Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puterea roiurilor

Mesajde gabi bee » 14 Aug 2011, 21:40

la ora asta roiurile mele totalizeaza 45 de rame pline cu puiet in diferite stadii si daca se poate sa va dati o parere, cam care este numarul maxim de roiuri, in urma unificarilor, pe care pot sa il bag in iarna , ca sa poata si iesi cu bine din iarna . mancare eu zic ca au destula , cam 36 de rame de cel putin 3 kg fiecare plus coronitele . eu am facut asa o socoteala proprie dar a-si vrea sa aud si parerile voastre ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gica » 14 Aug 2011, 22:53

Mai Gabi suparatule,
M-ai facut sa citesc 7 pagini in care m-am dumirit ce trasnai ai facut.Am crezut tot timpul ca acest topic este ceva la general,nu am citit nimic din el pana azi.
Ai avut si tu niste stupi si acum ai niste mate lesinate.
Raspunsul la intrebarea ta este simplu,daca vrei sa ajungi la sigur in primavara si sa gusti ceva miere de salcam bagi in iarna 9 maxim 10.
Dar vezi ca la rezerve esti slabut de tot.Ce rezerve ai acum si cum cred ca sunt distribuite nu te duc la 1 martie.Mai inverteste zahar si vezi cum ajungi la un total de 150 de kile.Adica 6-7 rame capacite mai mult de jumate.
Si inca una ca vad ca nu ti-a zis-o nimeni,vezi ca reginele nu mai oua in faguri noi.Atentie la spartul cuibului.Plus ca albina mai are o hiba - este cel mai lacom si mai crud animal de pe pamant asa ca vezi ce faci cu furtisagul.
Faci cum vrei sau cum crezi ca e mai bine.
gica

Mesajde gabi bee » 14 Aug 2011, 23:25

mersi nea gica ! tot cu 9 sau 10 bucati a-si vrea si eu sa intru in iarna dupa unificari [ aici am iar emotii] . despre fagurii noi stiam ca nu mai oua reginele in ei si am testat si asa este . doar o regina a acceptat sa oua intr-unul . cu furtisagul ai dreptate , cred ca am fost martor , ieri si azi , la 3 tentative de furtisag , aglomerare mare de albine la un roi seara dupa ora 20 . intrau si ieseau in mare viteza foarte multe albine , dar nu avea loc nici o lupta . a doua zi , pe timp de zi aceeasi poveste la alti doi stupi tot fara lupte . am redus intrarea la 1 cm si s-au calmat . sper sa nu am probleme ! ;)
gabi bee

Mesajde victor s » 15 Aug 2011, 04:55

atentie gabi....confunzi zborul veseliei cu furtisagul...! si eu am patit asta acum un an cand nu stiam ce se intampla...era puzderie de albina in fata stupului si pe scandura de zbor, dar nu era nici un fel de lupta intre ele...ce ai vazut tu nu este furtisag...(si aparea mai ales cand puneam sirop in hranitoare dar nu era chiar seara complet) :lol:
acel fenomen apare atunci cand este lipsa de cules si dintr-o data se iveste o abundenta de nectar. pana se dumiresc albinele de unde a aparut aceasta ''ocazie'', in disperarea lor de a culege cat mai mult, ies pe urdinis majoritatea culegatoarelor si gata cu fenomenul vazut de tine !
hai salutari si spor in toate!
victor s

Mesajde gabi bee » 15 Aug 2011, 11:36

si eu m-am mirat ca nu sunt lupte dar ca sa fiu sigur am redus urdinisurile mai ales ca nu am vazut niciodata un furtisag in toata regula . nu semana nici cu zborul de recunoastere care prezinta agitatie de albine in fata stupului . la unul la care traficul era violent am presarat faina si am incercat sa urmaresc urdinisurile celorlalti stupi , in special al unuia care prezenta o forfota ca de cules si nu am observat nici o albina pudrata . sper sa nu am surprize si sa fie doar zboruri de veselie ! ;)
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 15 Aug 2011, 13:58

O intrebare de incepator:

Nu este mai simplu, ptr. a evita furtisagurile, sa dam la toti stupii, in acelasi timp, sirop?
Consider ca in felul acesta nu au sa fure una de la alta........
liviu1965

Mesajde bonzo » 15 Aug 2011, 14:04

Eu ce ar trebui sa fac? Sa dau si la stupii vecinului? :lol:
Scuze, dar nu m-am putut abtine. :oops:
bonzo

Mesajde jenica67 » 15 Aug 2011, 19:41

Si la stupii mei tari, este aglomerata multa albina care par ca fac, curatenie la urdinis, si nu este nici furtisag, nici nu le-am dat sirop. In schimb, am vazut niste lupi de albine, sau viespii mai mari, vre-o trei, din care am reusit sa omor doi. Al treilea, reusind sa fuga. Dar la mine toate familiile si roiurile aduc bine polen. De stimulat, am stimulal numai 2 roi, roi care nu avut magazii, ca au fost facute ultimile, dar care au 9 rame de albine. Pe celalate, am hotarat sa incep, de saptamana asta.
jenica67

Mesajde un OM » 15 Aug 2011, 21:50

Siropul de zahar dat in aceasta perioada predispune la furt orice familie. Preintampinarea se face prin micsorarea urdinisului functie de puterea familiei. De acum incolo si atacul viespilor se face simtit mai pregnant, trebuind cautate diverse capcane. Atentie cu micsorarea urdionisului si nevoia de aer prospat a familiei ( sita in podisor sau pe fundul stupului).
un OM

Mesajde gabi bee » 15 Aug 2011, 21:54

cat de mult pot micsora urdinisul la un roi mai bun, care ocupa 9 rame, astfel incat sa nu ai stanjenesc activitatea tinand cont ca am sita pe fund , deci ventilatie suficienta ? :roll: :D
gabi bee

Mesajde gica » 15 Aug 2011, 22:39

1 cm.
gica

Mesajde gabi bee » 15 Aug 2011, 23:26

sa-nteles ! de maine ii las pe toti la 1 cm , mai ales ca le pun si sirop cu protofil si ai supraveghez vreo 2 zile si daca totul e ok , asa raman . ;)
gabi bee

Mesajde jenica67 » 16 Aug 2011, 19:27

Domn Gica : 1cm/rama ?
jenica67

Mesajde liviu1965 » 16 Aug 2011, 20:42

Din cate stiu , 1cm/rama e la cules
Acum ..... furtisag.....prietena mea viespea....... cred ca in curand apar si soricutii.....
liviu1965

Mesajde gica » 16 Aug 2011, 21:39

gabi bee scrie:cat de mult pot micsora urdinisul la un roi mai bun, care ocupa 9 rame, astfel incat sa nu ai stanjenesc activitatea tinand cont ca am sita pe fund , deci ventilatie suficienta ? :roll: :D

Asta a intrebat omul si a facut si precizari.
Raspunsul complet era '''' 1 cm total urdinis.'''.Fara sita 1 cm pentru fiecare rama cu albine
gica

Mesajde gabi bee » 16 Aug 2011, 23:01

deja am redus urdinisurile la 1 cm cu exceptia la 3 roiuri care au albina mai multa si le-am lasat 2 cm . se prezinta f bine si asa vor ramane in continuare ! ;)
gabi bee

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR