Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Dulapul ideal pentru pastrarea ramelor!

Mesajde delorin I » 27 Noi 2012, 15:21

Salut! Am vazut ca toata lumea isi face cate un dulap in care pastreaza fagurii peste iarna! Care ar fi dulapul ideal? Ce ar trebui sa aiba? Sa fie o biblioteca pentru faguri? CA dimensiuni banuiesc ca ar trebui sa fie in functie de stupina fiecaruia! Cand ar trebui sa te preocupe probleme unui loc de depozitare ca incepator? Eu ma deja ceva rame cu faguri artificiali pe ele...dar deja ma gandesc tinute fiind intr-o cutie mare de carton daca locul nu este impropriu! Am vaut ca cineva in cabina apicola....asezate de marimi extraordinar de frumos...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: Dulapul ideal pentru pastrarea ramelor!

Mesajde Dila Daniel » 27 Noi 2012, 16:05

o practica...
rame fara miere de extras sau fara miere de pastrat in ele...afara in aer liber,in rafturi acoperite doar de ploaie sau raze solare directe asupra fagurilor
La umbra ,sau in latura nordica a unui perete.
Cu miere,in spatii amenajate...Iarna,merg si in corpuri de stupi.
Ca o recomandare universala,ramele sa nu fie lipite intre ele...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde delorin I » 27 Noi 2012, 16:58

Si furnicile? Si alte insecte? Molii?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde MyBees » 27 Noi 2012, 18:16

Si eu tin toate ramele in corpuri de stupi. Ramele cu miere intr-o magazie, cele goale afara intr-un loc mai umbrit. Corpurile sunt puse pe socluri cu plasa(antivarroa) iar deasupra podisor cu sita.
In primul an, la fel de avantat ca si tine :) , mi-am bricolat un dulap pentru rame din osb. Acum ma incurca pana ii voi gasi o alta utilitate.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde MyBees » 27 Noi 2012, 18:24

Dulapul:

Imagine

Imagine

La cate rame vom ajunge sa pastram nu are niciun sens construirea de dulapuri...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde ovidiu_78 » 27 Noi 2012, 19:25

Si eu am avut citeva rame goale cladite anul trecut,le-am pus in doua corpuri,si sus in pod la casa la mine,desi era aerisire,citeva dintre ele nu au scapat de gaselnitza :( doar a trecut prin ele de citeva ori,dar de ajuns a fost
Si eu sunt curios de o solutie buna,intr-un spatiu mai mic
Numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde FLORINELU » 27 Noi 2012, 19:56

eu le pastrez in cabana apicola care are geamuri cu sita,aranjate pe vertical si cu putina distanta intre ele pentru a nu le ataca gaselnita.din cand in cand le mai dau cate un fum cu sulf si totul a fost in regula pana in toamna aceasta cand am avut niste rame puse orizontal una peste alta si cu tot sulful au fost atacate de gaselnita.
deci parerea mea,care penru mine e certitudine,spatiu inchis(ca sa se poata afuma cu sulf oricand) stivuite pe vertical ca in lada,eventual in corpuri de lazi unul peste altul si cu distanta de cativa mm.intre ele,garantat asa totul va fi ok.
FLORINELU

Mesajde Mircea_63 » 27 Noi 2012, 20:26

MyBees scrie:Dulapul:

Imagine

La cate rame vom ajunge sa pastram nu are niciun sens construirea de dulapuri...

Imi place teribil locul ales. Langa teracota? :lol:

Practice si aceste dulapuri.
Depinde daca ai sau nu suficiente corpuri goale. Oricum ar fi, conteaza incaperea sau locul unde le tii. Loc racoros, uscat si ferit de soareci.
Ai vazut dulap in perete? Un perete de sus pana jos, ocupat cu rafturi sau suporti pentru rame? e o solutie buna si ieftina!

Daca treci la un hobby mai avansat, ai nevoie de ceva incaperi dedicate. Camera de extractie o folosesti o luna, doua...si nici atunci permanent. In restul timpului poate fi si loc de depozitare.

Repet, nu dulapul e asa important ci locul unde e amplasat! Ramele usor distantate, sa circule aerul.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde delorin I » 27 Noi 2012, 20:47

Mda..ma uitam acum cateva zile la videoclipurile lui Marin din Serbia! Si el are un dulap si nu face apicultura de ieri de astazi! In ele aplica solutii chimice cu care trateaza fagurii sau impiedica gaselnita...imi pare rau ca nu mai stiu in ce film! Omul aga chimicale si merge atat de departe incat si usa o sigileaza cu scotch. (oare cum se scrie: :?: ) Daca ar face acest tratament un fiecare stup pe care il tine ocupat...din start ar trebui o cantitate mai mare de chimicale! Si eu m-am gandit initial sa pastrez in stup...Poate ca a le pune la un loc, eventual si faguri de la familii bolnave nu e indicat. Oare ce fac cei care au cateva sute de stupi? Persoana la care am fost eu si le tine in cabana frumso asezate pe rafturi are in jur de 40 de stupi. si avea ceva raftruri pline!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde CristiTm » 27 Noi 2012, 20:53

nu e reclama dar eu am stropit ramele cu Mellonex a func foarte bine e mai usor decat cu sulf dar si mai scump
CristiTm

Mesajde nae » 27 Noi 2012, 21:19

CristiTm scrie:nu e reclama dar eu am stropit ramele cu Mellonex a func foarte bine e mai usor decat cu sulf dar si mai scump

Ce inseamna mai usor ?,a functionat f bine fata de ce /cine ?
Ramele de cuib ''tratate'' cu SO4 (oxid de sulf ) in combinatie cu laptisorul (apa din el ) se transforma in acid ... in fct de cantitate 1-2 generatii de puiet mor - de albina .Despre ramele de cuib nu zice nimeni nimic _ miere +acid = !?
Deci Mellonex = !?
nae

Mesajde delorin I » 27 Noi 2012, 21:24

OAre nu exista nici o planta cu care am putea trata ramele in mod naturist? Asa cum exista sau a existat pentru moliile lanii...frunze de nuc, cred ca si lavanda...etc!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alt stupar » 27 Noi 2012, 21:34

delorin I scrie: Oare ce fac cei care au cateva sute de stupi?
Persoana la care am fost eu si le tine in cabana frumso asezate pe rafturi are in jur de 40 de stupi. si avea ceva raftruri pline!

ce sa faca... blocheaza casa, camara, podul+anexele cu rame :lol:

Acum serios... la (sa zicem) 100 de stupi ai de pastrat pentru primavara max. 200 rame construite si bune de ouat.
Adica... ai in medie 6 rame in familii, ai la rezerva inca doua pentru fiecare stup, ai insarmate si lipite foile pe inca 1-2 rame de stup. La cuib de 10 rame... iaca cum deja claditoarea nu mai are loc in lada :lol:
Cum spuneam, 200 rame la rezerva = 20 de corpuri, suprapuse cate 5 = max 1 mp ocupat. Simplu, nu-i asa ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde delorin I » 27 Noi 2012, 21:37

Am gasit filmul lui marin cu dulapul si acidul formic!

http://www.youtube.com/watch?v=mnww0M_T ... ure=relmfu

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 27 Noi 2012, 21:40

alt stupar scrie:
delorin I scrie: Oare ce fac cei care au cateva sute de stupi?
Persoana la care am fost eu si le tine in cabana frumso asezate pe rafturi are in jur de 40 de stupi. si avea ceva raftruri pline!

ce sa faca... blocheaza casa, camara, podul+anexele cu rame :lol:

Acum serios... la (sa zicem) 100 de stupi ai de pastrat pentru primavara max. 200 rame construite si bune de ouat.
Adica... ai in medie 6 rame in familii, ai la rezerva inca doua pentru fiecare stup, ai insarmate si lipite foile pe inca 1-2 rame de stup. La cuib de 10 rame... iaca cum deja claditoarea nu mai are loc in lada :lol:
Cum spuneam, 200 rame la rezerva = 20 de corpuri, suprapuse cate 5 = max 1 mp ocupat. Simplu, nu-i asa ?

Si ramele din magazii?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alt stupar » 27 Noi 2012, 21:47

ramele de magazii ? Pai... in magazii ! :D
la fel, stivuite una peste alta pana sprijina tavanul, incapere neicalzita pe timpul iernii, protectie contra rozatoarelor (podisor sub si peste) si gata.
Personal nu am facut absolut nicio tratare cu sulf, Melonex, acid acetic, etc in ultimii 5-6 ani.
Magaziile pe cuiburi (sau sub ele !) pana se racoreste vremea + exclusiv faguri virgini in magazii + casa batraneasca cu camere racoroase = niciun fagure topit pe motiv de gaselnita.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE