Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul cu DOUĂ mătci

Mesajde csaa » 06 Dec 2012, 15:28

Domnul Dan Margarit face referire, intr-unul din filmuletele postate, la doua nuclee de imperechere pe care le-a calculat astfel incat sa poata fi acoperite (ambele) de o graite Hanemann. Presupun ca deasupra nucleelor va veni un cat, altfel ce rost ar mai avea gratia, mai ales pusa peste ambele nuclee!?
Este cumva aceasta o modalitate de a obtine un stup cu doua matci? Daca da, atunci reginelor le mai raman doar 6 rame pentru depus oua si se impune intrebarea: cum evita blocarea cuibului?
Cum face ca albinele sa nu atace regina celeilalte familii? Tine deasupra nucleelor o plasa pentru a obisnui lucratoarele cu feromonii celeilalte matci? Cat timp?
Stiu, multe intrebari si nici macar o bere!
csaa

Mesajde kamy » 06 Dec 2012, 15:34

Cam asta am povestit si io anu trecut,da parca era adunarea anuala a scepticilor,asta fac chinejii de multa vreme!
Da-mi mp cu nr de tel si povestim pe-ndelete!
kamy

Mesajde valigorj » 24 Ian 2013, 00:18

in filmuletul nr 62 din ''APICULTURA LA DISTANTA''
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde genesys » 24 Mai 2013, 09:21

In cazul in care asezi doua familii , una peste alta (in stupi verticali) , le poti separa doar printr-o singura gratie haneman (cuib , haneman , cuib , magazie) , sau trebuie sa adaugi obligatoriu magazii intre cele doua cuiburi (cuib , haneman , magazie , haneman , cuib) ?

A doua varianta am aplicat-o si merge foarte bine .

Prima varianta as dori sa o incerc , dar mi-e teama ca matcile sa se intalneasca la diafragma , si sa se elimine una pe alta sau una dintre matci sa roiasca , simtind prezenta celeilalte .

A incercat cineva prima varianta ? Exista in mod real acele riscuri ? Multumesc!
genesys

Mesajde jenica67 » 24 Mai 2013, 09:25

Nu merge prima varianta. Trebuie sa ai o zona tampon intre ele astfel incat, nici una din matci sa nu poata ajunge in acea zona si astfel nici nu se ating intre ele. In schimb merge doua in cuib, cu diafragma etanse intre ele si haneman peste cuib.
jenica67

Mesajde genesys » 27 Mai 2013, 09:29

Multumesc , Jenica !
genesys

Mesajde CristiTm » 03 Iun 2013, 22:23

cuibul ala pe cate rame sa nu dea in roit ? roi am iernat si eu cate 2 in dadant de 12rame, aveau pe 4 rame bine ocupate in toamna si au iesit f bine din iarna au avut un consum mai mare la hrana dar unul din ele stimulat non stop fata de clalalt (am vrut sa vad diferenta ) a bubuit instant la rapita ca si populatie daca nu-i mutam repede sunt sigur ca roiau instant.
CristiTm

Mesajde lupu_albinelor » 18 Noi 2014, 22:55

Va salut.Am vazut la cineva varianta corp 12 rame 1/1,despartit in 2 cu OSB,cu gaurele in el,si plasa de sarma peste gaurele doar pentru uniformizare miros.Deasupra magazie comuna tot 12 rame de 1/1.Intre corp si cat,obligatoiu gratie haneman sa nu urce matca sus.Mia zis ca a fost multumit.Singurul incovenient ca tre sa cam stai cu nasu nu ei sa nu roiasca. A mai probat cineva varianta asta?
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde teinegru64 » 19 Noi 2014, 10:03

lupu_albinelor scrie:Va salut.Am vazut la cineva varianta corp 12 rame 1/1,despartit in 2 cu OSB,cu gaurele in el,si plasa de sarma peste gaurele doar pentru uniformizare miros.Deasupra magazie comuna tot 12 rame de 1/1.Intre corp si cat,obligatoiu gratie haneman sa nu urce matca sus.Mia zis ca a fost multumit.Singurul incovenient ca tre sa cam stai cu nasu nu ei sa nu roiasca. A mai probat cineva varianta asta?

Da...insa prefer ca in locul unui astfel de stup sa am cinci orizontali.Dar stai ...de ce cinci orizontali ?? Mai bine zece...MEA.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde lupu_albinelor » 19 Noi 2014, 10:39

Te rog daca poti fi mai explicit si de ce,avantaje sau dezavantaje,daca ai probat.Daca ai 5 orizontali si sunt buni,se merita sa mergi cu ei asa,sau 10...,dar cand ai familii mai slabe,daca pui 2 intr-o singura lada cred ca productia poate creste,decat daca sunt lasati asa.
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde vlad » 19 Noi 2014, 21:44

daca ai doua fam intr-o astfel de cutie , daca au matcile tinere si ai si o primavara buna risti sa nu vezi salcamul nici cu una , nici cu cealalta . nu poti sa tii toata vara cate doua familii in astfel de cutii , le chinuiesti si pe ele si pe tine
vlad

Mesajde kiloz » 19 Noi 2014, 23:42

La ce fel de cutii ai referit? Tehnologia stupului cu doua matci se practica de foarte mult timp.Dar aplicarea ei se presupune o abordare total diferit de cealalta tehnologii. In primul rind presupune un volum minim de stup! Nu poti lucra cu citeva rame dar nici nu poti depasi si marii numarul la infinit din cauza excesului de greutate.Dar in schimbul efortului depus si rezultatele sint pe masura.

Citat:
-In cazul in care asezi doua familii , una peste alta (in stupi verticali) , le poti separa doar printr-o singura gratie haneman (cuib , haneman , cuib , magazie)
-Al doilea cuib il transforma in magazie si matca este inpinsa in toate partile ,cuib-puiet inprastiat ,necontrolabil.Sau ambele cuiburi blocate. Varianta cuib-hanneman-magazia comuna-hanneman-cuib.Dar presupune sa ai urdinis separat la ambele familii.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde vlad » 20 Noi 2014, 06:51

colegul de mai sus facea referire la a tine doua familii tot timpul in cutie de 12 rame . sunt de acord cu ideea de a ierna doua roiuri in astfel de cutie , dar pana la pomi . atunci eu as proceda in felul urmator : din cel care ramane un pic in urma as lua 3 rame cu puiet , albine si matca si as fce un alt nucleu care va fi sursa de puiet pentru altii toata vara sau ajutat dupa salcam se transforma in familie pana la tei , iar cel care primeste cele trei rame cu puiet si albina va ramane in cutia de 12 r ( din care scoti evident diafragma ) . beneficiaza si de toata culegatoarea sa va face treaba si la rapita si la salcam si faci si un roi bun din el . nu rascolesti doua cuiburi des de teama roitului si ai si loc de crescut rame
vlad

Mesajde vlad » 20 Noi 2014, 07:10

kiloz scrie:Citat:
-In cazul in care asezi doua familii , una peste alta (in stupi verticali) , le poti separa doar printr-o singura gratie haneman (cuib , haneman , cuib , magazie)
-Al doilea cuib il transforma in magazie si matca este inpinsa in toate partile ,cuib-puiet inprastiat ,necontrolabil.Sau ambele cuiburi blocate. Varianta cuib-hanneman-magazia comuna-hanneman-cuib.Dar presupune sa ai urdinis separat la ambele familii.

eu vad toata treaba asta ca folosirea de fam ajutatoare permanente ,iar rezultatul - acele turnuri la care ai nevoie de scara . e bun - daca te tin salale . dar daca tot vrei turnuri de ce nu folosesti ME ? dar cred ca e ceva ce nu prea se pupa cu pastoralul .
vlad

Mesajde lupu_albinelor » 20 Noi 2014, 18:00

Din nou spun din cele vazute,nu am facut eu.As vrea sa incerc la anu... Pui 2 familii intro cutie de 12 rame despartia in 2.rezulta 6r intro parte si 6 in cealalta.El avea in diafragma despartitoare gaurele acoperite cu plasa doar pentru uniformizare miros,nu trece nici matca nici albine,nimic.Intr-adevar 6 rame pentru o matca e putin,dar cum am zis tre sa stai cu nasu in ei,si cate 2 rame de puiet capacit le ridici in cat,si ii bagi altele goale la ouat.
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde topy » 21 Noi 2014, 14:46

e mai bine sa desparti in 8 cu 4.o familie e dominanta si cealalta ajuta.alea in 6 rame nu sunt nici familii nici roi.....
topy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR