Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Colony Collapse Disorder-CCD

Mesajde BUNKA » 17 Noi 2012, 09:51

O idee off topic...asa cum ziceam in alt topic, exista cineva care intai creeaza o problema, dupa care vine si-ti da rezolvarea, dar totul e pe bani si e cu un scop clar...intai ne baga in mancare diverse chestii, dupa care avem nevoie de medicamente...si uneori rezultatul e ca ajungem chiar in cimitir inainte de vreme.
Nu mai departe de ieri citeam pe un borcan de mustar ca avea nu-s ce substantza care afecteaza creierul copiilor si produce efecte de genul, lipsa puterii de concentrare...etc.
BUNKA

Mesajde Ruben » 17 Noi 2012, 10:24

Ok, Bunka, inainte de a cauta cauzele CCD, hai sa admitem ca avem pierderi inexplicabile de albine pe tot teritoriul tarii si in procent mare.

Ca pana acum am avut tendinta sa vorbim despre disparitia albinelor doar teoretic.

In fine...poate dupa ce o sa treaca valul de CCD, o sa ne prindem ca a fost.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 17 Noi 2012, 10:45

Ma..eu admit, ca la mine chiar s-au dus...care-o fi cauza adevarata nu stiu, eu am dat si dau in continuare vina exclusiv pe mine...problema e ca au patit-o cam multi in iarna trecuta, si in toamna trecuta...pierderile au fost mari, stupine intregi cu mortalitate spre 100% si pe la noi si prin alte parti ale tarii.
BUNKA

Mesajde Ruben » 17 Noi 2012, 13:32

BUNKA scrie:Ma..eu admit, ca la mine chiar s-au dus...care-o fi cauza adevarata nu stiu, eu am dat si dau in continuare vina exclusiv pe mine...problema e ca au patit-o cam multi in iarna trecuta, si in toamna trecuta...pierderile au fost mari, stupine intregi cu mortalitate spre 100% si pe la noi si prin alte parti ale tarii.

Mai, am vazut ca tu admiti :) Io am povestit inca din celalat forum ce am patit. Valter o spus ca are stupi slabiti toamna asta(pe alt topic-apreciez curajul).

Asteptam alti colegi.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde dulos_theo » 18 Noi 2012, 09:50

Ruben scrie:
BUNKA scrie:Ma..eu admit, ca la mine chiar s-au dus...care-o fi cauza adevarata nu stiu, eu am dat si dau in continuare vina exclusiv pe mine...problema e ca au patit-o cam multi in iarna trecuta, si in toamna trecuta...pierderile au fost mari, stupine intregi cu mortalitate spre 100% si pe la noi si prin alte parti ale tarii.

Mai, am vazut ca tu admiti :) Io am povestit inca din celalat forum ce am patit. Valter o spus ca are stupi slabiti toamna asta(pe alt topic-apreciez curajul).

Asteptam alti colegi.

De ... Se cam bate apa în piuă... Zadarnic! Am citit ce s-a scris până aici legat de CCD în țara noastră, simple speculații... O părere larg răspândită între apicultorii din Nordul Transilvaniei pe care o împărtășesc și eu cu privire la pierderile din iarna-primăvara anului acesta este ca acestea se datorează unei cauze principale:
1. Foarte multă miere de mană a ramas în cuiburi din sezonul trecut și asta a dat nosemoză la greu, pe fondul iernii lungi shi grele spre Februarie -Martie!
2. alte cauze secundare intalnite local la diferiti apicultori:Familii intrate cu populații scăzute la iernat. Regine de peste 2 ani.Tratamente contra varozei incoplete sau insuficiente, fructoza administrata tarziu și necăpacită care ulterior se altereaza din cauza condensului shi da tot în nosemoza etc.
Personal am testat chestiunea cu mierea de mana si la cateva familii la care n-am extras-o au iesit mai slabe si abia si-au revenit pana pe salcam. La cele care am extras-o și am dat sirop au iesit foarte bine!
Nu cred că trebuie să ne panicăm de CCD în urma a 2 stupi din care au diparut albinele.
Iernare uscata tuturor!
dulos_theo

Mesajde Ruben » 18 Noi 2012, 10:23

dulos_theo scrie:[
De ... Se cam bate apa în piuă... Zadarnic!

Nu-i vorba de 2 stupi. Ii vorba de procente intre 30% si 90% in anumite stupine.

De aia ziceam ca astept stupari care au patit-o sa vina sa spuna. Oricum am sanse mari sa nu vina, tocmai din cauza parerii celorlalti ca ar fi cauze care tin de apicultor. Si atunci omul, ca sa nu fie considerat stupar prost, mai bine nu spune. :( Noua ne facem rau singuri. Asta-i viata.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 18 Noi 2012, 11:49

Sa fiu sincer, si eu pana am patit-o eram de parerea ca cel caruia ii mor stupii e prisacar nu apicultor. :oops: Din pacate doar atunci cand o patim noi personal...nu mai gasim explicatii. In rest, pot sa le moara la toti din jur. Io-s ăl mai tare. :( Cam asa gandim toti.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde delorin I » 18 Noi 2012, 12:30

Mda...ma uimeste atitudinea unora dintre voi! Ca si cum toate acele centre apicole care apar in diverse documentare de aici, ar avea angajati niste tampiti care nu fac decat sa experimenteze si sa sperie stuparii! Sa stiti ca se mai face si cercetare pe lume si nu doar asa experimentala ci si aplicata in functie de diverse probleme ce apar! Chiar credeti ca tot acest foc din afara, este zadarnic? In unul din filmele postate si vazute de mine, se vorbeste despre Croatia! O fi oare chiar atat de departe in celalat capat al continentului sau poate prin America de sud? ? Chiar atat de imuni suntem ? Sau doar suficient de autosuficienti? Faptul ca poate, cei care au avut pierderi serioase nu frecventeaza acest site sau pur si simplu tac din diverse motive nu inseamna ca NU se intampal si pe la noi! Sigur pana o vom pati mai serios, nu avem decat sa luam de stire ca mai exista si alte explicatii in afara de cele pe care le luam de obicei la socoteala - din comoditate intelectuala sau blazare personala!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde DaniRadu » 19 Noi 2012, 01:03

În această toamnă am păţit-o cu 6 familii din 60. pe timpul verii totul a fost normal, cu vremea aşa cum o ştim cu toţii. Din 01 august am făcut trei tratamente cu varachet unde au căzut ceva varoua (nu masiv). La 15 septembrie am găsi primii 2 stupi aproape fără albine (numai câteva zeci)cu puiet pe câte 3 rame, mierea pentru iernare şi matca. Atunci i-am verificat pe toţi şi păreau ok poate mai mult puiet faţă de alţi ani. În decursul unei luni am mai pierdut încă 4 în acelaşi fel. Nu am hrănit albinele cu înlocuitori, zona unde am vetrele este de deal cu pomi fructiferi şi fâneaţă, fără culturi agricole şi tratamente cu substanţe toxice, tratez cu varachet la începutul lui augsut şi în octombrie, familiile pierdute aveau mătcile albastre-2, albe-3, galbene-1. Dintre cele abastre una era roi natural pe 7 intervale în 15 septembrie. La toate a rămas puiet pe cel puţin o ramă. Am desfăcut căpăcelele puietului şi acesta era întreg în diverse stadii de dezvoltare. Nu am văzut nici în stupi nici în faţa lor albine mici slăbite sau cu aripile nedezvoltate(asta am văzut în alţi ani când era o infestaţie mare de varoua).
DaniRadu

Mesajde peterneamt » 19 Noi 2012, 08:34

CCD este multi-factorial dar cauza principala este scaderea imunitatii albinei datorita poluarii mediului cu diferite substante nocive......printre care si amitrazul la care albina de iarna dar in special matcile sunt expuse in mod repetat si nu putine mor prematur.
Deocamdata alternativele sunt putine pentru apicultorul Roman, care este nevoit sa mareasca numarul de tratamente aplicate pe familia de albine din cauze bine stiute. :(
peterneamt

Mesajde peterneamt » 19 Noi 2012, 09:17

Cu cit exista o mai mare diversitate genetica cu atit cresc sansele de supravietuire a speciei si de adaptare a ei la noile conditii. Toate rasele la toate speciile in care omul si-a bagat coada, au fost realizate prin consangvinizare iar calitatile obtinute ( productivitate, aspect, miros .......) au si un revers = sensibilitatea la boli si incapacitatea de adaptare la noi conditii de viata etc.
Susele rezistente ( mutagene ) apar si evolueaza numai in urma hibridarii si in nici un caz prin consangvinizare. Speciile izolate de pe tera care nu au mai putut avea aporturi genetice noi au disparut si vor continua sa dispara. ;)
peterneamt

Mesajde delorin I » 19 Noi 2012, 14:53

peterneamt scrie:CCD este multi-factorial dar cauza principala este scaderea imunitatii albinei datorita poluarii mediului cu diferite substante nocive......printre care si amitrazul la care albina de iarna dar in special matcile sunt expuse in mod repetat si nu putine mor prematur.
Deocamdata alternativele sunt putine pentru apicultorul Roman, care este nevoit sa mareasca numarul de tratamente aplicate pe familia de albine din cauze bine stiute. :(

Interesante datele tale mai ales ca esti primul aici care vorbeste deschis despre asta! Eu cred ca inainte de ar trage niste concluzii ar trebui sa avem un sir de interogari! Chiar daca ar putea banal dar pana si tipul de stup poate favoriza o anume boala! Ai facut pastoral? In ce zona si la ce cultura! Crezi ca ai fost intr-o zona tratata chimic? Ai folosit ceva chimic de tip feromoni pentru roiuri sau mai stiu eu ce in afara de tratamente? IN zona ta mai sunt si altii? Oricum cred ca ar trebui sa se faca la nivel national- daca nu suntem in stare sa vindecam, macar o statistica a carei rezultate finale sa le interpretam!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Ruben » 19 Noi 2012, 22:32

http://www.stuff.co.nz/business/farming ... as-arrived

Noua Zeelanda e la cateva mii de kilometri de cel mai apropiat continent. Varroa a aparut doar de cativa ani, si nu in ambele insule. Deci amitraz, fluvalinat lipsa.Industrie inexistenta.Poluare putina.Este tara oilor si a vacilor.

Si totusi se pare ca CCD a ajuns. :idea:

La noi nu a ajuns ca s-a dus pe litoralul bulgaresc si la Balaton. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 20 Noi 2012, 23:17

Posibile simptome ale CCD in perioada de toamna:

Puiet muuult(de exemplu 5 rame Dadant in septembrie).
Se formeaza ghemulete de albine separat de ghemul principal, eventual dupa diafragma lipite de podisor(la cei care au diafragme/podisor).
Un anume "cantec" de familie agitata.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 14 Mar 2013, 19:39

up
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 14 Mar 2013, 19:50

Ruben,

Poate are, poate n-are legatura cu CCD...

La Ghiroda, un stupar in varsta de prin zona Charlottenbug -singurul sat rotund din Romania- povestea ceva ce parea sa fie exact CCD. Dau sa-i spun de CCD...parea ca nu auzise de asa ceva, dar era nerabdator sa povesteasca.
Acuma...el povestea pe lung, eu iti spun pe scurt. I-au plecat albinele. Parea CCD insa omul spune ca in stupii din pavilion din care i-au disparu albinele, a gasit...sarpe. Era intr-o zona cu multi serpi si i-au intrat in mai multi stupi. I-a luat la control si cei cu CCD aveau sarpele in stup.

Apoi...auzind de fenomen si la alti stupari din zona, le-a spus ce a patit, iar acei stupari, verificand, au descoperit si ei lighioana.

Acuma, ca e pescaresca sau nu, asta nu mai stiu!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE