Mai, din cate imi aduc eu aminte polenul de rapitza e unul dintre cele mai bune calitativ pentru albina ca si concentratie proteica, nu ma apuc sa caut acum prin carti, dar asa imi amintesc...deci din punct de vedere proteic nu ar fi pb, stim bine ca la un cules curat de rapitza albinele se dezvolta foarte bine.
Eu stiu ca ele prefera polenurile bogate in proteina, si sunt multe sortimente de polen pe care le ignora total in prezenta altora foarte bogate proteic.
Uzura este si la rapitza, totusi efectele se vad mai putin la rapiza decat la salcam, pt ca stupii la rapitza cam sunt in dezvoltare, in schimb la salcam se cam apropie de varful de dezvoltare cand mare parte din albina care participa la cules isi traieste ultimele zile de viata, si automat apare regresul, ma rog...mai mult sau mai putin functie si de ce a facut stuparu prin lazi, ca daca a bagat puiet capacit, sau a mai facut alte artificii, sau nu a iingradit ponta matcii...nu mai apare nici un regres..deci depinde de multe chestii.
N-are treaba monocultura parerea mea, asa putem considera "monocultura" si la salcam sau tei sau floare...e strict legat de cu ce se trateaza cultura.
Daca e facut tratament cu substante sistemice ...e PA; pur si simplu pe moment se pierde culegatoare, dupa care apar restul belelelor, daca ajunge nectar toxic in stup, beleaua e si mai mare...am studiat subiectul bine de tot. Vara asta am vrut sa ma duc la o rapitza ca la salcam era jale, foame mare...si am gasit 2 locatii, in ambele mi-au zis cu ce au dat si ca sa fiu sigur am cautat sa vad pe baza de ce sunt, substanta activa si...surpriza, erau din cele mai periculoase. La un lan dadusera cu Actara, si la celalalt cu Proteus.
Zice aici ca e periculos pt albine
http://www.syngenta-crop.co.uk/pdfs/pro ... f#view=fit ma mir ca scrie ca de regula astia sustin invers.
Si la Proteus la fel...se gaseste pe net info.