Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

diparitia albinelor din stup in octombrie-noiembrie

Mesajde cristiorastie » 25 Noi 2012, 14:53

Buna sunt Cristi anul acesata am primit doi stupi, totul a fost OK pana ieri cand am constatat disparitia albinelor dintr-un stup ramele erau intacte adica pline cu miere, si nici o albina doar vreo 5 moarte si nu stiu ce sa putut intampla, pentru ca au avut mancare li s-a facut tratamentele obisnuite iar din 25.10. nu am mai verificat stupii,
Cel de-al doilea stup este ok nu are nici o problema.
Astept raspunsuri, idei, sugestii. Multumesc.
cristiorastie

Re: diparitia albinelor din stup in octombrie-noiembrie

Mesajde Tudor20 » 25 Noi 2012, 15:27

Parerea mea e ca ar trebui detaliata problema, sa vada colegii, ce a insemnat "OK"!!! Oricum, asi cauta raspuns pe partea de tratamente , e posibil din cauza infestarii puternice cu varoa sa fi "intins-o"!!! O parere tot de la un incepator !!!:P :P :P
Sunt curios ce spun "greii"!!!
Ultima oară modificat de Tudor20 pe 25 Noi 2012, 15:36, modificat 1 dată în total.
Tudor20

Mesajde a_costy » 25 Noi 2012, 15:33

Au plecat din cauza paduchilor. Tratamentul a fost efectuat necorespunzator, daca a fost.
a_costy

Mesajde balasbebe » 25 Noi 2012, 16:47

Oricat de multi paduchi ar fi mor albinele si la un moment dat o sa ramana cele moarte pe rame, sau pe fundul stupului. De paduchi matca nu iese din stup, si ar trebui gasita macar ea pe fundul stupului. Albinele din cauza paduchilor nu mor in totaliate, sau asa de repede. Cand au paduchi ele de regula nu inceteaza ouatul datorita simtului de conservare.
Cele 5 albine moarte nu trebuie aruncate, se pot studia daca au avut sau nu paduchi candva. Daca erau paduchi trebuia sa gasesti cativa si pe fundul lazi, sau pe la colturi. Acesti paduchi ori mor de tratamente, ori de moarte naturala.
balasbebe

Mesajde dorindafi » 25 Noi 2012, 18:00

albinele care au stat cu paduchii in celula au iesht fara aripi asha ca sunt ori in stup ori in fatza stupului
dorindafi

Mesajde cypryx » 25 Noi 2012, 20:55

cristiorastie scrie:Buna sunt Cristi anul acesata am primit doi stupi, totul a fost OK pana ieri cand am constatat disparitia albinelor dintr-un stup ramele erau intacte adica pline cu miere, si nici o albina doar vreo 5 moarte si nu stiu ce sa putut intampla, pentru ca au avut mancare li s-a facut tratamentele obisnuite iar din 25.10. nu am mai verificat stupii,
Cel de-al doilea stup este ok nu are nici o problema.
Astept raspunsuri, idei, sugestii. Multumesc.

salutare

sa i uram bun venit pe forum lui Cristi,

il cunosc personal iar familia de albine care i a disparut a primit o cadou de la mine asta vara(roi artificial pe rama 1/1).sper sa nu renunte la albine dupa aceasta experienta(mai are o familie de albine).
oricum daca vrea eu imi pastrez promisiunea de ai da alta familie.
astazi am aflat de la el telefonic ca familia primita de la mine a disparut complect,fara urme de furtisag,soareci, cu ramele cu coroana de miere capacita (10 randuri de celule cum zice el) si miere necapacita pe rame destul pentru iarna.
la momentul la care am daruit roiul avea o matca neagra tuci provenita dintr-o matca foarte prolifica( a ouat din aprilie pana in iulie ca nebuna avand mai mereu 6-7-8 rame de puiet).
dupa salcam familia cu matca mama a facut 5-6 botci din care am ales 4 cu care am facut roi artificiali printre care si roiul in speta din topic.pt botci vina mea -am pus un cat de 3/4 -10 rame pe cuib si nu am urmarit ca matca sa intins cu ouatul si in magazie asa ca m am ales cu botci.dupa ce am facut roi s a cumintit cu roirea dar a continuat cu ouatul la foc automat(mitraliera - asa am numit matca respectiva).
roi i-am ajutat cu faguri cu puiet de la alte famili avand fiecare minim 5 rame puiet+albina plus 2 rame cu miere,asta la momentul formari.
familia care a disparut colegului a fost prima care a avut matca imperecheata ,am urmarit-o ceva vreme ,a ouat ,a crescut populatia stupului destul de bine eu fiind foarte multumit de ea.
momentan nu am caietul in care am consemnat evolutia dar maine revin cu date exacte.
eu personal eram chiar mandru de matcuta aceea - neagra tucii.

la momentul plecari roiului de la mine acesta se afla intr-un stup de polistiren extrudat de 10 rame 1/1 cu fundul de plasa (av),stup confectionat de mine.stup in care roiul a fost pus de la inceput.

acum ca a disparut ma simt oarecum jenat ca am daruit o familie de albine care nu sa comportat cum trebuia desi eu eram chiar entuziast de acel roi.
imi doresc ca Cristi sa continue cu albinele si de aceea caut sa aflu si eu ce sa intamplat.

din spusele lui Cristi familia avea albina multa la ultima vizita,cuminte si fara semne de boala.
tratamentul cu varachet la facut un vecin care mai are si el stupi iar mavrirol i am dat chiar eu sa puna in stupi.nu a sesizat albine malformate ,cu probleme dar nici nu a vazut paduchi cazuti la varachet pe tabla.

asteptam intrebari de la colegi de forum si opini fiinca sunt foarte nedumerit..

salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde valentin » 25 Noi 2012, 20:56

Acel stup, sigur si-a pierdut matca,sa facut furtisag de la stupu celalant,mirosurile sau uniformizat si urmatoru pas, parasirea stupului si gasirea altei locuinte,cu ofemeie(sa le spele sa le gateasca si sa faca copii) :P ce ziceti?
valentin

Mesajde cypryx » 25 Noi 2012, 20:59

valentin scrie:Acel stup, sigur si-a pierdut matca,sa facut furtisag de la stupu celalant,mirosurile sau uniformizat si urmatoru pas, parasirea stupului si gasirea altei locuinte,cu ofemeie(sa le spele sa le gateasca si sa faca copii) :P ce ziceti?

din cele relatate de Cristi telefonic nu sunt urme de furtisag.
dar e posibil pierdere matca ,,,,
cypryx

Mesajde valentin » 25 Noi 2012, 21:18

in aceasta poveste lipseste ceva.acel stup fara albine in el,nu avea cum sa mai aiba miere in el.stupu celalant ar fi carat mierea chiar daca afara erau7,8grade
valentin

Mesajde tiih » 26 Noi 2012, 09:38

valentin scrie:in aceasta poveste lipseste ceva.acel stup fara albine in el,nu avea cum sa mai aiba miere in el.stupu celalant ar fi carat mierea chiar daca afara erau7,8grade

1.Daca s-a facut tratament macar cu o banda de Mavirol in septembrie cand e cald si albinele au un contact intens cu banda,excludem infestatia cu varooa in asa masura incat
familia de albine sa paraseasca cuibul..
2.Daca furtisagul linistit s-a declansat in ultimele zile din noiembrie favorabile zborului iar apoi au urmat zile reci,s-ar explica faptul ca a mai ramas miere in stup-albinele le-au urmat pe hoate dupa ucidera matcii si nu au apucat sa duca mierea..(atentie stupul hot poate proveni se la o stupina aflata pe o raza de cel putin 3 Km..).
3.Daca nu e nici una din cele cele doua cauze...atunci ce sa mai crezi?..doar n-au pleca de..CCD????
tiih

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2012, 10:05

Sunt cateva intrebari ce imi trec prin cap.
-la ultimul control,existau oua?
-dar matca?
-urme de botci sunt?
-stupul alaturat are albina mai multa ?
-in fatza urdinisului stupului celalalt exista semne de albina moarta chircita,in urma unor lupte...ushoare?
Ca o idee,ma gandesc ca familia lipsa, a ramas fara matca,in acel moment nemaiexistand oua sau larve in stup .Fiind prag de iarna si neavand de unde sa isi traga...au migrat(instinctul de supravietuire)...si nu neaparat in stupul celalalt.
Zilele acestea va fi mai cald(asa zic cei cu meteo...).Poti analiza mai bine,rama cu rama si lada in interior la familia plecata.
Este greu de multe ori sa ne dam cu parerea pe vazute...dar pe nevazute,si mai greu.
Greu in sensul ca eronat.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde cypryx » 26 Noi 2012, 10:47

se pare ca la ultimul control efectuat cu un coleg- stupar ,familia respectiva ar fi ridicat suspiciuni in privinta existentei matci.dar nu stiu daca sa verificat mai in amanunt existenta reginei.
deci posibil lipsa matca?!
cypryx

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2012, 10:57

Eu unul,asa incerc sa imi explic din ceea ce s-a scris.Furtisagul,ar fi lasat urme.Paduchii la fel si nu se indeplinesc factorii favorizanti.
Adica a fost tratat,a avut faguri curati...
Lipsa matcii creeaza neliniste ,nesigurantza,nemaiexistand "viitor" pentru ele.Vara,incearca disperate toate solutiile.Mai au sansa sa vina alta din natura,mai incearca si din oua fara sanse reale de reusita.In final...
bezmeticirea si?...depopularea.(prin moarte de batranetze,lupte, sau migrare.)
In prag de iarna...ce sanse mai au sa aiba viitor? niciuna.
Repet ,este o parere personala,trasa in urma celor scise(o ipoteza),dar asta nu inseamana ca poate fi 100% ce s-a intamplat acolo.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jonny_it » 26 Noi 2012, 13:04

Polen ai avut in toamna(cantitati mai mari)?

Pe aici prin vecini au disparut multe familii de albine, asa de pe o zi pe alta stupii au ramas fara albine; puietul si ramele pline cu miere. Cauza: polen toxic.
Eu i-am mutat urgent si am scapat doar cu ceva depopulare la cateva familii. Altii nu au fost la fel de norocosi, sau au fost prea incapatanati sa ma creada ca in 1 zi poate disparea o familie de albine.
jonny_it

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2012, 13:23

jonny_it scrie:Polen ai avut in toamna(cantitati mai mari)?

Pe aici prin vecini au disparut multe familii de albine, asa de pe o zi pe alta stupii au ramas fara albine; puietul si ramele pline cu miere. Cauza: polen toxic.
Eu i-am mutat urgent si am scapat doar cu ceva depopulare la cateva familii. Altii nu au fost la fel de norocosi, sau au fost prea incapatanati sa ma creada ca in 1 zi poate disparea o familie de albine.

Asa este.Varianta cu "boala"in cazul vreunei disparitii misterioasa,este luata in calcul si de mine...dar numai pe vazute,insotite eventual de analize.
Si lasa"urma".Si se depopuleaza in timp.Ziua de plecare este...ulterioara.Trebuia intrebat.Am considerat ca nu am cum sa primesc raspunsuri... :mrgreen:
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde trantor » 26 Noi 2012, 13:41

jonny, care este planta cu polen toxic si care au fost conditiile in zona voastra de l-au cules?
....
trantor

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR