buna, revin cu ceva detalii privind impachetarea pe care am facut-o la app. 30 de stupi si as vrea sa imi spuneti parerea voastra.
Am achizitionat in vara niste podisoare care abia acum imi dau seama ca sunt proaste pentru perioada de iernat, ptr ca au o plasa de aerisire- presupun - plasa care nu imi da voie sa pun nici polistiren, caci acesta cade peste albine (e pe interior, nu pot nici macar un suport sa improvizez). M-am gandit la varianta in care am taiat cate un patrat cat dimensiunile fiecarui podisor si l-am lipit de podisor toata suprafata. Dupa aceea un apicultor din zona mi-a comunicat ca spatiul ce mi-a ramas pe interior de la rame la podisor e de 4 cm (acolo unde ziceam ca e loc liber) afecteaza albina caci are prea mult loc in stup, deasupra ramelor. Si am pus folie prin interior, pe deasupra ramelor, peste care am pus podisorul (care mai are si polistiren deasupra).
De aici gandurile mele : ce fac cu umezeala? acelasi apicultor imi zice ca picaturile de apa le vor folosi ele... dar gandurile nu-mi dau pace si chiar voiam sa mai aud pareri.
Asta e o problema.
a doua:
am albine si in pavilion, care au doar podisor deasupra, insa acestea au podisoarele cu polistiren in ele, insa au si un sistem care nu lasa polistirenul sa ajunga la albine.
am observat ca la unii stupi podisorul nu sta asezat de stup asa cum trebuie. La unii stupi e distanta de 2-3 milimetri si am observat ca ele au propolizat, insa nu destul caci mai ramane spatiu prin care intra aer.Asta se intampla pe toata suprafata -lungimea stupului de ex.
ce solutie recomandati la acestea (intrucat sa cumpar capace noi acum nu am posibilitatea). Ma gandeam sa deschid podisoarele care nu stau compacte de stup si sa pun o banda din aceea care se pune la usi /geamuri iarna ca sa nu intre curentul.
cum suna?
multumesc
mihaela