Ruben scrie:BUNKA scrie:Ma..eu admit, ca la mine chiar s-au dus...care-o fi cauza adevarata nu stiu, eu am dat si dau in continuare vina exclusiv pe mine...problema e ca au patit-o cam multi in iarna trecuta, si in toamna trecuta...pierderile au fost mari, stupine intregi cu mortalitate spre 100% si pe la noi si prin alte parti ale tarii.
Mai, am vazut ca tu admiti

Io am povestit inca din celalat forum ce am patit. Valter o spus ca are stupi slabiti toamna asta(pe alt topic-apreciez curajul).
Asteptam alti colegi.
De ... Se cam bate apa în piuă... Zadarnic! Am citit ce s-a scris până aici legat de CCD în țara noastră, simple speculații... O părere larg răspândită între apicultorii din Nordul Transilvaniei pe care o împărtășesc și eu cu privire la pierderile din iarna-primăvara anului acesta este ca acestea se datorează unei cauze principale:
1. Foarte multă miere de mană a ramas în cuiburi din sezonul trecut și asta a dat nosemoză la greu, pe fondul iernii lungi shi grele spre Februarie -Martie!
2. alte cauze secundare intalnite local la diferiti apicultori:Familii intrate cu populații scăzute la iernat. Regine de peste 2 ani.Tratamente contra varozei incoplete sau insuficiente, fructoza administrata tarziu și necăpacită care ulterior se altereaza din cauza condensului shi da tot în nosemoza etc.
Personal am testat chestiunea cu mierea de mana si la cateva familii la care n-am extras-o au iesit mai slabe si abia si-au revenit pana pe salcam. La cele care am extras-o și am dat sirop au iesit foarte bine!
Nu cred că trebuie să ne panicăm de CCD în urma a 2 stupi din care au diparut albinele.
Iernare uscata tuturor!