Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dulapul ideal pentru pastrarea ramelor!

Mesajde letsoc » 28 Noi 2012, 14:26

Ai dreptate , e just ce spui!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde delorin I » 28 Noi 2012, 14:43

In fotografie este ceea ce in unele locuri se numeste Menta Broastei! Cert e ca in afara de acesta specie....mai avem in Romania, fara a pune noul val de tipuri de menta pe care il aduc acum super marketurile, cel putin 2!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 14:49

delorin I scrie:In fotografie este ceea ce in unele locuri se numeste Menta Broastei! Cert e ca in afara de acesta specie....mai avem in Romania, fara a pune noul val de tipuri de menta pe care il aduc acum super marketurile, cel putin 2!

La mine in sat ii spune menta porceasca... tot aia e!
almasel

Mesajde panshe85 » 28 Noi 2012, 15:18

ramele goale lasate afara in aer liber (in caturi) si vara si iarna si protejate doar de soareci si umbrite (ploaie soare), lasat sa intre aerul (catul de jos cu sita metalica si deasupra la fel).... va scuteste de fumigatii cu fulf si alte chimicale sau alte metode care necesita timp si bani....
cand am aplicat metoda am fost cu inima indoita, la una din verificari(pe timpul verii) pe primele rame scoase am vazut fluturi de gaselnita....'':o mama mama, sa vezi acum !!!!'' ...rezultatul doar flututri... ;)

ps: - am folosit si acidul acetic glacial (bun dar scumpicel si timp cu etansarea caturilor cu scoci)
- in cat de 10 rame, lasate 9 pt o mai buna circulatie a aerului
- ramele cu miere lasate in caturi peste cuib, pana scad temperaturile si apoi depozitate in camere neincalzite pe timpul iernii cu protectie anitsoareci
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde janese » 28 Noi 2012, 15:23

cu acid acetic glacial...dupa un sezon de conservare ruginesc pana la rupere sarmele galvanizate din rame!!!!!
janese

Mesajde delorin I » 28 Noi 2012, 15:23

In asemenea conditii- putem costrui o rama de dulap special pentru exterior...din ce material nu stiu inca, si in loc de spate si usi in fata, poate si pentru laturi folosim PLASA DE SARMA...si asa avem si ventilare naturala, si gratii antisoareci, si temperaturi scazute! Intrebare - larvele acestea de gaselnita cam cat timp rezista in faguri? Probabil cu anii! Sau cu zecile de ani!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde panshe85 » 28 Noi 2012, 23:36

janese scrie:cu acid acetic glacial...dupa un sezon de conservare ruginesc pana la rupere sarmele galvanizate din rame!!!!!

- da, e coroziv...de evitat contactul direct cu ramele/sarmele (carpe imbibate peste rame....eu am fol in farfurii de unica folosinta)...sarma predispusa la corodare este cea din ramele foarte noi, pe care nu au apucat sa puna ceara/propolis pe ici...pe colo...
- ce i drep, la ramele la care am folosit acid nu cred ca le am lasat sub actiunea lui mai mult de doua luni, rugina am gasit doar unde am spus, dar nu ata de grav
- am o stiva de caturi (60 de rame) sigilate cu scoci si puse la pastrare din toamna anului trecut (rame de rezerva) nu mi au trebuit anul asta si urmeza sa le topesc....acid acetic am pus atunci si in primavara in mai dar nu am fost curios sa vad ce i acolo, o sa va spun duminica cum s au pastrat (weekend rezervat pt topit) :)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde panshe85 » 02 Dec 2012, 23:13

gata treaba... dupa mai bine de un an de cand le am pus la pastrare, cu 300 ml de acid acetis glaciar pus in doua transe (150ml la sf lui august 2011 si 150 mai 2012) rezultatul aste urmatorul: urme de gaselnita ici colo,maxim 4,5 rame din 60 cu cateva celule afectate (acestea au fost in catul de sus, vaporii de acid acetic sunt mai grei decat aerul)....sarme ruginite nu am gasit , ce i drept, dupa cum am spus in postarea de mai sus, ramele au fost folosite cel putin 1 an (propolis,ceara pe sarme).
in concluzie sunt multumit de el si pe termen lung, singurul impediment este pretul :D (nu ca ar costa o avere insa se poate si gratis)
panshe85

Mesajde delorin I » 03 Dec 2012, 07:18

panshe85 scrie:gata treaba... dupa mai bine de un an de cand le am pus la pastrare, cu 300 ml de acid acetis glaciar pus in doua transe (150ml la sf lui august 2011 si 150 mai 2012) rezultatul aste urmatorul: urme de gaselnita ici colo,maxim 4,5 rame din 60 cu cateva celule afectate (acestea au fost in catul de sus, vaporii de acid acetic sunt mai grei decat aerul)....sarme ruginite nu am gasit , ce i drept, dupa cum am spus in postarea de mai sus, ramele au fost folosite cel putin 1 an (propolis,ceara pe sarme).
in concluzie sunt multumit de el si pe termen lung, singurul impediment este pretul :D (nu ca ar costa o avere insa se poate si gratis)

Si acum vrei sa le topesti? NU vrei sa le vinzi mai degraba unui incepator care are nevoie de ele? :)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde panshe85 » 03 Dec 2012, 12:17

delorin I scrie: Si acum vrei sa le topesti? NU vrei sa le vinzi mai degraba unui incepator care are nevoie de ele? :)

dupa cum am zis le am topit si oricum nu erau de vanzare......daca vrei sa cumperi, ramele trebuie sa fie noi, fara nici o generatie de puiet crescut in ele ;)
panshe85

Mesajde bio » 20 Dec 2012, 17:27

almasel scrie:Eu personal folosesc dulapuri confectionate de mine (am folosit PAL- asta a fost disponibil gratuit de la un prieten care face mobila; cu siguranta merge la fel de bine si OSB), placile avand dimensiunea initiala (nu am taiat nimic din ele). Inchiderea este ermetica, la imbinari nu exista nici un fel de spatii pentru circulatia aerului.
Varianta asta este ok in cazul meu, deoarece nu am un numar foarte mare de rame (in jur de 1800- 2000 rame crescute).
.....

2000 de rame in dulap..??>... i-ti trebuiesc aproape 80 metrii liniari de raft pentru 2000 de rame.
TU in cite dulapruri spune-ai ca tii 2000 de rame,.??

almasel scrie:
delorin I scrie:Dulapul facut-(e)...au niste cote exacte? Mai ai loc desupra ramelor? Sau ai ales sa incapa mai multe?

S-au nimerit dimensiunile astfel incat pe inaltime incap 2 randuri de rame 1/1 si deasupra lor mai ramane un spatiu de vreo 15 cm (folosesc dulap orizontal, nu vertical). Am incercat sa pun poza aici dar are dimensiunea prea mare. Mergi pe link-ul asta si vezi poze acolo:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 515&type=3

...cum spui ca intr-un dulap incap 2 rinduri de rame ar trebuii ca lungimea insumata a dulapurilor tale sa ajunga undeva la 40 de metri. !!..

Fiind curios sa vad si eu dulapurile, m-am uitat la pozele de la linkul dat de tine si nu am vazut naibii, dulapul in care tii ramele..:)

..care erau dulapurile cu ramele ??>. ca eu nu la link-ul respectiv nu am vazut si dulapurile IN CARE TII 2000 de RAME .
bio

Mesajde almasel » 20 Dec 2012, 18:28

[/quote]

...cum spui ca intr-un dulap incap 2 rinduri de rame ar trebuii ca lungimea insumata a dulapurilor tale sa ajunga undeva la 40 de metri. !!..

Fiind curios sa vad si eu dulapurile, m-am uitat la pozele de la linkul dat de tine si nu am vazut naibii, dulapul in care tii ramele..:)

..care erau dulapurile cu ramele ??>. ca eu nu la link-ul respectiv nu am vazut si dulapurile IN CARE TII 2000 de RAME .[/quote]

Daca te uiti mai atent pe link-ul respectiv sunt 2 fotografii cu unul dintre dulapuri (asta are capacitatea de aprox. 300 rame (29-32 rame/rand x 5 randuri orizontale x 2 randuri verticale).
La momentul cand a fost facuta fotografia (in primavara) aveam 3 dulapuri de marimea asta (aprox 900 rame capacitate). In vara am schimbat locatia vetrei stupinei la vreo 20 km si a trebuit sa regandesc depozitul de rame, deoarece pe noua vatra nu am constructie (am facut pana la urma un sopron din scandura). La momentul asta pe langa cele 3 dulapuri deja existente am mai facut inca 3 dulapuri tot din pal. Probabil in 2013 voi trece la construirea unei camere pentru depozitare.
Esti pe aproape cu calculele la cei 40 m, doar ca le-am pus supraetajate cate 3 una peste alta (de data asta cu deschiderea prin partea din fata, nu pe deasupra cum este in poze) :D
In consecinta ca si lungime sunt undeva pe la 12 metri .... :mrgreen:
almasel

Mesajde bio » 20 Dec 2012, 18:45

Almasel, ce dimensiune exterioara ar avea un dulap din acesta, in care incap 300 de rame..?..
bio

Mesajde almasel » 20 Dec 2012, 20:55

bio scrie:Almasel, ce dimensiune exterioara ar avea un dulap din acesta, in care incap 300 de rame..?..

Deoarece stupina mea este la vreo 30 km de casa si nu pot sa masor pentru a-ti da dimensiunile exacte, iti propun urmatorul exercitiu: ia 30 lazi 1/1pe 10 rame fiecare (ca sa fie exact 300 rame), da jos capacele, podisoarele, scandurelele de zbor si alte accesorii, combina-le sa iti rezulte un paralelipiped dreptunghic si de aici poti sa iei masurile. Daca ceva nu este in regula, cum ca din calcule nu da numarul exact de rame, avem posibilitatea sa facem cubajul "magaoaiei", apoi mai vedem ce facem. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
almasel

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE