Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Viespile

Mesajde dorindafi » 21 Noi 2012, 14:21

Ioan Guist scrie:eu as face as:
Inchid in 15 nov (daac numai zboara) cand e pericol de soareci si viespi.In decembrie soarecii sunt deja cuibariti.Viespile sunt amortite.as deschide si gata

ai mai spus asta shi pe forumul vechi dar nu vrem sa citim
dorindafi

Mesajde nae » 21 Noi 2012, 16:14

... scuze,am modificat,la prima lectura am crezut ca-l certi pe IG... ; da, mai trebuie si noi sa cautam _ :D
Daca stai/locuiesti in stupina +aerisire de fund e superbine ; multe informatii sunt pe forumul vechi dar eu sunt nou si .. ''repetitia e mama invataturii''.
nae

Mesajde ioanpuiu » 21 Noi 2012, 22:39

delorin I scrie:Si totusi...si cu fund plin si cu podisor de scandura si acela acoperit...cum sa tin si urdinisul inchis? Fiintele acelea nu mai respira iarna?

Ai posibilitatea să montezi ştraifuri din plasa care se foloseşte la soclul antivaroua, cu ajutorul unor pioneze.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Ioan Guist » 22 Noi 2012, 00:02

Da, stiu ca s-a mai discutat subiectul.Mai de mult am avut si eu probleme cu pitigoii ,vrabile si ciocanitorile.
Am luat o arma cu alice si ...poc...poc.Am zis ca nu mai fac niciodata.In primul rand nu am rezolvat decat pentru ziua aia si pe deasupra am umplut ferma de pene.
La prima zapada depusa pe urdinise, nu au mai aparut.Cand o inceput sa se topeasca au aparut iarasi.Am pus zapada cu lopata si 3 zile am avut liniste.
Pe urma le-am inchis si am avut liniste ...deplina.
In urmatorul an am inchis inainte sa se cuibareasca soarecii.Chiar daca am pierdut 1-3 zile de zbor la inceput de iarna.Cine o vrut sa zboare , poate face exercitii prin spatiul gol din lada. :D
Am scapat si de viespii si de soareci si de pasari.Prin ianuarie (pasarile sunt obisnuite pe la colegii mei :lol: ) deschid daca se anunta o fereastra.
Nu am gratii, nu am capcane.
Dupa parerea mea se poate inchide si stupii fara fund AV.Nu cred sa fie atat de ...ermetica incheerea lazii sau a placilor de zbor incat sa se sufoce.

O iarna uscata fiecaruia.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde eucondruz » 22 Noi 2012, 00:08

dorindafi scrie:
Ioan Guist scrie:eu as face as:
Inchid in 15 nov (daac numai zboara) cand e pericol de soareci si viespi.In decembrie soarecii sunt deja cuibariti.Viespile sunt amortite.as deschide si gata

ai mai spus asta shi pe forumul vechi dar nu vrem sa citim

:roll:
eucondruz

Mesajde eucondruz » 22 Noi 2012, 00:13

adriann scrie:Daca tii capcane pt. viespi de primavara pana toamna in toata stupina le decimezi bine de tot populatia.
Cuiburile de la tine din curte le poti distruge destul de usor (foc, spray), dar ce faci cu cele de la vecini?
Am mai vazut la socru o capcana f. simpla.... sticle inchise la culoare de 100-300 ml, apa in ele si pe gatul sticlei la interior uns cu miere sau sirop mai gros...in 3 sapt cat le-am avut puse in august am gasit doar 3-4 albine in sticle si cateva sute de viespi. Capcana are eficienta cam 2-3 sapt. E musai sa fie sticla cat mai neagra ca sa nu intre albina.

Ca sa nu intre albina se adauga otet si nu mai trebuie ca sticla sa fie inchisa la culoare.
eucondruz

Mesajde adriann » 22 Noi 2012, 00:45

ideea cu sticlele inchise la culoare e ca nu intra albina in ele... otetul se mai evapora....si putina miere sa ungi cateva sticle pe interior cu degetul se gaseste in stupina....otet poate nu
adriann

Mesajde nae » 22 Noi 2012, 01:29

adriann scrie:ideea cu sticlele inchise la culoare e ca nu intra albina in ele... otetul se mai evapora....si putina miere sa ungi cateva sticle pe interior cu degetul se gaseste in stupina....otet poate nu

Ideea e ca albina n-are treaba cu ..culoarea florii(doar la mac )/sticlei ci cu mirosul nectarului/mierii din sticla-- deaceea se pune si putin otet ;sticla colorata filtreaza lumina si intarzie transformarea siropului in otet, adica putin otet nu.. tot otet.
nae

Mesajde kamy » 25 Noi 2012, 06:47

da ioani dar sprayul de gandaci e otrava,sprayul cel mai ieftin si mai nerod(parfum) care mai si arde mi se pare mai valabil si se transforma in aruncator de flacari,dar sant riscuri!
kamy

Mesajde proapis13 » 17 Sep 2014, 20:25

Erghevita - Mehedinti saptamana trecuta
Clopotarul satului a fost trimis sa traga clopotele vestind moartea matusii sotiei
Nici peste jumatate de ora si nici peste o ora acestea nu au sunat
A fost trimis cineva dupa clopotar sa vada daca nu cumva s-a ,,impotmolit'' pe drum stiindu-l cu ,,masele tari'' ;)
L-au gasit inmarmurit in clopotnita ; nici ca sa traga de sfoara la clopot nici ca sa coboare de acolo
Ce se intamplase ; in clopot isi facusera cuib viespile de hartie,era cat o galeata de 10 kg
Intr-o jumatate de ora s-a rezolvat totul ; au venit baietii de la ISU si au capturat cuibul de ,,gargauni''
....Fratioareeee,povestea clopotarul,cat am fost eu de amortit,da' cind am vazut cuibarul ala de gargauni,m-am trezit instantaneu..... :lol:
Istorioara am aflat-o chiar de la clopotar...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2014, 21:28

Am mai spus.
Anul asta n-am vazut neam de gargauni. Anul trecut era invazie. Viespile clasice...ici colo cate una de samanta. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Aurel1959 » 17 Sep 2014, 21:33

Fata de anii anteriori in privinta viespilor pana in prezent e bine .Nu prea le vad.Anul trecut pe vremea asta era prapad. O fi si asta vreun semn sau e prea devreme?
Si inca o observatie in privinta corpului gras la albine.Tot pe vremea asta anul trecut era in formare si era perceptibil vizual.Acum inca nu se vede nimic cel putin la ale mele.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2014, 21:38

Oare lipsa nectarului sa le fi afectat? :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Aurel1959 » 18 Sep 2014, 06:11

La mine in zona cules de intretinere (cel putin) au avut.Cu rezervele stau foarte bine fara completari.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde MyBees » 18 Sep 2014, 09:15

Si la mine am observat ca viespile sunt aproape inexistente anul asta. In vara au cazut in capcane 2-3 gargauni dar cam atat. Am inceput sa schimb capcanele care sunt pline de muste dar am renuntat deocamdata sa le mai agat.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde codrin br » 25 Sep 2014, 14:55

Un an mai aparte ....... fără viespii deocamdată şi nu numai....., deşi nu prea cred să mai fie un atac puternic anul acesta în perioada următoare . Iernare cât mai uşoară , cu cât mai multe familii în primăvară vă doresc.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE