Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde janese » 30 Noi 2012, 18:53

trebui sa te duci cu furtun gros(horn) cat gaura, pana jos la 20 cm de podea....ca sa faci tiraj,circulatie si furtunu sa se plimbe o data cu usa,,,la gaura de sus fara furtun, pui un sibar pe care sa-l poti misca, sa poti regla sectiunea de trecere a aerului obturand o parte din gaura!......vezi sa pui poze pe forum sa simt ca nu mi-am batatorit burishele la deshte degeaba!!!!
sau...de ce nu dai gaura in geamul de la fereastra?(vorbesc serios!)
janese

Mesajde eugen_c » 30 Noi 2012, 19:39

janese scrie:trebui sa te duci cu furtun gros(horn) cat gaura, pana jos la 20 cm de podea....ca sa faci tiraj,circulatie si furtunu sa se plimbe o data cu usa,,,la gaura de sus fara furtun, pui un sibar pe care sa-l poti misca, sa poti regla sectiunea de trecere a aerului obturand o parte din gaura!......vezi sa pui poze pe forum sa simt ca nu mi-am batatorit burishele la deshte degeaba!!!!

Este mai incomod sa sparg peretele din paianta(se face praf si deja am in incapere niste caturi), m-am gandit si la varianta sa decupez o gaura in fereastra, dar este pe aceeasi parte cu usa(in care voi avea o gaura) si nu stiu daca face tiraj corespunzator. Daca am ambele gauri pe acelasi perete credeti ca circulatia aerului este corespunzatoare? Asa rezolv f usor problema...
Maine dimineta ma ocup de gauri si apoi revin cu poze.

Multumesc frumos,
eugen_c

Mesajde un OM » 30 Noi 2012, 22:19

Tavanul din ce material este construit?
un OM

Mesajde nicus » 02 Dec 2012, 19:13

Janesse multumesc, mi am incantat ochii. Acum intreb, fiindca nu i am incantat incat sa ma ia somnul:

-De ce credeti ca nu a construit rastele si pe partea opusa? (nu este nici spatiu prevazut)
-De ce le trebuie intuneric iarna, atat timp cat au <4-5 grade in interior? (albina care ierneaza cu sita pe fund nu are intuneric)
(..poate monteaza panouri pe plafon, sa elimine din curentii mari de aer formati cu coama acoperisului, un fel de ventilatie naturala daca vad corect)
- Din ce mi dau seama face stationar (luminatoare prin care sa iasa albina, iarna le acopera) iar vazand gratiile de la fereastra cred ca i a bagat in adapost si din alte cauze. ;)
-Mai sunt intrebari dar iarna e lunga..

-Am vazut multe lucruri interesante.
Cu multumiri,
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde BUNKA » 05 Dec 2012, 03:21

janese scrie:trebui sa te duci cu furtun gros(horn) cat gaura, pana jos la 20 cm de podea....ca sa faci tiraj,circulatie si furtunu sa se plimbe o data cu usa,,,la gaura de sus fara furtun, pui un sibar pe care sa-l poti misca, sa poti regla sectiunea de trecere a aerului obturand o parte din gaura!......vezi sa pui poze pe forum sa simt ca nu mi-am batatorit burishele la deshte degeaba!!!!

Hai ca pun eu niste poze nea` Jane...
Pe burlanul asta vine aer de afara, si iese pe cosul de la soba..
Fişiere ataşate
phpjDsf7gPM.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Dec 2012, 03:43

Am bagat niste roiuri la iernat ..in fiecare lada sunt cate doua despartite de o diafragma etansa si peste care am cate o gratie hanemann... ca la frenchbeefarm, apoi am pus carton din acela gros cateva bucati.
Am 0 grade la interior noaptea.
Fişiere ataşate
phpfxrWbiPM(1).jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Dec 2012, 03:49

Fundurile sunt pline..fara sita, am fanta mare de 2 cm/ 38cm deschisa jos, apoi corpul cu albina apoi gratia cartoanele si corpul 2 gol si sus mai am o gura de aerisire la fel de mare.
Vedem ce iese...deocamdata arata bine, sunt 0 grade dar se simte ca la 5 ca nu bate vantul :P
BUNKA

Mesajde janese » 05 Dec 2012, 21:06

suceste ma, poza cu burlanu sa-mi dau seama cum vine!!! :D
janese

Mesajde BUNKA » 05 Dec 2012, 21:34

janese scrie:suceste ma, poza cu burlanu sa-mi dau seama cum vine!!! :D

:lol: Nu-mi dadu-i seama...am zis bine?? :)
BUNKA

Mesajde Dila Daniel » 05 Dec 2012, 21:38

da,zisasi bine :D
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde BUNKA » 08 Dec 2012, 09:48

Ieri am modificat niste funduri de lemn din cele pe care le-am facut in primul an de albinarit, am facut din ele practic niste capace cum are Dan Margarit insa fara urdinisul ala superior, am facut cate o gaura central cu diametru de 5,5cm..la unele doar de 5 cm, siam aplicat peste gaura o turta de 1 kg de apimel..acum sunt curios sa vad cum decurg lucrurile..am scos cartoanele pe care le pusesem acum catva zile..trasesera apa, nu era ok, erau umede.
Am modificat sistemul sper eu ca in bine..lemnul acela al fundurilor nu este vopsit permite schimbul de umiditate...pana la urma tot in lemn simplu tre sa stea albina, toate prostiile pe care le bagam inauntru nu au ce cauta acolo...insa in ce priveste camera, ieri dimineata la ora 6.30 erau -18 grade afara, iar in interior aveam -4 grade...s-a mentinut la -4 grade pana mai tarziu insa pe la ora 16.00-17.00 temperatura in camera ajunsese la -2 grade.
Ce am observat eu este ca fluctuatiile termice sunt foarte mici, daca as avea posibilitatea sa monitorizez temperatura si umiditatea cu ceva scule mai calumea, sa am doua termometre mai adevarate, unul afara si unul in camera, sa am doua higrometre tot asa unul afara si unul in camera..si ar mai trebui o sonda la extremitatea ghemului...daca as monitoriza treaba asta si sa inregistrez totul zilnic si chiar pe ore, sa zicem la ora 6.00 dimineata cand gerul e ger, la ora 12.00 si pe la 18.00 seara.
As putea trage concluzii corecte...pana atunci insa mi-e suficient graficul si masuratorile celor de la French Bee Farm.
Avantajele hranirii la gaura, nu deranjam familia ridicand capacul, nu stricam regimul termic, putem sa vedem fara sa deschidem daca albinele mai au nevoie de hrana sau nu...care a consumat, mai primeste..care nu, nu!
BUNKA

Mesajde eugen_c » 08 Dec 2012, 20:31

Imi pare rau de intarziere, am fost ocupat in ultima perioada si nu am avut timp sa postez pozele. Intrun final am procedat astfel:
Fişiere ataşate
tevi ventilatie.jpg
Am dat doua gauri in perete, deasupra usii din care am plecat cu doua tevi(una merge in jos pe langa tocul de la usa,paralel cu peretele,pana la 20 cm de podea, iar a 2-a este indreptata cate peretele opus usii si este paralela cu tavanul.
sibar.jpg
Am facut pe partea exterioara cate un sibar pt fiecare teava. (cat m-am priceput si eu)
eugen_c

Mesajde eugen_c » 08 Dec 2012, 20:36

In acest moment aerisirile sunt deschisela maxim , umiditatea 80% si temperatura 3 grade C.
Inca o poza cu stupii:
Fişiere ataşate
stupii.jpg
eugen_c

Mesajde cantemir » 08 Dec 2012, 20:45

Domnul Eugen, tevile alea au acelasi nivel la exterior. Nu vor functiona cum vreti dvs!

p.s.Am citit si recitit postarile lui @janese, m-am tot uitat si la poza ta, dar tot nu ma prind cum...
Ultima oară modificat de cantemir pe 08 Dec 2012, 21:17, modificat 1 dată în total.
cantemir

Mesajde eugen_c » 08 Dec 2012, 21:16

cantemir scrie:Domnul Eugen, tevile alea au acelasi nivel la exterior. Nu vor functiona cum vreti dvs!

Multumesc frumos pt atentionare! Intradevar, la exterior au acelasi nivel, am facut proba cu o lumanare si teava de jos tragea flacarea. la cea de sus nu am incercat. Credeti ca exista pericolul sa ramana fara oxigen albinele?
eugen_c

Mesajde cantemir » 08 Dec 2012, 21:24

Daca exista un curent de aer, generat sau nu de sistemul construit de dvs, nu e pericol de axfisiere! Doar ca nu veti putea regla circulatia aerului dupa dorinta! E doar parerea mea.
Va salut!
Si mai e o problema: temperaturile la interior si la exterior se vor tot modifica. Asa ca la un echilibru, s-ar putea sa nu mai fie acel curent de aer...
cantemir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR