Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

folie in stup, sub podisor

Mesajde michelle_hmg » 20 Noi 2012, 16:44

buna, revin cu ceva detalii privind impachetarea pe care am facut-o la app. 30 de stupi si as vrea sa imi spuneti parerea voastra.

Am achizitionat in vara niste podisoare care abia acum imi dau seama ca sunt proaste pentru perioada de iernat, ptr ca au o plasa de aerisire- presupun - plasa care nu imi da voie sa pun nici polistiren, caci acesta cade peste albine (e pe interior, nu pot nici macar un suport sa improvizez). M-am gandit la varianta in care am taiat cate un patrat cat dimensiunile fiecarui podisor si l-am lipit de podisor toata suprafata. Dupa aceea un apicultor din zona mi-a comunicat ca spatiul ce mi-a ramas pe interior de la rame la podisor e de 4 cm (acolo unde ziceam ca e loc liber) afecteaza albina caci are prea mult loc in stup, deasupra ramelor. Si am pus folie prin interior, pe deasupra ramelor, peste care am pus podisorul (care mai are si polistiren deasupra).
De aici gandurile mele : ce fac cu umezeala? acelasi apicultor imi zice ca picaturile de apa le vor folosi ele... dar gandurile nu-mi dau pace si chiar voiam sa mai aud pareri.

Asta e o problema.

a doua:
am albine si in pavilion, care au doar podisor deasupra, insa acestea au podisoarele cu polistiren in ele, insa au si un sistem care nu lasa polistirenul sa ajunga la albine.
am observat ca la unii stupi podisorul nu sta asezat de stup asa cum trebuie. La unii stupi e distanta de 2-3 milimetri si am observat ca ele au propolizat, insa nu destul caci mai ramane spatiu prin care intra aer.Asta se intampla pe toata suprafata -lungimea stupului de ex.
ce solutie recomandati la acestea (intrucat sa cumpar capace noi acum nu am posibilitatea). Ma gandeam sa deschid podisoarele care nu stau compacte de stup si sa pun o banda din aceea care se pune la usi /geamuri iarna ca sa nu intre curentul.
cum suna?
multumesc
mihaela
Mihaela S.
michelle_hmg

Re: folie in stup, sub podisor

Mesajde horia_ch » 20 Noi 2012, 16:52

Despre folie s-a mai discutat, şi încă mult. Ideea este aşa: FOLIE+FUND PLIN=RĂU; FOLIE+FUND CU PLASĂ=BUN.
Despre pavilion nu pot spune nimic, nu am, iar microclimatul nu seamănă cu ce ştiu eu. Te vor ajuta alţi colegi, sigur.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde MyBees » 20 Noi 2012, 17:23

Mihaela, nu ai pomenit ce fel de soclu ai? Cu sita/plasa "antivarroa" sau plin?

Ingrijorarea ta ma face sa banuiesc ca ai soclul plin. In acest caz ai putea sa lasi o portiune libera din folie, sa indoi folia pe cativa centimetri si acest spatiu sa il acoperi cu un material textil, de preferat bumbac care sa permita trecerea aerului fara a crea curenti puternici. Ceva in genul materialului din bumbac numit "monton"(sper ca este denumirea corecta, asa o stiu eu), o mocheta subtire, ceva de genul acesta. In acest mod ai asigura o iernare in sistem horn.

Daca soclul este cu plasa si permite accesul suficient al aerului pe jos, nu ai avea de ce sa te ingrijorezi.

Poate, daca ai posibilitatea, cateva poze ar ajuta.

Sper sa mai primesti sfaturi care sa te ajute. Deocamdata energiile sunt indreptate catre alte topicuri, probabil mai importante.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde kamy » 20 Noi 2012, 20:38

poti pune folia peste rame dar n-ar strica 2 gateje sa se poata muta albinele din cuib peste speteaza de la rama,sau si mai bun cate 2 gauri la 10/10 cm de coltul de sus,si se face prin acele gauri schimbul de albina nefiind nevoite sa escaladeze ramele,plus cele prinse de frig pe ramele marginase au o sansa!
daca pui polistirenu direct peste rame cand se incalzeste o sa ai foarte mult polen.... din polistiren pt ca albinele il escaveaza.folia le tine sa nu intre in polistiren,folie neizolata deasupra nu sfatuiesc pe nimeni ,daca lasi fereastra de aerisire cu bumbace si montoane asta inseamna ca muti magnetu de apa deasupra cuibului ceea ce nu e bine,folia e rece dar dublata sau izolata termic cu izolatie de parchet de 5 mm sau polistiren e aproape perfect cu conditia sa aiba aerisire buna la fund,sau izolarea tip clopot care e cea mai cea dar se face cu fundul cu sita!!
kamy

Mesajde jenica67 » 21 Noi 2012, 08:03

La capacele de la pavilion, ori le pui o greutate sa se aseze bine, ori le tusezi : le freci de o masa plana, un pal gros e ok daca nu ai o masa din tabla groasa, si vezi unde atinge, si de acolo iei cu un flex cu jmirglu, sau numai cu jmirglu, pana calca bine. Apropo de podisoarele cu plasa, poate merg sa le pui rotite cu 180 de grade.
jenica67

Mesajde michelle_hmg » 21 Noi 2012, 09:58

MyBees scrie:Mihaela, nu ai pomenit ce fel de soclu ai? Cu sita/plasa "antivarroa" sau plin?

Ingrijorarea ta ma face sa banuiesc ca ai soclul plin. In acest caz ai putea sa lasi o portiune libera din folie, sa indoi folia pe cativa centimetri si acest spatiu sa il acoperi cu un material textil, de preferat bumbac care sa permita trecerea aerului fara a crea curenti puternici. Ceva in genul materialului din bumbac numit "monton"(sper ca este denumirea corecta, asa o stiu eu), o mocheta subtire, ceva de genul acesta. In acest mod ai asigura o iernare in sistem horn.

Daca soclul este cu plasa si permite accesul suficient al aerului pe jos, nu ai avea de ce sa te ingrijorezi.

Poate, daca ai posibilitatea, cateva poze ar ajuta.

Sper sa mai primesti sfaturi care sa te ajute. Deocamdata energiile sunt indreptate catre alte topicuri, probabil mai importante.

Buna dimineata, la toti stupii am fundul fix nedemontabil.
Multumesc pentru sfat, o sa vad cum pot sa il pun in aplicare.
Mihaela S.
michelle_hmg

Mesajde michelle_hmg » 21 Noi 2012, 10:13

kamy scrie:poti pune folia peste rame dar n-ar strica 2 gateje sa se poata muta albinele din cuib peste speteaza de la rama,sau si mai bun cate 2 gauri la 10/10 cm de coltul de sus,si se face prin acele gauri schimbul de albina nefiind nevoite sa escaladeze ramele,plus cele prinse de frig pe ramele marginase au o sansa!
daca pui polistirenu direct peste rame cand se incalzeste o sa ai foarte mult polen.... din polistiren pt ca albinele il escaveaza.folia le tine sa nu intre in polistiren,folie neizolata deasupra nu sfatuiesc pe nimeni ,daca lasi fereastra de aerisire cu bumbace si montoane asta inseamna ca muti magnetu de apa deasupra cuibului ceea ce nu e bine,folia e rece dar dublata sau izolata termic cu izolatie de parchet de 5 mm sau polistiren e aproape perfect cu conditia sa aiba aerisire buna la fund,sau izolarea tip clopot care e cea mai cea dar se face cu fundul cu sita!!

Multumesc,

Fundul stupului este fix, nedemontabil, fara sita.
Eu am pus acea folie deasupra ramelor ca sa nu mai las loc de curenti. pentru ca podisorul meu are niste site care nu imi permit sa le "umplu cu polistiren pe interior" caci ar cadea peste albine. ori nu stiu eu sa le folosesc... Sunt ca in poza atasata, si nici nu pot sa intorc podisorul la 180 grade. = poza e de pe net, dar asa arata si ale mele majoritatea.

polistirenul l-am pus deasupra podisorului, l-am lipit de fapt cu un silicon special pentru polistiren,, apoi am pus capacul. Practic, m-am gandit ca acest polistiren sa tina loc de ziare sau saci deasupra podisorului. Oricum, cand se incalzeste la vara o sa il indepartez- si pana atunci poate achizitionez si capace care nu au aerisire.
Fişiere ataşate
podisor cu sita.jpg
podisor cu sita, care nu permite atasarea poilistiren pe deasupra, ci prin interior
Mihaela S.
michelle_hmg

Mesajde michelle_hmg » 21 Noi 2012, 10:15

jenica67 scrie:La capacele de la pavilion, ori le pui o greutate sa se aseze bine, ori le tusezi : le freci de o masa plana, un pal gros e ok daca nu ai o masa din tabla groasa, si vezi unde atinge, si de acolo iei cu un flex cu jmirglu, sau numai cu jmirglu, pana calca bine. Apropo de podisoarele cu plasa, poate merg sa le pui rotite cu 180 de grade.

problema este ca am niste coltzare la fiecare stup si fiecare podisor trebuia sa vina perfect lipit de stup. e ca si cum "s-au umflat" podisoarele si se s-au ridicat 3-4 milimetri, numai "bine" sa creeze curent albinelor.

Multumesc de sfat.
Mihaela S.
michelle_hmg

Mesajde nae » 21 Noi 2012, 11:15

Si eu am funduri pline si folosesc folia , nu total(sistem clopot ),las in spate o fanta de 3-4 cm..., peste podisor material permeabil(patura/pled)___ umiditatea o reglezi din urdinis . Daca respecti cartea ,5mm pt fiecare interval,e belea(acum un urdinis de 3-4 cm ) incercati un urdinis de 15-20 cm si pana reincep activitatea(furtisagul ) rezolvati cu umezeala ; nu ''mor'' de frig - albina nu incalzeste lada ci ghemul .
nae

Mesajde panshe85 » 21 Noi 2012, 11:17

[quote="michelle_hmg"
Buna dimineata, la toti stupii am fundul fix nedemontabil.
Multumesc pentru sfat, o sa vad cum pot sa il pun in aplicare.[/quote]

buna, fund fix....dar e plin sau e cu sita?
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde apivasmob » 21 Noi 2012, 12:58

Incearcal cu partea cu plasa spre interior nu cum este in poza. si nu o sa mai cada polistirenul.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde gh.pana » 21 Noi 2012, 13:20

Podisorul din fotografie este pus pe dos ... gresit. Pune-l rasturnat....invers si va fi OK.
gh.pana

Mesajde nae » 21 Noi 2012, 13:51

gh.pana scrie:Podisorul din fotografie este pus pe dos ... gresit. Pune-l rasturnat....invers si va fi OK.

Si turta ?
nae

Mesajde panshe85 » 21 Noi 2012, 14:12

panshe85 scrie:Buna dimineata, la toti stupii am fundul fix nedemontabil.
Multumesc pentru sfat, o sa vad cum pot sa il pun in aplicare.

buna, fund fix....dar e plin sau e cu sita?

scuze....graba....

eu am podisoarele la fel si fund plin, folosesc acelasi sistem ca nae, dar in loc de folie pun o foaie de ziar peste rame indoita dupa diafragma...urdinisul maxim deschis,o bucata de blug peste sita....atat!!!
nu confunda ventilatia cu curentul....ai grija!!!!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde dorindafi » 21 Noi 2012, 14:20

nae scrie:
gh.pana scrie:Podisorul din fotografie este pus pe dos ... gresit. Pune-l rasturnat....invers si va fi OK.

Si turta ?

este loc shi pt ea
dorindafi

Mesajde luku2 » 21 Noi 2012, 14:58

nae scrie:Si eu am funduri pline si folosesc folia , nu total(sistem clopot ),las in spate o fanta de 3-4 cm..., peste podisor material permeabil(patura/pled)___ umiditatea o reglezi din urdinis . Daca respecti cartea ,5mm pt fiecare interval,e belea(acum un urdinis de 3-4 cm ) incercati un urdinis de 15-20 cm si pana reincep activitatea(furtisagul ) rezolvati cu umezeala ; nu ''mor'' de frig - albina nu incalzeste lada ci ghemul .

oare pentru a nu raci ghemul, nu era mai bine ca fanta sa fie pozitionata in partea din fata a stupului; aerul viciat iesea dar curentul de aer nu trece pri mijlocul ghemului :idea:
luku2

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR