Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cristi J. si stupul

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 17:56

Buna ziua
Ma numesc Cristian Jianu 37 de ani Timisoara profesie mecanic auto hoby albine, pescuit, si alte pasarele mai mici, mai am in inventar 2 bipezi Rares 8 ani, Darius 1.7 ani , 2 patrupezi Maya un labrador si Blaky o pisica neagra:) un acvariu cu pesti 2 rate mandarin si 3 familii de albine si 6 roi + nevasta.

Primul contact cu albinele nu tin minte in ce data a fost stiu doar ca a fost dureros

Bunicul, avea albine cat am fost mic nu prea l-am urmarit si imi pare rau (pubertatea si hormoni au fost mai puternici ) cand sa stins in 2009 am ramas cu 5 familii de albine pe care nu am stiut sa le ingrijesc multe greseli facute au murit toate in iarna ce a urmat in 2010, am zis asta e poate nu e de mine. in 2011 un roi a venit si a intrat singur in cutiile vechi pe care le-am curatat si nu le-am aruncat, atunci am zis a dracu Mos Gheorghe (bunicu) nu are lineste pe lumea ailalta si mi-a trimis iar albine sa ma pun pe treaba ca nu am ascultat atent ce ma invata cand eram mic.
de data asta am mancat vre-o 3-4 luni literatura apicola + practica pe roiul cel aveam in gradina am vazut ca iernarea era gandul cel mai negru si bolile neprevenite. am trecut iarna cu un topic la pagina incepatorilor si intrebari pe capul lui nea Valter si D.D. ,Alt Stupar , pe Valter l-am si intalnit a fost primul apicultor ce mia deschis ochii intr-o zi cat tot ce invatasem eu singur in 6 luni in 2011, D.D. a pus schema la stupul vertical pe 10 rame pe forumul vechi am copiat modelul mai mai dat si sfaturi cum sa fac tratamentul cu acid oxalic sa alternez cu varachetul. in 2012am cumparat 2 familii, am citi pe undeva ca ar 3-5 familii numarul optim pt a intelege si putea urmarii cu ce ce mananca pasiunea mea. am gasit un apicultor mai in varsta care are o stupina adevarata 150- 200 de familii d-ul Bataran Adrian care ma primit langa el si anul asta am avut parte de pastoral, inmultire, crestere matci, extractie.
prima mea productie anul asat a fost in total de 80 kg din 2 extractii tei si ceva mana neplacuta experinta cu mana asta) aici ma ajutat Alt stupar i multumesc pt ca ma ascultat mai aveam nevoie de o parere la subiect .

Am creat aceasta pagina sa pot multumi celor ce au avut rabdare cu mine mau ajutat cu un sfat la telefon pe forum cu toate ca nu am ajuns sa-i cunosc personal
CristiTm

Re: Cristi J. si stupul

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:04

aici mostenirea stupii sunt un model ce sa folsit acum 40-50 de ani in Banat Don Bazil stie de ei ulterior am vb cu el la telefon si am aflat ca fost prieten cu bunicul meu prin 80 pana sa mutat in Faget
Fişiere ataşate
partea din spate.jpg
partea din spate.jpg (13.31 KiB) Vizualizat de 11528 ori
stupii vechi.jpg
stupii vechi.jpg (17.73 KiB) Vizualizat de 11531 ori
CristiTm

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:10

a urmat primavara am renutat la acel tip de rame si am trecut pe dadant cu ceva emotii dar am reusit si l-am botezat stupul lui GHEORGHE
Fişiere ataşate
stupul lui gheorghe.jpg
stupul lui gheorghe.jpg (17.71 KiB) Vizualizat de 11528 ori
CristiTm

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:15

aici deja ma laud am 3 familii si asteptam sa fac primul cules la salcam, pe care bineinteles ca nu l-am facut din cauza ploilor mare dezamagire :)) am recuperat la tei mare bucurie :mrgreen: fac parte din apicultura amandoua senzatile
Fişiere ataşate
P1020879.JPG
P1020576.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:22

vara asta am fost la noi la mare cu ocazia asat am fost din nou la nea Valter si l-am pagubit de 2 matci si o zi pierduta cu mine. la 1 septembrie am facut 2 roi cu cate 3 rame cu puiet si albina doica i-am tinut cu apiinvert pana la 15 septembrie pt complectare acum is 3 intervale pline de albina la iernat la primavara de abia astept sa-l vad cum explodeaza.
sa ne traiesti nea Valter sa ai rabare si cu altii cum ai avut cu mine la vara iti calc din nou printre stupi daca mi se arata sa jung iar prin zona.

am carat matcile in portbagaj la +40 de grade in cutii invelite in tricoul meu umezit cu apa rece din 3 in 3 ore unii au zis ca sunt plecat de acasa. ( asa este dar am ajuns si inapoi acasa si cu matcile intregi :P )
Fişiere ataşate
P1030556.JPG
matca lui Valter
P1030558.JPG
nea Valter cand mi-a marcat matca cea grasana
CristiTm

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:37

familile si roi in inceputul lui septembrie la verificare inainte de tratamente. in poza e nea Adi Bataran care ma ajutat enorm prin faptul ca ma lasat sa lucrez cu el in stupina in toate operatile unui sezon apicol intreg
multumesc Nea Adi
Fişiere ataşate
P1030595.JPG
inca aveam mult puiet cu toate ca lea-am vaduvit de cate o rama de puiet pt crearea ultilor 2 roi
P1030596.JPG
nea Adi cu ochii pe mine ca pe butelie
CristiTm

Mesajde Ioan Guist » 25 Noi 2012, 18:38

Na caaa.... ti-ai stricat si tu pagina personala.
Ai postat poza cu asta ce are un fatzau si doua maini de ...ditamai Apicultorul. Palaria e de pescar din filmul "Monstrul".Cred ca e furata de la Marin Moraru.

Cristi , Je te roaga sa faci schimb de lazi .Dai o lada din aia veche ? dau o lada din asta noua.Dai doua ? dau doua.
Te bagi?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:45

sa traiti
D-le. Ion iti dau lada cu mare drag e cam rablagita saraca zi-mi adresa si ti-am trimis-o ca am 3 bucati, nu vreau lada noua ca mai am 6 lazi noi facute si pregatite pt primavara am vazut ca aduni modele de lazi mai vechi dar as vrea sa-mi vinzi o matca macar cu o rama de albine la primavara mai departe ma descurc eu :?
CristiTm

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 18:48

Ai postat poza cu asta ce are un fatzau si doua maini de ...ditamai Apicultorul. Palaria e de pescar din filmul "Monstrul".Cred ca e furata de la Marin Moraru.

nu stiu de ce dar si nea Adi de ma mai ajuta tot palrie din aia are ;))) o fi de la ceva genetic transmis de albine
CristiTm

Mesajde andrei_calinescu » 25 Noi 2012, 19:00

CristiTm scrie:vara asta am fost la noi la mare cu ocazia asat am fost din nou la nea Valter si l-am pagubit de 2 matci si o zi pierduta cu mine. la 1 septembrie am facut 2 roi cu cate 3 rame cu puiet si albina doica i-am tinut cu apiinvert pana la 15 septembrie pt complectare acum is 3 intervale pline de albina la iernat la primavara de abia astept sa-l vad cum explodeaza.
sa ne traiesti nea Valter sa ai rabare si cu altii cum ai avut cu mine la vara iti calc din nou printre stupi daca mi se arata sa jung iar prin zona.

am carat matcile in portbagaj la +40 de grade in cutii invelite in tricoul meu umezit cu apa rece din 3 in 3 ore unii au zis ca sunt plecat de acasa. ( asa este dar am ajuns si inapoi acasa si cu matcile intregi :P )

Despre Valter.
Fiindca il cunosc si imi e drag.
Zilele trecute am revazut un film care nu te poate lasa indiferent: "Zorba grecul"
Ei, in poza asta Valter e un Zorba. Asa e Valter. Un nebun frumos.
andrei_calinescu

Mesajde valter » 25 Noi 2012, 19:21

Ioan Guist scrie:Cristi , Je te roaga sa faci schimb de lazi .Dai o lada din aia veche ? dau o lada din asta noua.Dai doua ? dau doua.
Te bagi?

Cristi nu-i da nimic...asta vrea sa faca muzeu la Cisnadie si risti sa-l bagi pe nea Gheorghe in istorie cu lada cu tot :lol: .

ps. Pregatesc anual o zi de incheiere de sezon , cu spritz , ied(miel) , familie si cativa prieteni din zona mea de pastoral.
I-mi aduce Cristi o butelcuta de palinca de Timis, prima/foc, in contrapartida matcilor livrate.
Pintre invitati Erjico(romanca de') , vecina noastra care ne are grija de casa cand suntem in pastoral.Dupa ce a gustat ''trotilul'' de la Cristi s-a maritat cu el de doua ori si l-a ascuns de ochii multimii pentru al lua acasa(din ce mai ramasese).
Am papat si eu in doua seri( cu bun simt) din tuica...whiski veritabil.

ps2 Razi Ioane de fata mea ai'?
Uneori semanam...si culegem palamida :roll: .
valter

Mesajde nae » 25 Noi 2012, 20:46

Matca din poza arata a matca .
Frumos .
nae

Mesajde alt stupar » 25 Noi 2012, 21:03

in locu` lu` "nea Adi Bataran" io iti ascundeam manusile alea... ori ti bagam un arici in ele :lol:
cum zici ca ai rezolvat pana la urma cu mierea aia de "mana" ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 21:41

prima data m-am interesat la dsv Timis si la facultatea de agronomie in urma discutiei telefonice cu tine, pauza total nu au reactanti nu pot face nimic la Bucuresti venea raspunsul in 2 - 3 saptamani am facut rost de o eprubeta am facut testul ala cu alcool parerea mea plus experinta lui nea Adi am stors cuiburile in 5 septembrie mai putin ramele cu puiet larvar oricum era putina miere si am bagat 3 cutii de apinvert + 2 bidoane de dulcofruct cu protofil ( sa gatat apinvertul la magazin ) in total aprox 80 de kg in 3 famili si 6 roi frumosi ;) vremea a fost calduroasa pana la sfarsitul lunii erau cu rezervele pline ochi 70% capacite . am hranit seara cu hranitoare marii de 1.5 l .
Am provocat si un mic furtisag intre cele 2 roiuri cu matcile de la Valter ( aici alea cu matca tanara au sarit in capul alara cu matca mai batrana erau egale ca si putere nr de rame cu albine rezerve tip de lada etc. la distanta de 10 m unu de altul dar ma mancat si am dat de mancare pe la orea 16:00 de obicei dau pe la 20-21:00, dupa ce am citit si topicul lui d-lui Ion Guist cu cauzele furtisagului cred ca treaba aia cu feromonul matci tinere fata de cea mai in varsta a fost una din cauzele cele mai plauzibile, in afara de nepriceperea mea clar.

doar la Szeged se putea face analiza pana gaseam eu locatia sa fac analiza etc. e ok acum am strans cuibul la inceputul luni si le-am imacheatat pt iarna pana in ianuarie nu mai umblu in ele daor casc ochii pe langa stupii ( i-am adus in oras sunt feriti de vant curenti si zgomot )
CristiTm

Mesajde CristiTm » 25 Noi 2012, 21:48

[quote="alt stupar"]in locu` lu` "nea Adi Bataran" io iti ascundeam manusile alea... ori ti bagam un arici in ele :lol:

am momente putine recunosc cand lucrez fara manusi dar mainile mele de mecanic auto nu miros a propolis sau melisa asa ca le cam place sa mi-o traga printre degete si asa rade de mine tot timpul ca sunt blindat. si la carat in pastoral un stup de al meu normal ca sa deschis putin la drum si albinele sau bagat sub plasa dela fundul antivaroaua am inceput sa-i car fara masca si manusi ca erau inchisi nu :mrgreen: si la ala al meu dragul de el au sarit alea si mi-am luat vre-o 4-5 ace in cap mi sa umflat capul cat bostanul dar am invatat la albine port masca all time si nici stupi nu mi-sau mai deschis la urmatoarel transporturi.
CristiTm

Mesajde alt stupar » 25 Noi 2012, 21:52

CristiTm scrie:dacum am strans cuibul la inceputul luni si le-am imacheatat pt iarna pana in ianuarie nu mai umblu in ele daor casc ochii pe langa stupi

tentatia e mare... vezi cum faci sa te tii de cuvant si sa nu uiti ce ai scris aici !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?