cristiorastie scrie:Buna sunt Cristi anul acesata am primit doi stupi, totul a fost OK pana ieri cand am constatat disparitia albinelor dintr-un stup ramele erau intacte adica pline cu miere, si nici o albina doar vreo 5 moarte si nu stiu ce sa putut intampla, pentru ca au avut mancare li s-a facut tratamentele obisnuite iar din 25.10. nu am mai verificat stupii,
Cel de-al doilea stup este ok nu are nici o problema.
Astept raspunsuri, idei, sugestii. Multumesc.
salutare
sa i uram bun venit pe forum lui Cristi,
il cunosc personal iar familia de albine care i a disparut a primit o cadou de la mine asta vara(roi artificial pe rama 1/1).sper sa nu renunte la albine dupa aceasta experienta(mai are o familie de albine).
oricum daca vrea eu imi pastrez promisiunea de ai da alta familie.
astazi am aflat de la el telefonic ca familia primita de la mine a disparut complect,fara urme de furtisag,soareci, cu ramele cu coroana de miere capacita (10 randuri de celule cum zice el) si miere necapacita pe rame destul pentru iarna.
la momentul la care am daruit roiul avea o matca neagra tuci provenita dintr-o matca foarte prolifica( a ouat din aprilie pana in iulie ca nebuna avand mai mereu 6-7-8 rame de puiet).
dupa salcam familia cu matca mama a facut 5-6 botci din care am ales 4 cu care am facut roi artificiali printre care si roiul in speta din topic.pt botci vina mea -am pus un cat de 3/4 -10 rame pe cuib si nu am urmarit ca matca sa intins cu ouatul si in magazie asa ca m am ales cu botci.dupa ce am facut roi s a cumintit cu roirea dar a continuat cu ouatul la foc automat(mitraliera - asa am numit matca respectiva).
roi i-am ajutat cu faguri cu puiet de la alte famili avand fiecare minim 5 rame puiet+albina plus 2 rame cu miere,asta la momentul formari.
familia care a disparut colegului a fost prima care a avut matca imperecheata ,am urmarit-o ceva vreme ,a ouat ,a crescut populatia stupului destul de bine eu fiind foarte multumit de ea.
momentan nu am caietul in care am consemnat evolutia dar maine revin cu date exacte.
eu personal eram chiar mandru de matcuta aceea - neagra tucii.
la momentul plecari roiului de la mine acesta se afla intr-un stup de polistiren extrudat de 10 rame 1/1 cu fundul de plasa (av),stup confectionat de mine.stup in care roiul a fost pus de la inceput.
acum ca a disparut ma simt oarecum jenat ca am daruit o familie de albine care nu sa comportat cum trebuia desi eu eram chiar entuziast de acel roi.
imi doresc ca Cristi sa continue cu albinele si de aceea caut sa aflu si eu ce sa intamplat.
din spusele lui Cristi familia avea albina multa la ultima vizita,cuminte si fara semne de boala.
tratamentul cu varachet la facut un vecin care mai are si el stupi iar mavrirol i am dat chiar eu sa puna in stupi.nu a sesizat albine malformate ,cu probleme dar nici nu a vazut paduchi cazuti la varachet pe tabla.
asteptam intrebari de la colegi de forum si opini fiinca sunt foarte nedumerit..
salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.