Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

centrufuga cu ax orizontal

Mesajde jiji » 26 Noi 2012, 22:22

va salut , ma tot gandesc la o centrifuga care sa deserveasca un nr mare de stupi (cam 200)si cu care sa se poata descurca 2 oameni , ei sa descapaceasca ei sa incarce si tot ei sa descarace centrifuga , o astfel de centrifuga nu poate fi decat una cu ax orizontal la care incarcarea sa se faca de pe un rastel si descarcarea tot pe un rastel .
pun mai jos cateva filmulete cu astfel de centrifugi iar cei ce opinii referitoare la construirea uneia va rog nu ezitati sa le scrieti
si m ati mai putea ajuta cu niste informatii referitoare la sudarea inoxului ca am auzit ca este un pic mai dificil.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... CTorVEXho#!
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... A30BfH6FBU
http://www.youtube.com/watch?v=sE7eKXJJ ... re=related
jiji

Re: centrufuga cu ax orizontal

Mesajde jiji » 26 Noi 2012, 22:26

http://www.youtube.com/watch?v=rTZ7iZ15 ... re=related
vad ca majoritatea celor din afara cu multi stupi au adoptat o astfel de centrifuga
parerea mea este ca cel mai important este sa echilibrezi bine axul.
jiji

Mesajde jiji » 26 Noi 2012, 22:27

pentru separearea mierii de capaceala facem alt topic
jiji

Mesajde jenica67 » 27 Noi 2012, 00:16

Janese si-a facut una, citeste pe forumul vechi.
jenica67

Mesajde jiji » 27 Noi 2012, 00:19

pai am pus o adresa de pe forumul vechi dar nu este multa informatie
jiji

Mesajde jiji » 27 Noi 2012, 11:27

jiji

Mesajde jenica67 » 27 Noi 2012, 14:04

Vezi si aici cote http://www.milotoi.ro/
jenica67

Mesajde geangu » 27 Noi 2012, 19:19

la 2oo de stupi faci fata si cu una cu ax vertical, ce vezi tu in filmele alea este vorba de mii de stupi.
geangu

Mesajde jiji » 27 Noi 2012, 19:26

dar dc sa nu incarci si sa descarci usor si sa descarci greu?
jiji

Mesajde proapi » 27 Noi 2012, 19:38

Merita o centrifuga cu ax orizontal tot atat de mult ca si una reversibila, doar ca ocupa mai putin spatiu, fara rampele de incarcare/descarcare.
E clar ca este mai fiabila si de mare randament. Are nevoie si de o investitie in pompa de miere, obligatoriu.
Cele mai uzuale sunt cele pe 2 etaje, se pot confectiona pentru 40, 60, 80 de rame. Nu au probleme cu descentrarea greutatii ramelor.
Au comanda automata cu reglarea turatiei.
proapi

Mesajde Mircea_63 » 27 Noi 2012, 19:43

Ma bag si eu in discutie. Socotesc ca am oarece argumente de bun simt, dar daca gresesc, sa-mi fie cu iertare.

Cu ce esti mai castigat daca incarci orizontal fata de vertical? (eu nu m-am prins). Daca e vorba de linia aia din primul film...m-apuca rasul (gandindu-ma la mine). Pai aia e o uzina, o linie de zeci de mii de euro. Trebuie sa ai mii de stupi ca sa ti-se merite, fata de lucrul cu o centrifuga cu ax vertical si manopera traditionala. Altfel, termini treaba cu 2-3 zile mai repede, dar pune in balanta: in acele cateva zile...munca ta in plus face banii aceia?

Multe din centrifugi sunt cam scumpe. DACA ai material, scule si te pricepi, iti iasa mai ieftin.
Dar daca n-ai?
Zicea Arhimede...parca, dati-mi un punct de sprijin si va rastorn pamantul. Daca ai punctul ala de sprijin, e OK.

Asadar, cu ce este mai avantajoasa centrifuga orizontala? Merita efortul financiar?

Sudura cu inox presupune electrozi de inox, absolut recomandabil sa lucrezi cu o triodina si un meserias cu mana formata la "suduit".

Sunt incepator numai la albine, dar nu la tehnica sau socoteli economice. Orice contrazicere pe subiectul rentabilitate e binevenita!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde geangu » 27 Noi 2012, 20:01

Mircea_63 scrie:Ma bag si eu in discutie. Socotesc ca am oarece argumente de bun simt, dar daca gresesc, sa-mi fie cu iertare.

Cu ce esti mai castigat daca incarci orizontal fata de vertical? (eu nu m-am prins). Daca e vorba de linia aia din primul film...m-apuca rasul (gandindu-ma la mine). Pai aia e o uzina, o linie de zeci de mii de euro. Trebuie sa ai mii de stupi ca sa ti-se merite, fata de lucrul cu o centrifuga cu ax vertical si manopera traditionala. Altfel, termini treaba cu 2-3 zile mai repede, dar pune in balanta: in acele cateva zile...munca ta in plus face banii aceia?

Multe din centrifugi sunt cam scumpe. DACA ai material, scule si te pricepi, iti iasa mai ieftin.
Dar daca n-ai?
Zicea Arhimede...parca, dati-mi un punct de sprijin si va rastorn pamantul. Daca ai punctul ala de sprijin, e OK.

Asadar, cu ce este mai avantajoasa centrifuga orizontala? Merita efortul financiar?

Sudura cu inox presupune electrozi de inox, absolut recomandabil sa lucrezi cu o triodina si un meserias cu mana formata la "suduit".

Sunt incepator numai la albine, dar nu la tehnica sau socoteli economice. Orice contrazicere pe subiectul rentabilitate e binevenita!

aceea este industrie, repet la 200 de stupi nu se merita nici din punct de vedere financiar nici din punct de vedere al timpului, sau poate jiji crede ca face vagoane de miere cu 200 de stupi.
geangu

Mesajde jiji » 27 Noi 2012, 20:06

pai ce sa zic anul trecut am extras si eu prima data aprox 30 de magazine si m a luat capu labagat rame in centrifuga si iar intoarcele si soatele si bagale si tot asa de m i sa acrit , acum materialul vreau sa il iau de pe unde il gasesc mai ieftin de preferat fabrici unde se prelucreaza produse din carne si care au dat faliment , inox la pret de fier vechi.
io o vad cam asa facuta o cuva patrata , semirotunda sau cum o mai fi ea un ax facut la strung cu doua lagare pe care sudez coliviile respective pt rame in cruce cu 4 colivii de rame a cate 20 r.
la invartire m am gandit la un motor de masina de spalat binenteles cu un reductor ca nu am cum sa centrifughez la 10000rpm dar sa ma sfatuiesc cu cine va sa vad dc pot sa ii schimb progaramarea dupa cum vreau eu la calculatorul masinii de spalat dc nu cumpar un programator.
inainte de centrifuga un banc de descapacit pt 2 persoanesi rastele pentru rame inca nu m am gandit pentru cate , rastelul sa se alinieze cu centrifuga decat sa imping ramele si tot asa sa le dau afara .
eu cred ca e mai usor de facut decat una radiala si mai usor de echilibrat axul
jiji

Mesajde teinegru64 » 27 Noi 2012, 20:08

Ma mir ca MER-istii nu spun nimic.E centrifuga lor.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jiji » 27 Noi 2012, 20:11

sa sti ca nu ma gandesc sa fac vagoane de miere singurul lucru la care ma gandesc este sa fie cat mai proctica si mai usor de folosit
dece sa fie greu si sa dureze mult timp si sa nu fie usor si sa dureze mai putin
si cred ca la bani ies mult mai ieftin decat dc as cumpara una radiala la aceeasi capacitate
dar vorbiti un pic si de avanteje si dezavantaje la centrifugarea orizontala , cum se comporta ramele ? se se extrage tot?
jiji

Mesajde geangu » 27 Noi 2012, 20:17

in primul rand te felicit ca lucrezi cu magazii, in al doile rand 30 de magazii se extrag in 1 h si 30 min, cum este cazul meu, cu o centrifuga radiala de 36 de rame full automata.
geangu

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE