Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Varroa destructor si iacobsoni

Mesajde iulyan_milo » 05 Dec 2011, 17:01

Am gasit un video tare interesant despre problema mondiala: varroa, dar mai mult pentru cei ce inteleg limba engleza

http://www.youtube.com/watch?v=VF__ezaP3-0
iulyan_milo

Re: Varroa destructor si iacobsoni

Mesajde iulyan_milo » 06 Dec 2011, 18:52

este vorba despre cum a aparut varroa destructor si s-a raspandit in toata lumea in afara de australia si pana curand si in noua zeelanda. este o problema mondiala si trebuie tratata foarte serios. iacobsoni difera de destructor si aduce pagube.
Ultima oară modificat de iulyan_milo pe 08 Dec 2011, 16:34, modificat 1 dată în total.
iulyan_milo

Mesajde balasbebe » 07 Dec 2011, 08:36

Este o mare diferenta intre cele doua. Destructor face pagube mari ducand la lichidarea stupinei. Iacobsoni a parazitat albina dar nu a distrus colonia.
balasbebe

Mesajde kiloz » 03 Sep 2012, 19:53

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kiloz » 03 Sep 2012, 20:10

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde letsoc » 04 Sep 2012, 22:32

Kiloz gandacul din filmulet nu-i braula ,sau e unul si acelas?
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde akmm » 21 Noi 2012, 08:57

Un studiu recent in format PDF, in limba engleza.Coabitarea gazda-parazit.Interactiunea dintre albina melifera, acarianul varroa si virusii.
http://pub.epsilon.slu.se/9036/1/locke_b_120912.pdf
Materialul trateaza si experienta a doua locatii izolate, Gotland, Suedia 1999-150 familii si Avignon, Franta albine din salbaticie si familii abandonate de stupari, cu stupine complet netratate antivarroa.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde adita » 21 Noi 2012, 22:38

Exista teritorii care sint fara varoa destructor.

Australia este "tara" fara varoa, dar dupa cum spune descoperitorul lui VD ar mai fi si Papua Noua Guinee.
Da,asa cum unele zone din Africa sint zone fara varoa asa si in Evropa sint zone fara varoa, doar citeva dar sint,pacat ca nu se cunosc i nu le exploatam .
În Norvegia există regiuni mari, fără acarian.
În nordul Finlandei există apicultorii care nu au avut niciodată acarieni.
Arhipelago de Ahvenanmaa a reuşit să distrugă toţi stupii care au avut Varroa. S-a facut curat.
Stiti cine sint vinovatii de raspindirea lui varoa destructor?
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde akmm » 22 Noi 2012, 08:59

Eu as cauta mai putin vinovatii.Cu siguranta ca ei exista.
Cred ca problema nu consta nici in zonele fara varroa neinfestate inca.Acest lucru nu ne arata o albina rezistenta la parazit si apta de inmultire ci una neafectata inca.
Din acest an nici Australia nu mai este lipsita de acarian.Au fost identificate roiuri de albine cerana in nordul tarii si desi s-a declansat o campanie de eradicare, lupta a fost abandonata.Infestarea albinei melifere de acolo e doar o chestiune de timp.Scurt din pacate.
Sunt de parere ca o tratare a familiilor de albine atat cat sa supravietuiasca va dezvolta in timp rezistenta la acarian.O putem face in mod voluntar de acum sau putem astepta pana cand medicamentele utilizate isi vor pierde eficienta.
Nu incercam acest lucru in stupii sistematici deoarece este lipsit de sens.Stupul sistematic reflecta experienta stuparului si nu a albinei.
Un stup arhaic din impletitura sau un Stup Popular al abatelui Warre, este cred potrivit.Asta inseamna fara interventii, colectarea doar a eventualului surplus de miere si inmultirea roiurilor rezultate, chiar in stupi sistematici.
O scolarizare de cativa ani in cutii ce amintesc de salbaticie dezvolta mecanisme specifice,
Tot asa cum gainile de rasa sunt bete cateva saptamani/luni dupa ce le aduci in curte, iar mai apoi nu le mai distingi comportamentul fata de cele locale.
akmm

Mesajde Ruben » 22 Noi 2012, 09:31

akmm scrie:O scolarizare de cativa ani in cutii ce amintesc de salbaticie dezvolta mecanisme specifice,

Interesant. Aveti confirmarea in practica?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nae » 22 Noi 2012, 12:56

D-le Akmm ,foarte posibil sa aveti dreptate , logic aveti dreptate/miere mai putina ...
Ce am vrut sa zic : stupul sistematic a aparut in urma nevoii recoltarii usoare si sporite a mierii ... ce e in capul unui apicultor (>5 tone/an) ?
-tratez cu ... =fac miere/bani___ posibil moare albina ...,cresc capre ...
-trec pe sistemul ''natural'' =Nu fac miere... albina moare sau nu.... TRAIASCA VF/Mav/...
Sper sa nu ma intelegeti gresit, va pretuiesc si respect ... nu gasesc cuvintele ... acceptam ca poluarea duce la extintia noastra_ renunta cineva la masina ?
nae

Mesajde akmm » 22 Noi 2012, 14:12

Ruben scrie:
akmm scrie:O scolarizare de cativa ani in cutii ce amintesc de salbaticie dezvolta mecanisme specifice,

Interesant. Aveti confirmarea in practica?

Ma simt prea batran sa raspund la mistocareala.Tocmai am prezentat situatiile stupinelor din Suedia si Franta care au dezvoltat rezistenta, evident dupa pierderi mari.
Eu nu prezint cai de urmat pentru apicultorii profesionisti, care stiu foarte bine ce au de facut.Adica fac ce face toata lumea, trateaza cu seriozitate acarianul varroa.Iubitor de matematica insa, inteleg ca atunci cand x tinde la infinit, unde x este rezistenta acarianului la medicamente, urmeaza o prabusire a familiei de albine.Atunci incep sa fie cautate susele rezistente.Parerea mea.
akmm

Mesajde adita » 22 Noi 2012, 17:53

"Eu as cauta mai putin vinovatii" Va informez ca eu as cauta vinovati doar si de dragul istoriei si pentru a sti in viitor cum sa actionam. "Scolariarea..." cred ca e doar un mod de a socializa si care nu rezolva problema. Parerea mea este ca genetica va rezolva problema.Celelalte fiind doar paliative.Daca am cunoaste istoria am sti de ce americani (si alti) cauta anumite rgine.
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde Ruben » 22 Noi 2012, 19:52

@akmm. Nu-i mistocareala. Era o curiozitate. Daca ati verificat asta in practica, aici la noi. Cand am spus "Interesant" am spus-o sincer.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde adita » 23 Noi 2012, 17:50

Criminalul varroa a fost descoperit in apele australiene vineri 23 nov 2012.Pina acum Australia era o "tara" fara criminalii varroa.
Puteti citi despre acest eveniment: http://www.abc.net.au/am/content/2012/s3639182.htm

Puteti da click to play ptr a auzi povestea.
adita

Mesajde peterneamt » 23 Noi 2012, 20:32

adita scrie:Exista teritorii care sint fara varoa destructor.

Australia este "tara" fara varoa, dar dupa cum spune descoperitorul lui VD ar mai fi si Papua Noua Guinee.
Da,asa cum unele zone din Africa sint zone fara varoa asa si in Evropa sint zone fara varoa, doar citeva dar sint,pacat ca nu se cunosc i nu le exploatam .
În Norvegia există regiuni mari, fără acarian.
În nordul Finlandei există apicultorii care nu au avut niciodată acarieni.
Arhipelago de Ahvenanmaa a reuşit să distrugă toţi stupii care au avut Varroa. S-a facut curat.
Stiti cine sint vinovatii de raspindirea lui varoa destructor?

Oamenii.
Nici la Babele sau la Piatra Arsa nu sunt, si sunt convins ca nici la Vidraru sau......... :lol:
peterneamt

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE