Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mutarea stupilor pe distanta mica

Mesajde Tino » 15 Noi 2012, 18:38

Salutare tuturor
Am o situatie pentru care am nevoie parerile si experienta voastra: trebuie sa mut stupii la o distanta de aproximativ 30 m de locul unde se afla acum. Modul in care vad eu realizata acesta operatiune este sa astept pana cand temperatura maxima a zilei sa nu depaseasca 4-5 grade, moment in care iau stupii cu grija sa nu-i zdruncin si ii pun in noua locatie, blochez urdinisul (lasandu-le totusi aerisire) si peste 1-2 luni, cand o sa apara vreo zi in care ies la zbor de curatare, cand ies albinele afara fac si zbor de recunoastere deoarece a trecut mult timp de la ultimul zbor si nu se duc in vechiul loc de unde am luat stupii ( adica la 30 m mai departe). Adevarat sau fals?
Multumesc anticipat.
La apusul soarelui, si oamenii scunzi au umbra lunga.
Tino

Re: Mutarea stupilor pe distanta mica

Mesajde stefanmadalin » 15 Noi 2012, 18:52

Eu iti spun din experienta.
Intr-o toamna am facut la fel ca tine si nu mare mi-a fost surprinderea ca primavara devreme sa vad albine zburand pe fostul loc.
stefanmadalin

Mesajde nae » 15 Noi 2012, 20:11

stefanmadalin scrie:Eu iti spun din experienta.
Intr-o toamna am facut la fel ca tine si nu mare mi-a fost surprinderea ca primavara devreme sa vad albine zburand pe fostul loc.

Colegule derutezi omul : -a zbura/da ocol e una ,
- se intorc pe vechiul loc e alta .
Dilema d-voastra e dezbatuta in cel putin 3 locuri ; puteti sa-i mutati __ pe maini nu cu lisa / in caz de accident fortuit ii bagati cu urdinisul inchis intr-un spatiu cald sa urce albina scuturata ... cand aveti certitudinea ca s-a desfacut ghemul ii scoateti afara ,tot cu urdinisul inchis pana se linistesc .
nae

Mesajde MIHAI BALS » 15 Noi 2012, 23:51

Tino scrie:Salutare tuturor
Am o situatie pentru care am nevoie parerile si experienta voastra: trebuie sa mut stupii la o distanta de aproximativ 30 m de locul unde se afla acum. Modul in care vad eu realizata acesta operatiune este sa astept pana cand temperatura maxima a zilei sa nu depaseasca 4-5 grade, moment in care iau stupii cu grija sa nu-i zdruncin si ii pun in noua locatie, blochez urdinisul (lasandu-le totusi aerisire) si peste 1-2 luni, cand o sa apara vreo zi in care ies la zbor de curatare, cand ies albinele afara fac si zbor de recunoastere deoarece a trecut mult timp de la ultimul zbor si nu se duc in vechiul loc de unde am luat stupii ( adica la 30 m mai departe). Adevarat sau fals?
Multumesc anticipat.

azi i-am pachetat si eu.
alandala!
adica i-am intors cu fata la sud(si cuibul la est), ca vara sunt cu fata la est.
nu trebuie sa te preocupi prea mult,ghemul daca cade(probabilitate 1%) acum se rearanjeaza.
daca se rataceste vreo albina, e bine primita in perioade asta,in orice stup.
MIHAI BALS

Mesajde Tino » 16 Noi 2012, 12:00

Multumesc din suflet tuturor pentru raspunsuri si pentru timpul acordat. Raman dator. Domnul Nae, inainte de a posta intrebarea eu am cautat sa vad daca s-a mai discutat subiectul insa nu am reusit sa gasesc ceva referitor la asta :( , daca cumva stiti pe unde s-a mai discutat subiectul si aveti timp sa-mi dati un indiciu/directie, raman dator de doua ori.
Tino

Mesajde Dila Daniel » 16 Noi 2012, 15:59

Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Tino » 05 Dec 2012, 11:07

Multumesc tuturor pentru sfaturi. Multumesc domnului Dila Daniel pentru link-uri, inainte de a posta am dat cu search dar nu am reusit sa gasesc iar de forumul vechi sincer, uitasem complet. Am facut mutarea (aproximativ 30m) si zilele trecute au avut zbor masiv de curatare, totul este in regula, au dat ele un pic ocol pe la vechea locatie dar s-au intors inapoi. Multumesc inca o data tuturor. Iernare usoara .
Tino

Mesajde Dila Daniel » 05 Dec 2012, 12:01

totul este bine,cand se termina cu bine!
Iernare usoara iti dorim si noi!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mutarea familiilor

Mesajde barsan florian » 01 Mar 2014, 16:29

Cum pot muta o familie in alt loc in aceeasi stupina ,sau dupa cate zile de stat in stup, pot face acest lucru?
barsan florian

Re: Mutarea familiilor

Mesajde rihmond » 01 Mar 2014, 18:59

Muto zilnic cite putin pina ajungi in locul dorit( ar fi bine daca ar fi zile cu zbor de orientare).
Probat anul acesta,mutat 15 m in 12 zile.
rihmond

Mesajde marius_vfp » 03 Mar 2014, 15:06

barsan florian scrie:Cum pot muta o familie in alt loc in aceeasi stupina ,sau dupa cate zile de stat in stup, pot face acest lucru?

daca dispuneti si de un alt loc la cel putin 3km distanta ,cel mai simplu e sa muti cutia acolo, le tii cel putin 3 sau 4 saptamani asta doar in perioada calda cand ele zboara zilnic , apoi le muti unde vrei . in perioada rece e mai greu .

spor
marius_vfp

Mesajde thomas » 24 Mar 2014, 20:48

Am mutat o familie dintr-o cutie veche intr-una noua, dar asezata exact pe acelasi loc. Albinele nu mai vroiau sa intre in cea noua si incepusera sa se repartizeze la stupii vecini. Exista posibilitatea sa se depopuleze? mai ales ca nu are nici asa multa culegatoare..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde un OM » 24 Mar 2014, 20:53

Cea noua era vopsita de curand?
un OM

Mesajde IonutMioveni » 24 Mar 2014, 20:58

Thomas....hai sa.ti spun cum am facut eu in toamna lu 2013....nu zic ca.i cea mai buna metoda , dar a mers.
Am mutat tot asa o familie dintr-un stup vechi intr-unul nou pentru ca in cel vechi nu intrau decat 9 rame si jumatate daca pot spune asa .:lol:
In fine , l.am mutat rama cu rama si am pus cutia noua pe locul celei vechi dar degeaba ....albinele veneau din camp si ocoleau urdinid\sul sau intrau si dupa 2,3 secunde ieseau....cred ca totul tine de feromonii emisi de matca ce cuprind intreg stupul....deci simtul olfactiv joaca un rol important in viata albinei.
Asa ca ce m.am gandit eu cand am vazut ca pe fata stupului se facuse negru de albina si nu intrau in noua casa...am luat o diafragmaa din stupul vechi si am pus.o in afara stupului nou pe post de puntie intre urdinis si partea din afara stupului...mai pe scurt un fel de rampa de zbor improvizata.
Si incet incet albinele sa vezi ce intrau una cate una in stupul nou si in 10 min totul decurgea normal. :D
Bafta!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde thomas » 24 Mar 2014, 21:09

aham, ai dreptate cu feromonii matcii, nu m-am gandit.. Pe seara am vazut ca albinele incepusera sa mai intre (culegatoarele cu polen), dar parca tot mai aveau o ezitare. Acum il las asa.. cu toate ca raman cu impresia ca unele s-au mutat prin vecini. mai cu seama daca erau si cu polen. Dar are puiet, miere si polen, asa ca se vor reface..

Stupul nu era vopsit recent. il am de vre'un an, dar a stat la pastrare. Plus ca avea culoare aproape identica. Si am pus si semnul distinctiv in acelas loc.. urdinisul nu am avut cum, raportat la pozitia scandurii de zbor. Dar am asezat stupul in asa fel ca sa vina urdinisul in acelasi loc cu cel vechi..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde doctorasulcelviteaz » 24 Mar 2014, 23:15

Eu am mutat stupii pe o distanta de 5 metri si din diferite pozitii in linie dreapta cate 30 cm la 3 zile si atunci cand nu zburau fara probleme , iar mutatul dintr-o cutie in alta a fost fara probleme daca pozitia a fost aceeasi . Asta in situatia mea .
doctorasulcelviteaz

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR