Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Colony Collapse Disorder-CCD

Mesajde BUNKA » 13 Noi 2012, 21:50

Daca nu ma insel eu am adus in atentia dvs problema cu neonicotinoidele, si am dezbatut-o indelung, am sapat dupa filme, documentatie etc...e, se cam adevereste ca o sa ne napadeasca si pe noi odata cu marii investitori in agricultura pe care i-am tot asteptat, si se pare ca o sa cam vedem pe pielea nostra ce inseamna neonicotinoide.
Am inteles ca chiar Pupe a zis la un moment dat ca o sa abandoneze rapitza pt ca a observat o slabire a vitalitatii familiilor de albine, am mai avut si confirmarea unui coleg cu 200 de stupi din care 50 netransportabili care au fost expusi la asa ceva....DEZASTRU, coloniile au pierdut culegatoarea, nu au cules nimic desi aveau la dispozitie vreo 450Ha de rapitza pana la brau de mare si nu si-au mai revenit pana in toamna, nici nu au reusit sa-si stranga hrana pt iernare.
BUNKA

Mesajde Mircea_63 » 13 Noi 2012, 22:03

Bunka, intreb si eu...ca nepriceputu: nu orice cules intens uzeaza culegatoarea?
Oare monocultura aia intensa nu le priveaza de unele substante pe care le gasesc in culesul polifloral?

Acuma, banuiesc ca daca au ajuns la concluzia asta...iar familiile nici nu si-au mai revenit e mult mai mult decat am zis eu, dar totusi intreb ca intrebarea moarte n-are.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ruben » 13 Noi 2012, 22:21

BUNKA scrie:Daca nu ma insel eu am adus in atentia dvs problema cu neonicotinoidele, si am dezbatut-o indelung, am sapat dupa filme, documentatie etc...

Bunka...de ce nu sapi tu un pic pe la stuparii din zona ta care au patit-o in anii astia. Ca asa...neonico...truda lor de substante. Las-o balta. ;)

Iti zic eu care e problema cea mai mare: Stuparii care o patesc TAC. Si gata. D'aia faci tu studii teoretice cand puteai vedea in timpul asta 10 stupine afectate de CCD.

In fine...imi racesc gura...in noiembrie.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 13 Noi 2012, 22:31

Mai, din cate imi aduc eu aminte polenul de rapitza e unul dintre cele mai bune calitativ pentru albina ca si concentratie proteica, nu ma apuc sa caut acum prin carti, dar asa imi amintesc...deci din punct de vedere proteic nu ar fi pb, stim bine ca la un cules curat de rapitza albinele se dezvolta foarte bine.
Eu stiu ca ele prefera polenurile bogate in proteina, si sunt multe sortimente de polen pe care le ignora total in prezenta altora foarte bogate proteic.
Uzura este si la rapitza, totusi efectele se vad mai putin la rapiza decat la salcam, pt ca stupii la rapitza cam sunt in dezvoltare, in schimb la salcam se cam apropie de varful de dezvoltare cand mare parte din albina care participa la cules isi traieste ultimele zile de viata, si automat apare regresul, ma rog...mai mult sau mai putin functie si de ce a facut stuparu prin lazi, ca daca a bagat puiet capacit, sau a mai facut alte artificii, sau nu a iingradit ponta matcii...nu mai apare nici un regres..deci depinde de multe chestii.

N-are treaba monocultura parerea mea, asa putem considera "monocultura" si la salcam sau tei sau floare...e strict legat de cu ce se trateaza cultura.
Daca e facut tratament cu substante sistemice ...e PA; pur si simplu pe moment se pierde culegatoare, dupa care apar restul belelelor, daca ajunge nectar toxic in stup, beleaua e si mai mare...am studiat subiectul bine de tot. Vara asta am vrut sa ma duc la o rapitza ca la salcam era jale, foame mare...si am gasit 2 locatii, in ambele mi-au zis cu ce au dat si ca sa fiu sigur am cautat sa vad pe baza de ce sunt, substanta activa si...surpriza, erau din cele mai periculoase. La un lan dadusera cu Actara, si la celalalt cu Proteus.
Zice aici ca e periculos pt albine http://www.syngenta-crop.co.uk/pdfs/pro ... f#view=fit ma mir ca scrie ca de regula astia sustin invers.
Si la Proteus la fel...se gaseste pe net info.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Noi 2012, 22:45

Habar nu am ce au patit astia din zona mea...eu nu am mai intrat pe forum foarte mult timp, si stiu de ceva pierderi in iarna dar nu stiu care au fost pierderile, plus ca se pot pune pe slaba pregatire de iarna, pe tratament, pe hrana, pe tot ce vrei...seceta din toamna...la noi a facut ravagii. Am un alt prieten cu 200 de stupi in toamna care in primavara mai avea doar 100 si aia i-a scos la limita, m-am intalnit cu el la salcam si avea niste umbre de stupi...cate un pumn de gaze...adica doua palme impreunate la asta ma refer...nu glumesc, la salcam erau asa, si om cu 25 de ani de meserie.
Concluzia a fost clara si pt mine si pt el, de la sfarsitul teiului nu a mai fost nimic ca si secretie de nectar, si polen subtire de tot, efectiv au incetat ponta foarte devreme si au intrat la iernat cu albina batrana chiar daca suficienta ...incepand din Ianuarie au inceput sa pice pe capete.
Mai stiu de stupine intregi care s-au curatzat, de cate 40 sau 50 de bucatzi...sau chiar si mai multe, o stupina pavilionara de 80...n-a ramas nici unul in viatza!!
Deci...stiu de mortalitati, dar nu am auzit sa se fi pus problema de CCD, asta are niste manifestari caracteristice, nu prea as crede...ar fi trebuit sa se vada depopulari de albina si sa ramana puiet si miere in urma neacoperite de albina...nu am auzit de asa ceva INCA!!
Dar despre pericolul otravurilor bagate in plante trebuie sa fim constienti...E REAL!!

Inca imi aduc aminte ca bun la inima cum ma consider ca sunt chiar l-am indrumat pe un coleg cu pavilioane de la Mitoc Suceava sa mearga acolo cu mine la alea 450 de ha, l-am pus in legatura cu omul, s-a dus, a vazut, i-a placut...gata sa mergem, apoi cand am aflat despre ce era vb acolo...du-te convinge-l sa nu se mai duca, stiu ca am scos documentatie despre neonicotinoide de pe net, i-am dat si i-am zis sa fie atent pe unde merge ca e bai mare!!
A zis ca stie, ca a patit ca era uneori albina pe jos care nu mai putea sa zboare ca nu aveai unde sa calci...deci o patise dar nu stia omul cu ce are de a face!!
BUNKA

Mesajde Ruben » 13 Noi 2012, 22:50

BUNKA scrie:ar fi trebuit sa se vada depopulari de albina si sa ramana puiet si miere in urma neacoperite de albina...nu am auzit de asa ceva INCA!!

http://stuparitul.3xforum.ro/post/757/4 ... _disorder/

Citeste acolo cu atentie ce am patit eu in 2007, descris cu destul de mare acuratete si fara arta.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 13 Noi 2012, 22:57

BUNKA scrie: Concluzia a fost clara si pt mine si pt el, de la sfarsitul teiului nu a mai fost nimic ca si secretie de nectar, si polen subtire de tot, efectiv au incetat ponta foarte devreme si au intrat la iernat cu albina batrana chiar daca suficienta ...incepand din Ianuarie au inceput sa pice pe capete.

Aici ii buba: Fenomenul l-au patit multi meseriasi batrani. Io is zero fata de unu care o incaruntit langa stupi. Si "cauza" pe care o gasesti la unul nu o vezi la celalalt.

Tu imi zici de substantele tale. Eu te duc la munte in zona nepoluata, unde a fost CCD. Si unde stuparu o facut n tratamente anti-varroa. Si o avut cules berechet cat o fost verdeata.

Da, ai dreptate, daca fenomenul se petrece in sezon, lasa lada cu puiet si miere(asa am patit eu in 2007) si pleaca. Daca ii septembrie sau octombie iti lasa lada cu rezervele acolo si pleaca. Daca-i decembrie le gasesti moarte sub rame.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 13 Noi 2012, 23:11

Nu am stiut de patzaniile astea ale lui Jony It, si a ta si a altora...ciudat, zicea Johny ca un ME pe 16 rame full cu de toate s-a evaporat lasand totul in urma...
Mai eu nu am patzit asa ceva, adica ce am patzit eu anul trecut stiu clar ca nu a fost CCD, a fost strict vina mea, trebuia sa nu extrag la tei si sa hranesc in perioada de seceta, si nu mai erau probleme...greseala de amator, puii mei, am luat-o...am luat-o!!! Asta e! Merg mai departe, nu-i un dezastru, problema e acolo unde pica familii desi au avut toate conditiile sa traiasca, adica cules, tratament albina tanara.
Eu inca sunt putin sceptic dar nu exclud posibilitatea, ca daca s-a intamplat si la Johny si la altii meseriasi...asta ma pune pe ganduri!! :idea:

Inca o chestie...stiam ca IAPV la fel ca multe alte virusuri se transmit prin Varoa care este VECTORUL principal, deci daca nu a avut efect un lot de varachet din zona respectiva...asta poate fi o explicatie!! Cand e varoa masiv...albinele parasesc stupii sistematic pana nu mai ramane nimic, pleaca si din ghem cand e foarte rece si zapada afara...se depopuleaza fara sa mai gasesti albina moarta in lada!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 00:16

Mai..voi stiti ca eu am patzit-o cu varoa...v-am zis...tratam eu atunci cu Bee Vital...am pierdut aproape tot intr-o iarna si au murit la modul...azi erau vii , toate ok si maine toate picate pe fundul stupului, sau unele care abia mai miscau de parca mureau de lipsa hranei desi hrana aveau...am incercat sa le bag la cald...nimic, terminate toate. Au picat asa rand pe rand pana am ramas cu vreo 12 din care numai cateva mai bunicele...la analize a fost clar Varoa.
La unii stupi pica albina pe fund si acolo ramanea, la altii efectiv nu mai gaseam albina in lada, zburau zilnic afara si duse erau..asta e VAROA uciga-l tratamentu`!!
Am facut tratament cu Bee Vital atunci, au picat intre 200 si 300 de indivizi, mult...suficient de mult cat sa moara colonii intregi...de ce am relatat din nou intamplarea, pt ca am vazut ca scria Johny ca picasera si la el in jur de 100, si cineva chiar a zis ca asta a fost cauza...eu nu zic ca asta a fost, dar e foarte posibil sa fi fost asta.
Poate pe zona aia a fost un lot de VF care a fost prost!!
Sau poate mai multe loturi daca si prin Suceava se raportasera pierderi la vremea aia!
BUNKA

Mesajde balu » 16 Noi 2012, 13:54

Parca DM in Canada face productii si populatii de,lea bune la rapita, aia nu trateaza rapita ?
balu

Mesajde BUNKA » 16 Noi 2012, 15:26

balu scrie:Parca DM in Canada face productii si populatii de,lea bune la rapita, aia nu trateaza rapita ?

Nu stiu cu ce...conteaza enorm!!
La aia nici antibiotice nu poti sa cumperi daca n-ai facut 3 zile la rand 40 de grade!!...ce sa mai zic de remedii naturiste...doar cu retzeta!!
BUNKA

Mesajde Ruben » 16 Noi 2012, 20:54

Dragi colegi, ce ziceti facem un pas inainte si admitem ca in ultimii ani am avut(avem) pierderi semnificative de populatie in diverse zone ale tarii? Propun sa facem asta. Depinde de noi. Admiterea problemei inseamna jumatate de rezolvare.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 16 Noi 2012, 22:24

Eu admit...
Chiar inainte sa ma operez deci inainte de 8 octombrie am gasit unul cu ramele full de hrana si nici o albina pe acolo, si ceilalti stupi nu au carat nimic din hrana de acolo, am crezut ca a migrat alaturi unde era un alt roi cu matca prin gratie, insa ca si populatie nu m-a surprins cel de alaturi...parea la fel si culmea nu tragea mierea din corpul alaturat desi avea acces la ea, si acum cand am fost pe la el l-am gasit in jumate ca populatie...nu stiu ce sa zic, s-o fi strans asa de tare??
Sper sa n-am probleme de genul CCD, prefer sa cred ca e vorba de lipsa de polen din toamna...oricum pt mine incepand din toamna trecuta a fost un dezastru cu albinele., deci nu prea e concludent!
BUNKA

Mesajde Alexu » 16 Noi 2012, 23:05

Ruben scrie:Dragi colegi, ce ziceti facem un pas inainte si admitem ca in ultimii ani am avut(avem) pierderi semnificative de populatie in diverse zone ale tarii? Propun sa facem asta. Depinde de noi. Admiterea problemei inseamna jumatate de rezolvare.

Dragi colegi , tot in ultima vreme exista un trend in a inlocui rezervele albinelor cu tot felul de inlocuitori (apiinvert , apifruct , etc ) Care se produc din glucoza (porumb in special ), porumb care este supus diferitelor pesticide , ierbicide , ingrasaminte chimice . Cum alimentele ne modifica structura genetica , unele ne slabesc imunitatea , altele produc celule cancerigene , s. a. m. d. . Toti cunoastem beneficiile care le are mierea asupra noastra , asa este si la albine
CCD , nu a aparut din senin
Limited occurrences resembling CCD have been documented as early as 1869 and this set of symptoms has in the past several decades been given many different names (disappearing disease, spring dwindle, May disease, autumn collapse, and fall dwindle disease) sursa : http://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder
Cum am mai scris intr-un post anterior , varroua este principala cauza a dispartiei albinelor in timpul toamnei /iarna . Dupa ce mi-am pierdut 2 familii mi-am invatat lectia , am facut tratamentele la zi si n-am mai avut probleme .Nu pot sa zic acelasi lucru si despre un vecin caruia i-au disparut albinele din 13 familii , nu prea le facea tratamente antivarroua :|
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde Ruben » 16 Noi 2012, 23:52

Alexu scrie:
Ruben scrie:Cum alimentele ne modifica structura genetica

Banuiesc ca ai vrut sa zici altceva. :)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 17 Noi 2012, 09:44

Ruben scrie:
Alexu scrie:
Ruben scrie:Cum alimentele ne modifica structura genetica

Banuiesc ca ai vrut sa zici altceva. :)

Nu Ruben, nu te grabi...asa este, sunt substante straine de corpul uman care provin din alimentatia asta super-aditivata, si care modifica ADN-ul, codul genetic...asa apar celulele canceroase, sunt celule modificate care nu mai au nici o legatura cu structura ADN a omului. Este dovedita treaba asta...si inca un lucru...ADN poate sa sufere modificari si in urma unor dezechilibre in campul energetic al oamenilor care se pot produce, ATENTIE...prin "cuvant".
Stiti cum spune preotul in biserica, "la inceput a fost cuvantul"...semnifica trairile interioare ale omului, expresia a ceea ce este si cum simte...pe scurt, rautatea interioara iti poate aduce boala..de aceea exista o explicatie cat se poate de adevarata in varsta inaintata la care ajung unii preoti si calugari adevarati, care in afara de post, care iarasi are si el o importanta deosebita si o explicatie cat se poate de stiintifica...cum spuneam, in afara de post, ei isi controleaza viata spirituala.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE