pe alti incepatori ne-a ajutat cu multe informatii care ne-au fost de foarte mare folos . fiindca din vechea garda de stupari cu greutate esti cel mai activ pe forum , noi , o mana de incepatori asteptam de la tine poate mai mult decat i-ti perminte timpul sa ne dai , adica multe sfaturi si raspunsuri si poate de multe ori nu ai timpul sau dispozitia sa n-i le dai si e ceva normal . personal i-ti multumesc pentru raspunsurile pe care m-i le-ai dat pana acum si imi cer scuze daca te-am suparat cu ceva . intrebari si nelamuriri o sa mai fie si in continuare din partea noastra a incepatorilor si , normal ,raspunsurile venite sunt benevole . te asigur de tot respectul meu si sper ca intr-o zi sa pot invata si eu pe altii asa cum altii ma invata pe mine ! multa sanatate ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde andrei_calinescu » 10 Aug 2011, 16:51

jenica67 scrie:Am incercat anul trecut cu albinele mele. Ideea este ca si siropul invertit, tot uzeaza albina, care trebuie sa il transforme in miere. Eu am facut siropul de completare cu ceaiuri (ca uzura sa fie si mai mica), si invertit dupa reteta lui nea Gica, 2/1, si mi-am completat rezervele, ca anul trecut a fost prost pe la mine, si albinele au avut anul asta, dupa inceperea inflorii pomilor, inca 2 rame pline, e mult dar mai bine sa fi sigur, decat sa nu iti ajunga si pierderea sa fie mai mare decat 2 rame de miere.
Este adevarat ca termenul de completare a rezervelor, depinde f mult si de zona unde sunt albinele, ca la ses cartile dau zona olteniei, culesul se termina mai devreme(desi si acolo in zona dunarii sunt flori pana toamna tarziu) si la deal putin mai tarziu, dar asta si in functie de factorii climatici ai zone.
Este adevarat ca siropul invertit, nu uzeaza ca si siropul facut din apa calda cu zahar, cum am vazut si la mine un stupar vechi ca il facea, dar totusi efortul este suficient, si noi dorim sa intram cu albine, cat mai multe si mai putin uzate in iarna.

Invertit, neinvertit, important e sa aiba timp sa-l faca miere.
Daca-i dai neinvertit (apa calda cu zahar), trebuie inceput la debutul lui august si sfarsita completarea pana in 15-20 August.
Anul trecut am tras mierea din cuiburi, am deblocat si am facut ulterior in intervalul 1-10 mai doua completari cu 4 litri sitop din apa incalzita la soare in care am diluat zahar.
Iata aici hranire de stimulare in Franta, eram in 2009 sau 2008, dupa castan, sfarsit de iulie, caldura torida, totul era ars. Atentie la podisoarele care vin peste hranitoare, au rol esential contra furtisagului. Hranirea era realizata undeva intre 15:00 -16:00 pe fond de lipsa totala de cules. 3l pe familie.
http://www.youtube.com/watch?v=75QevfIQwXs
andrei_calinescu

Mesajde liviu1965 » 10 Aug 2011, 18:31

Ok, am inteles, am de toate.... dar explica-mi , te rog din ce material era facut hranitorul, ptr. ca albina sa poata trage siropul, stiind faptul ca siropul este cam vascos. Deci tebuie un material mai permisiv dar in acelasi timp sa nu curga siropul..... cand vrea el....

Recunosc, nu le am nici cu chimia dar nici cu textila.
liviu1965

Mesajde andrei_calinescu » 10 Aug 2011, 19:12

liviu1965 scrie:Ok, am inteles, am de toate.... dar explica-mi , te rog din ce material era facut hranitorul, ptr. ca albina sa poata trage siropul, stiind faptul ca siropul este cam vascos. Deci tebuie un material mai permisiv dar in acelasi timp sa nu curga siropul..... cand vrea el....

Recunosc, nu le am nici cu chimia dar nici cu textila.

Hranitoarele sunt din lemn , au o fanta catre urdinis pe unde intra albina care e inchisa cu tabla deasupra(se vede) iar aceasta fanta e separata de buzunarul unde se pune siropul de o sipca pe care albina coboara sa suga siropul. Hranitorul e pregatit in prealabil, inbaiat intr-o baie de ceara cu sacaz. Uite aici: http://www.youtube.com/watch?v=FCEOdUOqEyE
Dar poate fi doar ceara. Siropul avea densitatea 1/1.
Folosim si hranitoare interioare de 6 l(echivalentul a 2 rame Dadant 1/1, ca largime.
Hranitoarele podisoare au insa avantajul de a putea usor hrani iarna cu turta, le inversezi pozitia si turta intra la fix dedesupt.
andrei_calinescu

Mesajde jenica67 » 10 Aug 2011, 19:13

Uite si unu din alimentatorarele mele cu sirop in el.
Fişiere ataşate
Rezervor cu sirop r.jpg
jenica67

Mesajde proapis13 » 10 Aug 2011, 20:02

Uite aici 2 din modelele de hranitoare de podishor folosite de mine
salve :D
Fişiere ataşate
DSC09210.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 12 Aug 2011, 21:06

liviu1965, uite aici alimentatorul fara placajul de inchidere, ca sa vezi pe unde intra albinele :
Fişiere ataşate
Alimentator 001m.jpg
jenica67

Mesajde liviu1965 » 13 Aug 2011, 13:15

Ok, acum am inteles

Merci
liviu1965

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR